| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Budujemy Gyro-Cell | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
|
Witam
Zdaje się, że było trochę chętnych do budowy Gyro-Cell. Zastanawiałem się nad tym troszkę. Przypomniało mi się że magnes pierscieciowy o dość dużej średnicy mam. Kiedyś można było kupić gramofon "Adam". Na tamte czasy to była najwyższa półka. Talerz w tym gramofonie napędzany jest silnikiem liniowym. Może konstrukcja talerza nie jest zbyt fortunna, ale z pewnością do eksperymentów wystarczy. Ja niestety mam bardzo niewiele czasu na takie zabawy, ale komuś taka wskazówka może się przydać.
W niedalekej przyszłości ja również będę budować gyro-cell. Dlatego mam pytanie: Dlaczego magnesy mają wirować wkoło tego dużego pierscienia. Czy nie można ich osadzić na stałe, a wirować będzie sam pierscień.
Pozdrawiam
Zakręcony filozof.
|
|
|
do: lolek do kwadratu. A kto tu mówi o peerpetum mobile?, urzadzenie jest napędzane polem magnetycznych ziemi (chyba), tak sšdze. Tak naprawdę to nikt naprawdę nie wie jak to działa, ale podobno działa. Na pewno nie jest to perpetuum mobile.
do: Delta_Clipper- nie mówiłem o wytwarzaniu neodymowych, tylko ferrytowych. Próbowałem zamówic również segmenty - tez nie chcieli. Jednostkowa produkcja jest be, i nikt nie che tego robic. Producenci nie rozumiejš, że po prototypie może być więcej zamówień. Ja w swoim warsztacie wykonuję również zamówienia jednostkowe. Cena jest odpowiednia i już. Na razie pracuję nad doć taniš wersjš z magnesów typowych. Wymaga duzo pracy własnej. Jest to połšczenie ferrytów i neodymów. Jak nic z tego nie wyjdzie, mam opracowane rysunki na wersję za 400 zł ale tylko same neodymy. Na razie nie - brak kasy. W razie czego mam opracowana dokumentację na jeszcze droższš wersję za 1000 zł, ale to juz naprawdę zupełnie póniej.
|
|
|
Z ferrytami jest łatwiej - Searl podobno sam produkował swoje magnesy.
Może ci się przydać:
http://www.magnes-progres.com.pl/feryt.php
Poza tym ta firma robi magnesy na zamówienie.
ZTCW nie chcš robić detalu bo wykonanie form do magnesów jest drogie.
|
|
|
le napisałem - ta firma robi magnesy na zamówienie ale nie wiem czy zrobi taki detal jak chcesz. OGÓLNIE rzecz bioršc - większoć firm nie chce robić detalu bo formy drogo kosztujš i zabawa przestaje się opłacać.
Swojš drogš, jeli można spytać - jak planujesz zrobić swojego SEG'a? Oryginalnš metodš z "podmagnesowywaniem" zmiennym polem magnetycznym? Metodš rosjan? Innš?
|
|
|
Rozmawiałem z nimi w zeszłym roku, nie chcš zrobic tak dużego (400-500 mm). W zwišzku z tym skoncentrowałem się na razie na konstrukcjach opartych na magnesach neodymowych i ferrytowych dostępnych w sklepie. Może w zwišzku z dziesięciokrotnnie wiekszš siłš magnetycznš (w porównaniu z ferrytowymi) mozna bedzie wykonac działajšcy model o mniejszych rozmiarach - zobaczymy.
Moja koncepcja opiera sie na pomysle, na który trafiłem na jednej z przeglšdanych stron internetowych. Wstawiam małe magnesy w piercień metalowy nałożony na magnes centarlny, w ten sposób wykonam bieżnik. Mam wszystko elegancko rozrysowane i zaplanowane, ale koncepcja wymaga wiele pracy własnej. Obecnie pracuję nad wersja najtańszš: częciowo ferryty i częciowo neodymy, razem to około 150 zł. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie mam opracowana inna koncepcję wyłšcznie z neodymów - 400 magnesy plus inne materiały 100 razem około 500, ale na razie nie mam kasy. Nie mam problemu z opracowywanie dokumentacji czy planowaniem i analiza kształtów i rozwišzań, ponieważ zajmuję się takimi rzeczami na co dzień (rysunki techniczne i projektowanie co prawda czego innego ale to nic)
|
|
|
Razem z kumplami wzięlimy się za budowę generatorka o rozmiaże 1m ale koszty nas porażajš... magnes da się zamówić, już gadałem z jednym gociem. Ma kto jakiekolwiek efekty w tej dziedzienie?? czy komu cokolwiek podziałało?? Bardzo proszę o info mna maila searl@op.pl PAWEL skontaktuj sie z nami., bo widze że co działasz w tym kierunku...
Narazie co osišgnelimy to pełno sprzecznych ze sobš informacji. Próbujemy się skontaktować z rosjanami...
|
|
|
Acha i dodam że nie jest to perpetum mobile,bo korzysta z energi otoczenia (obniża temperaturę). Poszukajcie informacji w necie bo troszke ich jest:P
|
|
|
szuinego to co opisales z tym kolem od roweru to jest silnik Bediniego mi sie wydaje :) Budowal ktos takie silniczki? jesli tak to prosze o kontatk
Pozdrawiam
|
|
|
nikt jeszcze nie zbodował żadnego GC ani SEG czy GES jka kto woli!! A ten Searl to sprytny kole. Wszyscy mu uwierzyli a nikt tego urezšdzenia nigdy podczas dzialania nie widział! Na stronie Searla, żeby dostać dokładniejsze info musisz zapłacić - kole ma z tego chyba fortunę! też takie co podobnego wymylę i wszyscy będš próbowali to zbudować, bo mi to rzekomo kiedy zadziałało!! może ten searl był pijany i mu się w głowie kręciło coraz szybciej?
LUDZIE!!! nie bšdżcie mieszni! wykorzystajcie tš fantazję na co pożyteczniejszego.
|
|
|
Ja rowniez zainteresowany jestem, co prawda dopiero zaczalem sie tym interesowac po obejzeniu paru programow... Probowalem nawet z lewitujacym uzwojeniem ale tylko korki wywalilem:P O co tu chodzi, wszak to wciaz jest przewodnik, tyle ze dlugi... Jakim cudem to lewituje skoro elektrony zasuwaja wciaz najkrutsza droga:/
No i sam bym chetnie dorzucil grosza do tego projektu;) Jesli by wypalilo, zaczalbym nawet inwestowac;D
Pozdro
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |