Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Coś co chcecie pokazać
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307

Witam wszystkich. Otóż pomyślałem sobie, że można by założyć temat specjalnie przeznaczony na...właśnie, co? Wszystko czym chcielibyście się pochwalić, pokazać innym, lub rozreklamować. Można tu wrzucać linki, filmiki, muzykę, obrazki itp. Czym to się różni od innych tematów? Niczym. Ale żeby nie doprowadzać do sytuacji offtopikowania, przerywania dyskusji, wszystko, co chcecie można tu wrzucić. Co o tym myślicie? Jeżeli, pomysł Wam nie odpowiada, nie piszcie, temat odejdzie w zapomnienie. Czyńmy dobro! ]:

http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Ta-misja-to-przelom-w-dziejach-eksploracji-kosmosu-Lecimy-na-Slonce,wid,13869335,wiadomosc.html jak zwykle szumny tytuł...a tylko wyślemy sondę...:-)

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

zbyszek123:
Gdy dochodzi do przesunięć i pęknięć skorupy ziemskiej, spod dna morskiego wydobywają się pod wielkim ciśnieniem ogromne ilości gazu ziemnego. Natrafiający na taki wybuch statek czy samolot traci równowagę i tonie.
Uff, a już myślałam, że to "brama", przejście do innego wymiaru... :)

Ancik1410:
Uff
UF- A JUŻ MYŚLAŁEM ŻE NIKT Z TAJNIAKÓW NIE POZOSTAŁ chyba tak cicho to tu jeszcze nie było :-)

Przez moment (no, może ok. 1 godz.) też "zniknęłam" ale już wydostałam się z "trójkąta bermudzkiego" - czyli kuchni. Już po kolacji - posprzątane, pozmywane, ... No to coś "dla ducha" się należy :)

http://wybory.onet.pl/parlamentarne-2011/aktualnosci/zagraniczne-media-tusk-jest-mily-a-kaczynski-to-ak,1,4873443,aktualnosc.html

Na koncesjach na wydobycie gazu łupkowego Polska mogła stracić wiele miliardów złotych – powiedział portalowi Ekologia.pl Mariusz-Orion Jędrysek, były Główny Geolog Kraju. http://wolnemedia.net/gospodarka/na-koncesjach-stracilismy-100-mld-zl/

O gazie łupkowy, bezpieczeństwie energetycznym Polski, pakiecie klimatycznym UE i odwiertach geotermalnych Ojca Rydzyka z profesorem Mariuszem-Orionem Jędryskiem, głównym geologiem kraju w latach 2005-2007, rozmawia Andrzej Lachowski z portalu Ekologia.pl.http://wolnemedia.net/ekologia/gaz-lupkowy-a-bezpieczenstwo-energetyczne-polski/

co nie co o Gobekli Tepe http://odkrywcy.pl/kat,111404,title,Najstarsze-swiatynie-swiata-wcale-nie-byly-budynkami-sakralnymi,wid,13874140,wiadomosc.html W budynkach odkrytych na tureckim stanowiska archeologicznym Gobekli Tepe, uznawanych za najstarsze świątynie na świecie, mieszkali nie bogowie, lecz zwykli ludzie - czytamy w "Current Anthropology"

zbyszek123:
O gazie łupkowy, bezpieczeństwie energetycznym Polski, pakiecie klimatycznym UE i odwiertach geotermalnych Ojca Rydzyka
mówi się często i dużo, choć ja już zdążyłam zauważyć "wyciszenie" w tych sprawach.

Ancik1410:
"wyciszenie" w tych sprawach.
po bublu prawno/gospodarczym że taką kasę straciliśmy na koncesjach to nic dziwnego :-) zapycha nas się czym tylko byśmy szybciej zapomnieli- wszystko zręczna psychologia, niestety przekłada się wszystko na wysokość miesięcznych poborów i tego co za wypłatkie można kupić przypomina mi się niedawny artykuł jak to zagraniczne serwisy dziwią się że nasze produkty są droższe w kraju niż za granicą, a najlepsza kwestia dotyczy soku jabłkowego gdzie polska po chinach jest największym producentem a aok na półce średnio 30% droższy... i t d...szkoda wnikać bo niski poziom wibracji dopada :-)

zbyszek123:
nasze produkty są droższe w kraju niż za granicą,
Zbyszku, bo u nas pośredników jest więcej niż producentów i odbiorców. A każdy sobie nalicza marżę, że ho - ho! Czy widziałeś kapustę po 30 groszy? Jak powiedzieli o tym w telewizji, że jest taka tania w skupie i że trudno o zbyt - nie wiedziałam, jak zareagować. Na rynku jest wielokrotnie droższa! A na niski poziom wibracji nie zwracaj uwagi - wyrówna się, jak pomyślisz o weekendzie :) Trochę wolnego, ... Oby pogoda była łaskawa :)

Ancik1410:
Jak pomyślisz o weekendzie :) Trochę wolnego, ... Oby pogoda była łaskawa :)
KOLEJNE 2 DNI W PRACY- przynajmniej od domu odpocznę i zrzędzenia :-/
Ancik1410:
bo u nas pośredników jest więcej niż producentów i odbiorców
no w przypadku tego soku to jest nie zrozumiałe mimo wszystko- okolice Grójca to nic tylko producenci, bardziej pasuj mi na działalność i lobbingową i monopolistyczną- i niski poziom wibracji wszystkich pomiędzy nimi a konsumentami :-)

Kopernik będzie Niemcem! Polscy urzędnicy zawalili sprawę http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Kopernik-bedzie-Niemcem-Polscy-urzednicy-zawalili-sprawe,wid,13873907,wiadomosc.html chyba czas założyć kolejny temat pt. żenujący widok Polski na arenie międzynarodowej, lub śmieszny ten nasz kraj

http://forsal.pl/artykuly/554515,wydobycie_gazu_lupkowego_pe_chce_zakazac_szczelinowania_pgnig_broni_gazu.html http://biznes.interia.pl/news/w-polsce-odkryto-najwieksze-zloze-gazu,1660077 Co nie co słyszałem o tej amerykańskiej metodzie wydobywania gazu łupkowego. Nic dziwnego że budzi wątpliwości, bo mówimy przecież o wpompowywaniu w grunt dużych ilości chemikaliów. Znacznie rozsądniej było by poczekać kilka miesięcy na przeprowadzenie próbnych odwiertów i oszacowanie wielkości złoża koło Kutna, a inwestycje z łupkami zamrozić, ale znając polską biurokrację łatwiej powiedzieć niż zrobić. Niewykluczone że zapomną na te kilka miesięcy o Kutnie, skupiając się na walce z PE o legislacje łupków. Inwestycja może utknąć na dobrych kilka miesięcy lub lat. Co prawda gazu łupkowego starczyło by na jakieś 100-300 lat (każdy dziennik podaje inne szacunki), a gazu ziemnego z Kutna na jakieś 25, ale w tym drugim wypadku znacznie szybciej uniezależnilibyśmy się od Rosyjskiego gazu, co wydaje mnie się rozsądniejsze.

Liszaj:
... dużych ilości chemikaliów.
Dużych w perspektywie nieustannego pompowania przez dziesięciolecia.

wydaje mi się w zasadzie że gaz powstaje w wyniku działalności mikroorganizmów/bakterii- beztlenowych zjadających substancje organiczne, znaczyło by to że na tych głębokościach istnieje życie które jest w stanie zaabsorbować praktycznie wszystko i z biegiem lat zamienić na czynniki pierwsze czyli te znajdujące się w tablicy mendelejewa lub tworzące proste związki w naszym przypadku do wykożystania zwłaszcza węglowodory dając odwieczny cykl przemiany węgla podobnie jak z wodą :-) a zwłaszcza wespół. Więc ta ekologia jest deko naciągana, kolejna sprawa że np: organizmy roślinne pobierają wode odsysając ją od zanieczyszczeń ( oczywiście w znikomym stopniu ale zachodzi przejście szkodliwych substancji- z tym że szkodliwość na przykładzie ołowiu stosowanego do benzyny i zmiękczania pracy silnika dotyczyła przykładowo obrotu mlekiem krów wypasanych przy jezdni gdzie non stop jeżdzą auta od już iluś tam lat) więc tak jak to znajomy z pracy już dawno określił gazprom uruchomił rezerwy lobbingowe a nasze zdanie jest tylko wypadkową tego co wiemy, myślimy spodziewamy się i słyszymy od innych- czyli kierunek porządany w przypadku gazpromu uniezależnienie się od dostaw gazu i tak nastąpi dopiero za jakieś 20-25 lat gdyż takie umowy nas obowiązują nawet gdybyśmy tego gazu nie zużywali i tak będziemy płacić- oczywiście jesteśmy w stanie zagospodarować większe ilości, np przerabiając auta gdy gaz stanieje i tak winno się stać za jakieś 5-8 lat, czy ogrzewając domy/osiedla oraz- budowane są bloki energetyczne które będą produkować z gazu energie elektryczną czyniąc podstawę energetyki na następne co najmniej 50-100 lat całły problem w tym że jak zwykle opieszałość rządu wspomaga kreatywność sektora prywatnego któremu sprawy budrzetu to lotto, zwłaszcza w sytuacji że tak naprawdę kraje nie bankrutują a nadwyżki finansowe można porzyczyć krajowi na tym większy procent im większe problemy finansowe ma poszczególne państwo co na końcu i zwłaszcza odbija się na nas, bo jeteśmy fundatorem wszystkiego co się dzieje a to z kolei jak z autem czy każdą maszyną, mała wydajność spowodowana jest użyciem niewłaściwej myśli, konstrukcji, materiałów do określenia końcowego że kierowca też pi...da jest więc puki co nie pojedziemy sobie za naszą wypłatkę :-) a szkoda, po tylu latach wyzysku przydało by się odetchnąć temu narodowi i troszke zmądrzeć, rozejrzeć się do okoła, sięgnąć do refleksji bo dziczejemy w oparciu o bide i gonitwe za pieniądzem powielając najgorzec cechy i błędy państw rozwijających się

Człowiek do wszystkiego się przyzwyczaja może nawet do tej śmierdzącej wody która będzie wypływała z Ziemi. Te chemikalia to jest jakaś długofalowa dewastacja środowiska która się potem będzie odbijać po wypiciu takiej wody. Ale na wszystkim można zarobić więc pewnie w cenę pójdzie woda dzisiaj uznawana za kiepską. A ogólnie to tak może być że Francja mając energetykę jądrową nawet nie chce szukać swoich zasobów gazu łupkowego. Bo po co. Ponieważ u nas bananów nie da się produkować więc w czymś musimy być użyteczni. Tu wszystko nastawione jest na interes na chwilę i żeby nic nie było trwałego z tego, poza dewastacją. A potem będzie następny interes.

Niemiec, Francuz i Żyd mieli za zadanie uprasować koszulę, zjeść bochenek chleba i wydymać kobitkę. Wszystko w 7 minut. Pierwszy wyszedł Niemiec. Zaczął prasować koszulę. Uprasował, ale czasu wystarczyło mu zaledwie na kilka kąsnięć chleba. Francuz zdążył wydymać kobitkę i zjeść połowę bochenka. Żyd kazał kobicie prasować koszulę, a dymając ją od tyłu, zjadł spokojnie chlebek. 7 minut wystarczyło i wygrał! Na konferencji prasowej Niemiec powiedział: - U nas na pierwszym miejscu liczy się praca, później jedzenie.Jak zostanie trochę czasu, to się zabawiamy. - Dla nas ważna jest zabawa - oświadczył Francuz. Potem należy pojeść frykasów a na końcu popracować. Żyd zaś wyznał: - U nas jest takie powiedzenie: jeśli nie wydymasz tego, co na ciebie pracuje, to jeść nie będziesz...

Wrona:
jeśli nie wydymasz tego, co na ciebie pracuje, to jeść nie będziesz..
DOBRE :-)

World Builder :) https://www.youtube.com/watch?v=VzFpg271sm8

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.