| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| silnik grawitacyjny. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 3788 |
|
Szukam osoby interesujące się sposobem podróżowania .
mam teorię na temat silnika grawitacyjnego, posiadam
kilka elementów do zbudowania go. Z zawodu jestem elektronikiem.
Posiadam generator funkcyjny , mogę mieć dostęp do rtęci metalicznej .
Szukam kontaktu na temat silnika a.g.
Marian.
|
|
|
eee- chyba jednak się mylę. Coś więcej tam jest. Może ktoś zna serbski i przetłumaczy to? ;)
To jakiś przesył prądu do odbiornika za pomocą jednego przewodu zamiast dwóch. Tak to widzę...
|
|
|
On dotyka pojedynczego przewodu jakoś tam gdzie ta wiązka trzech się schodzi to potem wychodzi jeden.
Dodatkowo coś mówi że małą średnicą tego drutu można przesyłać duże moce.
I teraz jest problem o co chodzi w tym jego rozwiązaniu.
dla ogólnej wiedzy jak funkcjonuje świat jest to ciekawe.
Natomiast ten rozbudowany opis
który przedstawia romerouk to jest to samo chyba co Bill Mullera
To jest to samo chyba co bedini
tylko w rozbudowanej wersji
nie jest to koło zamachowe napędzane jednym elektromagnesem
tylko dla ciągłości ruchu są dwie cewki ciągnące jedna ciągnie po drugiej i to wystarczy żeby była ciągłość siły napędzającej
a te ileś cewek odbierających to ma za zadanie odebrać energię
Przy czym należy zauważyć że tylko jedna z nich po kolei hamuje ta której prąd, zmiana pola magnetycznego panująca na nią jest największa i której prąd przechodzi przez prostownik z tych czterech diodek {po 2 to on w rzeczywistości dał 8 diodek } na cewkę.
W cewce w której niby jest napięcie bo na wszystkie działają jakieś zmiany pola magnetycznego ale jej siły motoryczne prądu są mniejsze od tej największej to one nie przewodzi prądu przez barierę prostownika i nie wytwarza siły hamującej.
Czyli poza układem który załącza prąd na cewki napędowe
on zrobił halotrony ale zwykłe kontraktrony rurki z dwoma blaszkami które się zwierają jak obejmie je pole magnetyczne to na początek też mogły by być
tylko przy dużych obrotach mogą mieć za małą szybkość załączania, reszta jest trywialnie banalna.
Można popracować nad sprawnością.
Cewki lubią mieć rdzeń
wtedy więcej prądu dają ale większa siła hamująca.
Tekstu angielskiego to nie czytałem bo detali nie rozumiem i powyższe to tyle co wyczytałem ze schematu.
|
|
|
|||
|
Z półtora roku temu usiłowałem robić prądnicę do elektrowni wiatrowej o jak najmniejszych oporach wirowania i niestety jak załączyć przepływ prądu to te opory od razu są bardzo duże.
Niezależnie jak drut jest do strumienia magnetycznego.
Przedmiotem badania były różne kierunki ułożenia drutu w stosunku do pola i nie wyszło nic ciekawego.
Głowna sprawa że mało prądu to dawało.
Czyli skuteczna jest głównie zwykła cewka z rdzeniem.
Stąd moje uwagi na temat oporu jaki powstaje na przesuwający się magnes nad cewką i to jeszcze bez rdzenia, charakter tych szarpań bo to raz w jedną raz w drugą wpływa negatywnie na wydajność samego powstawania prądu.
Tak że może przepływ prądu z każdej cewki przez mostek
ma sens że wtedy opór daje tylko ta cewka która wbije swój prąd na kondensator
nawet pomyślane jako prądnica do elektrowni wiatrowej.
Czyli trzeba to sprawdzić kiedyś, zastanawia mnie budowa tych układów prądnic samoróbek na allegro sprzedawanych.
|
|
|
|||
|
Do zagotowania wody potrzeba duże natężenie prądu , które można uzyskać z prądnicy homopolarnej w której magnesy wiruja w raz z przewodnikiem którym jest miedziany dysk
`
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://www.animations.physics.unsw.edu.au/jw/homopolar.htm
|
|
|
Technicznie była to klapa ale czasem chodzi o wymiar poznawczy jakiegoś doświadczenia.
Wytworzenie przepływu prądu w prostoliniowych odcinkach drutu bez rdzenia to po prostu kłopotliwa sprawa.
Ale te proste odcinki przepływu prądu też dawały spore siły hamujące
a model mały nie był.
Na pewno jak ktoś chce zrobić elektrownie wiatrową to jakieś badania podstawowe musi przeprowadzić
musi określić co jest bardziej użyteczne.
Najprościej oczywiście jest wziąć alternator samochodowy
tani, powszechnie dostępny i raczej niezawodny tylko czy na pewno efektywny jeśli część prądu musi użyć do własnej cewki .
W samochodzie sprawność nie musi być wygórowana bo sam silnik spalinowy to spore marnotrawstwo.
Natomiast jak robimy wiatrak to wykorzystanie o 20% czy 30% lepiej siły wiatru daje, pozwala mieć o tyleż procent mniejsze urządzenie
w stosunku do tego mało efektywnego.
Robienie większej konstrukcji to są koszty a i komuś może się mało podobać kuć w oczy
a jak coś małego to każdy zlekceważy a my mimo wszystko jakiś pożytek będziemy mieli .
Dlatego pojęcie jaka prądnica jest najefektywniejsza nie jest nie słuszne.
Te oddziaływanie pola na dysk też ciekawe trzeba sprawdzić.
dzięki
Pozdrawiam
|
|
|
|||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
|||||||||
|
Czasami problem polega na tym czy na pewno mamy gdzie ten wiatrak postawić
albo co dalej z tym czymśkolwiek zrobić.
Dlatego jakieś doświadczenie lub wykonanie czegoś się przerywa
bo po co je kończyć.
Cel jakiś został osiągnięty
wiemy o co chodzi
może połowicznie ale wystarczy
bo za dużo włożymy sił i środków zupełnie niepotrzebnie.
Zbadanie wersji klasycznie podręcznikowej żeby wiedzieć
akurat w tym przypadku dlaczego nikt jej nie praktykuje.
Można było by zrobić prądnicę z 10 kg drutu miedzianego
bo ta była zrobiona z półtora kilograma i być usatysfakcjonowanym że daje ona opór tylko wtedy gdy przyłączymy obciążenie
ale układ cewkowy jest prosty łatwy do wykonania w mechaniczny sposób nie ręczny i raczej sporo mniejszy.
A to że trzeba użyć rdzeni do cewek
i dalej zastanawiać się jak tam efekt magnetyczny wynikły w rdzeniach ma się do wyhamowywania wirowania.
Raczej należy to potraktować zło konieczne
jeśli nie chcemy zbudować czegoś ze cztery pięć razy większego od takiego.
To są takie spostrzeżenia którymi można się podzielić
jest to uporządkowanie spostrzeżeń
które może komuś się do czegoś przyda kto ma więcej miejsca na wiatrak.
pozdrawiam.
|
|
|
http://allegro.pl/stator-pradnica-elektrownia-wiatrowa-3kw-magnesy-i1690560680.html
na przykład taki układ jak tu ktoś na allegro handluje
Jak widać cewki bez rdzeni i dlatego prądnica hamuje tylko w momencie pobierania prądu.
O to chodzi, bez dodatkowych oporów.
|
|
|
Kłopotliwe do wykonania
ale pełna klasyka podręcznika do fizyki
Prosty przewód w stojanie równoległy do osi robiony na grecki zygzak
na płaszczyźnie walca wokół osi
po 15 cm odcinek prostopadły z 5cm wracał równolegle 15cm znowu
5cm odsuwał się do następnego prostego odcinka
i tego wokół osi klatka stojana było 12 sztuk odcinków
Do tego był zrobiony wirnik gdzie magnesy były przyklejone z pojedynczych mniejszych wzdłuż takich palców
z kwadratu żelaznego konstrukcja spawana
obejmujących literą U stojan na płaszczyźnie walca
czyli też 12U
na jednym ramieniu U biegun s na drugim n
na następnym U przeciwnie
czyli przy wybranym kierunku kręcenia jak jedn odcinek 15 cm drutu wchodziło w kierunek n-s to
powrót wchodził w s-n czyli się nic nie gryzło
w całym zygzaku był jeden kierunek siły motorycznej
w tych odcinkach 5cm oczywiście siła elektromotoryczna nie powstawała
jako przesuwane nie tak do pola aby się tam coś tworzyło,
Materiał na to ze dwie stówy kosztował.
I wszystko fajnie tylko strasznie to wielkie zaczęło być
a prądu nie rewelacyjnie. Może ze dwieście może 400 watów można było by z niego [jakby doczepił skrzydło] wyciągnąć
to akurat limitowane drutem obrotami i wtedy napięciem do obrotów.
Wydanie tysiąca zloty na z 5 razy mocniejszy większy model to była by już przesada
chyba
że istotnie byłby wykorzystany jako prądnica w wiatraku.
Ten link na stojan z allegro też wykazuje że użyto sporo drutu
to się nie przeskoczy
ale wszystko można spokojnie zrobić nie męcząc się dokładnościami.
A taki model to tylko do szkoły na klasycznie pokazowy.
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|||
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
|
Witam!!
Miałam sen. Byłam w kolejce na górę, dużo ludzi tam wchodziło. Starzec, który wpuszczał ludzi na górę, powiedział, że jest to góra KERMAN następnie ofiarował mi kamień, na którym widniał napis 1 1 1 (to znaczy te jedynki były przekrzywione). Później mi powiedział, że jest jeszcze szansa dla ludzi na ziemi. Na naszej planecie żyją osoby, które potrafią zmieniać bieg wydarzeń. Mają na tyle silne dusze, aby kreować rzeczywistość i jeśli zbiorą się na tej górze ( KERMAN_) i połączą się w modlitwie i medytacji to zapobiegną wojnie. Mój przewodnik powiedział, że mam modlić się o pokój na świecie bo i tu nie jestem pewna bo może chodzi o IRAN zbiera siły militarne do wojny ( broń jądrowa ). Dlatego chciałabym prosić każdą osobę odwiedzającą ten portal o modlitwę w intencji pokoju na świecie.
Pozdrawiam serdecznie
|
|
:) |
|
Zbożny cel, ale nie spamuj - w jednym temacie wystarczy.
Tutaj o innych, bardzo konkretnych rzeczach rozmawiamy.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/2-zl-za-100-km-to-mozliwe-ale-czy-sie-oplaca,1679540
troszkę pobieżnie o przerobieniu domowym sposobem autka na elektryczne
|
|
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
Tak tylko jak takie coś potem dopuścić do ruchu.
Bo tam trzeba i hamulce przerobić jakoś bo zazwyczaj tradycyjnie wspomagane są podciśnieniem z silnika,
Aby wykorzystać standardowy układy
z załóżmy typowego samochodu to trzeba dołączyć tam jakąś pompę próżniową.
A układ nie może być zawodny.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 3788 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |