Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Globalne ocieplenie
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 610
Poprzednia strona | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | .. | 30 | 31 | Następna strona

Globalne ocieplenie- naukowcy bijš na alarm Globalne ocieplenie będzie znacznie poważniejsze niż do tej pory przewidywano. Naukowcy sugerujš, że wzrost temperatur może być niedoszacowany nawet o 75 procent, a skutki ocieplenia katastrofalne dla całej ludzkoœci. Naukowcy z Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz USA nie zgadzajš się z dotychczasowymi obliczeniami, które wskazujš, że podwojenie iloœci dwutlenku węgla w atmosferze podwyższy jej temperaturę maksymalnie o 4,5 stopnia. Takie sš oficjalne wskazania Międzynarodowego Panelu Zmian Klimatycznych odpowiedzialnego za tego typu prognozy. Obliczenia Panelu biorš pod uwagę dwa czynniki: obecnoœć dwutlenku węgla bezpoœrednio zatrzymujšcego ciepło oraz zmniejszone odbijanie promieni słonecznych przez powierzchnię Ziemi ze względu na topniejšce œniegi. Dwa zespoły naukowców publikujšce w Magazynie Badań Geofizycznych dodały trzeci czynnik: dwutlenek węgla dodatkowo uwalniany przez ekosystemy w zwišzku z ociepleniem atmosfery.REKLAMA Czytaj dalej Zespół amerykański obliczył, że maksymalny wzrost temperatury przy podwojonej iloœci dwutlenku węgla będzie miał zakres od 1,6 do 6 stopni Celsjusza, górna granica jest o 1,5 stopnia wyższa od prognozowanej dotychczas. Zespół europejski, który używał innej metodologii, wskazuje na jeszcze wyższe wartoœci i sugeruje, że przy najczarniejszym scenariuszu wzrost iloœci dwutlenku węgla spowoduje wzrost temperatur na lšdach o 8 stopni do końca wieku. Jeden z autorów publikacji, Peter Cox, dyrektor naukowy projektu zmian klimatycznych w brytyjskim Centrum Ekologii i Hydrologii, powiedział Polskiemu Radiu, że taki wzrost temperatur może przyczynić się do powstania gigantycznych huraganów i susz, a także wygaœnięcia Pršdu Zatokowego czy wyschnięcia lasów Amazonii ródło www.onet.pl

Jestem po wysłuchaniu tego co wrzucił Popko http://vimeo.com/8190795 Myślę że ciekawe rzeczy omawia. tylko słuchając pewnych kwesti należy wziąść poprawkę że my mając tutaj taką a nie inną formę wybrażamy sobie coś takiego jak tu widzimy. To o czym mówi jest grą jego wyobraźni wynikającą z postrzegania naszej rzeczywistości że potem nasze wymiarowanie wzory budowli potrzebujemy zawrzeć w innych przestrzeniach niejako tworząc to co chcemy widzieć. Byty jakieś inne może inaczej coś widzą. Tyle że ewolucja tego wszystkiego jest w ten sposób działająca jesteśmy ze swiata wolnego wyboru a chce nas się wrzucić do rzeczywistości totalnego podporządkowania. My widzimy bezsens tego ci którzy to chcą wprowadzić tak nie bardzo bo oni po prostu chcą stworzyć bardziej sprawną doskonałą maszynkę gdzie by chcieli na górze zami wszystkim zawiadywać. Jakby to nie mogło sobie funkcjonować w prawie swobodnego wyboru i nic ni komu nie przeszkadzało by. Chore jest robić wszystko pod linijkę. Gośka sama jest jak haarp taka męcząca, myli pojęcia, nadaje temu inne wyobrażenia. A potem usiłuje to weryfikować jako obraz swojej rzeczywistości tylko nie zawsze się udaje bo inni widzą inaczej. Po prostu na to na co działa to działa a na inne rzeczy są inne techniki. Dlaczego wszystko wrzucać do haarpa jak są jeszcze egregory. Chyba że dla niej urządzenie energetyczne ze swiata materialnego wzmaga energię przestrzeni duchowej. Tak tylko wtedy prosił bym o konkretniejsze wypowiedzi. Tak jak Darek mówi o sprawach i rzeczach z przestrzeni duchowej tak jak on to widzi. Ja się z tym nie sprzeczam bo nie mam takich omamów jak by powiedzieli niektórzy którzy chcieli by żebyśmy w nic nie wierzyli. U mnie po prostu jest świadomość że ciało astralne jest w stanie się rozdzielić od ciała fizycznego ale kiedy przez przypadek to usiłowało u mnie robić to były gwałtowne cofnięcia. Gdybym tego nie miał kilka razy w życiu to akurat mógłbym nie wierzyć w nic co Darek przytacza. A tak nie robię z niczego problemu bo nie widzę takiej potrzeby. Popko jest dobry jak przypomina że papież chrzcił Hitlerowi armaty, po prostu zamuła tego swiata jest straszna. Dobrze że my biedni nie widzimy na raz całej prawdy o rzeczywistości bo by nas trafiło.

Popko jest OK i polecam jego książki, jak ktoś chce się więcej dowiedzieć. http://images.sefer.pl/_n_/sklep/34/34713-450.jpg Zwłaszcza ta książka bardzo mi się spodobała. W następnych jest za dużo lania wody, a za mało konkretów jak dla mnie. A tu o ociepleniu klimatu było :) Na 9-tej stronie tego wątku Raptor polecał już pewien film, ale tam były tylko 4 części z takim sobie lektorem, a teraz znalazłem wszystkie 8 części i to z ładnymi literkami :) http://www.youtube.com/watch?v=iznlt7Mk9u0

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Ocelot napisal : "powiem tak przed chwilom przyszło mi to na myśl skoro haarp potrafi wszystko.... dlaczego tu jeszcze piszemy, dlaczego w ogule żyjemy i dlaczego mącimy ich niezachwiane plany poprzez wzrost świadomości. powinni kązdego z osobna opetać, zamordować w jakiś niewytłumaczalny sposób bo przeciez coś w końcu wiemy a czym wiecej wiesz tym bardziej jesteś niebezpieczny. A po 2 podobno 9 na 10 wypadków zdarza się w domu ,dlatego czym mniej sie w nim siedzi tym lepiej:)" Dla HAARP-a nikt nie jest niebezpieczny !!! Niczyja swiadomosc HAARP-a nie przeraza. Czy prawda przeraza zbroniarza, kiedy nie ma kary smierci. Na tej zasadzie zabijaja w Afganistanie, Iraku i gdzie indziej. HAARP jak bedzie chcial, to sobie tez kogos zabije, bo nikt mu tego nie zabroni i nikt przed jego "wyrokiem" nie ucieknie, bo nawet nikt nie bedzie go widzial. Przeciez istnieje tyle chorob i tyle nieszczesc, nad ktorymi HAARP sprawuje wladze. Mozemy sobie o wszystkim porozmawiac. O czym to dzisiaj ludziska nie mowia. Nad niektorymi sie tylko znecaja panowie trzymajacy wladze i bron w reku, ale oni sa wszedzie wyszydzani wiec zgorszenia nie sieja. Kiedy znikna z internetu, to nikt o nich nie zapyta.

Duchy. Kosmiczne niewolnictwo człowieka, Zbigniew Jan Popko Od chwili narodzin dzień po dniu jesteśmy kształtowani podług ustalonego z góry planu, który od kołyski przekształca nas w kosmicznego niewolnika. Nie zdając sobie sprawy z tego, kim jesteśmy, nie wiedząc, komu ani po co służymy, całe nasze myślenie i wszystkie nasze siły oddajemy w posłudze Panom Tego Świata. Utrzymywani w iluzji, eksterminowani, ograbiani z własnej duchowości, zaszczuci i osaczeni przez moce pochodzące z wielu światów zmieniamy się w marionetki, w posługaczy nie posiadających żadnych praw, poza prawem do śmierci." hmm... tak to prawda, okropna prawda, dość przygnębiająca dlatego ludzie muszą iść drogą wyzwolenia i budowania swojej mocy.Być bardzo w zgodzie z samym sobą i Wyższym Ja, która widzi szerzej i chce dla nas dobrze, choć czasem też nas doświadczy. Sądzę, że zgoda na bycie narzędziem w rękach BOSKOŚCI daje nam wyzwolenie. To energia, która jest miłością, chroni nas. Tylko jak kiedyś słusznie zauważył Igor my tego nie rozumiemy. A co robią buddyści..Ci, którzy od wieków pracują z umysłem. Dochodzą do esencji swoje natury i w niej spoczywaj. W sumie na tym głownie im zależy.

Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem

Może jednak temat o ociepleniu nie duchowym tylko pogodowym. Bo trochę tematy się pomieszały. Właściwie nie wiem co robią buddyści. To wcale nie jest proste i oczywiste. Czy w tym temacie to wałkować. W dwa dni ociepliło się o prawie 30 stopni (22.12/04:50) - Temperatura w ostatnich dniach popadała w skrajności. W niektórych regionach naszego kraju można było doświadczyć szoku termicznego. Początkowo wiatr wiał ze wschodu przynosząc nam lodowate masy powietrza polarno-kontynentalnego. Podczas większych rozpogodzeń temperatura gwałtownie się obniżała, gdy ciepło promieniowało z gruntu do atmosfery. W Jeleniej Górze u stóp Karkonoszy na Dolnym Śląsku w nocy z niedzieli na poniedziałek (20/21.12) temperatura spadła do minus 21 stopni, a przy gruncie do nawet minus 26 stopni. W poniedziałek (21.12) wiatr radykalnie zmienił kierunek ze wschodniego na północny, a następnie na południowo-zachodni. Zamiast powietrza polarno-kontynentalnego zaczęło napływać zdecydowanie łagodniejsze powietrze polarno-morskie pochodzące znad Atlantyku. Temperatura bardzo szybko wzrastała. Termometry pokazały tego dnia zaledwie minus 1 stopień. Ociepliło się więc w ciągu zaledwie 12 godzin o 20 stopni. To jednak nie był koniec wzrostu temperatury. Wczoraj wiatr zmienił kierunek na południowy i zaczął się pojawiać fen, który osuszył i jeszcze bardziej ocieplił powietrze. Rozpoczęła się błyskawiczna odwilż. Dzięki temu w Kotlinie Jeleniogórskiej w godzinach popołudniowych termometry pokazały w cieniu 9 stopni powyżej zera. Oznacza to, że w ciągu zaledwie 2 dni mieszkańcy południowych regionów Dolnego Śląska odczuli wzrost temperatury aż o prawie 30 stopni. To gigantyczne wahanie nie pozostało obojętne dla samopoczucia i zdrowia ludności. Głównym efektem nagłych zmian temperatury była większa podatność na ból, a także nasilenie się objawów chorób układu krążenia. Także w innych regionach kraju doszło do dużego wzrostu temperatury, przeważnie o 10-15 stopni w ciągu zaledwie kilkunastu godzin. Rzadko kiedy ma miejsce tak gwałtowne przejście z zimnych do ciepłych mas powietrza jakiego ostatnio doświadczyliśmy. www.twojapogoda.pl

Ocieplenie duchowe jest ciekawsze ;) Polecam kliknąć w okładkę książki i tam będzie więcej (dużo więcej) niż Olla wkleiła :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

oto wypowiedz naszego prezydenta świata pana Hugo:) http://www.youtube.com/watch?v=VnvHozQYykU wystąpienie w kopenhadze które ze wzgledu na cenzure....no nie mogło być pokazane w mediach:D ah ta globalna demokracja i to wszystko dla nas nie ale Hugo naprawde wymiata tymi swoimi gadkami a ta miła morda poprostu jestem szczesliwy ze go widze:) naprawde za takich ludzi warto oddać zycie.

Hugo ma też swoje własne cele i nie robi tego, co robi dla mnie, czy dla Ciebie. A takie zdania w stylu "tylko prawo jest wolnością" to może sobie wsadzić :) Albo wspieranie mitu o globalnym ociepleniu. Chodzi tylko o wynegocjowanie sobie lepszej pozycji wśród elity. Powiedział sporo prawdy, ale takiej, którą wie każdy człowiek, który pomieszkał i popracował wystarczająco długo na tej planecie, czyli populizm wykorzystywany w celach osobistych lub w celach grupy, którą reprezentuje nieoficjalnie. A tak osobiście to nic do Hugo nie mam, niech sobie osiągnie czego sobie tam życzy, ma moje błogosławieństwo (może tamtejszym ludziom się trochę lepiej będzie powodzić dzięki niemu). A może się przekona, że jego wysiłki są daremne, bo konkurencja jest bezkonkurencyjna :)

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

A tam Raptor gadasz tak bo sie nie znasz i i....i mu zazdrościsz:) No raptor i inni powiedzcie mi że nie macie swoich pragnien lepszych lub złych(mówie może jak szatan który kusi) ale kazdy ma jakieś zamiary lepsze lub gorsze.

Moim zamiarem jest obserwacja przemian i wyciąganie wniosków z nich płynących ;)

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

Głosi się że za globalne ocieplenie odpowiada człowiek poprzez dwutlenek węgla. W sumie to co wytwarza nasza cywilizacja jest małą częścią tego co powstaje w oceanach i morzach w wyniku tam zachodzących procesów. O tym jest jakoś cicho. Prawdziwym powodem jest jednak cykliczność pracy słońca o czym chyba coś tam co światlejsi wspominają ale z małym skutkiem. Ciekawe co jest powodem takiego a nie innego szeroko promowanego scenariusza. Bo naukowcy przecież znają prawdę co ostatnio ujrzało światło dzienne w wyniku przecieku informacji. Dobra strona to może jakieś oszczędności energii,ale nie u tych największych konsumentów.

Kris:
Ciekawe co jest powodem takiego a nie innego szeroko promowanego scenariusza.
Pieniadze, władza, kontrola... plan? (w kolejności od czynnika najmniej istotnego po najważniejszy, jak to zwykle ludzie czynią podczas usprawiedliwiania się).

Promowanie takiego scenariusza wcale nie jest zlym pomyslem. Wprowadzanie ograniczen emisji toksyn moze przyspieszyc wprowadzanie nowych technologi produkcji energi ekologicznej.Oczywiscie taki wariant nie sprzyja wielkim korporacja nawtowym ktore stracily by na mniejszym zapotrzebowaniu w paliwa.A wiec cala ta afera klimatyczna mogla byc wywolana celowo ?

Spin1:
Oczywiscie taki wariant nie sprzyja wielkim korporacja nawtowym ktore stracily by na mniejszym zapotrzebowaniu w paliwa.
Ależ skąd, wielkie korporacje naftowe od lat przygotowują się do zmian i testują nowe technologie energetyczne. Patentów mają pod sam sufit. Pozostaje tylko kwestia odpowiedniego momentu i odpowiedniej metody wdrażania, tak, żeby nadal trzeba było za to wszystko płacić. Czyli w grę wchodzi utajnianie zasady działania albo celowe upośledzenie urządzeń, tak żeby były mniej wydajne niż by mogły być w oryginale lub by wymagały jakiegoś paliwa, które trzeba by rzecz jasna produkować. Afera niczego nie zmienia, bo i bez wycieku tej bazy maili myślący i poszukujący człowiek dostrzega absurdy i historię szytą grubymi nićmi. Owszem, może być to jakaś prowokacja, która ma coś tam przyspieszyć w planach (albo plany uległy lekkiej zmianie), ale to nie zmienia faktu wyprodukowania kretyńskiego wałka z co2 i paniką przed katastrofą (katastrofę to mamy z uwagi na toksyczne skażenie, promieniowanie em, zachwianie naturalnej gospodarki wodnej i ekosystemu, a nie przez dwutlenek - totalne odwracanie kota ogonem, dzięki któremu każde dziecko staje się winne bo oddycha). Może ktoś chciał zarobić i przejąć część wpływów gdzieś, gdzie komuś innemu to nie pasowało, stąd mała dywersja żeby ostudzić zapał i zaznaczyć teren.

ja natomiast pragne tylko tylko uzmysłowić 2 rzeczy wszystkim pierwsza- faktycznie jesteśmy marnotrawni wyrzucamy tony śmieci z którymi nie wiadomo co robić nie segregujemy ich nie odzyskujemy mały wpływ naturalnych opakowań i samodzielności gospodarstw domowych a energia ? mało kto wypina czociażby urządzenia elektryczne które pobierają prąd elektryczny czy wyłącza odbiornik nie oglądając nic bo znam sytuacje gdzie telewizorek działa 24 godz na dobe- ciężko uwierzyć? tak niestety jest, że nie wspomne o odzyskiwaniu eco energi na potrzeby gospodarstw domowych przy użyciu bateri słonecznych czy elektrowni wiatrowych choć w tym przypadku trzeba myśle poczynić publicznie wyliczenia kosztów wytworzenia tych urządzeń i nie chodzi o pieniążki bo może wyjść że produkcja bateri słonecznej spowoduje więcej węgla w środowisku niż spalenie węgla do produkcji energi elektrycznej równoważącej możliwości produkcyjne takiej bateri ale też i nie oszukujmy się że szeroko zakrojone oszczędności wpłyną na nasze portwele cała imprezka z oszczędzaniem i wprowadzeniem nowych technologi np produkcji zywności w oparciu o gmo to nic innego jak podniesienie efektywności produkcji i zaspokojenie potrzeb konsumenta mniej produkując przy niższym nakładzie jednocześnie podnosząc cene końcowego produktu- czyli tak naprawde nabicie nas w butelke bo nie wyobrażam sobie że stoen i resztz przemysłu energetycznego czy przemysł naftowy są przygotowani na np: dwuktotny spadek przychodów choćby mieli 2 razy mniej produkować i dystrybuować po drugie węgiel w przyrodzie w obiegu był jest i będzie to że się znalazł pod ziemią spowodowało też zuborzenie fauny i flory ziemia mogła mniej absorbować energi do postaci związków organicznych- nie oszukujmy się poza tym nikt niezapewni nam że np proces tworzenia się pustynnych i ubogich obszarów nie zaczął się od właśnie braku w cyklu węgla wchodzącego w skład każdego organizmu i wszystkich przemian od fotosyntezy po przemiany w organizmach cudzożywnych i nikt nie zaprzeczy również że ziemia posiada ecosystem który sam się wyrównuje np: podwyższenie temperatury powoduje mniejszą produkcje dwutlenku węgla przez grzyby poprzez ograniczenie występowania ich- udowodnione naukowo, które w eco systemie produkują co2 więcej niżm my ludzie podwyższenie temperatury powoduje większą liczbe chmór które izolują ziemie i chłodzą chroniąc przed słońcem nie mniej ludzie i ecosystem powinni się lepiej zrozumieć bo nasza ekspansja powoduje że inne istnienia muszą ustąpić a Bogami nie jesteśmy

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

chcemy żyć w czystym nowoczesnym społeczeństwie pełnym zrozumienia z mądrymi rozwiązaniami i wspaniałymi ludzmi niestety to co się dzieje to nic innego jak widok kilku hien chcących urwać jak najwięcej dla siebie a ten szczyt najdobitniej pokazał o co chodzi nikt nie obligował do konkretnych technologi tylko kasa ile kto zapłaci za emisje czyli palcie choćby i kilka razy więcej abyście płacili chajs choć oficjalnie niby chodzi o zmniejszenie emisji kolejnym przekrętem jest fakt że państwa równikowe a potem w kolejności i zwrotnikowe dostają większą porcje energi od słońca a polska ? akurat mniej - tam zimy są łagodne czy ktoś uwzględnił w tym wszystkim jakąś pozycje wyjściową sprawiedliwą bo dlaczego miałbym płacić komuś z afryki choćby to był grosz za to że w zime ktoś ogrzewa mój dom a może mam marznąć bo ecologicznie także kupa bzdur mości panowie w histori będzie to prócz kapitalizmu największym szwindlem przeciw społeczeństwu i ludziom nie wiem tylko jeszcze czy przed przemysłem farmaceutycznym czy za pozdrawiam

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

Spin1:
Promowanie takiego scenariusza wcale nie jest zlym pomyslem. Wprowadzanie ograniczen emisji toksyn moze przyspieszyc wprowadzanie nowych technologi produkcji energi ekologicznej.Oczywiscie taki wariant nie sprzyja wielkim korporacja nawtowym ktore stracily by na mniejszym zapotrzebowaniu w paliwa.A wiec cala ta afera klimatyczna mogla byc wywolana celowo ?
1. Promowanie tego w taki sposób, jak się to robi jest złym pomysłem. 2. Jestem za ograniczeniem emisji toksyn (nie mam tu na myśli CO2). 3. Ropy jest coraz mniej, jest brudniejsza, droższa - jej wzrastająca cena jest hamulcem rozwoju gospodarki światowej - do tego ekonomiści doszli już dawno, a teraz w związku z tym opłaca się rozwijać inne technologie, inne sposoby pozyskiwania energii - ta konieczność jest coraz bardziej doskwierająca, więc prace przyspieszają. Gdyby ropa nie drożała, to byśmy spali dalej i jechali na starym patencie "spaliniarzy" :) 4. Jest wywołana celowo, ale jak zwykle realizuje się przy tym też cele łagodnie mówiąc niezbyt pozytywne. Jak zwykle są plusy i minusy, ale niech te plusy nie przesłonią nam minusów :) Już jakieś 10 lat temu moja była dziewczyna wybrała Ochronę Środowiska jako kierunek studiów (wcześniej skończyła technikum chemiczne) - powiedziała, że to bardzo przyszłościowy kierunek, a ja kilka lat temu na studiach ekonomicznych dowiedziałem się, że w Unii Europejskiej ochrona środowiska jest priorytetem i jest dokładny plan sukcesywnego wprowadzania coraz ostrzejszych przepisów i norm - mają to rozpisane na lata - już dawno mieli wszystko zaplanowane.

http://wyborcza.pl/1,75476,7434537,Zaleje_nas_morska_fala_.html Hmm... Tu też ciekawą korelację zauważono: http://www.venganza.org/piratesarecool4.gif Globalne ocieplenie, huragany, trzęsienia ziemi i inne naturalne katastrofy są bezpośrednią konsekwencją spadku liczby piratów, począwszy od początków XIX wieku. Można to zobaczyć na wykresie obrazującym odwrotnie proporcjonalną korelację między liczbą piratów a temperaturą. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%85cy_Potw%C3%B3r_Spaghetti

http://wolnemedia.net/?p=19291 Tam Raptor komentujesz, a tu nawet linka nie wrzucisz? :) A jeśli o Nobla chodzi, to byliśmy kiedyś z żoną u niego ;) A ja powinienem dostać Nobla, że z nią wytrzymuję i nie dostałem jeszcze "jobla" :] http://img294.imageshack.us/img294/5234/szwecja047nl1.th.jpg

Sorry, zapomniałem się. I jak się Nobel ma? Zdrówko dopisuje wciąż?

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 610
Poprzednia strona | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | .. | 30 | 31 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.