| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czy słudzy diabła świadomie służą swemu władcy ? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 300 |
|
Wielu jest ludzi, którzy na tym i na innych forach starajš się
w sposób mniej lub bardziej podstępny szerzyć fałsz, deprawację,
idee fałszywej wolnoci itp.
Załóżmy, że sprowadzili poprzez swojš pisaninę niejednego człowieka
na złš drogę. W ten sposób stajš się sługami szatana.
I tu pojawia się pytanie jak w temacie:
Czy słudzy diabła wiadomie służš swemu władcy ?
I dalej, czy jeli niewiadomie, to kara za te czyny będzie mniejsza, niż
gdyby czynili to w pełnej wiadomoci ?
|
|
|
Jeste mocno agresywny czyżby miłoć chrzecijańska przez ciebie przemawiała, co do DW to nie jestem ja, ale DW to jest osoba godna szacunku i bardzo inteligentna może dlatego go nie lubisz, "Modlę się, żeby nie spotkał skrajnego narodowca,
który nauczy cię miłoci do ojczyzny przy pomocy dobrej lachy." ten cytat niech będzie odpowiedziš na ". np. "oczywiscie wiem że mnie zjebiesz" - to twój cytat - godzien poczciwca ?"
Sam widzisz że to co mówisz nie pokrywa się z tym co mylisz i robisz, jeli chodzi o jakiego narodowca to wiedz, że byle kto mi nie nakopie, ale uciekanie się do przemocy w tym przypadku wiadczy o prymitywimie osób które się nazywajš narodowcami. Sam jestem narodowcem, we właciwym słowie tego znaczenia.
Kocham Polskę i znam jej historię, również jestem przeciwny zalewowi zagranicy w szerokim tego zdania znaczeniu.
"Nie" to gazeta bardzo obiektywna, ale oczywicie jako słuchacz RM nie pojmiesz tego. Moji dziadkowie i rodzice nie czytajš NIE.
"Albo chcesz mnie zdenerwować, co jest niemożliwe, albo kto cię urobił
(rodzice, dziadki). Kim sš ci, którzy winni sš twojego skrzywienia ?"
ten cytat wiadczy że już cię zdenerwowałem.
Co do wielkiej litery przy rydzyku, targowiczan nie uważam za godnych pisania ich nazwisk i imion wielkš literš.
rydzyk to jest cham, kłamca i buisnessmen, który robi niezłš fortunkę na ludziach którzy sš zagubieni i nie potrafiš zrozumieć że odrzucenie kapitalizmu i chamstwa konsumpcyjnego nie musi oznaczać popadanie w ortodoksyjny katolicyzm i fanatyzm religijny. Jeszcze raz zaznaczę, nie jestem wielkim przeciwnikiem kocioła, ani nie jestem też człowiekiem który za wszelkie zło obwinia rydzyka, rydzyk jest dla mnie tylko pieniaczem robišcym kasiorkę, o wiele bardziej gardzę machinš komercyjnš która wtargnęła do Polski robišc z niej co na wzór amerykańskiego kapitalizmu.
Co do wolnoci, nie tobie oceniać jaka wolnoć jest prawdziwa a jaka fałszywa.
P.S. DW nadaje chyba z internet dsl ja nadaje z neo+.
|
|
|
KK uznaje każdš wolnoć, pod warunkiem że będzie kontrolowana przez Kociół.
To taka chrzecijańska tradycja, że okrelone postawy kształtuje się przy pomocy lachy i totalnej kontroli ze strony KK, rodziców i dziadków.
Szkoda mi ciebie Ufito - chyba miałe mało radosne dzieciństwo. Pokochałe nawet bat, za pomocš którego byłe kształtowany. Nic dziwnego, że teraz tak kochasz Rydzyka - chyba ci kogo przypomina.
Tacy jak ty ludzie bojš się zmian i samostanowienia, tak to jest jak kto całe życie podejmował za nich decyzje - i jeszcze uważajš to za cnotę.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Dobry jeste ufito. Ale teraz się sprecyzuj, czy twoje przekonanie się zmieniło, czy też może w zaleznoci od dnia (osoby) masz inne poglšdy?
W temacie piszesz o ludziach, którzy poprzez to co mówiš i piszš mogš sprowadzić kogo na złš drogę i nazywasz ich sługami szatana. Ja od poczštku tej dyskusji twierdzę że nie można tak nikogo nazwać bo każdy sam podejmuje decyzję, a kusiciel to raczej pomocnik boga - pokazuje kto jest uległy na pokusy, a kto nie. Na mój ostatni post piszesz o czym całkiem innym odemnie, oprócz tego: "ps. Bez Judasza nie byłoby ukrzyżowania, ale Judasz sam dokonał wyboru.
Nie próbuj ubezwłasnowolnić Judasza i zwalić winy na Boga." - WOW, masz rację, to Judasz dokonał wyboru, tak samo jak każdy z nas i nikt nie może na nikogo zwalać winy że co przez niego zrobił (za czyjš namowš). TO ty na poczštku chciałe ubezwłasnowolnić "Judasza" a z boga zrobić sługę szatana (bo czyż Pan nie wystawia nas na rozmaite próby?) bo pisałe:
"Załóżmy, że sprowadzili poprzez swojš pisaninę niejednego człowieka
na złš drogę. W ten sposób stajš się sługami szatana."
Więc który cytat z twoich wypowiedzi jest bliższy temu w co wierzysz? Czy sami jestemy odpowiedzialni za swoje czyny, czy też lepiej potępić tych którzy nas do nich namawiajš??
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Aby zrozumieć moje pisanie, należy je czytać wprost.
Trzeba mieć umysł o "wyprostowanych cieżkach".
Nie przyszło ci do głowy szuinegu, że nazywanie szatana pomcnikiem Boga
jest nadużyciem ?
Skoro Bóg jest Miłociš, a szatan złem tego wiata, to może szatan jest
istotš wolnš w tym wiecie podobnie jak my ? Może samodzielnie wybierać !
Znamy plan Boga z Apokalipsy w. Jana, reszta to twoje urojenia.
Pamiętaj, że pomocnik Boga zostanie wynagrodzony, a wróg potępiony.
To jest ostateczne kryterium oceny !
Jeli kto jest kusicielem, deprawatorem i sługš szatana, to w oczach Boga zostanie
potępiony. Nie może więc być pomocnikiem.
Należy starannie zgłębiać znaczenie słów i jeli chcesz sługi szatana nazywać
pomocnikami Boga w kontekcie twojej logiki, rób to używajšc cudzysłowów
przy słowie "pomocnik".
Teraz odpowied na twoje ostatnie pytanie:
Stawiasz między dwoma pytaniami wybór wykluczajšcy, a one się uzupełniajš i oba sš
prawdziwe.
1. " Czy sami jestemy odpowiedzialni za swoje czyny" - odp. TAK
2. " czy też lepiej potępić tych którzy nas do nich namawiajš? " - TAK
Z tym, że należy rozróżnić między potępieniem osób, a potępieniem ich czynów.
TAK w zdaniu 2 odnosi się do ich czynów. Słowo "lepiej" ma służyć zrzuceniu z nas
winy na innych. Odpowied twierdzšca na pierwsze pytanie pozbawia go sensu.
Pozdro
ps. Bóg dokona osšdu osób. My nie powinnimy bać się osšdu czynów. Jeli
będziemy przymykać oczy na zło(by przypadkiem, w fałszywnie pojmowanym
nieosšdzaniu nie rozbestwiać zła, jak to się obecnie dzieje), to ono uronie w siłę
i będzie tak, jak w dzisiejszych szkołach, że trzeba dzieci pilnować przy pomocy
policji.
|
|
|
Otwarcie do MODeratora:
proszę reagować na takie posty jak np. AntiUS, który 4 posty wczeniej
pisze, cytuję: "rydzyk to jest cham, kłamca i buisnessmen,".
Stwierdzenie to jest gołosłowne i pozbawione podstaw, sieje nienawić
do księży i katolików w katolickim kraju, jakim Polska jest niewštpliwie.
Pozdro
MOD:
A może Ty by chciał zostać MODeratorem? Ciekawe jakby wtedy wyglšdała dyskusja na tym forum. A swojš drogš to widać że punkt widzenia zależy od siedzenia, tobie za mało cenzury inni oburzajš się że powinna być wolnoć, a półrodki to nie rozwišzanie, to tylko czasowe odłożenie sprawy na puniej. Na razie odkładam tš sprawę na puniej, liczšc że wypowiadajšcy się tutaj ludzie sami będš przestrzegać niepisanych zasad, chciałbym być tu niepotrzebny.
|
|
|
I tak wlasnie zaczyna sie koscielna kontrola nad wyrazaniem wlasnych pogladow, pod warunkiem by sie zgadzaly z pogladami kosciola.Pisal o tym juz tu Darek Wendolowski i niestety mial racje. Co to ma byc. Ja tez uwazam ze rydzyk to zwykly finansowy kombinator, ktoremu trzeba caly czas patrzec na rece.
[%sig%]
|
|
|
Ufito masz rację te dwa poglšdy się nie wykluczajš. Ale chyba lepiej uczyć ludzi że nie należy słuchac innych, lecz zawsze postępować wedle własnej myli, niż wpajać nienawić do tych którzy sprowadzajš innych na złš drogę. Bo ci "słudzy szatana" to też ludzie i należy im pomagać a nie robić na nich nagonkę i odluwać ich od reszty ludzkoci.
"kochajcie nieprzyjaciół swoich"
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
" Jeli z jakiegos powodu nie możesz pomóc innym , przynajmniej ich nie krzywd" Dalajlama
|
|
|
O, widzę że moderator czuwa. Pozdrawiam.
Już kiedy zadałem Uficie takie pytanie i nawet odpowiedział:
Autor: Dariusz Wendołowski (---.wieziennictwo.gov.pl)
Data: 10-04-2006 16:37
Wszelkie ultrakatolickie oszołomy majš to do siebie, że chcš rzšdzić twardš rękš i wszystko kontrolować, wiem Ufito, że tobie co takiego odpowiada, ale pamiętaj że nadmiar władzy w jednych rękach jest zawsze szkodliwy.
Gdyby tak ciebie zrobić administratorem tego forum, to dopiero by zrobił porzšdek ze wszystkimi niepodzielajšcymi twojego zdania.
Autor: Ufita (---.si11.com)
Data: 10-04-2006 17:02
O tak, podzieliłbym od razu 'pisarzy' na tych, co piszš prawdę, na niewiedzšcych i
na piszšcych wiadomie kłamstwa.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Dareczku, ty piszesz kłamstwa wiadomie, ale nie odpowiedziałe
mi nigdy, dlaczego.
Pozdro
|
|
|
Jestem szczery aż do bólu, więc bym ci odpowiedział dlaczego, gdyby tak było.
A ty jeste męczšcy, nudny i upierdliwy.
Id na jakie forum katolickie i tam się realizuj. Tam można kłamać wiadomie.
[%sig%]
|
|
|
"Chociaż wiedza stwarza problemy, to ignorancja ich nie rozwišże"
Isaac Asimov
|
|
|
|
|
|
ufita: ty za to dyskutować nie potrafisz, tylko zachowujesz się jak nadęty balon który uważa że zna wszystkie odpowiedzi i na wszystko i wogóle to z twoich postów wynika że tylko ty tu powiniene pisać bo my i tak nic nie wiemy .
|
|
|
Ufita powinien miec dwa kompy. Jeden w pokoju a drugi w kuchni. Jak by sobie cos wyslal, to w kuchni by sobie mogl odebrac i bylby zadowolony, ze wszyscy sie z nim zgadzaja.
[%sig%]
|
|
|
Dobrze wyczułe AntiUS Ufitę, już kiedy przerabiałem z nim ten temat.
Ufita ma strasznie denerwujšcy, pouczajšcy i oceniajšcy ton - na poczštku mylałem, że jest księdzem, bo to u nich typowe.
Autor: Ufita (---.si11.com)
Data: 04-10-2005 12:40
Maila nie dostaniesz, bo to ja do was mówię, a nie odwrotnie.
Za muzykę dziękuję.
Obcym nie ufam, znajomym też nigdy do końca.
Lecz w złej godzinie pomocy ci nie odmówię.
Napisałe: wierzono.
Ja w to nie wierzę.
Taka jest moja rasa (obcych).
Autor: Dariusz Wendołowski (---.wieziennictwo.gov.pl)
Data: 04-10-2005 12:55
No Ufita - wydałe się.
Jeste chory nieuleczalnie - ręce mi opadły.
Mów sobie dalej alfo i omego - do siebie jak do ciany.
Ja Cię olewam.
Amen.
http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=12460&p=5
[%sig%]
|
|
|
Nikt Cię nie kocha Promyczku? :)
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 300 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |