| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| A więc wojna zaczyna się kończyć | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949 |
|
O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz.
Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu.
W głowie się nie mieści.
To ile za głowę Putina?
Ten debil chyba zwariował.
Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
To temat o wojnie - o zabijaniu ludzi, niszczeniu ich domów, a Ty o ekonomii.
O różnicach między Wschodem i Zachodem, o tym gdzie ludziom żyje się lepiej już rozmawialiśmy i nawet się zgodziłeś.
Natomiast o tym, czy coś jest drogie, czy tanie dla ludzi nie decydują liczby bezwzględne, tylko siła nabywcza dochodów.
Tak to się liczy - ile czego za swoją "pensję" lub inne dochody, zyski może kupić np. przeciętny Niemiec, a ile ktoś z kraju bardziej "wschodniego".
Gospodarka rynkowa polega na tym, że jak czegoś jest dużo, to tanieje, a jak mało to drożeje, bo wtedy można więcej na tym zarobić.
W systemie komunistycznym też była inflacja i to galopująca, a do tego jeszcze reglamentacja w postaci kartek.
Przewaga gospodarki rynkowej polega na tym, że jest w niej dużo różnych firm, przedsiębiorców, producentów i jak coś drożeje, to też dużo ludzi na tym zarabia. Na czymś tracili, na czym innym zarabiali.
Teraz sytuacja jest ciężka, bo najpierw produkcja spadła przez COVID i utworzyły się "kolejki", bo produkcja musi być stale wysoka, żeby ceny były niskie - wtedy zarabia się na skali, ilości i to więcej, bo jest więcej nabywców, których na to stać. Następnie przyszedł kryzys energetyczny i wtedy wszystko drożeje, ludziom zostaje mniej pieniędzy na inne rzeczy i system przestaje się "kręcić".
Patrząc na to bardziej globalnie i przyszłościowo, to ten cały system i tak jest do du..., bo wymusza ciągły wzrost, a to nie może trwać w nieskończoność.
Ja to widzę tak, że teraz jest okazja do "resetu" - nie do jakiejś "korekty" jak do tej pory, tylko do poważniejszych zmian.
Więc będzie coś, co Ty Nicze tak lubisz - coś w rodzaju socjalizmu :)
Patrząc obiektywnie, to ten cały system rynkowy jeśli chodzi o realizację potrzeb ludzi jest lepszy, gdy jest perspektywa rozwoju, ale przy większych niedoborach sprawiedliwszy i po prostu lepszy dla większości jest socjalizm. I tu Nicze muszę się z Tobą zgodzić, bo po prostu masz rację :)
Mogę podać przykład Szwecji - to kraj, w którym była straszna bieda, klimat niesprzyjający, zimno, mało ziemi nadającej się do uprawy...
Tłukli się ze sobą niemiłosiernie, aż poszli po rozum do głowy - stali się bardzo solidarni. Tam ludzie o wysokich dochodach płacą bardzo wysokie podatki, podczas gdy wg "myśli kapitalistycznej" tacy ludzie powinni zarabiać jak najwięcej i wtedy jest szansa na to, że innym też coś "skapnie". Niestety większość ludzi, a zwłaszcza tacy ludzie mają to do siebie, że będą się "tuczyć do wyrzygania", ale "darmozjadom" nie dadzą. "Darmozjadom", na których się obłowili, więc tu musi wkroczyć państwo.
Jak jest "dobrze", to spoko, ale jak zaczyna być gorzej, to wtedy "owieczki" doi się coraz bardziej, aż do zarżnięcia.
Kapitaliści tego nie ukrywają i nawet nazywają się "wilkami", a innych "owcami".
Putin ogłosił "nową erę" w historii świata. "Nadchodzi nowy etap"
Ma rację, ale nie on to "ogłosił".
Ekonomiści (przynajmniej niektórzy) to widzą, ale mówienie o tym "nie jest w dobrym tonie" - zwłaszcza w towarzystwie "wilków".
Putin chyba wpadł na to, o czym i ja mówiłem ostatnio odnośnie możliwości rozwoju Rosji.
Dobrze - niech się uniezależniają - tym bardziej, że teraz już i tak nie mają innego wyjścia.
Moim zdaniem z czasem świat i tak uśmiechnie się do Rosji, bo biznes jest biznes, ale najpierw niech Rosja odczepi się od Ukrainy.
Na razie Rosja będzie się izolowała, bo Ukraina będzie chciała pokrycia strat, odszkodowań, więc jakieś interesy rosyjskie będą po prostu przejmowane.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Jeszcze coś.
Rosja naprawdę ma duże możliwości na spokojny, zrównoważony rozwój.
Natomiast Zachód - ten system wymusza dosłownie wyścig - by ta karuzela kręciła się coraz szybciej i była coraz większa.
Jak długo można wytrzymać na takim "wesołym miasteczku"?
Ależ złoty pocisnął. Eksplozja radości w Europie dodała skrzydeł naszej walucie
I zabawa trwa dalej :)
Putin odkręcił kurek :)
Dał marchewkę, zamiast kija :)
|
|
|
Wojnę z Ukrainą Putin wywołał ze strachu. Przypominamy miażdżący raport Niemcowa
Tatarstan zawalczy o niepodległość? Od Rosji będzie też chciała wyzwolić się Czeczenia
Tak więc reasumując: jeśli nawet socjalizm ma jakąś przewagę nad "wolną amerykanką", to tak - socjalizm, ale nie komunizm, czy inny totalitaryzm w wydaniu np. rosyjskim - przeszłym, czy obecnym.
Wolę "socjalizm" w wydaniu UE - są tacy, którzy twierdzą, że to "lewactwo". No cóż - pewien etap Europa ma już za sobą - etap "niewidzialnej ręki rynku" bez "wtrącania się państwa", za co jest nielubiana przez firmy amerykańskie (często dostają kary za praktyki monopolistyczne) i przez ludzi, którzy widzą tylko dwie opcje: drapieżny kapitalizm kontra komunizm.
|
|
|
Jest nowy korytarz dostaw gazu. Baltic Pipe połączony z systemami przesyłowymi Polski i Danii
A już myślałem, że Putin chce teraz być "dobrym wujkiem".
Rosja musi zarabiać, a tu konkurencja ze strony Norwegii.
Putin ma jeszcze trochę czasu, a później i tak będzie wodór, bo ci "ekoterroryści" z UE tak sobie wymyślili :)
Niech Rosja się uniezależni - będą mieć gaz dla siebie na długie lata, tylko nie będą mieć pieniędzy na prowadzenie wojen, co wyjdzie na dobre i Rosji, i reszcie świata :)
|
|
|
wojna zazwyczaj wynika z głupoty niewiedzy i ekonomi
a parę ofiar śmiertelnych nikomu różnicy nie robi
cyniczne ale prawdziwe
Wendol oczywiście tragedia
mówimy czy mówisz o tym że ktoś jest głupkiem.
Chyba jest problem
bo Maciak dawał jakąś wypowiedź Zełenskiego
z roku 2019 że celem jego jest powrót na tereny separatystyczne
z których Ukraina nie czerpie na ten moment korzyści
oligarchowie którzy dali jemu ten stołek po prostu marzą o większych
zyskach
i chce to zrobić bez patrzenia na ilość ofiar które to pochłonie
i teraz pytanie który Władimir jest bardziej cyniczny
Czy Putin był nieuczciwy w sprzedaży tanich surowców energetycznych
czy zamknął kurki w lutym czy marcu
domagał się w którymś momencie kupowania za ruble
a bo co miał brać dolary czy euro
które to w Europie czy Stanach można drukować tonami
"ile papieru starczy".
Kadafi jego głowa poleciała za to że chciał zrobić złotego dinara
czy co tam miał za walutę
bo kraje arabskie tak mają całe tony dolarów przy czym tak do końca nie maja możliwości ich własnowolnego wydawania
tak mogą wydawać na te "sztuczne wyspy"
ale nie mogą wyrzucać pieniędzy w niekontrolowanym nadmiarze
na tak zwany" wolny rynek"
bo to by rozchwiało całą światową gospodarkę
tego im po prostu nie wolno robić
A to że ktoś sobie akcje kupuje
to nikomu nie przeszkadza.
Więc istnieje problem taniego surowca energetycznego z Rosji
który daje możliwość zbyt taniego życia w Europie
taniej produkcji
i to też zaniża cenę tego gazu norweskiego
bo czy się go opłaca eksportować
w sensie budowania infrastruktury
Więc jak to już zwróciliśmy uwagę na polskie jabłka
nie sprzedajemy ich do Rosji
tak nie będziemy kupować taniego gazu
bo nie i basta.
Czyli system po tej stronie nastawiony na absolutną konfrontację
totalnie idiotyczny
i wcale nie dający taniego życia prostym ludziom.
Tragedia jest z tymi którzy uważają
że trzeba nie dać zarobić Robić Rosji bo nie
a dać zrobić spekulantom którzy sprzedadzą tobie Rosyjski gaz poprzez pośredników.
To jak mówiono o komunie że jakby ją wpuszczono na Saharę to piasku by zabrakło.
A mówię że za komuny wszystko wysyłali za bezcen na zachód
dzięki temu tam tanio żyli a sami ZSRR mając tylu robotników w sektorze
produkcji broni też był niewydolny bo nie zapewniali sobie dóbr kawałkiem czołgu czy rakiety się nie wyżywisz czy nie odziejesz.
Stąd problem pustych półek okradania tych którzy to wytwarzali na rzecz tych
którzy tworzyli potęgę militarną.
I nas zmuszono do finansowania wojny w Afganistanie.
Tak iż podniecanie się wojną i że temat jest o wojnie
to czy ktoś tu od początku do końca ma po kolei w głowie
Pokazują lak latają te precyzyjne pociski wystrzeliwane przez Rosję
one trafiają dokładnie tam gdzie operator chce
i ofiary cywilne są w tych warunkach bardzo przypadkowe
to nie "bogobojne" stany zjednoczone które nie widziały problemu jak
w ramach ich interwencji ginęły tysiące osób cywilnych.
Więc nie można podlegać oficjalnej narracji która chce abyśmy zabrali Rosji ich własność ich złoża naturalne ich ziemie
co już prezes ogłosił
a powinien przypomnieć sobie że mieliśmy wziąć Madagaskar pod swoją jurysdykcję
było by mniej ofiar ale nie wiem czy tamta ludność tubylcza chciał by takich niedorobionych zarządzających.
jak Wendol można ciebie traktować poważnie jak ty tego wszystkiego słabo ogarniasz
dajesz uwagę oficjalnej bzdurnej narracji
"Na Kowno"
|
|
|
Po prostu to co się tu dzieje w sferze zarządzania
i bezwłasnowolności nas jako podmiotów
tego wszystkiego
Za nas decydują.
Mamy dawać do wspólnego koryta a oni jak nam będzie coś potrzeba to się zastanowią
to okupacja
pozdrawiam
|
|
|
I znowu to samo...
Za komuny było tanio, a teraz jest drogo, bo jesteśmy okradani. Putin chce żeby było tanio, a Zachód by było drogo. Do tego sprowadzają się Twoje dywagacje.
A ja ulegam propagandzie.
Już Ci pisałem: jedź do Rosji, zamieszkaj tam, a później pogadamy.
Ukraińcy jakoś nie chcą takiego "dobrobytu". I co im zrobisz? Zabijesz? Jakoś ręcznie przetłumaczysz?
Oj dogadałbyś się z Putinem.
|
|||
|
Rosjanie panikują. Opozycjonista ujawnia
Putin niszczy dzieło jego życia. Gorbaczow przerażony wojną Rosji w Ukrainie
Po rosyjsku - tak, jak lubisz ;)
Może to Nicze zrozumiesz.
|
|
|
załóżmy
https://www.youtube.com/watch?v=3MEDlyugsRE#t=3045s
Chyba jest problem z twoją wiarą że nasze media są jakkolwiek obiektywne
a one wciskają taki kit ze głowa mała
bo priorytety zmienia się jak chorągiewka
a facet po szkole handlowej powinien bardziej wiedzieć na czym polega dobra ekonomia
dyskusja że wolimy się zagłodzić niż żyć w dobrej relacji z Rosją
i na złość Putinowi nie kupimy od niego ropy czy gazu
jest chore
Media może nie u nas ale na zachodzi
to zaraz zmienią narrację że ten zły Putin musi wysłać do Europy gaz
bo przecież z łaski dali mu tę pompę.
Podążasz nurtem nieskładnej propagandy Wall Street
z której tylko wynika że wszystko poszło o kasę.
Gorbaczow to się dobrze urządził w Kalifornii
to w nagrodę za rozwalenie ZSRR
zrobił burdel w Rosji w latach 90 a sam stosownie uciekł wyniósł się pod skrzydła
zleceniodawców tego przekrętu.
Bo tam w latach 90 to się nie dawało żyć
takie było jego dzieło.
Szwecję i Finlandię cały czas wstrzymuje Turcja
ale nam ogłoszono że już już praktycznie są w NATO.
Ale ludzie czy będą za chwilę coś takiego pamiętali.
A ja wolę wiedzieć rzeczy z różnych źródeł bo mniej mnie coś zaskakuje
i nie muszę zmieniać zdania za na ten moment za nową uznaną wersją tego co ma być koszerne.
pozdrawiam
|
|
|
|||||
|
Pięć wieków temu Nostradamus dał komunie 72 lata istnienia
i Gorbaczow to zakończył
dlaczego, bo rządzący mieli z małe profity
musieli udawać siermiężność w jakiś małych kwartirach
żeby nie pokazać społeczeństwu na ile go okradli.
Z kraju w którym był porządek jaki był taki był
nagle zrobił się chaos.
Czy rozwalenie przemysłu jest sukcesem
to że produkował on militaria
bo był do tego zmuszony decyzjami władz
nie inwestowało się w nic pokojowego a zyski z tych działów nie były przyczyną modernizacji tylko tylko odsysane były na sprawy wojskowe.
Nie musiało być kryzysu lat 90 ale dzięki niemu można było się nakraść i zniszczyć to co było wypracowane.
Gdzie wchodzi wielki kapitał to tam nagle zaczyna się wielkie rozwarstwienie społeczne.
Wendol jeśli utrzymujesz że kapitał ten zrobił dobrze w takiej Syrii Libanie
To wyrazy współczucia
Podejrzewam że problemy ze zdrowiem u dzieci to są problemami z NOPem
czyli bronisz świata który nas usiłuje przytępić zniszczyć ograniczyć
i cieszysz się jak on tobie dokopie.
Powiesz mi że za rękę go nie złapałeś to nie jesteś o tym przekonany.
a ja mam większą wyobraźnię więc nie mam problemu aby to zauważyć że istnieją większe związki przyczynowo skutkowe niż nam się wmawia.
Usiłujesz być elementem tej działalności i może sobie zasłużyłeś na te problemy
które czegoś powinny u ciebie nauczyć
wymusić jakieś inne widzenie spraw.
To jest twoja sprawa
Borykaj się ze swoimi ograniczeniami sam
świat będzie taki jaki sobie wmówisz że jest
w końcu wystarcza nie zauważyć że sprawy się nie zgadzają z tym co się mówi co by dało powód aby coś zmienić w życiu
przynajmniej nie trwonić swojej energii na nie swoje cele.
Trwonisz swój czas na ograniczanie ludzi do swojego punktu widzenia żeby nie pokazywali tobie że coś się z tym twoim widzeniem nie zgadza.
W sumie szkoda czasu na dalsze dochodzenie czyja prawda jest prawdziwsza
Ona i tak będzie jakąś prawdą niezależną od nas
i naszego na nią patrzenia.
Pozdrawiam
i
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=Q6KGUBj0Q14
Bądź na bieżąco
trochę bardziej obiektywne wiadomości
przynajmniej nie jednostronne.
|
|
|
Powielasz Nicze znany mit o tym, jak to dobrze prosperujące firmy państwowe zostały doprowadzone do upadku po to, by je sprzedać "za złotówkę" i wziąć w łapę.
Nie wszystko było związane z przemysłem zbrojeniowym. Powiedzmy, że część firm mogłaby dalej działać na rynku wewnętrznym, gdyby nie otwarcie rynku i konkurencja.
Zadłużoną firmę trudno sprzedać nawet "za złotówkę".
Teraz tak - kolejny mit: Zachód je skupował i zamykał, by ograniczyć konkurencję z "własnymi" firmami. Nie były konkurencyjne, a jak jakiś przedsiębiorca coś kupuje, to po to, by na tym zarobić. Część z nich dało się uratować, jak ktoś się na tym znał i było to bardzo korzystne, by taka firma działała w Polsce, bo był tu dostęp do tańszej i wykwalifikowanej siły roboczej, i miejscowych, tańszych zasobów, surowców.
Zresztą, co to by był za interes dla miejscowych, by sprzedawać dobrze prosperującą firmę, skoro można samemu na tym zarabiać. Czasem sprzedaje się jakieś udziały, by pozyskać kapitał do dalszego rozwoju i wszystkim to się opłaca - tak się robi na Zachodzie i nikogo to nie dziwi, a w Polsce niektórzy politycy opowiadają dyrdymały, by zyskać poparcie wśród ludzi, którzy o ekonomii nie mają pojęcia.
Mój ojciec był kiedyś politykiem (niższego szczebla) i w tamtych czasach w Polsce osobą "decyzyjną" był prezes Mostostalu - jak był problem z jakimś głupim politykiem, to prezes Mostostalu dzwonił do takiego, opieprzał: "co wy tam kur... wyprawiacie?!" i był spokój.
Teraz ktoś by pewnie powiedział oburzony, że korporacje rządzą.
Teraz w Polsce PiS ma duży problem i najprawdopodobniej Morawiecki zostanie "odstrzelony", jako "twarz" nieudanych reform. Jego miejsce może zająć Obajtek, bo Kaczyński jest nim zachwycony, jako "człowiekiem sukcesu".
W krajach południowych jest przede wszystkim problem z żywnością, bo piachu za dużo, a ziemi nadającej się do uprawy za mało, bo za ciepło i wody brakuje, więc nie obwiniałbym kapitału zachodniego, tylko położenie geograficzne tych krajów i to, że tłuką się ze sobą nawzajem.
Jakieś klany tam mają i wojny religijne np. pomiędzy Szyitami i Sunnitami. Jakaś ogólna państwowość jest tam w powijakach, duża korupcja i tak - w związku z tym są dojeni przez kapitał zachodni - tu masz rację, bo nie mają swojego.
Polska może bazować na tym, że w dużym stopniu jesteśmy krajem rolniczym - to nas ratuje, a kraje południowe są skazane na dostawy zboża itp. np. z Ukrainy.
I tu wracamy do sedna tematu.
Ruscy niech przestaną niszczyć Ukrainę.
Teraz chyba wpadli na pomysł, że będą się izolować, będą samowystarczalni. OK - nie każdy może sobie na to pozwolić, ale Rosja może. Mają potencjał, możliwości, jak pisałem. Tylko inteligentnych ludzi tam mało, myślących o ogólnym dobrobycie, zamiast o nachapaniu się jak najwięcej kosztem ubogiego społeczeństwa - mam tu na myśli oligarchów popieranych przez władzę, którzy później są "zdziwieni", że są rewolucje. Dlatego u Ruskich, żeby utrzymać to w ryzach tak rozrośnięty jest aparat kontroli, przymusu, opresji... Co generuje dodatkowe koszty - błędne koło. Po czym chcą podbijać inne kraje i wprowadzać tam takie "zwyczaje". Dlatego Nicze pisałem o zacofanych głupkach.
Rosja to rodzaj junty wojskowej, jak kiedyś Rzym - muszą podbijać inne kraje, by przetrwać, napawać się "wielkością" i czerpać ze spustoszenia, które czynią. Zrobią kolejną defiladę na zgliszczach i naród napawa się "wielkością". Taką mają mentalność i tak to działa - dlatego mimo biedy Putinowi rośnie poparcie, gdy najedzie jakiś kraj.
Przeczytaj jeszcze raz:
Wojnę z Ukrainą Putin wywołał ze strachu. Przypominamy miażdżący raport Niemcowa
|
|
|
Gdybyś Nicze był jakimś "królem jabłek" lub przynajmniej "badylarzem", to inaczej byś mówił, a tak to narzekasz na wszystko i szukasz wszędzie spisków. Jakieś spiski są (mniej lub bardziej udane), ale bez przesady.
Miałem kolegę w pracy, z którym rozmawiałem, aż wreszcie doszedł do wniosku, że "jesteśmy tacy mądrzy, więc powinniśmy rządzić w tej firmie". Tylko, że on mądry nie był, a mnie władza nie interesuje.
Władza to zbyt duża odpowiedzialność - wolę być w "opozycji" lub być doradcą :)
|
|
|
|||
|
Wojskowy ekspert dla Niezalezna.pl: Z miesiąca na miesiąc Ukraińcy będą rośli w siłę
Jakiś tam "ekspert" - oficjalna propaganda i tyle :p ;)
Wrzuć Nicze coś bardziej "niezależnego", odkrywczego, oryginalnego - jakiegoś prawdziwego eksperta youtubowego, który odkrył spisek lub przynajmniej wymyślił jakąś ciekawszą teorię ;)
Gdyby nie Ty Nicze, to byłoby tu nudno - ja bym tylko wrzucał oficjalną propagandę, której jest pełno wszędzie (każdy może sobie znaleźć) i przynudzał, a Ty wyszukujesz prawdziwe "perełki" - PRLełki ;)
Ta zaczynała od przywitania: "moje kochane perełki" :)
https://www.youtube.com/watch?v=5s450rjmu2Y
I przy okazji znalazłem taką perełkę:
https://www.youtube.com/watch?v=givtjaY7A6w
Naprawdę można się roześmiać :)
Kiepskie, ale fajne - jak mawiał mój kolega z liceum :)
|
|
|
Gdybyś Nicze nie był "socjalistą" (raczej komunistą), to pomyślałbym, że jesteś Korwinistą ;)
https://www.youtube.com/watch?v=0OtMVj60gpk
https://www.youtube.com/watch?v=9itfEdJG7ig
Tak właściwie, to już nie wiem, o co Ci chodzi.
Jest coś, co Ci się podoba?
Rosja? Bardzo dziwne. Czy to tylko strach przed jej siłą (i "drożyzną")?
Jakiś syndrom sztokholmski, uwielbienie silnej władzy, "sprawiedliwej", która wszystkim przypier... i da biednym?
W takim razie Rosja to też zły adres, bo oni wręcz masowo "produkują" biednych.
Kiedyś napisałeś, że jesteś za "równaniem w dół" - mógłbyś rozwinąć?
Jaki masz "program"? Może to coś sensownego?
Normalnie nie mogę przez Ciebie spać :)
Dobra - wieszam pranie :)
https://www.youtube.com/watch?v=yia6Y_ST7IY
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=wjRAPhqDmtc#t=2270s
Maciak usiłuje pokazać drobne interesy emeryta Gorbaczowa
po prostu ten żyje teraz z życzliwości sponsorów
którzy wyrażają swoją
błagadarność za danie im na talerzu możliwości zarobienia w Rosji
a jego
gówno go chce obchodzić to że gdzieś tam "bija Rosjan".
Najważniejsza jest fundacja badająca historię pierestrojki
i jej sponsoring.
czyli kasa kasa i jeszcze raz kasa
sobie należy robić dobrze
a frajerzy niech dopatrują się że za tym były jakieś szczytne wartości.
|
|
|
|
|
|
|||
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |