Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
silnik grawitacyjny.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 3788

Szukam osoby interesujące się sposobem podróżowania . mam teorię na temat silnika grawitacyjnego, posiadam kilka elementów do zbudowania go. Z zawodu jestem elektronikiem. Posiadam generator funkcyjny , mogę mieć dostęp do rtęci metalicznej . Szukam kontaktu na temat silnika a.g. Marian.

nicze:
nie rozumiem co tu tłumaczy
Ja nawet nie wiem co on pokazuje.To ma byc PM z gumki od majtek :) Ps nowym NEXSUSIE jesT dobry artykul naten temat

ja też ni9e mogłem tego skumać odniosłem wrażenie że dziadek na stare lata miał w końcu czas zrealizować część projektu na który wpadł będąc młodszym z tym że demencja i te sprawy... pozjadały część odpowiedzialną za sens całokształtu :-)))

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

fakt... mało zrozumiałe, ale ciekawe ;) Ciekawy tok myślenia. Dziadek coś tam sobie wymyślił, tylko nie potrafi tego zaprezentować... Nawet jeśli wydaje się to głupie to i tak warto obejrzeć. Najłatwiej jest krytykować...

:-))) taaak to to my potrafimy :-) a jak :-)

To znaczy dziadek naciąga coś gumkami i to daje jakiś tam obrót na górze na tym kółku zębatym. Tylko nie bierze pod uwagę że te naciąganie gumek to też praca jest droga razy siła i coś trzeba może wstępnie napiąć. Dlatego nie pokazuje czegoś co działa tylko coś marudzi. Możemy to rozpatrywać tylko w formie dźwigni i przekładni raczej niewiele wnoszących. Ten polski projekt jest ciekawszy ale trudno zrozumieć sens tego coś tam jest naciągnięte logicznie. Trzeba było by zrobić model żeby to pomacać bo na obrazku można różne głupoty wmawiać.

jeśli chodzi Ci o tą przekładnie to nie warto sie tym zajmować-kółko śdodkowe ma tak naprawde poszeżony obwód o grubość łańcucha i jest to tylko w formie ciekawostki rozwiązania konstrukcyjnego dla którego się założe nie znajdzie nikt zastosowania za to często wracają do mnie generatory free z zastosowaniem nagnesów stałych- ostatnio chodzi mi po głowie pomysł w którym wykożystano by w wirniku magnes(podobny do podkowy) z przesunięciem biegunów o pewien kąt gdzie na jednej płaszczyznie/poziomie odpychał by się magnes jednego bieguna a na drugiej(wyżej) przesunięty o pewien kąt drugiego bieguna czyli analogicznie trzeba by było umieścić po obwodzie na statirze magnes-taki sam wygięty z przesunięciem bieguna o odpowiedni kąt pomiędzy jednym poziomem a drugim hipotetycznie powinno działać choć jak zwykle opis z pewnością ciężki do zrozumienia

Spoko Zbychu tam jest jakaś dźwignia miedzy małym a większym kółkiem i może to coś zmienia. Ale tak jak mówię trzeba by było zrobić model żeby to "pomacać". Bo tak z daleka to możemy wymyśleć sobie różne głupoty które nie muszą mieć wiele wspólnego z prawdą. Opis istotnie dałeś zabójczy w jasności. Ja myślę że te rozwiązania jak je nazwał Spin impulsowe mogą być jakieś sensowne. Zwarcie cewki w jakimś najdogodniejszym momencie kiedy daje ona dużo prądu a wytwarzane jest to przy stosunkowo małym oporze wirowania. Żeby nie cały czas hamować przez zwieranie cewki. To trzeba było by badać takie założenie. Ale kiedy się bym tym zainteresował to nie wiem. Na razie już prawie zrobiłem prostownik do swojej starej spawarki jeszcze tylko to skręcić do kupy. Bo sobie kupiłem przewód do przecinarki plazmowej i teraz będę usiłował z tego zrobić taką zabawkę. A przy okazji sprawdzimy jak ta spawarka napędzi tę komorę do produkcji wodoru i tlenu z wody. Ale to i tak już z założenia i teorii nie jest za nowoczesne bo komora jest nie taka jak powinna być. Miedzy blachami ma być podobno około 2-3 voltów a to to będzie co bardziej gotowało tę wodę. Ale przy mocy 2kw to może przynajmniej coś da się usmażyć na płomieniu. Docelowo i tak trzeba było by zrobić suchą komorę zlecaną jako najlepszą. Ale przejście przez problem może potrwać równie dobrze miesiąc jak i rok.

nicze jestem pod wrażeniem też lubie czasem pomajsterkować, jakieś 15 lat temu przewijałem swój pierwszy transformator do małego prostownika- w 5 godz pracy sie spalił :-) zamiast płyt z kwasówki myślałem wykożystać siatkę- jest w dobrej cenie na allegro

nicze:
Ja myślę że te rozwiązania jak je nazwał Spin impulsowe mogą być jakieś sensowne. Zwarcie cewki w jakimś najdogodniejszym momencie kiedy daje ona dużo prądu a wytwarzane jest to przy stosunkowo małym oporze wirowania. Żeby nie cały czas hamować przez zwieranie cewki. To trzeba było by badać takie założenie.
Mozna w ten sposob zblirzyc sie do granicy sprawnosci 100%. Pewnym problemem w tym przypadku moze byc sterowanie impulsem cewki w odpowiednim momecie, poniewaz nalezy wziasc pod uwage ze wirujace pole magnetyczne ulega przesunieciu wraz z wzrostem predkosci rotora w stosunku do rdzenia cewki.Mozliwosci sterowania impulsem cewki sa dwojakie, sterowanie mechaniczne lub elektryczne czujnik Hella ,z tym ze to drogie jet bardziej dokladniejsze ale wymaga dodatkowego wkladu energi w stosunku do sterowania mechanicznego ktore z koleji nie uwzglednia przesuniecia sie pola wraz z rosnaca predkoscia wirowania .Wiec wprzypadku takich rozwiazan sprawnosc nie przekroczy 100%

A zapomnialem dodac ze w przypadku sterowania mechanicznego nie uwzglednianie przesuniecia sie pola prowadzi do wychamowywania predkosci wirnika

Spin trudno powiedzieć czy chcemy się zbliżać do jakiś wartości 100%. Po prostu w silniku też panuje sytuacja że w którymś momencie chciałby on oddać swoje napięcie bo jest w miejscu gdzie działałby jak prądnica. Ale w innym miejscu trzeba go napędzić przekręcić pokonać opór. To trzeba było prześledzić właśnie cały dynamiczny proces żeby coś tam z tego wywnioskować. Z tego co ostatnio przeglądając nexsusy mi się rzuciło w oczy to rozwiązanie Thane Heisa które nazwał perepiteia. Ale też nie ma dokładnego opisu co po kolei zrobić aby coś takiego złożyć. Tak iż na razie nie mam ochoty się nad tym zastanawiać jak taki miałby wyglądać. Warto poznać co on tam zrobił bo może dać pomysł do tego żeby coś usprawnić. Na razie wystarczy mi ta przecinarka plazmowa jako przydatna zamiast diaksa w domu. Tę suchą cel suchą celę kiedyś zrobię to nie jest za dużo nakładu pracy a zabawa płomieniem wodorowym jest super.

nicze:
Tę suchą cel suchą celę kiedyś zrobię to nie jest za dużo nakładu pracy a zabawa płomieniem wodorowym jest super.
Tylko chalupy nie wysadz

Kwasówkę to ja kupuję z odzysku w zakładzie gdzie coś z niej robią a resztki są na złom. I można sobie wybrać co ci by odpowiadało w cenie gdzieś 5złoty za kilogram czyli połowę ceny nowego materiału. Jak by się miało czas i trochę ochoty do składania tego to taka zabawka do elektrolizy to groszowa sprawa. Tylko z tym czasem problem. Najważniejsze na dzień dobry nie zrobić czegoś o złych założeniach Moja skrzynka do elektrolizy ma ze trzy lata i najlepiej co jej wychodzi to produkcja takiej brunatnej piany. Czyli czasem trzeba rzucić coś w cholerę i zrobić następne urządzenie o mniejszej ilości wad. Myślę że siatka nie ma sensu Zbychu wypatruj gdzieś po drodze zakładu gdzie robią coś z kwasówki. Ja taki zakład znalazłem w Piasecznie ale wiem że są i gdzie indziej tylko tam jest spory zakład i ich złom to jest luks w dużych kawałkach. Spin to się spala zapada do środka jest implozja. Też się zdziwiłem huk straszny ale wszyscy cali.

nicze:
Tylko z tym czasem problem.
Zgadza sie tez mi go brakuje, mam pare pomyslow do sprawdzenia no ale ten brak czasu :(
nicze:
Najważniejsze na dzień dobry nie zrobić czegoś o złych założeniach
Dokladnie , najpierw nalerzy poukladac wszystko tak aby mialo to jakis sens i zeby mialo mozliwosc dalszego rozwoju. Obecnie jestem na etapie rysunkow technicznych mojego silnika implozyjnego.Mysle ze udalo mi sie rozwiazac dlaczego moglo by to dzialac,oczywiscie nie mam stu procentowej pewnosci no ale te 90 procent juz jest .I musze przyznac ze zasada dzialania jest banalnie prosta choc nie od razu oczywista i jak ze genialna :) Puzniej wrzuce moj szkic dla latwiejszego zobrazowania zagadnienia konstrukcji. Podpowiem jeszcze ze gdy szukalem rozwiazania z ktorej strony zasilac stozek to jest czy podstawy czy z werzszej strony wpadlem na pomys podwujnego stozka.Okazalo sie ze zasilanie u podstawy stozka powoduje szybsze przyspieszanie cieczi i wiekszy spadek cisnienia ,ale tego zalorzenia wynilaly dosc powarzne problemy konstrukcyjne i zbyt mala wydajnosc wczesnego rozpedzanie przez pompe Dodanie do podstawy drogiego odwruconego stozka rozwiazuje problem i zwieksza dynamike przeplywu.Ten mniejszy stozek sluzy jedynie do latwiejszago zasilania glownego roboczego stozka i wydajniejszego rospedzenia silnika przez pompe podczas rozruchu ,podczas wlasciwej pracy nie pelni znaczacej roli Jutro wkleje rysunek to rozjasni troche ten opis

79277:
Nawet jeśli wydaje się to głupie to i tak warto obejrzeć. Najłatwiej jest krytykować...
Daleki jestem od krytyki jego pomyslu,chodzilo mi o jego prezentacje.Dopiero w polowie filmu zrozumialem ze mowi on po angielsku ;) Musialem kilka razy ten film obejrzec zeby cos wogole zalpac i wydaj mi sie ze to moze byc jakas przekladnia satelitarna wykorzystujaca sily sprezystosci,w tym przypadku naciagnietych gumek. Ta przekladnia powinna zamieniac ruch powrotny naciagnietej dumki na ruch obrotowy na wale i powodowac naciaganie kolejnych ukladow gumek powodujac nieustany obrot walu. Choc wiadomo ze suma wektorow sil naciagania i oddawania tej energi wyjdzie 0, Dziadek nie pokazal jak jego urzadzenie wykonuje pelny obrot wiec pewnie to nie dziala ,ale bez dokladnych rysunkow trodno cos stwierdzic po jego prezentacji :)

[URL=http://img225.imageshack.us nie moglem zrobic skana wiec zrobilem zdjecie marnej jakosci

http://img225.imageshack.us/img225/6504/beztytuurl.jpg

Dlaczego nie dziala edycja postow ??

Na WM ostatnio wogule nie można było dodawać komentarzy może jakiś wirusik na serwerze

Wolne media powód blokowania komentów: ,,Informujemy, że po konsultacjach przywracamy możliwość komentowania bezpośrednio pod artykułami. Raportowanie komentarzy usunięto, ponieważ były używane niezgodnie z celem. Miały służyć zgłaszaniu naruszenia regulaminu a nie cenzurowania opinii, z którymi osoba składająca raport się nie zgadzała. Konieczność rejestracji ułatwi banowanie spamerów, pracowników firm marketingowych i osób, które nachalnie wklejają te same linki gdzie popadnie''.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 3788
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.