| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co jest potrzebne -BYŚ Uwierzył?? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236 |
|
Witam w pierwszym moim temacie i chce zapytać Forumowiczów Co jest potrzebne by uwierzyć.
Czego potrzeba by człowiek uwierzył? :
Czy Pokazania Faktu?
Czy Pokazania Niecisłoci?
Czy Pokazania Obłudy?
Czy Pokazania Nieprawdy?
Czy Kto kto jest sceptykiem tak zwanym Niewiernym Tomaszem potrzebuje tylko dotknšć?
Czy Kto kto zobaczy Uwierzy Od razu?
Czy Potrzeba Wielu Przykładów?
Czy Wiare bierzemy od Rodziców ?
Czy Bierzemy jš z otoczenia?
Czy Bierzemy jš z nauki?-Własnej-Przekazanej-Wpojonej-Narzuconej?
A Co z ludzmi którzy:
Widzš
Wiedzš
Znajš
Rozumiš
A jednak niedajš się przekonać!
Czy potrzebne jest :
Logiczny wywód?
Logiczne tłumaczenie?
Logiczne zobrazowanie?
Pokazanie zdięcia?
Pokazanie pisma?
Pokazanie różnic?
Co WAS Jest w stanie przekonać?
[%sig%]
|
|
|
Objawienia sš sprzeczne z Sitchinem i Daenikenem, ale nie z Bibliš. A skoro Noe i Melchizedek odprawiali pierwowzór Mszy więtej, to znaczy, że zalšżek katolicyzmu już wtedy istniał. Język indoeuropejski sprzed wieży Babel http://web.archive.org/web/20011004145632/http://www.angelfire.com/tx/eclectorium/degaspregos.html też pasuje do tej układanki, bo zawiera sumę cech greki i łaciny, i wróci po końcu wiata.
|
|
|
NIC zupełnie nic nie jest potrzebne by wierzyć. Każdy w co wierzy, a jeżeli mówi że nie to kłamie. Wiara to częć naszego życia, jaki kawałek samowiadomoci.
Myle że nie ma sensu rozpatrywać jej tylko w kontekcie wiary w jakiego boga czy bogów, czy jakiego podejcia do religi. To prowadzi tylko do sporów, chytba nasza historia wystarczajšco dużo mówi na ten temat...
...ale zawsze czekam na jekie ciekawe sugestie???
|
|
|
Faktycznie jeste negatywistš a nie pozytywistš, bo wštpisz w kociół. Gdyby był obiektywnym pozytywistš, to by wierzył w kociół. Twój pozytywizm jest jak odwrócony krzyż któremu wydaje się że nie jest odwrócony.
|
|
|
"Na Hebera, nie pracujšcego nad wieżš, wejrzał Pan Bóg okiem łaskawym, by go wraz z potomstwem z ogólnego zamieszania i zepsucia wydobyć i z niego naród więty uczynić. Dlatego obdarzył go Pan Bóg mowš, żadnemu innemu ludowi nie znanš, mowš więtš, by ród jego odrębnie się trzymał. Jest to czysty język hebrajski czyli chaldejski." - z objawień Emmerich
NIE MA JĘZYKA CZYSTEGO HEBRAJSKIEGO CZYLI CHALDEJSKI.
Chaldejczycy posługiwali sie aramejskim.
w XIX wieku można było tego nie wiedzieć :)
Język hebrajski
język z grupy kananejskiej języków semickich, należšcy do afroazjatyckiej rodziny językowej, zapisywany alfabetem hebrajskim.
Języki kananejskie - grupa językowa w obrębie języków semickich, obejmujšca języki używane niegdy na terytorium Syrii, Fenicji, Palestyny i Transjordanii. Wszystkie języki z tej grupy wymarły w pierwszym tysišcleciu p.n.e. i tylko język hebrajski przetrwał dłużej jako język literacki i język religijny wród Żydów.
Języki kananejskie obejmujš:
· język starokonanejski
· moabicki
· amonicki
· fenicki wraz z punickim
· hebrajski
Niektórzy badacze zaliczajš do tej grupy także język ugarycki.
Języki semickie - grupa języków z rodziny afroazjatyckiej, którymi posługuje się ok. 185 mln mówišcych, zamieszkujšcych głównie na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i Etiopii. Obejmuja ona między innymi:
· język arabski,
· język hebrajski,
· język amharski,
· język maltański
Chaldejczycy – starożytny lud semicki posługujšcy się dialektem języka aramejskiego. Między X a VIII w. p.n.e. najechali na obszar Babilonu (dzisiejszy Irak).
Język aramejski jest językiem z grupy semickiej, używanym na Bliskim Wschodzie od II tysišclecia p.n.e. do czasów dzisiejszych.
Dzielił się na dwie głównie odmiany: wschodniš (tereny Mezopotamii) i zachodniš (Fenicja i Palestyna).
Języka tego używali poczštkowo jedynie Aramejczycy, ale na poczštku I tysišclecia p.n.e. rozpowszechnił się na całym Bliskim Wschodzie .
Budowa wieży rok 2201 p.n.e. wg tradycyjnej chronologii biblijnej.
Czy dobrze mylę, że rok 2201 p.n.e to II tysišclecie p.n.e ????
Jeli tak, w takim razie różne języki i dialekty były przed budowš wieży Babel.
Jeli się mylę , to proszę mnie poprawić !
|
|
|
Spokojnie fanatyku, kim jeste by mnie osšdzać (cos takiego jak "nie sšdcie abycie nie byli sšdzeni" to chyba gdzie słyszałe, co?:)) I nie neguje twojego wspanałego kocioła jak i żadnego innego, wiara to co więcej niż religijne doktryny. A ty wierzysz w jaki kociół (bo nie wiem o którym mówisz), czy w boga, bo wiara (jak mniemam) sięga do tego co nie jest ziemskie, a kociół jest jak najbrdziej ziemski.
|
|
|
Przed wieżš Babel był tylko praindoeuropejski - przodek języka Baktrów, Zendów i Indów. Język chaldejski to według Emmerich to samo co hebrajski. Wierzę w Boga przez Kociół Katolicki, bo poza KK wiara w Boga jest błędna. Osšdzam twoje okrelenie pozytywisty jako błędne, bo człowiek lubišcy Voltaire'a może być tylko negatywistš. Ooto dowód stšd: http://www.agnieszka.com.pl/forum_php/viewtopic.php?p=211008
---CYTAT---
Z uchwał najważniejsza jest organizacja ruchu antymasońskiego, którym kierować ma "rada generalna" w Rzymie, jak też enuncjacja o zasadach i działaniu masonerii.
Według tej enuncjacji, masoneria przedstawia się przede wszystkim jako sekta antyreligijna, której nauki zaczerpnięte z panteizmu, materializmu i pozytywizmu, dšżš do ogólnego przewrotu w wiecie duchowym i moralnym.
---CYTAT---
Z tego wynika, że pozytywizm powinien się nazywać negatywizmem bo słuzy masońskiemu złu, a nie dobru. Mam prawo tępić bezbożnoć, bo każdy katolik jest zobowišzany to robić aby chronić ludzi przed diabłem.
|
|
|
ble, ble, ble czego sie boisz, i po co ten wywód, jakiemu masońskiemu złu, co ty chcesz tępić, uspokój się skšd w katoliku tyle zawici, idz lepiej zbawišć wiat dobrymi uczynkami i nie pisz takich pier_rrdol, krucjat ci sie zachciało czy jeste młody wszechpolak, zdawało mi się żę Chrystus uczył miłoci a nie tępienia bezbożników.
PS: pozytywista bo myle pozytywnie a nie jestem zrozkochanym w rozumie fanatykiem
|
|
|
Tępię bezbożników, ale nie przez przemoc tylko przez nawracanie. To Sitchin i Daeniken niech się uspokojš, a nie ja, czuję zawić do herezji, aby szczezła bo to dzieło diabelskie, ale chcę nawrócenia heretyków.
|
|
|
Jestem heretykiem, nawróć mnie katoliku!! Ale wiedz że w zamian ja będe się starał odcišgnšć cię od sekty chrystusowej.
A co jest potrzebne abym Ja uwierzył? Nie ma takiego czego, Ja nie wierzę w nic i wierzę we wszystko jednoczenie, nie ma jednej rzeczy która mnie przekona do czego, a czasem nie potrzeba nic abym poparł co innego
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Od Kocioła mnie nie odcišgniesz, bo już raz byłem odcišgnięty przez Daenikena i Sitchina, ale stwierdziłem że herezje wikłajš się w sprzecznociach i dlatego wróciłem na powrót do Kocioła. Dlatego za nic nie wrócę do kacerstwa. A dowodem na prawdziwoć Kocioła Katolickiego jest logiczna zgodnoć Biblii, Objawień Prywatnych i Tradycji, podczas gdy Sitchin i Daeniken do siebie nie pasujš i podajš sprzeczne wersje, np. planeta Nibiru i planeta Des, więc co w końcu jest prawdziwe? Ani Nibiru, ani Des, tylko Niebo Katolickie!
|
|
|
Katolicyzm to sekta założona przez niejakiego jezusa z nazaretu i nic pozatym. Dzi jezus skończyłby na krzele elektrycznym. Istnienie wszechmogšcego boga wyklucza jego ingerencję i kontakt z ludmi, bo co to za wszechmogšcy który musi schodzić na ziemię i nawracać ludzi??
Co to za bóg który musi udowadniać swoje istnienie za pomocš robienia kuglarskich sztuczek? Katolicyzm to zwykła sekta, najpotężniejsza sekta na Ziemii.
|
|
|
Szuineg, mogę ci sprzedać Sitchina za 100 zł 10 tomów. Chcesz? Mnie te herezje sš niepotrzebne.
|
|
|
Istnienie wszechmogšcego Boga nie wyklucza Jego ingerencji i kontaktu z ludmi, bo Bóg wszechmogšcy może ale nie musi schodzić na ziemię i nawracać ludzi.
Bóg może ale nie musi udowadniać swojego istnienia za pomocš cudów.
Nowy Sitchin kosztuje 230 zł (http://prokop.com.pl/cgibin/shop?show=azit), a ja ci mogę sprzedać go za 100 zł, chcesz? I tak ci w zbawieniu nie przeszkodzę, sam sobie przeszkadzasz, więc bierz Sitchina jak ci się podoba!
|
|
|
by uwierzyć wystarczy dowiadczyć działania Boskiej opatrznoci, a to oznacza że najpierw trzeba od życia dostać ostro w dupę, a póniej doznać pomocnej dłoni która cię podniesie z torów...
|
|
|
Oczywicie katolickiej dłoni. Bo jak innowierczej to zamiast nawrócenia mamy wywrócenie.
|
|
|
Chcesz mnie nawrócić, czy sprzedać nie potrzebne ksišżki?
Mnie wystarcza jedna ksišżka - biblia.
Piszesz że istnienie wszechmogšcego nie wyklucza jego kontaktów z nami, lecz czy wierzyć, a zobaczyć to nie różnica. Co to za wiara gdy wiem na pewno że co istnieje?
|
|
|
Nawracać cię nie chcę, bo przed chwilš wyzywałe katolicyzm od sekt więc nawracanie ciebie na katolicyzm nic nie da. Chcę tylko sprzedać niepotrzebne mnie jako odrodzonemu katolikowi heretyckie z powodu niezgodnoci z Katarzynš Emmerich ksišżki Sitchina. Podaj mi adres, to ci je wylę za pobraniem w wartoci 100 zł +przesyłka.
|
|
|
Mnie Biblia nie wystarcza, bo potrzebuję jeszcze objawień katolickich aby lepiej zrozumieć Biblię. Co mi po Sitchinie niezgodnym z KK?
|
|
|
Możesz sSitchina potraktować jako ciekawe bajeczki, skoro sama Biblia ci na modłę luterskš wystarcza.
|
|
|
Kto chce kupić 10 tomów Sitchina - całoć za 100 zł, niech poda na forum adres na który mam go wysłać.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |