Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Fundament wiary
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 289

Co jest dla was fundamentem wiary? coœ, co powoduje, że wierzycie i nie macie wštpliwoœci. Osobiœcie czegoœ takiego nie znalazłem i licze na waszš pomoc. a może takiego czegoœ nie ma?

Hagi- i właœnie TU niemasz tego brakujšcego kawałka żeby dojœć do innych wniosków. A REMIGIUS nie czyta moich postów nio nie ganie GO ZATO ale właœnie tš zależnoœć i tš sytuacje opisałem nie raz ale ja to tylko podawałem celem zaznajomienia się z ksišżkš aby mieć możliwoœć polemiki z kimœ kto to przeczyta bo jak pisałem nie lubie dyskusji ze œlepym o kolorach . pamiętacie moje skojażenia? MARDUK-RA-JHWH-WĽŻ-PROMETEUSZ-ODYSEUSZ-ZEUS-(tu już rozszeżyłem a można i więcej ale poco)i jeszcze pare epitetów jednego i tego samego (BOGA?)można by przytoczyć. Bo jak pisałem w różnych epokach w różnych państwach i w różnych językach zapisywane było jego IMIE lub jak podkreœlałem EPITET nadany bšdz to przez LUDZI bšdz przez samych (BOGÓW?) I nie jest chyba wam obce że Bogowie tz ELOHIM żyli o wiele dłużej niż ludzie więc prostym jest to że przeżyli wiele EPOK i wiele ZAGŁAD na ziemi kożystajšc ze statków kosmicznych których w pismach i przekazach jest na pęczki.Ale jak ktoœ chce je widzieć jako Myœli ulotne lub fantazje opisujšcych to jego sprawa.Tu podepre się trzema małpkami też może żle tłumaczonymi? Nie widzę-(zła)-(prawdy) Nie mówię-(zła)-(prawdy) Nie słyszę-(zła)-(prawdy) Wybór należy do Was-wszak macie WOLNĽ WOLE!! [%sig%]

Eddi a po co mi ten niby brakujacy kawałek, by dojsc do innych wniosków? ja doszedłem do takich, jakie Wam przedstawiam. Ty przeczytałeœ takie ksišżki, ja inne. Nie zamierzam zmieniać swoich poglšdów. Dla mnie na przykład te bajki o Bogach to zwykłe mity (pisałem juz o tym wczesniej) Dlaczego? Brak naukowych dowodów i stanowczo za mało historycznych dowodów. Jedyne co mnie zastanawiało, to po obejrzeniu filmu "Alien vs Predator", to fakt, czy tak nie moglo byc przedtem. Tyle tylko, ze ja bym rasy obcej wtedy nie traktowal jak Bogów, a w filmie tak było. Co do zagład i epok przezytych przeb "niby Bogów" to mam pytanie. Skad o tym wiemy? Skad pewnosc, ze tak bylo?

BRAKUJĽCY kawałek to właœnie to, czego nikt Ci nie opisze w żaden sposób . nie ma takich słów ... ale my ludzie, którzy mamy zaszczyt zakosztować "TEGO" mówimy o "TYM": DAR WIARY, ŁASKA WIARY itp. Jesteœ na drodze by skosztować "TEGO" , interesujesz się czy jest "COŒ" więcej - już wierzysz. Dar ten pozwala uruchomić nowe życie które masz a nie korzystasz z niego ( jesteœ na etapie tego , że kupiłeœ telewizor masz go ale radoœć używania bedziesz miał gdy go włšczysz - mało tego możesz jeszcze wybrać program ! ) to niesamowite . odwagi !!!

wydaje i sie ze porownanie mojego zycia do wylaczonego telewizora jest troche nie fair:-) Niewierzacy tez potrafi zyc pelnia zycia. A co wazne: cieszyc sie nim. Nie potrzebuje zakosztowac "TEGO" by korzystac z zycia. Ja wierze w nauke i to co da sie wytlumaczyc i zobaczyc. Laska wiary nie jest potrzebna by zyc. Ciekawe co sie stanie jeli po smierci okaze sie, ze nie ma nic. Lub wybieramy sobie nastepne cialo, czy podroz po wszechswiatach jako cialo astralne. O to sa pytania:-) pozdrawiam

pršd też nie jest potrzebny by mieć telewizor , ale nieodzowny żeby z niego korzystać ha,ha,ha

a co to za sens miec telewizor a nie korzystac z niego???

Haghi- NIO napisałeœ że nie zamiarzasz zmieniać poglšdów to żle ja tu przyszłem właœnie poto żeby je z mieniać bo jak coœ nowego poznaje i rozpatrze to i wycišgne wnioski- to niestety jeœli to właœnie nie moje poglšdy ale te które mi ktoœ przekazał sš bardziej pasujšce i bardziej logiczne to niestety zmieniam stare myœlenie na nowe.Inaczej niema mowy o poznaniu no chyba że mamy absolut przed sobš i niema co dywagować.Ale jak narazie to tak jakby mglista (prawdopodobnoœć) ale prawdo podobnoœć.Piszesz że jakby to były dowody historyczne? A jak myœlisz co ja CI proponuje Krasickiego??? Czy najnowsze tłumaczenie GLINIANYCH PŁYTEK pochodzšcych z biblioteki NIPPURYJSKIEJ i jaknajbardziej AUTENTYCZNYCH!!Ja dobrze czytam i widze co piszesz i dlatego prosiłem abyœ poczytał nie dlatego byœ wyœmiewał nie czytajšc.A co do (BOGÓW) to może zauważyłeœ że albo biore to słowo w cudzysłów albo nawiasy albo daje znak ZAPYTANIA!! To powinno CI podsunšć chodz przypuszczenie czym dlamnie byli CI (BOGOWIE?)I właœnie to na tych 14-stu tabliczkach jest przedstawione że to byli właœnie tacy bogowie! Jakimi nas stworzyli a raczej jak pisałem nas wymanipulowali genetycznie na swój obraz i podobieństwo tak samo Mœciwych tak samo Zachłannych i tak samo Niedouczonych i Takich samych Partaczy.Chodz dzieła wielkie tworzyli nawet na poziomie naszej terażniejszej techniki a może w wielu przypadkach i wyższej.Ale właœnie jakby byli tacy BOSCY to chyba nie popełniali by błędów? Czemu stworzyli człowieka i potem go chcieli zniszczyć?? Absolut nie tworzy BUBLI!??Ja jestem sceptykiem i niewierzšcym-no przynajmniej w (Bogów? )z bibli, Jako WSZECHMOGĽCEGO albo-MOGĽCYCH,bo takimi niebyli .Ale to prawdo podobnie dowiedział BYŒ się po przeczytaniu tego co CI proponowałem.No ale to oczywiœcie nie przymus jak SAM zauważyłeœ każdy dochodzi do swojego poznania w inny sposób, bo ma wolnš wole .Ale teraz POPATRZ_film obejżałeœ Hmm i CIE zastanowiło to że no tak mogło by być? To znaczy że CO?Zmieniłeœ SWOJE poglšdy czy nie? BO nierozumie ?Po oglšdnięciu ROZWAŻASZ COS? a to była hipotetyczna fabuła-a historyczne Fakty BY niezmieniły lub chodzby niezastanowiły CIĘ??Może dalej niewiesz czemu to z TOBĽ chciałem polemizować na ten temat,to CI powiem -Bo jak czytam twoje posty to widze że myœlisz jak coœ rozważasz a nie odpowiadasz STEREOTYPAMI !! Narazie Dziękuje i pozdrawiam. [%sig%]

Eddi ja w przeciwienstwie do Ciebie nie lubie zmieniac pogladow, bo burzy to caly moj dotychczasowy swiat. Co do filmu to odpowiem tak. Zastanawialem sie czy tak moglo byc. Ale to nie bylo tak, ze od razu we wszystko uwierzylem i powiedzialem sobie: "Dosyć, zmieniam poglad na powstanie swiata". Nie. Skoro bierzesz Bogów w "..." lub (...) to znaczy, ze sam ich nie wpuszczasz w swiadomosc. Zauwazylem to. Tylko u mnie jest tak, ze ja wogole nie wierze w Bogow i to ze ktos zjechal statkiem kosmicznym i nas stworzyl. Dlaczego nie moge przeczytac ksiazki, jaka mi polecasz? Pisalem nie dawno na gg, jaki jest tego powod, ale przeczytam, jesli sie wszystko uspokoi. Co by jeszcze dodac? Moze to, ze dla kazdego slowo BOg/Bogowie oznacza co innego. Tak samo Fundament wiary. Niby takie proste dwa slowa. A jednak nie jest tak latwo okreslic swoj fundament, bo zawsze sie znajdzie ktos, kto znajdzie cos nie tak, zaprzeczy

Haghi-No z tym ostatnim niemoge się niezgodzić. [%sig%]

Edwardzie, a moze powinniœmy pójœc tropem Haghiego? To nie jest głupie.... tez oglšdałem ten film....To by miało sens....:) trochę luzu i wyobraŸni..... Wiesz, mnie wlasnie chodzi, by oddzielic Boga, od całej tej rozpierduchy jaka miał a miejsce na Ziemi. Zeus...? Odpada, bo to on skasował Prometeusza.....:) Odyseusz..... to nawet nie heros, tylko człowiek. Koncentrujesz sie na imionach Boga.... Ok. Twoja wola, mnie chodzi o taka luŸna koncepcję wojny w niebie. Zastanów sie, dlaczego Lucyfer w sztuce i literaturze cieszy sie nieustajšcš estymš? Moze WIEMY podœwiadomie, ze cos z tymi przekazami nie tak? Haghi.... masz rację, ze tak mogły powstać mity i legendy..... ale mogło tez być tak, ze sš one DOSŁOWNYM przekazem..... jak np u Dogonów...... wtedy musielibyœmy pisac historię od nowa..... :) Pozdrawiam.....:) Kurcze, wymyœlmy jakis scenariusz, co? Moze Hollywood tego nie kupi, ale..... moze...? ;)

Pominalem mozliwosc, ze mity moga byc przekazem doslownym. Dobrze, ze o tym napisales. Gdyby tak stworzyc prawdziwa historie wg mitow, to mieli bysmy niezla przeszlosc. A pomyslcie, co by sie stalo z Watykanem:-)))) "Biedni ksieza "musieli by sie dac do roboty:-) Wracajac do filmu to nie dziwie sie gdyby tak bylo naprawde, ze ludzie oddawli im czesc. Te ich pyski i mozliwosci bojowe mowia same za siebie. Aliensy najazd- Predatorsy obrona:-) Tylko zastanawiajacym faktem jest, dlaczego, skoro nas odwiedzali "jawnie", nie robia tego teraz? Boja sie nas? watpie:-) pozdro

I moze cos wiecej. Moja wizja Boga/Bogów. Nie ulega watpliwosci, ze musialo nas cos/ ktos stworzyc. Watpie, bysmy sami powstali ot tak. Nie ma nic, a za pare tysiecy lat, biega sobie czlowiek po globie. I niby powstał z małpy. (dzieki za takich przodkow). W biblijny opis czlowieka tez nie wierze. Bo niby jak? Z gliny nas kolo ulepil i tchnal w nas ducha. Wiec wygladalo to mniej wiecej tak (?) Bogowi/Bogom sie nudzilo, wiec ukleil jakis twor na ziemi. Pomyslal sobie: "Teraz, kiedy widze, ze moje dzielo jest piekne, tchne w to (dzielo) ducha" i tchnšł. Adasiowi (tak sie nazywal nasz "praojciec") jakims cudem wykrztalcily sie narzady. Z gliny. Oczywiscie to wszystko bylo cacy bo to Bog/Bogowie w nas tchneli swoja sila. Do czego zmierzam? Do ogolnego poczatku. I wiecie co? Nawet moja biblijna wizja powstania rasy ludzkiej nie jest gwarancja sukcesu. Z czegoœ nie organicznego powstaje czlowiek hahaha:-) Kolejna opcja. Wpadli kumple z kosmosu i jeden mowi do drugiego: "Ty Gonzo dawaj stworzymy sobie istote, nazwiemy ja czlowiek i bedziemy obserwowac co dobrego powstalo z naszych genow". Trifon sie zgodził. Wiec pobrano ich materiał genetyczny i zaczeli sie wykluwac (doslownie) ludziska. Tylko szkopol w tym, czy.... na pewno nas ktos odwiedzil:-) Niby nas odwiedzali (pokazywali sie), a teraz gdy czlowiek potrzebuje pomocy to jakos ich nie ma. Boja sie czy co? Nas ludzi? Swojego "dziela"? dziwne ok koniec bajki- wracajmy do tematu:-)

Widze że jednak usilne kierowanie WAS na takš droge myœlenia jakš zaczynacie wypisywać w ostatnich postech zaczeło wreszcie kiełkować .Ale widze też że albo nie czyaliœcie tego co w tych potach chciałem przekazać a tylko sam tekst bez zastanowienia się nad tym jaki MORAŁ płynie z takich wywodów.A teraz zaczynacie się zastanawiać a jakby to mogło być tak czy siak ale to z gliny to nie bo jak? A nie chcecie niewiem czemu bronišc się rękami i nogami chodz już nie przed tak postawionymi tezami co przed zaznajomieniem się z logicznym uzasadnieniem jak właœnie to było co było z tš glinš -co porabiali tu CI hmm(Bogowie?) -i jak się zachowywali - i czemu to jednego i tego samego (Boga) nazywano wieloma imionami. To wszystko można znaleœć w kišżce którš polecałem .I pisałem czemu jš właœnie polecam .Bo chcšc teraz prowadzić polemike to wyjdzie to jak pisałem już kiedyœ nie raz -jak rozmowa z daltonistš o kolorach. Haghi -piszesz że pominołeœ że mity mogš być przekazem dosłownym .Owszem Bo sš! I nie tylko MITY ale tak samo Biblia i wiele innych pism tabliczek glinianych a nawet tak zwana MITOLOGIA GRECKA wszystkie te pisma sš opisem TEGO SAMEGO!!!! to cały czas chce WAM dowieœć.TYLE że pisałem nie raz sš one POMIESZANE i niejednokrotnie Zafałszowane ale to sami może dostrzeżecie po przeczytaniu (Zaginiona Księga Enki).Znowu powiecie no Uparł się i co mu zrobisz no IDIOTA!! I OWSZEM bo widze że jak ktoœ kiedyœ napisał (w tym szaleństwie jest metoda! hmm) I chce WAM powiedzieć że TO FORUM dało mi chyba najwięcej w dojœciu do poukładania wielu częœci brakujšcych mi do tej pory PUZZLI jak ja to nazywam.A to za sprawš niewiem czy atmosfery tu panujšcej chodz nieraz obrywam po uszach za upór który aż zemnie zieje.Ale powiem jedno że ktoœ kto niedšży do celu z uporem maniaka ten raczej niema co liczyć że dotrze do mety-z napisem końcowym WIEM!! ps.prosze na koniec tego postu zastanówcie się jak już pisałem czy aby te tak różne jak by się zdawało tematy które tu we wsztskich prawie tematach poruszacie -czy aby one niesš oderwanymi częœciami JEDNEJ CAŁOŒCI??Którš tzreba poskładać np UFO-ARIANIE-BOGOWIE ANUNAKI-PODZIEMNE CYWILIZACJE-WRÓŻBY-BIBLIA- PRZEPOWIEDNIE-MUZY-ANIMIŒCI-czy wiele innych zdawało by się calkiem odmiennych tematów. Narazie Dziękuje i pozdrawiam.(imam nadzieje że czas Heraklitów z Efezu już minoł) [%sig%]

Dla mnie cała historę tej planety trzeba by napisać od nowa :o). Jakoœ nigdzie nie mogę znaleŸć wzmianki choćby o Atlantydzie czy Lemuriii ;o)

Edddi dlaczego Ty nam cišgle piszesz o tym, że nie czytamy Twoich postówi mamy przeczytać tę ksišżkę? Ja czytam Twoje posty i co ważne rozumiem tylko mam nieco inne zdanie do Twojego. Proste chyba. UFO-ARIANIE-BOGOWIE ANUNAKI-PODZIEMNE CYWILIZACJE-WRÓŻBY-BIBLIA- PRZEPOWIEDNIE-MUZY-ANIMIŒCI Pytasz czy przypadkiem nie jest to jedna całoœć. Skoro zadajesz to pytanie, to pewno myœlisz, że to jest jedna całoœć. Moze Cie tym zaskocze, ale ja mysle podobnie. Dla jasnoœci. Widze w tym powišzania. To wszystko jest pokrewne. Ma jedne korzenie, ale inne zastosowanie:-) Piszesz, ze nienapisałem o mitach jako zapisakach prawdy. Twierdzisz Eddi, iz to zapisek autentycznych wydarzen. Tak samo jak Biblia. No i tu sie roznimy, bo ja nie wierze w to by byl to fakt. Dlaczego? Bo jestem niedowiarkiem:-) Za mało dowodow mowiacych "za". Może ktoœ za x tyœ lat poczyta komix Kaczora Donalda i powie, że to jekiœ mit. Też tak może być. Nie zaprzeczaj:-) pozdro

ale dalem porownanie z tym Kaczorem D.:-)

Edward ja myœlę że ty jesteœ nauczycielem z zawodu. Przestań cisnšć na tego Sitchina i jego knigę, jak ktoœ chce to przeczyta i weŸmie z tego dla siebie tyle ile uważa za stosowne. Czepiłeœ się jak rzep tej ksišżki i na siłe wciskasz wszystkim że to jedyna słuszna teoria, byc może tak, ale póki co nikt z nas œmiertelników nie wie na 100% jak było. Jakieœ 20 kilka lat temu w podstawówce referowałem temat o ewolucji człowieka oparty na teorii Darvina, i wtedy to była jedyna słuszna, oczywiœcie oprócz Adama i Ewy. Nawet teraz zdania sš podzielone co do powodu z jakiego wyginęły dinozaury, może meteoryt, a może wulkan, tylko jak meteoryt to gdzie pie.....dolnšł a jak wulkan to który albo gdzie. Znać nie znaczy -Wiedzieć Ale też: Nie sztuka mieć rację, ale sztuka umieć mieć rację. Pozdrawiam

Haghi, z kaczorem dobre! :))) Wczoraj oglšdałem na Ale Kino! Wodny œwiat, tam za bóstwo mieli portret kapitana tankowca EXXON WALDEZ, nie pamiętam nazwiska. Pzdrawiam

ostra wymiana zdań:-) Fakt faktem jest, że Eddi uczepił się tej ksišżki i nie toleruje innych teorii:-( pozdrawiam

kazdy czlowiek, kazda kultura czy cywilizacja ma jakies bostwa. Dlaczego? Musi mieć. Poprostu musi. Tylko ze kazdy to bóstwo traktuje i odbiera inaczej. Kazdy wierzy w inny poczatek i inny koniec. Tak to juz jest
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 289
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.