| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czy człowiek posiada duszę? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 205 |
|
Przyrodnicy doszli do wniosku, że życie powstało na Ziemi w wyniku naturalnych procesów fizykochemicznych, około 4 miliardy lat temu.
Z prostych związków nieorganicznych ukształtowały się bardziej skomplikowane cząsteczki budujące żywe komórki, które uważa się, za kolebkę życia na Ziemi.
Zakładając, że prawo ewolucji Darwina jest prawdziwe, wszystkie organizmy żyjące na ziemi mają jednego, wspólnego, nieorganicznego przodka.
Pewne jest, że związki nieorganiczne nie mają duszy. Dlaczego więc miałby posiadać ją człowiek? Czy dusza może powstać w wyniku naturalnych procesów?
|
|
|
|||
|
|||
|
|||
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
wendol... zapoznałem się z wątkiem do którego linka podałeś... Niestety - nie widzę tam dowodu na istnienie Duszy przedstawionego w postaci naukowej. Przesłanki i poszlaki oczywiście istnieją - jednak na nagrodę Nobla w tej dziedzinie - pewnie długo jeszcze poczekamy. Teologia także wykładana jest na różnych uczelniach - ma za zadanie badanie tego wszystkiego co w jakiś sposób świadczy o tożsamości Boga i jego przesłaniu dla ludzkosci. Jednakże czy teologia udowodniła istnienie Boga? Podobnie sprawy się mają w przypadku parapsychologii, ezoteryki, psychotroniki... Dziedziny te pozwalają na próby pewnych badań, jednak nikt jeszcze nie udowodnił (zgodnie z zasadami występującymi w nauce) istnienia ciała astralnego, aniołów, itd., itp. Jak dotąd pozostaje nam jedynie wiara.
|
|
|
|||
|
Zastanawiam się, co by było gdyby stworzono idealną kopię żyjącego obecnie człowieka. Czy jego dusza podzieliła by się ? Jaką duszę miałaby ta kopia?
|
|
|
- Czy Bóg stworzył wszechświat?
- Tak. Bóg jest Przyczyną wszystkiego. Jest Wielkim Inicjatorem. Jest Zasadą, od której wszystko się zaczęło.
- Czy w zrodzeniu człowieka ma większy udział Bóg czy kosmici?
- Bóg. Bóg powołał do życia człowieczego Ducha. Od tej chwili Duch sam szuka dróg doskonalenia się. Jedną z nich jest umiejętność przejawiania się w materii, którą sobą ożywia. Samą materię mogą na różne sposoby ugniatać przeróżne istnienia, lecz tylko Duch może wpleść w nią życie. W przyszłości także ludzkość stworzy nowe gatunki, lecz życiem napełni je Duch i z woli Ducha tak się stanie.
Tak, formę człowieka stworzyły obce rasy, lecz to Duch Człowieczy zstąpił w nią, upatrując szansę dla własnego rozwoju. Człowiek Prawdziwy sam wybrał takie rozwiązanie.
- Czy to znaczy, że człowiek mógł wyglądać zupełnie inaczej?
- Wyglądał i wygląda. Duch Człowieczy wciela się w różne postacie.
- Czy obecna postać ludzkiego ciała jest dobrym kompromisem między umiejętnościami Ducha a fizycznymi zdolnościami adaptacyjnymi?
- Tak. I to bardzo, choć stworzycielom formy przyświecały w czasie jej powstawania zupełnie odmienne cele.
- Czy kosmici chcieli uczynić z nas niewolników?
- I oni, i człowiek materialny jest marionetką w rękach sił wyższych. Gra toczy się w wielu wymiarach i na różnych poziomach świadomości. Są zaangażowane w nią siły stojące niemal u kresu doskonałości. Dla człowieka już samo uczestnictwo w tej grze oznacza awans. Na szczęście siły opiekujące się ludzką rasą mają cele zbieżne z naszymi.
- Słyszałem, że ludzkość jest najpotężniejszą cywilizacją w Kosmosie. Jak to w takim kontekście rozumieć?
- Ludzki Duch jest wielką nadzieją wszystkich na zrozumienie świadomości i istnienia. Zwrócona jest na niego uwaga ras doskonalszych od ludzkości. Już wiadomo, że to przez człowieka objawi się prawda ostateczna i że to on zjednoczy u kresu swej drogi całe istnienie w Bogu. To jedna z przyczyn przysposabiania naszego gatunku do przewodnictwa. Lecz na efekty tych przeobrażeń trzeba jeszcze długo czekać, choć wielu ma już o tym mgliste pojęcie.
- Czy ludzie żyją także na innych planetach?
- Tak. Duch Ludzki przejawia się w swojej rodzinie na różne sposoby. Rozmaity wygląd ciał, dopasowanych do istniejących na planetach warunków, niewiele tu zmienia. Jednak to Ziemia, a nie pozostałe światy, uważana jest za dom człowieka. Tutaj, w różnych wymiarach, zachodzą prawie wszystkie najistotniejsze zmiany związane z naszą ewolucją.
Mogę was zapewnić, że milowymi krokami nadchodzi radosny czas odrodzenia. Już dokonują się w człowieku zmiany, które niedługo pozwolą mu poznawać rzeczywistość na poziomie równym objawieniu. Wtedy znikną liczne wątpliwości, a człowiek przestanie się wikłać w bezzasadne spory.
- Dlaczego tak mało prawd było przekazywanych w wiekach wcześniejszych? Wasze słowa mogłyby bardziej przyspieszyć rozwój duchowy ludzkości.
- Nie mogłyby. Dusza ludzka ewoluuje stopniowo i wcześniej nie była jeszcze przygotowana na radosne nowiny. Tylko nieliczni dostępowali objawień. Większość z nich cierpiała z tego powodu lub ginęła, nie znajdując zrozumienia współczesnych i nie mogąc dopasować się energetycznie do nowych warunków egzystencji. Lecz ziarno zostało posiane, czego teraz zbieracie plony.
- Czy treści Starego Testamentu są prawdziwe? Czy Bóg tam opisany zstąpił na górę Syjam (Syjon)?
- Opisy dotyczą jednych z założycieli waszej cywilizacji, tak samo materialnych jak wy. Za to stojących na znacznie wyższym poziomie technicznego rozwoju. Ale i oni są instrumentem w rękach Panów Waszego i Naszego Świata. Pan Waszego i Naszego Świata także podlega woli Boga. Uczy się poprzez nas. Nie sądzicie chyba, że opisane w Starym Testamencie historie, gloryfikujące ludobójstwo i upadłą moralność, mogą mieć coś wspólnego z Bożą Doskonałością? Nie mogą i nie są. Wasi materialni przewodnicy popełnili wiele błędów i wiele się dzięki temu nauczyli. Teraz uczą się was.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|
|
|
Czy człowiek posiada duszę?
- Czlowiek jest dusza, a posiada cialo.
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Człowiek nie posiada duszy, ani dusza jego. Po naszej śmierci następuje ostateczny koniec
|
|||
|
Jak byś poczytał więcej na ten temat Wilku, to byłbyś... mądrzejszy :)
A tak, to widzisz tylko jedną - materialistyczną stronę medalu.
Nie pisz "tylko", bo sprawa nie jest do końca zbadana i pewnie jak zwykle ma aspekt wielowymiarowy (tak jest z większością rzeczy).
|
|||||
|
|||
|
W tej chwili jej nie mają, ale dzwoń i się dowiaduj.
Raz jest, raz jej nie ma.
Ja w sporych odstępach czasowych kupiłem już jakieś 5 egzemplarzy i... rozdałem :)
|
|
|
|
|
|
Moja ulubiona lektura to wątki ewolucyjne na racjonaliście.
Czytałem ze trzy razy artykuł w którym pięknie opisano jak niesamowicie łatwo w naturze zachodzą procesy ewolucyjne.
Wystarczy tylko zostawić kawałek sera pleśniowego w mrowisku, podlać go kwasem trawiennym dodać kilka innych białek i za dwa lata wykiełkuje nam pierwotniak wielkości małży un ya preparado!
|
|
|
Taki artykuł to prawdziwa perła, nic dziwnego, że czytałeś go trzy razy.
;D
Ale i coś sensownego można wygrzebać na Racjonaliście.
|
|
|
|||
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 205 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |