Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
NITINOL - metal z pamiecia.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34

Postanowilem otworzyc ten temat poniewaz nitinol ma wg mnie ogromny potencjal, wymyslilem pewna maszynke ktora moze dzialac bardzo dlugo, bazujaca na nitinolu, zapraszam na www.xlabs.prv.pl do dzialu "darmowa energia..." na samym dole tej strony jest ciekawy opis wykozystania nitinolu to specjalnej pompy wodnej, interesuje mnie czy ktos wie skad go wziasc w Polsce ??? jaki jest sklad procetowy tytanu i niklu w tym stopie ?? jak go wytworzyc ??

dziwne, bo wczoraj oglądałem archiwum X i było o metalu z pamięcią.

Na temat tego metalu nie wypowiem się, zaś co się tyczy strony Wielebnego - zasługuje na jak największą uwagę ! Dla mnie, fizyka-rewizjonisty, jest to bardzo miły znak, że duch w narodzie nie ginie. Właśnie czytam z zapartym tchem i kiwam z uznaniem głową. Moduł APM działa, mój Ojciec w dawnych czasach wykorzystywał działanie obwodów kondensator-dioda do budowy miniaturowych radioodbiorników. Oczywiście, działających bez zewnętrznego źródła zasilania - impuls radiowy wystarczał do zapewnienia całkiem znośnej słyszalności na słuchawce o małej impedancji. Natomiast koło grawitacyjne przeszło moje najśmielsze oczekiwania ! Chyba miałbym ochotę nawiązać z wielebnym bliższy kontakt, mający na celu budowę takowego i zbadanie w warunkach laboratoryjnych... [%sig%]

LEto dzieki za konent mily :) szkoda ze nic nie nadmieniles o nitinolu ale trudno sie mowi. Co do APM to fakt dziala ale jakos nie widze titaj mozliwosci uzyskania wiekszej mocy (no chyba ze by miec pole 2 hektary i cale zawalic APMami ;) - nie oplacalne). No i z tym kolem jest najwiekszy problem, niektore modele wygladaja dosc obiecujaco, wlasnie sposrod calego zlomu na necie wybralem te najbardziej prawdopodobne, ktore "nie daja mi spac". NJie jestem zbyt dobrym matematykiem ale mysle ze jak by sie dogadac z jakimis fizykami to mozna by zrobic model komputerowy tego kola, napisac program ktory by je symulowal, no ale z 2 strony 100 razy latwiej byloby je zbudowac:) Ja chcem zaczac od tego mojego projektu z trojkattami i woda, no ale splukany jestem i kicha....

O metalu z pamięcią nie napisałem NIC, bo niestety nic nie wiem. To koło też mi spać nie dało - mój zmysł matematyczny podpowiada mi, że najlepsze rezultaty dałaby wersja z cykloidami, ale to trzeba by sprawdzić. Nie masz może kogoś biegłego w "Adamsie" ? Ja utraciłem kontakt z moją Politechniką, więc nie wierzę w cuda. W tym programie można by zasymulować działanie takiego układu fizycznego z dużą dokłądnością i możliwością wprowadzania zmian nawet jeśli chodzi o wzajemne oddziaływanie powierzchni - bo chyba oczywiste jest, że np. opory toczne powinny być jak najmniejsze, kule powinny być jak najcieższe (podczas gdy koło przeciwnie, by nie generować dodatkowych momentów bezwładnośći), oraz żeby kontakt kul w krańcowych położeniach nie miał charakteru zderzeniowego (niepotrzebna dyssypacja energii oraz wprowadzanie drgań). Ponadto też myślałem o pomierzeniu sił i momentów w jakimś prostszym programie - nie wiem, czy w jakimś narzędziu z rodziny MES nie dałoby się tego zasymulować. Tylko wtedy trzeba by zrobić kilka położeń, bo MES modeluje układy statyczne... Bardzo mnie ten projekt zainteresował. Tej wersji z wodą nie ruszam, bo kiepski byłem z hydrodynamiki.... ;)) [%sig%]

co to jest "wersja z cykloidami " ?? i co to jest ten "Adams' ? to jakis program ? Ja obliczenia takie bardziej skomplikowane i analizy komputerowe pozostawiam madrzejszym ode mnie :) za glupi jestem na to dla tego wole zajac sie praktycznymi rozwiazaniami (experymentami) A wode mozna rownie dobrze zastosowac zamiast kulek w tym 300 letnim projekcie, woda szybciej cie przemiszcza i kto wie moze bylaby lepsza niz kulki, ja poki co mysle o tej wersji tlokowej kola i tym moim kole z woda:-). Oczywiscie najlepiej jest zrobic to kolo (pompe) na sprezynach z nitinolu tu mamy 100 % ze dziala - to logiczne ze musi dzialac tylko problem z nitinolem jest, mam nadziej ze uda mi sie kupic ze 30 cm drutu gdzies z nitinolu do budowy malego modeliku tej pompy :)

Wersja z kulkami jest według mnie lepsza z kilku powodów: 1) Wygodniejsza w obliczeniach 2) Nie występuje zjawisko lepkości cieczy 3) Mniejsza bezwładność (stany nieustalone - na wodzie pojawi się np. fala, zaś rtęć wolałbym zastosować do silnika antygrawitacyjnego... ;) 4) Większa łatwość wykonania i ewentualniej konserwacji. Wesja z cykloidami, to jest to koło, gdzie kule poruszają się po krzywiznach, a nie po odcinkach. Eliminuje zderzenia na końcach i pozwala na "łagodniejszy" ruch kul - znów, brak (lub zmniejszenie) występowania stanów nieustalonych, gwałtownych przyspieszeń, bezwładności, itd. "Adams" to jest program do modelowania układów fizycznych mechanicznych, z możliwością symulowania wpływu sił zewnętrzych i wewnętrznych (masowych, megnetycznych, itd). Doskonałe narzędzie do symulacji układów dynamicznych. MES służy do symulacji układów statycznych. Nie muszę dodawać że oba programy daleko odbiegają stopniem skomplikowania od Excela... ;) To tyle. Tego wynalazku z tłokami nie przestudiowałem, na razie napawam się myślą o kole z kulami magnetycznymi... Trochę tak, jak te wynalazki na biurka, które bujają się w nieskońćzoność, z tym że tam trzeba wsadzać baterię do elektromagnesu. Tu siłę elektromagnetyczną zastępowałby wymuszony ruch całego koła... [%sig%]

Leto dobrze kombinujesz w sumie :) jakie dajesz realne szanse temu urzadzeniu tak wogle ?? bo niestety dzisiejsza fizyka to daje mu zerowe szanse, wg niej to sie zawsze zatrzyma i zawsze znajdzie punkt rownowagi. Podobno ufoludki sie z nas nabijaja za to ze tak myslimy :)

Qrczę... Pomysł przedni, ale trzeba by to sprawdzić matematycznie. Z filozoficznego punktu widzenia, powinno działać, gdyż ma na celu wykorzystywanie potencjału pola grawitacyjnego... Więc teoretycznie źródło siły JEST... A zatem można by je wykorzystać. Byle tylko nie było jak ze słynnym projektem uzyskania olbrzymiej wprost energii z obniżenia temperatury wody w oceanach - byłby to zysk liczony na miliardy megawatów. Tylko problem techniczny - GDZIE umieścić chłodnicę.... ;))) [%sig%]

Tak sobie patrzę i widzę że Ty Leto i TY Wielebny jesteście dość zaciętymi badaczami .Widzę że macie wiedzę i wykształcenie ,używacie w swej wymianie poglądów fachowych technicznych terminów ,ja natomiast nie posiadam wykształcenia i z tego powodu mam większe od WAS problemy w konstruowaniu [projektowaniu] podobnych układów [ciekawych konstrukcji], wcześniej wykonałem dwa [aparaty] ,które posiadały błędy konstrukcyjne wynikające z mej niewiedzy z matmy i nie tylko ,lecz owe błedy zostały dostrzeżone przy pomocy geometrji [tu jakoś sobie radzę].Wykonałem geometryczną stymulację wektorów energii,których nie potrafiłem wyliczyć .Dziś zdaję sobie sprawę że mam zbyt małą wiedzę tematyczną i techniczną ,lecz temat jest na tyle ciekawy że nie odpuszczam,jednak nie podejmę się budowy [kasa] aparatu ,którego działania nie bedę w stanie rozpisać w taki sposób by uniknać sporych wydatków i jeszcze większego poświęcenia pracy i czasu.Dziś przyglądam się INNYM badaczom i w duchu IM kibicuję i życzę powodzenia,nawet kiedy dostrzegam błędy w ICH projektach ,to nie psuję im chęci sprawdzenia siebie. Inteligentnym jest ten ,kto zdaje sobie sprawę ze swej niewiedzy,-duch. nara.

duch masz racje ja wiem ze nic nie wiem, ale wiem ze pompa nitinolowa bedzie dzialac - to pewniak, jedyny problem jaki powoduje ze jeszcze jej nie zazolem robic to kasa :((((((( i neiwiem skad wziasc nitinol - chyba w jakis zachodnich firmach trzeba szukac. Leto: w pompie to nawet nie ma co sie meczyc z wyliczeniami, to pewne ze dziala, bo nawet jak sie zatrzyma na chwilke to i tak sie sprezyny skurcza w wodzie i przechyli sie o 180 stopni i potem dalej do samo i tak w kolko non stop do konca swiata, mozna tym napedzac generator pradu, tylko neistety zeby uzyskac te pare kW to trzeba zrobic to wielkie powiedzmy 5 kol o srednicy 6 metrow na 1 osi, a to wymaga kilkudiesieci kg nitinolu ktory jest drogi - trzeba znalesc tanie zrodlo nitinolu i jestesmy w domu. W chlodniejsze dni prad z generatora by ogrzewal kopule pod ktora znajduje sie gorna czesc kola a jak by bylo slonce to ogrzewalo by ja slonce. Mowiac prosto to urzadzenie rozwiazuje wszystkie moje problemy energetyczne.

Czy się nie mylę ,jeśli z wstępnego opisu i fascynacji Wielebnego co do pewności działania aparatu na bazie nitinolu,to jest mowa o [jednak] silniku doskonałym,bo spełnił by zasady ,które ściśle określają taki silnik.Zatem Ty Wielebny-nie patrz że nie masz kasy ,lecz znajdż [przekonaj sponsora] i budowa to tylko fraszka! powodzenia. Jednak osobiście ,to myślę że kilka szczegułów [pominiętych] może mieć zasadniczy wpływ na efekt końcowy ,-co do wystarczających właściwości nitinolu i cykliczności działania owego wynalazku.Zyczę powodzenia i tak sobie myślę że właściwości drogiego nitinolu spełnia ,poczciwy i sprawdzony układ bimetalu,-jest niesłychanie łatwy do wykonania i podobnie tani a i z wymiarami i kształtem nie powinno być większych problemów. Powodzenia!!!-cholernie ciekawe zagadnienie.

duch: gadasz do rzeczy, w sumie to pewniek wiec sponsora mozna poszukac, rozejzalem sie za nitinolem i juz obliczylem ze budowa malego ok 20 cm modelu to ok 150 zl, taki model powiniem miec ze 2 W mocy na oko, jako pradnicy mozna uzyc silniczka malego od zabawek no i kondensator musi on ladowac przez mostek prostowniczy, wielki kondensator, po niewiem czy kolo by chodzilo plynnie do konca, to zalezy od predkosci przemiany nitinolu, zwykle ona moze bynosic ok 2 sekund do umieszczeniu go w wodzie, jedna firma sprzedaje fajne zabawki .. http://www.imagesco.com/articles/nitinol/10.html .. o tym bimetalu slyszlem ale neiwiem do konca jakie toma wlasciwosci w temperaturach pokojowych, zrobilem tez rozeznanie w nitinolu i zobaczylem ze do mojej maszyny moznaby uzyc nitinolu dentystycznego, jego zalety to wlasnie odpowiednie temperatury pracy, czyli w temp do ok 15 stopni jest elastyczny (woda ze studni ok 5 st. ma) a w temp - zalezy od aparatu - 25 wzwyz robi sie twardy i rozprostowuje sie z sila ok 600 gram. Moje kolo trzeba bybylo troche udoskonalic bo nitinol chyba nie praca do poprzedniej postaci w niskiej temp tylko staje sie miekki i trzeba bybylo zastosowac stalowe sprezynki ale to nei problem, najwazniejsze ze jak jest cieplo na gorze kola to sie rozprostowuje i sztuwnieje z duza sila mocniej niz penis meski. Obczajcie ta stronke wyzej bo jest bardzo bardzo ciekawa, zwlaszcza ta ludka i ten drucik NiTi na sprezynce - przebuszujcie ja.

No to poczekam na efekty,acha ,taka drobnostka-czy cykliczność zmiany w strukturze nitinolu nie spowoduje jego [międzycząsteczkowego zmęczenia ]zbyt wcześnie?I czy kształt potrzebny spreżynie można [nadać]w warunkach warsztatowych,bo jak mniemam to krształt nitinolowej sprężynie trzeba nadać przy jego pierwszej formacji.Tak czy owak ,trzeba to wykonać ,-no tę pompę ,skoro są bardzo rokujace nadzieje powodzenia

sprezyne trzeba niestety zamowic w firmie, ale zeby bylo taniej to wymyslilem wersje na drutach nitinolowych z nitinolu dentystycznego :) dzis dodalem aktualizacje duza na stronie do tego nitinolu i niestety projekt na polke pojdzie bo jest za drogii, o wiele taniej wyjdzie zrobic wiatrak :(((

znalazlem NITINOL na allegro :)) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25431538

Mam wielką prośbę, czy ktoś pomógłby mi zbudować to urządzenie które przetważa fale radiowe na elektr. wiem że podobno jest ono proste w budowie ale ja jestem dopiero początkującym elektronikiem i nie wszystko qmam. Gdyby ktoś był w stanie mi pomów to proszę o pomoc... Mój nr gg 4928700

Assault: to urzadzenie ma maltka moc ale mozna sie pobawic :) schemat tez jest prosty wiec jak cos nie wiesz to pisz, cos sie poradzi :)

Właśnie nie rozumiem jednej żeczy : gdzie doprowadza się napięcie zasilające dla tego układu ?

na zaciskach V+ i V- tak jak na schemacie narysowane jest :-)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.