Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Zbawienie Szatna obowiazkiem Kosciola.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 50

Wobec nauk Jezusa pozostajemy zobowiazani do zbawienia kazdego, kto tylko skloni sie ku Niemu.

nie rozumiem wogole tego posta czy kiedys Szatan zwroci sie do Jezusa niesadze wiec slowa twoje nie maja zadnego znaczenia!

A jak koœciół miał by to zrobić?

uuuu widze ze na leczenie juz zapuzno :P

Wina tuska

Dializa666 masz rację, ale wiesz, moze to nei Jezus lecz my mamy mu pomóc? Mnei sie wydaje, że Szatan jest po prostu zazdrosny, że Pana Boga ludzie tak kochajš, więc dlatego robi, różne, złe rzeczy majšc nadzieję, że ktos zwróci na niego uwagaę. A on poprostu chce być kochanym tak samo jak MY kochamy Pana Boga. Szatan jest zagubionym dzieckiem poœrodku wilkiego czarnego lasu, i czeka aż go ktos odnajdzie i pokocha.

http://r1.bloodwars.interia.pl/r.php?r=177332

ehh... wg Bibli i szatan sie nawróci ;] wiec nie ma sie o co martwić ale œwiat bez grzechu byłby nudny nieprawdaz?:>

Assamite, masz racje tylko.......podaj mi fragment w którym to napisali :D

nie wiem biblia daawno przestala mnie inetersowac ;] ale chodzi mniej wiecej o to ze szatan sie nawróci żydzi przyjmš chrystusa a potem koniec swiata ;] wiec powodzenia ;]

Assamite, jesteœ niemożliwy. :D A ja mam takie pragnienie, żeby spotkać Szatana i mu pokazać, że nasz- ludzki œwiat jest piękny. Przecież w kazdym z nas jest dobro, więc On je, na pewno je ma :D I trzeba, te dobro z niego wycišgnšć :D

To "szatan" sie odwrocil od Boga sprzeciwiajac sie Jego woli.. Niby jak mielibysmy pomoc szatanowi?? podzielic sie na pol i czcic szatana i Boga na rowni??.. chyba nie wiesz co mowisz..

W większoœci chętnie się każdy usprawiedliwia , nawet zło w jakiejkolwiek postaci łatwo usprawiedliwić. I zawsze sie tak dzieje, że dowodzi się dobru a usprawiedliwia zło. Jak łatwo jest żyć w poczuciu , że wszystkie zło kiedyœ tam będzie zbawione i finito :) To po co wolna wola? w wybieraniu pomiędzy dobrem i złem. Jeœli kiedykolwiek szatan miałby być " zbawiony" to i wszystkie zło w postaci ludzkiej również. W takim razie po co się troszczyć i zabiegać o dobro ? DarkDiablicka już samo twoje logo mówi za siebie. Nie ma naszego ludzkiego œwiata, ten ludzki œwiat jest we władaniu właœnie szatana, przyjzyj się dokładnie, poczuj a może dojdziesz do wniosku, że pokazanie tego " ludzkiego" œwiata szatanowi to przedstawienie jego œwiata......przyczyna i skutek.
assamite:
ale œwiat bez grzechu byłby nudny nieprawdaz?:>
O tak! zapewne bardzo nudny dla tej 14 latki obnażonej publicznie, która samobójstwo popełniła, dla gwałconych i mordowanych kobiet, dla staruszków , którzy żebrzš na ulicy, dla dzieci bez miłoœci matki i ojca, dla głodnych i chorych , upoœledzonych itd, itp.....możnaby tak bez końca wyliczać skutki grzechu, bez którego œwiat byłby "nudny".

Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny.

"Życie nie jest prezentem, który otrzymuje się w dniu urodzin. Z chwilš kiedy zaczynam myœleć, staje się ono zobowišzaniem."

Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny.

Najpierw DarkDiablica :)
DarkDiablicka:
że nasz- ludzki œwiat jest piękny
fakt piękny bo nie jest doskonały :) ale o tym pózniej :)
BlackDeath:
podzielic sie na pol i czcic szatana i Boga na rowni??
hehehe jeœli nie zauwazyłeœ to po za tym bytem i tym jest jeszcze kilka ciekawych religii ktore czczš innych Bogów :) więc co za roznica czy dodasz to tego jeszcze jakiegoœ przedwiecznego zbuntowanego anioła :)?? nie rozumiem wogóle o co Ci chodzi :)
Dodo:
nawet zło w jakiejkolwiek postaci łatwo usprawiedliwić
skor tak twierdzisz to usprawiedliw mi mord rodziny w iraku przez Amerykan wyslanych w misji pokojowej i gwałt na młodej dziewczynie właœnie z tego domu? Lub zgwacenie kobiety rakietš dosyc duzego kalibru tez Amerykańskich zołnierzy w iraku ?? :) jeœli znajdziesz tego całkiem racjonalne usprawiedliwienie to nic tylko pogratulowac :)
Dodo:
Jak łatwo jest żyć w poczuciu , że wszystkie zło kiedyœ tam będzie zbawione i finito :)
jak by to ujšc widze że nie rozumiesz koncepcji ideii założenia, nie zło zostanie zbawione tylko doskonałe zło (czyt. Satana) sie nawróci :) apotem mega sšd ostateczny a co jest po sšdzie ostatecznym to juz raczej z lekcji religi jeszcze pewnie pamiętasz ;]
Dodo:
szatan miałby być " zbawiony" to i wszystkie zło w postaci ludzkiej również. W takim razie po co się troszczyć
powtarzam :) zostałby zbawiony bo by sie nawrócił:) w takim wypadku powinieneœ/aœ napisac "to mozna byc złym przez całe zycie a przed œmiercia sie nawrócic prawda?" nic bardziej blednego ;) kolejna uwaga z lekcji religii ;] takie myœlenie samo jest grzechem przeciw Duchowi œwiętemu :) grzech œmiertelny :) chyba juz nie musze tłumaczyc o co chodzi w byciu dobrym człowiekiem przez cale zycie ?
Dodo:
DarkDiablicka już samo twoje logo mówi za siebie.
co sie czepiasz? wiesz co znaczy "assamite" ? jest to klan wampirzy slynšcy z wybijania i wypijania krwi własnych pobratynców innych klanow ;] diabli sie do nich nie równajš;]
Dodo:
Nie ma naszego ludzkiego œwiata,
i znów nic bardziej błędnego :) pozwól ze przytocze słowa jednego z najwiekszych polskich poetów od 2 lat œwietej pamieci:( Jacka Kaczmarskiego "... On diabłu będzie słuzył klęknie przed aniołem, i obu zdusi jednš rękš, a potem zniszczy to co stworzył z trudem i mozołem..." hehe jesli cieżko ci zrozumiec o co mi chodzi juz wyjaœniam: ten œwiat jest jaknajbardziej ludzki nie ma czegoœ takiego jak na jednym ramieniu aniołek na drugim diabeł każde zachowanie jest jaknajbardziej ludzkie nawet to najbardziej brutalne musisz pojšc ze czlowiek jest zwyklš bestiš obdarzonš duszš, uczuciami i wolnš wolš... tak więc wsyzstko co sie stało, stanie i dzieje nie jest sprawš szatana i nie jest to œwiat szatana czyli ludzi najpoteżniejszych istot we wszechœwiecie :)
Dodo:
O tak! zapewne bardzo nudny dla tej 14 latki obnażonej publicznie, która samobójstwo popełniła, dla gwałconych i mordowanych kobiet, dla staruszków , którzy żebrzš na ulicy, dla dzieci bez miłoœci matki i ojca, dla głodnych i chorych , upoœledzonych itd, itp.....możnaby tak bez końca wyliczać skutki grzechu, bez którego œwiat byłby "nudny".
A powiedz mi co człowiek miałby do roboty w idealnym œwiecie ? Kiedy nie byłoby zła, bólu, gwałtów? co byœmy robili? czym ty byœ sie zajmował? co robili by ci wszyscy ludzie na swiecie? byłbyœ/łabyœ warzwykiem idealnie wykonywujšcym swoje zadania w celu dalej rozwijajšcego sie warzywkowego œwiata? nie miałbyœ/łabyœ nawet uczuc bo nic by nie było w stanie wzbudzic w tobie smutku, żalu, lęku, samotnoœci, przecierz to właœnie takie uczucia pozwalajš nam zauważyc jakimi sš pięknymi ludzmi wszyscy dookoła? miałbyœ/łabyœ wszystko czego byœ tylko pragnšł/ła nie byłoby marzeń nie byłoby niespełnienia wszystko zostaloby odkryte nie było by tajemnic więc i ciekawosci œwiata powiedz mi czy ten œwiat jest tak naprawde doskonały w którym nie byłoby nic do naprawiania, w którym nie mozesz nic zmienic na lepsze? co byœ ty robił/ła w takim œwiecie ? dla mnie on jest bardziej przerazajšcy niz ten w ktorym zło pozwala mi dostrzec dobro... opisałem sie jak szalona gęœ ale chyba pierwszy raz napisałem coœ naprawde mšdrego w zwišzku z tym zastrzegam prawa autorskie zwiazaniem z korzystaniem z tego tekstu w czymkolwiek jeœli wogóle ktoœ byłby zainteresowany skozystaniem z tego zostawiam e-mail: assami7e@tlen.pl i gg: 2167697 A specjalnie dla Ciebie Dodo PS: Uwazaj na mnie ;] jestem strasznie upierdliwy i czepiam sie każdego słowa pozdrawiam wszyskich a w szczególnoœci Ciebie ;]

A jesli ktoœ by sie mnie spytał czy jestem wierzšcy odpowiem nie bezwzględnienie, wierze bo wiem że Bóg istnieje ale szczerze powiedzawszy mam go głęboko w d... jestem fanatycznym buntownikiem przeciw jakškolwiek wiarš i zapalonym (wręcz podpalonym) Occultystš zeby jeszcze poboszcza denerwowac ;] Bóg nie jest człowiekowi do niczego potrzebny musi tylko zrozumiec że jest istotš doskonałš zlożonš z dobra i zła i nie ma istoty zdolnej sie mu przeciwstawic przy czym sam będšc doskonałym nigdy nie atakuje pierwszy zaatakowany niszczy z całš siłš ;]

tfu! wypluj! miało byc "nie wierze bo wiem ze Bóg istnieje" wybaczcie jestem po 3ciej zmianie :)

assamite:
hehe jesli cieżko ci zrozumiec o co mi chodzi juz wyjaœniam: ten œwiat jest jaknajbardziej ludzki nie ma czegoœ takiego jak na jednym ramieniu aniołek na drugim diabeł każde zachowanie jest jaknajbardziej ludzkie nawet to najbardziej brutalne musisz pojšc ze czlowiek jest zwyklš bestiš obdarzonš duszš, uczuciami i wolnš wolš... tak więc wsyzstko co sie stało, stanie i dzieje nie jest sprawš szatana i nie jest to œwiat szatana czyli ludzi najpoteżniejszych istot we wszechœwiecie :)
Dokladnie, chcialem to napisac ale Ty napisales to lepiej :) co do reszty - zgadzam sie w 100%, masz zdrowe podejscie do swiata assamite.

znalzałem normalnego! znajdzmy jeszcze kilku i załóżmy partie! obiecuje nie wyskakiwac z satanistycznymi i okultystycznymi teoriami! obiecuje! :P

No tak, religia strasznie wszystko upraszcza i przekręca. Mamy Boga - pana, pewnie mężczyznę, władcę który kara i nagradza. No cóż - proœci ludzie nie potrafili sobie niczego innego wyobrazić. Z drugiej strony mamy Szatana, czy Lucyfera, który się zbuntował przeciw Bogu i z Nim walczy. Strasznie to wszystko infantylne i takie typowo ludzkie. Otóż Bogu nie można się przeciwstawić, bo jest wszystkim i ma w sobie wszystko. Zło jest pojęciem lokalnym i tak naprawdę jest potrzebne do oszlifowania człowieka, wzmocnienia go, w myœl zasady: "co cię nie zabije, to cię wzmocni". W najbardziej znanej modlitwie modlimy się do Boga tymi słowami: "(...) i nie wódŸ nas na pokuszenie (...)", więc to zło jest także narzędziem Boga, które ma nas sprawdzić. A że człowiek ma wolnš wolę, to może postępować jak mu się podoba - może sobie stworzyć raj na Ziemi (królestwo niebieskie), ale może też w przypadku wytworzenia zbyt dużej iloœci zła - stworzyć piekło na Ziemi. A Szatan został wymyœlony, by straszyć nim niegrzeczne dzieci i prostych ludzi w celu zagonienia ich do koœcioła, gdzie dzielni, umundurowani na czarno funkcjonariusze Koœcioła Katolickiego obroniš ludzi przed złem. Oczywiœcie to, że Szatan nie istnieje, nie oznacza że nie istniejš złe, nikczemne dusze, ale sš to byty nieszczęœliwe, które jeszcze pewnych rzeczy nie zrozumiały lub same doszły do wniosku, że wobec zła które uczyniły nie majš już szans na wzniesienie się ku œwiatłu. Wystarczy jednak chęć poprawy, a wkraczajš odzyskiwacze, którzy pomagajš wznieœć się takiej duszy na wyższe poziomy wibracji i wyrwać się z marazmu, ale to już zupełnie inna "bajka".

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

assamite:
skor tak twierdzisz to usprawiedliw mi mord rodziny w iraku przez Amerykan wyslanych w misji pokojowej i gwałt na młodej dziewczynie właœnie z tego domu? Lub zgwacenie kobiety rakietš dosyc duzego kalibru tez Amerykańskich zołnierzy w iraku ?? :)
Jeœli jest wina, to jet też i kara. Czy słyszałeœ by zastosowano wobec nich karę ? By ponieœli konsekwencje proporcjonalnie do czynu? Jeœli tak, to jaka to kara?
assamite:
musisz pojšc ze czlowiek jest zwyklš bestiš obdarzonš duszš, uczuciami i wolnš wolš... tak więc wsyzstko co sie stało, stanie i dzieje nie jest sprawš szatana i nie jest to œwiat szatana czyli ludzi najpoteżniejszych istot we wszechœwiecie :)
Nic nie muszę, co najwyżej mogę jeœli zechcę. Dla mnie człowiek nie jest zwykłš bestiš ....jeœli nie jest to sprawa szatana, to w ogóle nie ma mowy o zbawieniu szatana bo i po co ? od czego? jeœli człowiek według ciebie jest sam z siebie bestiš obdarzonš wolnš wolš i zło nie jest dziełem szatana, to o czym tu mowa:)
assamite:
A powiedz mi co człowiek miałby do roboty w idealnym œwiecie ? Kiedy nie byłoby zła, bólu, gwałtów? co byœmy robili? czym ty byœ sie zajmował? co robili by ci wszyscy ludzie na swiecie? byłbyœ/łabyœ warzwykiem idealnie wykonywujšcym swoje zadania w celu dalej rozwijajšcego sie warzywkowego œwiata? nie miałbyœ/łabyœ nawet uczuc bo nic by nie było w stanie wzbudzic w tobie smutku, żalu, lęku, samotnoœci, przecierz to właœnie takie uczucia pozwalajš nam zauważyc jakimi sš pięknymi ludzmi wszyscy dookoła? miałbyœ/łabyœ wszystko czego byœ tylko pragnšł/ła nie byłoby marzen
Nie umiałbyœ żyć w idealnym œwiecie? Nie myl pojęcia uczuć, owszem na razie zyjemy znajšc uczucia miłoœci i nienawiœci ( choć nie każdy) radoœci i rozpaczy. Nie jesteœ w stanie sobie wyobrazic, że do postrzegania piękna w ludziach nie potrzeba tej mieszaniny uczuć. Też się zastanawiaŁAM nad tym czy bez poznania dobra można rozeznać zło. My już znamy czym jest zło i jakie ponosi za sobš skutki, ale nie wiemy jak zyć w obliczu dobra ( i też nie każdy). Jeœli o mnie chodzi potrafiłabym żyć w œwiecie idealnym i zapewniam Ciebie, że wcale bym się nie nudziła. Jest na tyle ciekawy, ogromny by go poznawać, wespół z innymi :) Marzenia nadal by były, one zawsze sš :) Mój warzywnik jest tak różnorodny, że każde warzywko potrzebuje pielęgnacji która sprawia radoœć i mnie i moim warzywkom :) Jeœli to jest dla Ciebie nudne i musisz koniecznie dostarczać sobie dawki adrenaliny to już Twój œwiat .

wendol:
Oczywiœcie to, że Szatan nie istnieje, nie oznacza że nie istniejš złe, nikczemne dusze, ale sš to byty nieszczęœliwe, które jeszcze pewnych rzeczy nie zrozumiały lub same doszły do wniosku, że wobec zła które uczyniły nie majš już szans na wzniesienie się ku œwiatłu
Dla mnie nie jest to takie oczywiste, może to i bajeczka a może i nie ! Jeœli jest œwiatło to jest też i ciemnoœć, mrok. Jeœli istnieje zło a istnieje - ten dowód jest akurat niezaprzeczalny, to nieszczęœliwe byty, dlaczego sš nieszczęœliwe kiedy nie rozumiš jeszcze pewnych rzeczy. A jeœli zrozumiały -to kiedy? czy jeszcze za życia w ciele, czy widzšc konsekwencje swoich czynów po opuszczeniu ciała? i kiedy doszły do takich wniosków? za życia chyba nie. No może po zyciu na Ziemi odczuli skruchę i odzyskiwacze przyszli im z pomocš. Ale konsekwencje ich życia na Ziemi i tak pozostanš.
wendol:
Otóż Bogu nie można się przeciwstawić, bo jest wszystkim i ma w sobie wszystko. Zło jest pojęciem lokalnym i tak naprawdę jest potrzebne do oszlifowania człowieka, wzmocnienia go, w myœl zasady: "co cię nie zabije, to cię wzmocni".
Ta zasada to Boska , czy ludzka ? :) Wolna wola sama za siebie mówi i nie można jej umiejscowić inaczej jak tylko , w kategori braku przymusu. Żeby można było mówić o tym, czy Bogu można czy nie można się przeciwstawić najpierw trzeba ustalić kim jest Bóg, jaki jest Bóg , co stanowi o Bogu. Jest wszystkim we wszystkim to prawda. Jeœli jednak zło i dobro jest tworem Boga, to o przeciwstawieniu się Bogu nie ma mowy. A jeœli tylko dobro jest stworzeniem Boga ( wszystko co stworzył było dobre)to faktycznie można powiedzieć o tym , że przeciwstawiamy się woli Boga, który wie , że wybór zła nas unicestwia bšdŸ spowalnia proces rozumienia. Dobre słowa: " Bóg jest wszystkim we wszystkim " Istnieje porzšdek Boga , który zwykle tłumaczy się przez sprawiedliwoœć , oznacza to w gruncie rzeczy odpowiednie postępowanie i działanie . Stworzenie postępuje według planu , który ma Bóg i który w nie włożył. Tak samo musi czynić człowiek, już ze swej natury, gdyż jest przecież jego częœciš. Przeznaczeniem człowieka , co dotyczy jego postępowania jest zatem odpowiadać porzšdkowi Bożemu , czy jeston dany wraz ze stworzeniem , czy przez Boga specjalnie ustanowiony. Musi on czynić to co , odpowiednie , wtedy jest człowiekiem prawym, jest sprawiedliwy. Musi przy tym sam decydować i sam w konkretnym przypadku co jest prawidłowe a co jest fałszywe, w ten sposób idzie za tym co Bóg już zasadniczo i z góry okreœlił jako słuszne i błędne- za rozstrzygnięciem Boga. Jest to porzšdek , który Bóg ustanowił i który jako porzšdek stwórczy po prostu jest. Czynić prawo i sprawiedliwoœć to zadanie powierzone człowiekowi, każdemu i wszystkim. Dopiero wtedy można mówić , że jest wszystkim we wszystkim.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 50
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.