| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| „…a niebo rozbłyśnie siedmiorakim światłem…” | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 27 |
|
Cze mam pytanko czy ktoś z was ma może teleskop Hawla pod łóżkiem, bo bardzo mnie interesuje jedna sprawa…
Na niebie od jakiegoś czasu obserwuje dwa punkty świetlne które zdecydowanie odróżniają się od reszty gwiazd, jeden znajduje się niemalże w centralnej części nieba i jest troszkę mniejszy od drugiego ale na tle gwiazd i tak ciężko go nie zauważyć, drugi jest mniej więcej na zachodzie, i zdaje się z dnia na dzień powiększać (siakieś dziwne złudzenie optyczne), wygląda jak jakiś wybuch supernowej, czy coś, i zdaje się być „blisko” ziemi.
Czy ktoś zaspokoi moją ciekawość, spojrzy przez podwójne szkło i powie mi co to jest???
Pozdrawiam
|
hehe a wiesz co widzialem to, juz nie bede nawiazywal do mojego tematu, bo sie akurat w niebo na to cos zapatrzylem i powiedzialem ze to moja gwiazdka
|
|
|
Może jednak jest ktoś kto psa nie ma :)
|
Ok Swe proszę o więcej danych -godzina obserwacji i miejsce.
A oto ci udało mi się ustalić- mam w domu takie cuś jak WinStars to takie cyfrowe planetarium i tak:
"(...) jeden znajduje się niemalże w centralnej części nieba(...)"- to jest zapewne Vega jest to najjaśniejsza gwiazdę w konstelacji Lyra (przykro mam tylko angielskie oznaczenia)
"(...)drugi jest mniej więcej na zachodzie(...)"- to jest chyba Jowisz jak oczywiście wiecie największa planeta naszego układu planetarnego
"(...)jeden znajduje się niemalże w centralnej części nieba i jest troszkę mniejszy od drugiego ale na tle gwiazd i tak ciężko go nie zauważyć(...)"- to też pasuje do moich typów jako że jasność Vegi to 0,03 Mag a Jowisza -2.3 Mag dla porównania Wenus to -4,4
"(...) i zdaje się z dnia na dzień powiększać (...)"- hmmm... chyba rzeczywiście tylko zdaje
ps.telsekopu Hawla niemam ale mam pod łóżkiem ZRT-457 bardzo fajny sprzęcik :)
|
|
|
O rany przepraszam Cię Sew przekręciłem twuj nik, sprawdzałem pisownie w ofisie a tego nie zauważyłem jescze raz przepraszam.
|
|
|
Cze MOSKIT84
Przekręconego niku nawet tego nie zauważyłem :), dzięki za odpowiedź, te światła są tak jasne i widoczne gołym okiem że o pomyleniu ich z czym kolwiek nie me mowy :)
Ale jeśli coś niezwykłego wypatrzysz daj znać :)
Pozdrawiam
Sew
|
Hmm... wg mnie to gdyby to był wybuch czy cos nadzwyczajnego to naukowcy by o tym wiedzieli. Poszukaj na naukowych astronomicznych stronach. Polecam te angielskojęzyczne ;)
Pax vobiscum :)
|
|
|
Zapewne, naukowcy wiedzieli by, ale czy cała reszta populacji także, prócz wojskowych i innych takich? Brat, Twój umysł naprawdę podpowiada Ci, że wszystko tutaj jest cacy?? (abstrachuję obecnie od obserwacji Sewa)
|
|
|
Old, nie podpowiada mi. Ale akurat wybuch jakiejś gwiazdy nie jest chyba ściśle tajną informacją rządową. Old - parafrazując, czy twój umysł na prawdę podpowiada Ci, ze wszytko dookoła to jedna wielka mistyfikacja i zabobon?
Pax vobiscum :)
|
|
|
Braciszku, Ty chyba jesteś/byłeś dziś pijany. PRZECIEŻ WYRAŹNIE NAPISALEM, ŻE ABSTRACHUJĘ TUTAJ OD OBSERWACJI SEWA!!! Więc Twoje sugerowanie, że mogę w tak głupi sposób pomyśleć o wybuchu supernowej jest jedynie zapisywaniem tych okienek dla samego ich tylko zapisywania.
Jeśli posty są długie (bo tego wymagała sytuacja) - tłumaczysz się, że nie zauważyłeś czegoś z powodu zbytniej ich obszerności, a teraz czym się wytłumaczysz?
Wobec powyższego, Twoja parafraza nie ma racji bytu.
|
|
|
No racja - nie ma racji bytu. Ale i Twoja wypowiedź traci sens, bo nie miałes podstaw pytać czy "Twój umysł naprawdę podpowiada Ci, że wszystko tutaj jest cacy??", jednocześnie abstrachując od wypowiedzi Sewa. Albo obydwaj abstrachujemy albo żaden z nas.
Pax vobiscum :) Trzymajcie się ciepło :)
|
|
|
Brat:"[..]nie miałes podstaw pytać czy "Twój umysł naprawdę podpowiada Ci, że wszystko tutaj jest cacy??[..]"
A dlaczegóż to uważasz drogi Bracie, że nie mialem podstaw?? Czy to jeden temat w którym z Tobą rozmawiam? Myślisz, że czytam Cię tylko tutaj?
Pamiętaj, że wiele pytań ma taką podstawę - ciekawość i chęć zdobycia nowych informacji.
Pozdrawiam
|
|
|
Old, skoro na innych tematach dałem podstawy do wypowiedzenia tych slów - napisz kiedy. Ale nie uwzględniaj pojedynczych zdań ale całość. CAŁOŚĆ, skoro rozmawiasz na wielu tematach... całość znaczy ZA i PRZECIW.
|
|
|
Zapomniałeś, lub przeoczyłeś Bracie to, co napisałem jeszcze na temat podstaw dotyczących zadawnia pytań, a są nimi bardzo często - ciekawość i chęć zdobycia nowych informacji.
Mogę oczywiście przytoczyć kwestie wypowiadane przez Ciebie świadczące o tym, że uważasz większość o ile nie wszystkie informacje pojawiajace się w świecie, a mówiące o jakichś zatajeniach, spiskach, itd., za bujdy i wymysł ludzi żądnych sensacji i kasy. Nie będę tracił czasu na to, jeśli tutaj zdementujesz co napisałem. (Bądź łaskaw).Tzn., powiedz mi Bracie czy uwzględniasz w swoich przypuszczeniach fakt istnienia globalnej kontroli, spisku, czy zatajenia bardzo ważnych, o ile nie najważniejszych informacji dotyczących naszego Świata.
|
|
|
Old - nie dopuszczam takiej możliwości. Paranoją byłoby twierdzenie że od wieków ludzkość jest oszukiwana. Uważam tak, bo nie ma dowodów ani podstaw do twierdzenia że tak nie jest.
A poza tym: nie mówiliśmy o spisku kiedy zadałeś to pytanie... tak wogóle to bez sensu jest rozstrzyganie czy słusznie zadałeś pytanie czy też nie... to czysta głupota...
Pax vobiscum :) Trzymajcie się cieplo :)
|
|
|
Brat:"Old - nie dopuszczam takiej możliwości. Paranoją byłoby twierdzenie że od wieków ludzkość jest oszukiwana. Uważam tak, bo nie ma dowodów ani podstaw do twierdzenia że tak nie jest."
A dlaczego paranoją?? Nie ma podstaw? W jakim Ty świecie żyjesz, Bracie. Będzie chyba trzeba założyć nowy wątek i wrzucim tam to i owo, ciekaw jestem czy po tym nadal będziesz sądził, ze jest wszystko cacy (wszystko - mam na myśli, że nie jesteśmy oszukiwani, że nie zataja się przed nami niczego)
Brat:"A poza tym: nie mówiliśmy o spisku kiedy zadałeś to pytanie..."
Jeśli coś zbliżało by się do nas namierzalnego i namierzonego, a nikt by nas o tym nie informował to uważasz, że było by to spowodowane troską o dbanie aby ludzkośc była informowana na bieżąco o wszystkim co się w okół nas dzieje? Nie mówiełm tylko o spiskach, ale o zatajeniach np., które to mogą być elementami spisku. Więc nie było by to zatajenie?
Brat:"tak wogóle to bez sensu jest rozstrzyganie czy słusznie zadałeś pytanie czy też nie... to czysta głupota..."
Hmm, sam sobie zarzuciłeś głupotę, ponieważ to Ty zacząłeś rozstrząsać czy słusznie zadałem to pytanie czy też nie... Potem to i ja zacząłem rozstrząsać, ale nie uważam tego za "czystą głupotę". Najważniejsze, że po kilku krótkich postach doszliśmy do czegoś. Potwierdziłeś mi swój pogląd dotyczący istnienia globalnej kontroli, spisku, czy zatajenia bardzo ważnych, o ile nie najważniejszych informacji dotyczących naszego Świata. A to już następne pole do dyskusji.
pozdrawiam
|
|
|
zaczałem? niech Ci będzie... wogóle mnie nie obchodzi kto zaczął, bo jest to niesistotne...
Old, nie powiedziałem że niczego się nie zataja. po prostu uważam za paranoję dziejowy spisek.
jesliby jeśliby... Gdyby Babacia miała wąsy to by była Dziadkiem... Nie inetresuje mnie co by było gdyby, tylko co jest, ponieważ.
|
|
|
Dziejowy spisek? Hmm, tak daleko to bym raczej się nie posuwał, lecz można powiedzieć i poprzeć to wieloma różnymi zapisami zdarzeń, przekazów, itd., że w każdej epoce ludzkość miała do czynienia z fałszowaniem, utajnianiem, manipulacją, mataczeniem, wyzyskiwaniem, a to wszystko można by nazwać elementami spisku przeciwko ludzkości.
|
|
|
No to nazywaj... dla mnie dziejowy spisek nie istnieje. A małych spisków jest dookoła tysiące... jest było i będzie. Jeden wielki nie istnieje.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 27 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |