| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Forum ludzi myślących i różnych. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 26 |
|
Obserwuję to forum i widzę, że wielu ludzi się tu wypisuje szukajšc swobody. Rozumiem, że błędy otrograficzne, gubienie liter, zastępowanie ich innymi, miksowanie jest zabiegiem artystycznym. Powiem szczerze, że co w tym jest. Twierdzę, że w ten sposób się zrodziła matematyka. Czasami jednak rzeczywicie błędy ortograficznie powstajš przez przypadek.
|
|
|
Jako że nikt ci nie odpowiedział, ciężko stwierdzić o co ci chodzi, napiszę tak:
co w tym dziwnego że tutaj ludzie sš mylšcy? Znasz niemylšcych ludzi? Każdy myli, gdy przestajesz myleć umierasz (lub na odwrót jak kto woli, w co kto wierzy).
Tym bardziej co dziwnego jest w tym że ludzie tu sš różni? Czy znasz choć dwóch takich samych ludzi?? Napewno nie bo nie ma takich.
Co do narodzin matematyki to wštpie aby powstała na bazie przekształceń w słowie pisanym. Matematyka była raczej wczeniej od jakiegokolwiek pisma, więc nie mogła wzišć od niego swój poczštek.
Matematyka powstała w momencie gdy człowiek zaczšł porozumiewać się pomiędzy sobš za pomocš słów.
Dominujšcy i chyba najstarszy jest system dziesiętny, który kiedy nie posiadał zera. System ten był odwzorowaniem jedynej metody wizualnej na jakš było stać ludzi aby okrelić jakš iloć - pokazania tej liczby na palcach.
Gdy człowiek zaczšł używać większych iloci od dziesięciu, zastšpiono zapewne pełnš dziesištke jednym gestem, aż w końcu kto zaczšł zapisywać cyfry, które były łatwe do przekazania lecz trudne do zapamiętania. tak samo powstało słowo pisane, język którym posługiwali się ludzie zaczšł zawierać coraz więcej słów, więc dla zapamiętania ważnych informacji zaczęto je zapisywać jakimi skrótami (pismo obrazkowe), potem w miarę postępu i rozwoju języka i pismo ewoluowało, aż osišgneło dzisiejszy stan, gdy za pomocš kombinacji 24 znaków możemy zachować większoć tego co mówimy i mylimy. A że człowiek to wygodna bestia to każdy na swój sposób upraszcza sobie pismo (choć sš i tacy którzy trzymajš się nieistotnych kanonów).
Najbardziej ważne jest to aby czytelnik zrozumiał autora, a metoda przekazu to już podrzędna wartoć
Poprawianie kogo to oznaka wywyższania się, bo jak kto napisał co niegramatycznie a My to zrozumielimy to po co komentować styl, ważny jest przekaz, który należy skomentować. A jeżeli kto napisał tak że go nie rozumiemy to jak możemy go poprawiać skoro nawet nie wiemy co on nam chciał przekazać.
|
|
|
Metoda przekazu podrzędna wartoc? Zrozumial? Nigdy nie wiem na pewno, jak kto czy kto inny mnie zrozumiał. Liczy się moim zdaniem płynnosc, czyli metoda przekazu. To plynnosc decyduje o zrozumieniu. Pod pojeciem plynnosci rozumiem naturalnosc. Moim zdaniem matematyka pochodzi z natury, a sama elektronika jest zbudowana z naturalnych pokładów. Zatem cywilizacja i natura to to samo, a tylko nasze blokady nie pozwalajš zauważyc tej plynnosci przechodzenia.
|
|
|
Jak wyjanic odkrycia dokonywane w snach czy marzeniach?? Gdyby ten kto traktował sny czy marzenia jako fikcję, to nigdy nie odkryto by wielu ważnych rzeczy, którymi się posługujemy. Sen i marzenia sš to metody przekazu, które ty nazwałe podrzędnš wartociš.
|
|
|
|||
|
Chodzi mi o to, aby to było użyteczne. Ze sztuki jest taki użytek, że to wisi lub stoi w muzeum lub nawet w kibelku bogacza. Kiedy się doczekamy wizyty wielkich dzieł na przykład w Zielonej Górze. Czy forma tego miasta jest zbyt mała? Czy trec tego miasta jest zbyt mała? Skšd ta pewnoc, że nikt by nie przyszedł zobaczyc tych dzieł? Gdzie tkwi ródło problemu? W dystrybucji. To dystrybucja jest zła. Dystrybucja musi się zmienic. Jeliby pozwolic jak najwczeniej dziecku robic testy zwišzane z kategoriš dystrybucji jego neuronów, to można zaczšc szybciej je rozwijac i się doczekac ciekawszych wyników.
|
|
|
Metoda przekazu = podrzędna wartoc FAŁSZ
płynnosc = metoda przekazu PRAWDA
plynnosc = zrozumieniu PRAWDA
plynnosc = naturalnosc PRAWDA
elektronika = naturalne pokłady PRAWDA
cywilizacja = natura P
sen i marzenia = metody przekazu P
sztuka = interpretowaniu P
|
|
|
Kto zawiesił Picassa w kiblu.
sztuka = interpretowaniu
wydalanie = zajęcie
Picasso się marnuje w kiblu.
|
|
|
Zapłacił za Picassa i zawiesił w kiblu. Trzeba się z tym pogodzić. Może go sprzeda w końcu. HEHE.
|
|
|
Czy już robiš ogród Japoński wokół nowych budynków Uniwersytetu Zielonogórskiego??
|
|
|
Campari, wiem, że prowokujesz na forum wszystkie dziewczyny, lecz może zrozumiesz, iż sš ludzie, którzy się lubiš bawić słowami i polemizować.
|
|
|
|||||
|
Natx, nie wiem już na czym stoimy i skšd zaczelimy, ale według mnie najważniejsze jest zrozumienie pomiędzy nadawcš i odbiorcš. Im bardziej zaawansowana forma przekazu tym trudniej znaleć kogo kto odczyta to co chciał przekazać nadawca. A forma się nie liczy, czy to będzie pikasso w kiblu czy też gówno w luwrze, ciężko będzie rozkminić o co temu komu chodziło. To jest ciężka odmiana przekazu "głupi nie zauważy, a mšdry pomyli że tak ma być" (albo na odwrót, też pasuje:D). Dlatego zawsze na j. Polskim lubiałem wiersze i pracę nad nimi, można było pisać co się chciało i jeżeli to miało ręce i nogi to żaden nauczyciel wiata nie mógł mi powiedzieć że moja interpretacja jest zła, chyba że to marny wiersz marnego poety, ale takie nie bawiš.
|
|
|
|||
|
Autor wie co ma na myli.....interpretator domysły aczkolwiek czasem trafione w dziesištke. Ile interpretatorów, tyle przekazów:) Każda interpretacja może być dobra byle miesciła się w ramach ewentualnej mysli autora.
|
|
Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny. |
|
Campari znów wychodzi z Ciebie koneser streszczeń ksišżkowych, przecież monolog na 3 strony to pryszcz, stary, no co Ty.
|
|
|
Natx:
Campari, wiem, że prowokujesz na forum wszystkie dziewczyny
Campari: prosimy o przykład
Oto Twój ostatni, oszałamiajšcy temat, który wnosi tylko zwykłš, nudnš prowokację - może napisz monolog na temat Gosi - zamiast tego:
"Goska: wariatka, mówi prawdę czy może to forumowy prowokator?"
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 26 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |