| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Karlheinz Deschner - fałszerstwa antyfałszerzy | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 46 |
|
Ostatno w kilku postach pojawiło sie nazwisko Karlheinza Deschnera i fragmety z jego książek. Z drugiej strony, w sieci znalazłem parę rozpraw naukowych (?) które ujmując rzecz prosto "rozprawiaja sie" z owym indywiduum. Polecam choćby "rozprawkę" niejakiego Pana Jana Lewandowskiego. Nie będę jej wklejał bo przydługawa więc podam namiar:
http://www.apologetyka.katolik.pl/polemiki/ateizm/deschner/index.php
Dlaczego o tm piszę ? Poznało się zdanie jednej strony, pora popatrzeć, jak odpiera się argumenty.
BTW adresik jakiś znajomy :-)
[%sig%]
|
|
|
Gino, w takim razie proponuję Ci adresik na którym ktoś "rozprawia się" z Panem Lewandowskim, udowadniając mu między innymi kłamstwo.
Dlaczego o tym piszę? Ponieważ warto zobaczyć jak odpiera się argumenty wzmiankowanego apologety Lewandowskiego.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3156
Pozdrawiam, a ten adresik znajomy?
|
|
|
old, stary przyjacielu, czyżbyś nie zauważył ironii w moim pośce ?? :-)
[%sig%]
|
|
|
Ale Wy jestescie jacyś uparci.
Po co udowadniać coś co jest udowodnione? po co zasatnawiac się nad czymś co jest oczywiste? po co roztrząsac problemy, które już dawno zostały przebadane i wykrzyczane?
Nie mnie to oceniać... Pax :D
|
|
|
Braciszku, wykrzyczane? Tekst Lewandowskiego, do którego odnośnik podał Gino został odwiedzany jedynie 302 razy, to liczba raczej mizerna zważywszy, że jest on czołowym apologetą w naszym kraju. Katolicy nie czytują Karlheinza Deschnera, jak i nie czytują Lewandowskiego. O słodka nieświadomości!
Polecam wszystkim książki Deschnera, potem teksty Lewandowskiego, a na koniec polemiczne z nimi teksty Agnosiewicza (odnośnik w powyższym moim poście)
Tobie Bracie proponuję ( i nie tylko Tobie) przeczytanie artykułu pt.:"Biologia przekonań" Mariusza Agnosiewicza http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1955
Spis treści:
Wyjaśnienie religijnego fenomenu
Geneza i początki neuroteologii
Jak działa "moduł religijny"?
Elektryczna ewangelizacja czyli 'Persinger's God Machine'
Neuroteologiczne refleksje
Nowy status religii
Czy Radio Maryja psuje mózg?
Przekreślenie misjonaryzmu
Proponuję Ci także( i wszystkim) tekst pt. "Istota wiary i religii" (cz. 1 i 2)
Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz
cz. I:
Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2077
Spis treści:
Wstęp
I. Wiara: aspekt intelektualistyczno-filozoficzny
1. Pytania podstawowe
1.1. Dlaczego tak a nie inaczej?
1.2. Zasada antropiczna
1.2.1. Wieloświat czyli multiversum
1.2.2. Kosmologiczny dobór naturalny
2. Tzw. pierwsza przyczyna i niepotrzebne byty
2.1. Przyczyna człowieka
2.2. Przyczyna świata
3. Czy wszechświat ukazuje nam 'rękę projektanta'?
II. Wiara: aspekt psychologiczno-religijny
1. Czym są fantasmagorie metafizyczno-teologiczne?
1.1. Bóstwa to powiększone odbicia Człowieka (Feurbach)
1.2. Zdrowy rozsądek księdza Jana Meslier
1.2.1. Jak replikują się bogowie?
1.2.2. Tajemniczość podnieca mózgi
1.2.3. Czym jest choroba wyobraźni?
1.3. Wierzenia jako proteza
1.3.1. Eksplanacyjna funkcja mitu
1.3.2. Religijna anestezjologia
2. Wierzenia religijne jako infantylizacja dorosłości (Freud)
3. Rola strachu i nadziei
3.1. Na początku był strach
3.2. Później doszła nadzieja
3.3. Aż w końcu umarł strach
4. Wyrachowani spirytualistyczni hedoniści (zakład Pascala)
5. Czy mnożenie niepotrzebnych bytów jest pożyteczne?
III. Religia, ewolucja, sacrum
1. Imperatywy socjologiczno-biologiczne
2. Bojaźń i drżenie Kierkegaarda
3. Współczesne trendy religijne
Cz.2
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,2079
pozdrawiam
|
|
|
heh... :) Old pytam po raz kolejny : po co roztrząsać tematy dawno już rozstrzygniętę?
Gino o co chodzi??
Pax
|
|
|
Miałem zignorować, Bracie, przyrzekałem sobie... ale zrobię wyjątek... nic nie chcę roztrząsać, bo nic roztrzygniete nie jest, nie udowadniam, bo nic nie jest udowodnienione i najważniejsze nie krzyczę, że wszystko jest wykrzyczane bo tak naprawdę nie jest. Ale Ty Bracie jesteś naprawdę wielkim .... FANATYKIEM. Odpuszczam sobie dzisiaj i ide spać...
[%sig%]
|
|
|
Brat, za każdym razem jak zdecydujesz się na tym forum cokolwiek napisać, pomyśl, że jesteś największym, potencjalnym dawcą nowych "sentencji", które niechybnie zostaną zamieszczone w odpowiednim temacie. Bracie, przecież ten temat nie może się rozrastać w nieskończoność. Pamiętaj, jakie świadectwo dajesz Katolickiemu Światu?
|
|
|
old :) Daję świadectwo o sobie :) A Wy pisząc dajecie o sobie :) nie przypominam sobie zebym pisał : mówię w imieniu KRzK.
A poza tym - Gino co nie jest wyjaśnione? Cóz wymaga daszych dyskusji? Wojny? Wyprawy? Polityka? Walka? Inkwizycja? Inne wydarzenia? CO pytam w histori Kościoła jest dla was niejasne... do czego Kościół się nie przyznał?? CO PYTAM??!!
Pax :)
|
|
|
E, do paru rzeczy się przyznał. Zdaje się, że nawet nie tak dawno temu odwołali postulat o nieomylności papieskiej.
Ale to nic nie znaczy.
Wielokrotnie już na ten temat rozmawialiśmy i ja zawsze mam ten sam argument:
Wyobraź sobie, przyjacielu, że jestem wędrowcem, który zachodzi do Twej chaty wieczorem. Ty mnie ugaszczasz, mimo iż Ci się nie przelewa, a nawet ustępujesz mi swe łoże, samemu wynosząc się do jakiegoś kąta. Ja w zamian za to gwałcę Ci córkę, podrzynam gardło żonie, a Ciebie samego katuję batem na śmierć.
A gdy opinia publiczna się o tym dowiaduje i próbuje mnie ukamienować, ja wchodzę na szafot, w dobrotliwym geście rozkładam ręce i mówię:
"Przepraszam !"
Czy według Was, w takiej sytuacji wystarczy takie "przepraszam" ??!!
[%sig%]
|
|
|
Brat, Brat, przecież to, o czym Ty piszesz, ja zupełnie nie wspomniałem... uderz w stół odezwą się nożyce :-) Jeśli tak leży ci na duszy (sumieniu?) sprawy które sam poruszyłeś, to widocznie nie tak do końca jesteś przekonany. Dałem przykład koślawych kontrargumantów Pana Lewandowskiego, Old podał Ci inne, które nawet nie raczyłeś przeczytać, a krzyczysz na całe gardło jak to jawna niesprawiedliwość się stała. Masz pojęcie takiej wiary Kalego jak ja to nazywam. Kali kraść, zabijać fałszować i inne badziewie wyczyniać to dobre, Kalemu to zrobić - kara i pomsta Boża nad takim indywiduum. Jesteś takim Chrześcijaninem Kalim, gorzej bo fanatycznym.
I nie masz racji. Nic co tyczy wiary i kościoła wyjaśnione nie jest i jeszcze długo nie będzie, dopóki są tacy fanatycy jak Ty.
[%sig%]
|
|
|
Na pewno nie "tylko 302 razy", bo licznik na apologetyce jest zerowany raz w miesiącu (z zasady, choć ostatnio nieregularnie).
|
|
|
A jeśli chodzi o teksty Agnosiewicza to pod adresem
http://www.trynitarysci.republika.pl/artykuly/jl/racjonalista/racjonalista.htm
Lewandowski napisał kilkaset stron polemik z jego (i nie tylko) kilkudziesięcioma tekstami z www.racjonalista.pl Artykuł po artykule, punkt po punkcie, zdanie po zdaniu. To tak w ramach ciekawostki, skoro już o Agnosiewiczu i Lewandowskim było.
|
|
|
I podobnie uczynił Agnosiewicz w stosunku do Lewandowskiego.
Raz w miesiącu zerowana jest liczba na apologetyce, więc wyświetleń w miesiącu będzie około 9 000, lub dużo więcej, albo dużo mniej. Liczba wyświetleń jednak nie mówi niczego o liczbie odwiedzających. Katolicy, pewne grupa, mogą obligatoryjnie odwiedzać sobie tę stronę i kilkadziesiąt razy na dzień po jednej sekundzie :) A w ramach pokuty kilkaset lub kilka tysięcy :)
|
|
|
Old spirit:
"I podobnie uczynił Agnosiewicz w stosunku do Lewandowskiego."
A tam, nie mówisz całej prawdy, bo nie mówisz jak to wyglądało do końca. Na prawie 30 tekstów polemiki Lewandowskiego z tekstami Agnosiewicza, Agnosiewicz odpisał Lewandowskiemu łącznie na..... dwa teksty, na które Lewandowski też zresztą wyczerpująco Agnosiewiczowi odpowiedział (pod adresem, który podałem w swej wiadomości powyżej), i na które Agnosiewicz wedle własnej zapowiedzi nie chce już odpowiadać:
"Na ten jego tekst też nie zamierzam pisać odpowiedzi [...]" (http://www.racjonalista.pl/forum.php/p,10/s,3349).
Agnosiewicz zrobił tak, mimo, iż wstępnie deklarował, iż odpowie Lewandowskiemu na wszystko:
" Oczywiście WSZYSTKIE jego krytyki doczekają się naszej repliki, [...]" (http://www.racjonalista.pl/forum.php/p,10/s,2907).
Z czasem jednak zmienił zdanie i wycofał się:
"Ja odpowiem na część oczywiście osobiście, jednak nie mogę na tak duży materiał napisać sam odpowiedzi. Nie tylko dlatego, że nie mam dużo czasu, ale przede wszystkim dlatego, że jestem zainteresowany szeregiem tematów i nie mogę ponownie ograniczać się do biblii" (http://www.racjonalista.pl/forum.php/p,10/s,2907).
Piszę o tym wszystkim bo znam nieco tę sprawę i jak przeczytałem wyżej, że Agnosiewicz się z kimś tam niby "rozprawił", "udowodnił" komuś tam kłamstwo czy "odparł" czyjeś argumenty, to się uśmiałem, bo jest raczej odwrotnie. To z Agnosiewiczem się raczej rozprawiono a on sam zwiał przed polemiką gdzie pieprz rośnie, bo jak inaczej interpretować jego rezygnację z polemiki.
|
|
|
Old spirit:
"Raz w miesiącu zerowana jest liczba na apologetyce, więc wyświetleń w miesiącu będzie około 9 000, lub dużo więcej, albo dużo mniej. Liczba wyświetleń jednak nie mówi niczego o liczbie odwiedzających. Katolicy, pewne grupa, mogą obligatoryjnie odwiedzać sobie tę stronę i kilkadziesiąt razy na dzień po jednej sekundzie :) A w ramach pokuty kilkaset lub kilka tysięcy :)"
Jesteś niepoważny. Kto miałby czas cały czas siedzieć na apologetyce i klikać "po jednej sekundzie". Bez sensu.
|
|
|
Old spirit:
"I podobnie uczynił Agnosiewicz w stosunku do Lewandowskiego."
A tam, nie mówisz całej prawdy, bo nie mówisz jak to wyglądało do końca.
Katiuszu, to Ty nie mówisz całej prawdy zarzucając mi kłamstwo. Nigdzie nie powiedziałem, że Agnosiewicz odpowiedział na wszystkie polemiczne teksty Lewandowskiego. Agnosiewicz (rozmawiałem z nim) jest w trakcie ich pisania. Zauważ, że Lewandowski nie pisuje sam, czego z całą pewnością nie można powiedzieć o Agnosiewiczu, bo jak na razie sam odpowiada. Mogę Cię jedynie zapewnić co do tego, że na KAŻDY tekst Lewandowskiego Agnosiewicz odpowie, prócz pewnie tych, co do których zdeklarował się, że nie odpowie. Takie deklaracje jednak o niczym nie świadczą, ani też niczego nie przeświadczają. Wystraczy przeczytać te dwa polemiczne teksty niezależnym umysłem by domyślić się powodu tychże deklaracji.
Katiuszu, pozwolę sobie zauważyć, że przeinaczasz fakty. Otóż Agnosiewicz odpowiedział na dwa teksty Lewandowskiego, a na te dwie re odpowiedzi zdecydował się nie odpowiadać. Jeśli zaś chodzi o deklarację, że niby Agnosiewicz deklarował się odpowiedzieć na wszystko, są wyssane z palca. To zwykłe kłamstwo. Agnosiewicz deklarował, że: "Oczywiście WSZYSTKIE jego(Lewandowskiego) krytyki doczekają się NASZEJ repliki, [...]" . Nie napisał, że sam na wszystko odpisze. Napisał "NASZEJ repliki". Z pewnością wiesz, że nie tylko Agnosiewicz pisuje w portalu "Racjonalista".
Dalej Agnosiewicz potwierdza, że nie będzie na wszystko odpowiadał sam: "Ja odpowiem na część oczywiście osobiście, jednak nie mogę na tak duży materiał napisać sam odpowiedzi. Nie tylko dlatego, że nie mam dużo czasu, ale przede wszystkim dlatego, że jestem zainteresowany szeregiem tematów i nie mogę ponownie ograniczać się do biblii". Podsumowując - Agnosiewicz w imieniu zespołu Racjonalisty nie wycofał się z odpowiedzi. Powiedział, że Nie odpowie na wszystko SAM. Powiedział, że odpowie na częśc osobiście, nie powiedział zaś, że odpowiedzi innych z Racjonalisty nie pojawią się. Cierpliwości Katiuszu :)
Katiusz:
"Piszę o tym wszystkim bo znam nieco tę sprawę"
W rzeczy samej. Powyżej udowodniłeś, że znasz NIECO.
Katiuszu, "raczej" odwrotnie, a ODWROTNIE, to dość duża różnica, nie sądzisz? Wystarczy przeczytać odpowiedzi Agnosiewicza do tekstów Lewandowskiego by przekonać się o tym o czym mówiłem wcześniej. Co reszty tekstów, nie można się wypowiadać, ponieważ nie ma jeszcze kontroodpowiedzi.
Katiusz:
" To z Agnosiewiczem się raczej rozprawiono a on sam zwiał przed polemiką gdzie pieprz rośnie, bo jak inaczej interpretować jego rezygnację z polemiki."
Powyżej wykazałem, że Twoje insynuacje to zwykłe kłamstwo. Obecnie zaś unosisz się w oparach pustego zadufania w swoje mylne i kłamliwe interpretacje. Agnosiewicz, raz jeszcze powtórzę, nie zrezygnował z polemiki, powiedział, że nie odpowie na wszystko SAM. Ale odpowiedzi na wszystkie teksty Lewandowskiego pojawią się w Racjonaliście. Życzę miłej lektury ze zrozumieniem Katiuszu :)
Katiusz:
"Jesteś niepoważny. Kto miałby czas cały czas siedzieć na apologetyce i klikać "po jednej sekundzie". Bez sensu."
Tak Katiuszu, większość tego co się w katolicyźmie dzieje, jest zaiste bez sensu. A któżby miał to robić jeśli nie katolicy? :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 46 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |