Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Cóz takiego uczynił 'naród wybrany'?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 38

...że Bóg ukarał go Holokaustem, w którym zginęło 6 milionów Żydów? Plany Boga sš wysoce niejasne i nie logiczne. (Chyba że Żydzi kłamiš!) Drugie zburzenie Jerozolimy rozumiem doskonale i nie mam żadnych wštpliwoœci. Za zamordowanie Jezusa Żydzi zostali w ten sposób ukarani a reszta została za tę zbrodnię rozproszona po całym œwiecie. Tymczasem według pewnych wyznań (włšcznie z Żydami) Bóg podobno przygotował wypełnienie swoich proroctw i postanowił ponownie wywyższyć 'naród rzekomo wybrany' i odrestaurować państwo Izrael w 1948 roku, co się rzeczywiœcie wydarzyło. Te dwie sprawy nie majš najmniejszego sensu. Dlaczego Bóg zezwoił Hitlerowy na wymordowanie olbrzymiej liczby 6 milionów, podczas intensywnych przygotowywań do zorganizowania państwa Izrael, skoro postanowił ponownie Żydów wywyższyć??? Mało tego. W drugim zburzeniu Jerozolimy zginęło około 1 miliona Żydów i było to karš za mord na Jezusie. Cóż gorszego mogli zrobić Żydzi, aby ukarać ich liczbš szeœciokrotnie wyższš? A zaraz potem dać im z powrotem Palestynę? To nie ma najmniejszego sensu!!! A przecież Żydzi planowali i nadal planujš odbudowę Œwištyni Salomona! http://www.abu.nb.ca/Courses/NTIntro/Images/RobRecon3.gif Poniżej link do projektu. Proszę sobie sprawdzić zdjęcia tych planów. http://www.ust.ucla.edu/ustweb/Projects/israel.htm Inne linki... http://www.abu.nb.ca/Courses/NTIntro/JerusalTempl4.htm Za takie plany uœwięcenia Boga, kara w postaci zagazowania 6 milionów? http://www.templeinstitute.org/ Czy jest w stanie ktoœ to logiczie wyjaœnić?

a co to da że będziemy znali "logiczne wyjaœnienie"? poproszę o odpowiedŸ :) [%sig%]

Okrutny i mœciwy ten Bóg i stosuje odpowiedzialnoœć zbiorowš. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Bóg nie jest mœciwy i okrutny. Nie zsyła na ludzi nieszczęœc i niepowodzeń po to, żeby ich ukarać.On tylko na pewne rzeczy pozwala, dopuszcza je i one się po prostu dziejš.Zawsze ma w tym jakiœ cel.

a co to da że będziemy znali "logiczne wyjaœnienie"? poproszę o odpowiedŸ :) Da to nam bardzo dużo i pozwili na ustabilizowanie pokoju œwiatowego. Największym problemem dla pokoju swiatowego było i jest wdršżenie w œrodek krajów arabskich paskudnego wrzoda, jakim jest Izrael. Syjoniœci ubzdurali sobie, że sš nadal 'narodem wybranym' przez Boga i ziemie, których nigdy na oczy nie widzieli, ponieważ ich niezwykle dalecy przodkowie opuœcili ponad 1900 lat temu. Idea powrotu do ziemi, w której się nigdy w życiu nie było jest szaleńcza, oraz chorobliwie fanatyczna. Co gorsza, temat jest tabu i nie pozwala się w mediach tego tematu poruszać. Media popierajš tzw. politycznš poprawnoœć w której nie ma miejsca na krytykę Izraela oraz tychże fanatycznych fundamentalnych szleńczych roszczeń do terenu, do którego prawo posiadajš jedynie ci, którzy od niemal 2000 lat zamieszkujš te ziemie. Tymczasem postępowanie Izraela, mordy masowe tych, którzy sprzeciwiajš się temu syjonistycznemu szaleństwu stanowiš dzisiaj bardzo poważnš przeszkodę we wszelkich wysiłkach pokojowych na œwiecie. Nic dziwnego, że kraje arabskie doznajš szału kiedy zabiera im się ziemię, ropę i morduje się ich bez miłosierdzia. A powodem jest Izrael oraz bezwarunkowe poparcie USA, które Izrael w całoœci kontroluje. Dlatego znajšc logiczne wyjasnienie można poznać również logiczne rozwišzanie tej paskudnej sprawy. Co mnie uderza: zachłannoœć Syjonistów. Nikt nie wspomina ani jednym słowem o finansowej rekompensacie dla Palestyńczyków za odebrane mienie, ziemie czy zdrowie a nawet życie tych, którzy oœmielili się zaprotestować oraz zbrojnie wlaczyć z okrutnym wrogiem. Z drugiej strony ci siepacze żadajš od Polski, kraju, który w latach 1939-1945 nie istniał odszkodowań za utratę żydowskiego mienia w czasie II WŒ! Dwulicowoœć, fałsz, zakłamanie oraz szaleńczy fanatyzm religijny, jaki obserwujemy jest chyba najgorszym wyczynem rodzaju ludzkiego, bijšc na głowę motywy nazistów z ery Hitlera!

jeżeli sobie zdamy sprawę z niesamowitej ''czystoœci '' w jakiej utzreymuja się religijni z tej narodowoœci,np niszczenie naczyń po jedzeniu , jeœli z nimi jadłeœ a nie jesteœ ;''czysty'' czyli nie jesteœ żydem , naczynia zostanš zniszczone. secondo : twórcami wszelkich antagonizmów miedzyrasowych i innych ( anty homoseksualizm. itp)...sa Oni zawsze ci Oni , teraz zatem widać dokładnie : nie ma złych usa , nie ma złej rosji i nie było złych niemiec zawsze zli byli Żydzi - kilkanaœcie zboczonych RODZIN -dinozaurów zydowskich .... ONI ONi ONI ONI ONI ONI ONZ ONI CIA ONI FBI ONI PRL ONI KGB ONI UN ONI ETC ONI złamali kod matrixa , czy cokolwiek -majš misje ratowania swiata , sš strażnikami moralnoœci nie interesuje mnie to jestem gotowy umrzeć z miłoœci do Stworzenia i zginšć z niemiłoœci do tych Starych Grzybów ..umówcie mnie z Goliatem i dawidem a zajebje ich obu ALLELUJA

Jaka jest historia œwiatyni Salomona?... bo ja przypominam sobie tylko film "poszukiwacze zaginionej Arki" i jakšœtam jaskinię. Ale gdzie ona się mieœciła? Kiedy? itd. Jak ktoœ ma wiedzę hist. niech sypnie akapitem zwięzłym. Co do topiku, to niewiadomo czy to pytanie? czy też stwierdzenie? więc nie łatwo podišć temat. Pozatym nie jestem fachowcem od "wybrań". W moim Swiecie Każdy "wybiera się sam -lub nie" do tego czy owego. Jesli to stwierdzeia, to generalnie można się z tym zgodzić bez problemu. Jednak nie mieszłbym do tego Wszechœwiata. To sš sprawy obcej cywilizacji i ich ziemskiej bazy Eridu. Temat wyjaœnił ogólnie Zacharija Sitchin. Niemniej głęboko emocjonalny antysemityzm i antysyjonizm Watchera (żyd Hitler też żywił podobnie intensywne emocje! ;) Coœ musi jest na rzeczy) oraz jego wytłumaczenie w którymœ wštku: czym one sš, zainspirował mnie do zbadania symboliki słowa "israel" No i mam pewnš informację z zakresu językowego dot. israela, którš musze sprawdzić jeszcze Dlatego potrzebuje info o Salomonie.

"Krew jego na nas i na dzieci nasze!" - krzyczał tłum do Piłata, który wahał się, czy skazać Jezusa. Biblia opisuje, jak po zmartwychwstaniu Jezusa przerażeni żydowscy dostojnicy dali strażnikom pienišdze i kazali rozpowiadać, że to uczniowie wykradli jego ciało. "I tak rozniosła się ta pogłoska między Żydami i trwa aż po dzień dzisiejszy". Wizerunek Żydów jako morderców Chrystusa zrobił w zbiorowej wyobraŸni chrzeœcijan imponujšcš karierę. Historia pokazuje, że ta spirala absurdu nie ma końca. A przecież chrzeœcijanie dzielš z Żydami nie tylko wspólnego Boga i Dekalog, ale i wspólny los. Gdy chrzeœcijanie byli w Cesarstwie Rzymskim małš sektš, ich też oskarżano, że pijš krew jakiegoœ Chrestosa, utoczonš w trakcie rytualnego mordu. Palono ich, krzyżowano i więziono. Odległoœć między Żydami a chrzeœcijanami radykalnie się zwiększyła, gdy chrzeœcijaństwo w pierwszych wiekach po Chrystusie odcięło się od żydowskich korzeni i zaczęło oddalać od kultury hebrajskiej w stronę Rzymu, gdzie wrastało w glebę czysto pogańskš. Po edykcie Konstantyna œwištynie Jowisza zamieniano na œwištynie Boga Jedynego. Koœciół chrzcił pogaństwo, pozostawiajšc niezmienionš jego wizję boga, człowieka i porzšdku œwiata, w myœl której słaby przegrywa, a wygrywa mocniejszy; tłumaczono, że zasada ta działa zarówno wœród bogów, jak i wœród ludzi. Od tej pory wielu chrzeœcijan myœlało o Żydach tak: co prawda byli narodem wybranym, ale się nie sprawdzili, więc w nagrodę Pan Bóg pozwolił nam ich zastšpić. To my teraz jesteœmy ludem wybranym, wyparliœmy Żydów. My kochamy Jezusa, a oni Go nie przyjęli i zabili. Sš więc Ÿli, a skoro tak - coœ z nimi trzeba zrobić. To myœlenie jest głęboko niechrzeœcijańskie. I bardzo niebezpieczne. Jeœli pójdziemy dalej w tym kierunku i rozszerzymy je generalnie na wszystkich "innych i złych" - słabych, przestępców czy homoseksualistów - kto wie, czy nie zatrzymamy się w Auschwitz. Albo pod klinikami aborcyjnymi, podkładajšc pod nie bomby. Na konflikty religijne bardzo szybko nałożyły się społeczne i ekonomiczne. W œredniowieczu Żydzi byli już nie tylko zabójcami Chrystusa, ale i krwiopijcami wysysajšcymi ciężko zapracowanš krwawicę gojów. Historia pokazuje, że mity o powszechnym bogactwie Żydów sš kompletnš bzdurš. Bogaci Żydzi to czubek góry lodowej. Kogo zabijali naziœci? Miliony pobożnych, biednych ludzi. Powołaniem Żydów nie jest bowiem wcale handel czy lichwa, jak chcš antysemici, ale pasterstwo i uprawa roli. Kto nie wierzy - niech spojrzy do Biblii. Jednak gdy Żydzi pojawili się w Europie - zakazano im zajmować się rolnictwem, bo z tego żyli rdzenni Europejczycy. I zostali zmuszeni, by wzišć się za handel i usługi. Religia kazała im pożyczać, więc pożyczali chętnie - a kto lubi swojego wierzyciela? To, że dzięki swej skrupulatnoœci, za którš byli tępieni, przyczynili się do stworzenia podwalin gospodarki europejskiej - dostrzegane jest rzadko. Jeszcze rzadziej podkreœla się, że gdyby nie Żydzi, nie mielibyœmy chrzeœcijaństwa. Przecież sam Bóg zdecydował, że Jezus i wszyscy apostołowie to Żydzi. Matka Boska to nie - jak się u nas żartuje - góralka z Murzasichla, a stuprocentowa, religijna Żydówka. Jezus nigdy nie nauczał w katolickich œwištyniach, bo ich wtedy nie było. Chodził ze swoimi uczniami po synagogach. Gdy powiedział im, że majš przygotować Paschę, nie kazał im wcale zamówić mszy œwiętej, tylko wspólnie spełnić stary żydowski rytuał! Gdyby problem œmierci Jezusa potraktować wyłšcznie jako wydarzenie historyczne - trzeba by powiedzieć, że nie zamordowali go Żydzi, lecz rzymscy żołnierze. Dlaczego zatem nikt o œmierć Jezusa nie oskarża Włochów?! Każdy fragment ewangelii, każdy fragment listów œwiętego Pawła można zmienić w oręż przeciwko Żydom, Rzymianom, Samarytanom i w ogóle wszystkim nacjom, które tam występujš. Człowiek wierzšcy powinien jednak wiedzieć, że ewangelia to nie reportaż historyczny ani film. To słowo Boga, które On do niego kieruje. A więc gdy Jezus mówi, że całe zło w œwiecie wypływa z serca człowieka, mówi to nie tylko do Żydów, którzy akurat mieli szczęœcie słuchać go "na żywo". On to mówi do chrzeœcijan. Do nas. Dzisiaj. To zło jest w moim sercu. Tu i teraz. Jeœli chrzeœcijanie tego nie rozumiejš, to znaczy, że tak naprawdę niczego nie zrozumieli z misji Chrystusa. Tego się nie załatwi odgórnym nakazem. Nie sposób z dnia na dzień zmienić ludzkiej mentalnoœci, która kształtowała się przez dwa tysišce lat. Trzeba małymi kroczkami uczyć się, że Chrystus jest zawsze ze słabym, biednym, krzywdzonym. Ktoœ, kto przyznaje się do Chrystusa, powinien być z przeœladowanym. A często bywa tak, że przeœladuje go osobiœcie, urzšdzajšc pogromy Żydów, którym zarzuca, że zabili jego Boga. Zarzut bogobójstwa wcišż bywa też używany jako argument w walce politycznej. Spotkałem w swoim życiu wielu ludzi, którzy winili Żydów za wszystko - od œmierci Chrystusa po stan œwiatowej polityki, gospodarki i bałagan na podwórku. Problemy zaczynajš się wtedy, gdy takiej osobie umiera dziecko. Czy wtedy znów winny ma być Żyd? Winny zaczyna być Bóg. Człowiek wchodzi z nim w bezpoœredni spór. Bo możemy się œlizgać po powierzchni, nosić religijne symbole i obrzucać się nawzajem oskarżeniami. Ale prawdziwych ludzkich problemów w ten sposób nie załatwimy. Klucz do nich jest gdzie indziej.

Ciekawe informacje. Czasem napiszesz coœ z sensem. Skšd ty wiesz takie rzeczy Wolare? Mogę spytać , kim jestes z wykształceia i zawodu? Z czego się utrzymujesz? Ja jednak Ponawiam pytanie o temat "salomona, Swiatyni salomona" w ujęciu historyczno -merytorycznym.

http://bestpics.ru/full/mib.jpg [%sig%]

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

X-Balance Œwištynia Salomona zbudowana była na wzgórzu Moria w Jerozolimie. Obecnie na tym wzgórzu stoi arabski meczet. Jedyna pozostałoœciš po Swištyni jest tzw. Œciana płaczu - jedyne miejsce w Izraelu gdzie Żydzi przychodzš na modlitwe, w czasie œwišt i uroczystoœciach państwowych. Obecnie trwajš przygotowania do odbudowy Œwištyni Jerozolimskiej. Ludzie zewszšd gromadzš œrodki aby spełniło sie kolejne proroctwo Biblijne. I nie sš to tylko Żydzi :)Otóż Bóg zapowiedział odbudowę Œwištyni! Dlatego Żydzi przygotowujš się na ten moment, sš bardzo cierpliwi ponieważ nie działajš kiedy oni chcš ale kiedy Bóg okreœli swój czas :) Zewszšd przyjeżdżajš ludzie ze œwiata i szyja szaty dla przyszłych kapłanów , ręcznie wyrabiajš harfy ( tzw. anielskie struny ). Wszystko dla Jedynego Boga, Jednej Œwištyni, Jednej Wiary. "Albowiem przywrócę ci zdrowie i z ran ciebie uleczę - wyrocznia Pana - gdyż nazywajš cię Odrzuconš, Syjonie, o którš się nikt nie troszczy" "Wy będziecie moim narodem, a Ja będę waszym Bogiem. Nie ustanie palšcy gniew Pana, dopóki nie dokona On i nie urzeczywistni zamiarów swego serca. Przy końcu dni to zrozumiecie." "On zaœ powiedział do niego: Jeszcze przez dwa tysišce trzysta wieczorów i poranków, następnie œwištynia odzyska swoje prawa." " Podszedł więc on do miejsca, gdzie stałem, a gdy przybył, przeraziłem się i padłem na twarz. I powiedział do mnie: Wiedz, człowieku, że widzenie odnosi się do czasów ostatecznych." To Jeremiasz i Daniel I jeszcze Izajasz " Stanie się na końcu czasów, że góra œwištyni Pańskiej stanie mocno na wierzchu gór i wystrzeli ponad pagórki. Wszystkie narody do niej popłynš, mnogie ludy pójdš i rzeknš: ChodŸcie, wstšpmy na Górę Pańskš do œwištyni Boga Jakubowego! Niech nas nauczy dróg swoich, byœmy kroczyli Jego œcieżkami. Bo Prawo wyjdzie z Syjonu i słowo Pańskie - z Jeruzalem. On będzie rozjemcš pomiędzy ludami i wyda wyroki dla licznych narodów. Wtedy swe miecze przekujš na lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Naród przeciw narodowi nie podniesie miecza, nie będš się więcej zaprawiać do wojny. ps. Gdyby słowa te miały sie odnosic do Jezusa już by wojen nie było.

Spotkałem w swoim życiu wielu ludzi, którzy winili Żydów za wszystko - od œmierci Chrystusa po stan œwiatowej polityki, gospodarki i bałagan na podwórku. Problemy zaczynajš się wtedy, gdy takiej osobie umiera dziecko. Czy wtedy znów winny ma być Żyd? Winny zaczyna być Bóg. Człowiek wchodzi z nim w bezpoœredni spór. Bo możemy się œlizgać po powierzchni, nosić religijne symbole i obrzucać się nawzajem oskarżeniami. Ale prawdziwych ludzkich problemów w ten sposób nie załatwimy. Klucz do nich jest gdzie indziej. Bredzisz i œciemniasz, starasz się wszystkim wykazać, że religijne uprzedzenia sš powodem przeœladowań Żydów. KRK w przeszłoœci atakował Żydów ale w dzisiejszych czasach religijne uprzedzenia nie majš wogóle znaczenia, skoro religia nie odgrywa w życiu ludzi większej roli. Owszem, wasze pieczołowicie chołubione przywišzanie do statusu 'narodu wybranego' i żšdania terytorialne względem Palestyny budzš wœród normalnych ludzi uœmiech politowania i zażenowania. Samobójcze ataki zdesperowanych, ograbionych Palestyńczyków, którym poodbieraliœcie ziemie, majštki, często zdrowie i życie wielu najbliższych członków rodziny. Ograbiliœcie tych ludzi z szansy na jakiekolwiek normalne życie i ich samobójcze ataki sš nie tyle fanatyzmem religijnym (jak to chcecie przedstawia㠜wiatu) ale aktem bezgranicznej rozpaczy za utracony cel życia i egzystencji oraz utrata wszelkich nadzieji na normalnš egzystencję. Na co Palestyńczycy majš jedynie szansę? Na buldożer miażdżšcy dom wraz z mieszkańcami lub żydowskš kulę w głowę. Po co więc majš żyć? Zagrabianie ziemi, z której 2000 lat temu Bóg was przepędził to najprawdopodobniej największy przykład nowoczesnego fanatyzmu religijnego. Próba odbudowy czegoœ, co nie istnieje od 3500 lat jest totanš utopiš i szczytem fundamentalizmu religijnego oraz zwykłego zakłamania. Przecież dzisiejsi Żydzi nie sš Izraelitami, którym Bóg obiecał "Ziemię Obiecanš"! Nie ma przedstawicieli wszystkich pokolen Jakuba/Izraela a jedynie sš potomkowie askenazyjczyków, którzy wogóle Judejczykami nie sš. Eh... Nie chce mi się dzisiaj o was pisać...

Ja jestem sam :) Nie musisz pisać do mnie per " WY" jak w komunie. A tak właœciwie to skšd takie myœlenie, że "Ja" to " Wy" ??? Do głowy nawet tobie nie przyjdzie że może byc goy który rozumie Zydów i nie doszukuje sie w nich spisku. "Przecież dzisiejsi Żydzi nie sš Izraelitami, którym Bóg obiecał "Ziemię Obiecanš"!" - nie wszyscy to prawda ale częœć z nich jest i o tš częœć właœnie chodzi. NIEZDOLNOŒĆ MÓWIENIA Nie uważam się za osobę w pełni odpowiedniš do mówienia na ten temat, ponieważ jestem na tyle młody, że nie pamiętam wojny. Ponadto przychodzę tutaj jako reprezentant specyficznego odłamu żydostwa, w którym na pewne zagadnienia patrzy się w szczególny sposób. Sšdzę jednak, że jest bardzo istotne, aby rozważyć, jak ortodoksyjne żydostwo patrzy na tak skomplikowany temat jak Auschwitz. Bo jest to punkt widzenia odmienny od perspektywy nie tylko nie-Żydów, ale i Żydów, czy to w Izraelu, czy Ameryce. Zarówno w Izraelu, jak i w Ameryce mieszkajš - jak wiadomo - Żydzi o bardzo różnych stanowiskach, od Żydów niewierzšcych do reformowanych, konserwatywnych i syjonistów. Wszystko, co tutaj mówię, sš to moje poglšdy odzwierciedlajšce punkt widzenia ortodoksyjnego żydostwa. Nieporozumienia często wynikajš z nieznajomoœci realiów. Z nieporozumieniami mamy do czynienia nie tylko po stronie nieżydowskiej. Kiedyœ ortodoksyjne żydostwo albo żydostwo, które istniało w ogóle, było bardzo zamknięte. Żydzi byli izolowani nie tylko przez getto, które separowało w sensie fizycznym. Istniała także izolacja ze strony Żydów wobec œwiata œwieckiego, katolickiego lub jakiegokolwiek [innego kręgu kulturowego]. Dlatego najpierw pragnę przedstawić Państwu, czym jest żydostwo, żeby potem można było przyjšć niejako stanowisko Żyda religijnego i poprzez jego optykę spojrzeć na Holocaust. Żyd kieruje się w życiu wskazaniami Tory. Tora to w potocznym tłumaczeniu pięć ksišg Mojżesza, które czasem tłumaczy się jako Prawo, co jest tłumaczeniem błędnym. Bo słowo Tora w hebrajskim pochodzi od słowa hoora, co znaczy boska instrukcja. Dlatego Tora nie odgrywa roli prawa, czy ksišżki, ale jest instrukcjš na życie. To nie jest ksišżka na półkę, czy ksišżka, którš ma się studiować (i czasem się jš studiuje, a czasem nie), ale jest to prawdziwe odzwierciedlenie samego życia. Jeżeli chcę obsługiwać jakieœ techniczne urzšdzenie, potrzebna mi jest ksišżka-instrukcja. Jeżeli chcę żyć jako człowiek, potrzebuję przewodnika, żebym wiedział, co robić. Bardzo ważne jest, by zobaczyć, jak mocno Żyd jest zwišzany z Torš. Tora zawiera 613 przykazań - 248 pozytywnych i 365 negatywnych. Obejmuje ona dwie częœci: pięć ksišg, które sš spisane na pergaminie i włożone do arki w synagodze - to Tora pisana; druga częœć to Tora ustna. Obie częœci sš bardzo œciœle ze sobš zwišzane. Sš one niezwykle ważne dla Żyda religijnego, nawet nie będę mówił ortodoksyjnego, bo to jest jakieœ nowe słowo, ale dla Żyda, który jest zwišzany ze swojš tradycjš. Taki Żyd nie może myœleć o jednej bez połšczenia z drugš. Talmud, który jest częœciš Tory ustnej i zawiera 63 traktaty - to w rzeczywistoœci długie rozważania, które powstawały przez pięć stuleci. Miszna, częœć Talmudu, była spisana w II wieku. Przez następnych 300-400 lat Talmud krystalizował się w jesziwach - akademiach żydowskich. Miszna została spisana tylko i wyłšcznie w obliczu bardzo niepewnej sytuacji politycznej w Izraelu. Pamiętamy - to czasy zburzenia drugiej Œwištyni. Ówczeœni rabini podjęli decyzję, żeby rabi Jehuda Hanasi spisał tę częœć, którš nazywamy Misznš. W ten sposób powstała tradycja, która mimo że jest spisana, jest nazywana ustnš tradycjš, bo nigdy nie miała być spisana. Wiedzmy zatem, że nawet jeœli jakiœ fragment jest zapisany, to nie znaczy, że jest to Tora pisana. Tora jest czytana zawsze w sobotę rano; również, ale trochę krócej, w poniedziałek i we czwartek rano oraz podczas œwišt. Bardzo ważne w Torze jest to, że każde słowo ma właœciwš melodię. W języku hebrajskim, w tekœcie pisanym, nie znajdziemy oznaczonych samogłosek. PóŸniej w druku dodano punktację samog łoskowš tekstu, ale nie w Torze liturgicznej, używanej w synagodze. Dlatego ten, kto czyta Torę w synagodze, ma zapisane tylko spółgłoski. Człowiek, który czyta, musi znać tekst oskonale, bo się nie może pomylić w wokalizacji słów. Następna rzecz, którš musi umieć ten człowiek, zwišzana jest z tym, że każde słowo ma również okreœlonš intonację, to znaczy ton muzyczny. Na przykład słowo adam - człowiek, napisane w Torze ma tylko 3 litery. Ale słowo adam jest opatrzone znakiem pazer, który powoduje, że słowo adam musi być przeczytane w sposób: adaaaaam, dokładnie w taki sposób, pazer zapisany nutami wyglšdałby tak: C C D E F G A H A G F F [intonacja drugiego "a" w słowie adam wznosi się i opada]. Każde słowo w Torze jest opatrzone jednym z 28 znaków muzycznych. Każda z ksišg proroków także ma swojš melodię. Podobnie to, co nazywamy Chamesz megilot, czyli pięć zwojów, które sš czytane podczas œwišt. I każda z pięciu ksišg Biblii, z Tanach, ma również swojš melodię muzycznš. Człowiek, który czyta, musi być biegły na tyle, żeby umieć to dokładnie przeczytać, tak jak być powinno. Ta muzyka i wynikajšca z niej duchowoœć jest wzbogaceniem języka. I to jest muzyka Tory pisanej. Istnieje również muzyka Tory ustnej. Jeœli ktoœ wejdzie do jesziwy, to usłyszy muzykę życia. Tam jest powiedzmy 50-100 osób, które siedzš naprzeciwko siebie i zazwyczaj jeden na drugiego cišgle krzyczy. Z tego właœnie wzięło się powiedzenie, że jest taki hałas jak w żydowskiej szkole. Tam muzyka ustaje tylko w jednym momencie - kiedy jest modlitwa odmawiana po cichu, na stojšco. Tylko wtedy jesziwa jest cicha, następuje zawieszenie, tak że można słyszeć wszystko inne, tylko nie rozmowę. Warto tu przypomnieć, że argumentacja Talmudu, dialektyka Talmudu jest równie ż zróżnicowana w sposób muzyczny. To znaczy w argumencie wprowadzajšcym intonacja głosu wznosi się: "Skoro ja powiem taaaaaak". A potem intonacja głosu opada: "Mógłbym odpowiedzieć taaaaaak". I cišgle pojawia się w argumentacji rozróżnienie melodyczne pomiędzy niskim i wysokim głosem. Problem polega na tym, że o ile kiedyœ w Polsce było bardzo dużo tej muzyki, teraz tej muzyki po prostu nie ma. Pozostało coœ, co jest absolutnie nieporównywalne z bogactwem, które istniało tutaj przed wojnš. Muzyka œwiata żydowskiego była tak żywa, że jej echo każdy w Polsce mógł usłyszeć, nie tylko Żydzi. Powrócę jednak jeszcze do momentu ciszy. W języku hebrajskim sš dwa słowa oznaczajšce ciszę. Jedno oznacza ciszę, kiedy człowiek nie mówi (sztika). Ale jest i drugie słowo cisza (dumija) - i to jest cisza, kiedy człowiek jest niemy, kiedy człowiek nie ma już zdolnoœci mowy. I w zasadzie to drugie słowo, niezdolnoœć mówienia, jest również używane, kiedy w Izraelu jest wielkie cierpienie - wtedy to nie jest cisza taka, że nie ma już co powiedzieć, ale jest to cisza cierpienia, które już nie może mówić. Myœlę, że to jest minimum, które mogę powiedzieć jako wprowadzenie, żebyœmy mogli zrozumieć, jaki jest poglšd ortodoksyjnego żydostwa, religijnego żydostwa na Holocaust, zdarzenie, o którym naprawdę trudno jest mówić. Zobaczmy, jaka jest odpowiedŸ religijnego człowieka na coœ, co trudno jest wyrazić słowami. Bo jeżeli tutaj jest nas powiedzmy 40 osób, proszę sobie wyobrazić, ile to jest 400 ludzi. I proszę sobie wyobrazić, ile to jest 4 tys. ludzi. I proszę pomyœleć, ile to by było 40 tys. ludzi - już to jest nam trudno sobie wyobrazić. Albo ile to jest 400 tys. ludzi. Przypominaj š mi się Błonia w Krakowie. Gdy sš zapełnione ludŸmi, to ile tam jest ludzi? I sš to ludzie, którzy byli dziećmi, którzy mieli rodziców, mieli imię i nazwisko. W pewnym momencie ktoœ ładuje ich do wagonów i ciężarówek. Przybywajš gdzieœ, a ich niewinnoœć myœli jest takiego rodzaju, jak powiedzmy kurczaka, który za chwilę będzie zabity. Żadnego wyobrażenia o tym, co się stanie. I piętnaœcie minut, czy pół godziny póŸniej tej duchowoœci, tego życia, tego całego mikrokosmosu, o którym mówiliœmy - nie ma. Wszyscy zostali zamordowani: z rodzicami, z braćmi, z wnukami. Jesteœmy tutaj, żeby porozmawiać jeszcze o czymœ innym. Co jest takiego w człowieku, że jest zdolny po dwóch czy prawie trzech latach życia w pewnej rzeczywistoœci, pod koniec swoich zapisków zanotować: "I oprócz wszystkiego wierzę, że ludzie sš głęboko dobrzy". To jest zdanie z dziennika Anny Frank. Tam jest zdanie, które mówi: "Oprócz wszystkiego ja wierzę, że ludzie sš dobrzy". Co kieruje człowiekiem, że jest zdolny nie przez dzień, nie przez tydzień albo miesišc, ale przez kilka lat żyć w całkowitym strachu i jeszcze zapisać takie zdanie. To jest pytanie, które chciałbym sobie zadać. PrzejdŸmy do Piaseczne Rebe, do rabiego Kalonimusa Kalmana Szpiry, i do wszystkich ludzi, którzy zostali wymordowani w komorach gazowych. Oni nawet nie byli zdolni wštpić w dobro człowieka. Ich niewinnoœć myœli była takiego rodzaju, że nikomu nie przychodziło do głowy, że to się może Ÿle skończyć. W owym czasie było bardzo mało ludzi zdolnych do wštpienia albo przeczuwania, co może się stać. W Torze jest taki werset, który mówi, że kiedy Żydzi nie będš dobrzy, to Bóg uczyni ester panim (ukrycie twarzy). Rdzeń str jest również w takich słowach, jak np. misteria. Słowo nistar - misterium - oznacza nie coœ, czego nigdy nie możemy zrozumieć, ale coœ, co jest zakryte, coœ do czego nie mamy wglšdu. I wspomniany już werset mówi, że kiedy Żydzi nie będš się właœciwie zachowywali, Bóg uczyni ester panim, to znaczy odwróci, zakryje swojš twarz. W Torze występuje bardzo wiele ntropomorficznych wyrazów. Muszš być one tłumaczone tak, żeby pokazać, że Bóg nie ma żadnych fizycznych właœciwoœci. Zwykle jako interpretację słowa panim, co oznacza twarz, uznaje się: opiekę, doglšdanie, opatrznoœć. Zatem: kiedy Bóg patrzy na Izrael, wtedy Izrael jest pod opiekš Boga i wtedy nic mu się nie może stać. Zwykła interpretacja tego wersetu brzmi więc: kiedy Bóg odwraca twarz, skrywa twarz, ta opieka nie istnieje i wtedy wszystko może się zdarzyć. Zanim powiem, jak interpretuje ten werset - radykalnie inaczej - rabi Kalonimus Kalman Szpira, pragnę przypomnieć, że jest to człowiek, który przebywa w warszawskim getcie prawie od samego poczštku. Chodzi ulicami i widzi, jak ludzie umierajš. Żyje tam i co œwięto i co szabat przemawia do ludzi w synagodze. Kiedy czytamy jego ksišżkę Esz kodesz, czyli Œwięty ogień, w zasadzie nie mamy prawie nigdzie odczucia, gdzie to się dzieje. Jest ona kompletnie wyrwana z historii. Nigdzie w niej nie jest napisane, że np. Niemcy zamordowali tyle i tyle ludzi. Zawiera tylko duchowe rozważania. Rabi Kalonimus Kalman Szpira po prostu objaœnia Torę, tak jak rabini robili to przez wieki - interpretuje wersety, tłumaczy, jak się zachowywać. Ale z drugiej strony, kiedy czytamy tę ksišżkę, echo historii jest w niej cišgle - jesteœmy jednak gdzieœ w warszawskim getcie. Na końcu ksišżka zawiera rozważania, które zbliżajš się do teodycei. Teodycea w zasadzie ma na celu znaleŸć sposób, jak usprawiedliwić Boga wobec zła, które się dzieje na naszych oczach. Bo czasem ludzie mówiš: Jak Bóg mógł do tego dopuœcić, że ktoœ morduje, że jest wojna. Oczywiœcie tak stawiany problem staje się bardzo trudny. Dla religijnego człowieka teodycea jest w zasadzie zbędna. Bo jeżeli ja poważnie traktuję Boga, to pytania: dlaczego, po co i jak On coœ czyni, sš drugorzędne. Przypomnijmy sobie, że w Torze jest napisane: będziesz kochał swojego Boga z całego twojego serca. Raszi, komentator z XI stulecia, tłumaczy: z całego serca, to znaczy, żeby twoje serce nie było podzielone przed Bogiem. A dodatkowy komentarz Rasziego wyjaœnia, co to znaczy "żeby twoje serce nie było podzielone przed Bogiem": żeby ci nie przeszło przez myœl zapytać się, dlaczego złym ludziom jest dobrze. Żeby ci to nie przeszło przez myœl. Jeżeli naprawdę kochasz Boga z całego twojego serca, nie możesz nawet pomyœleć i zapytać: a dlaczego złemu człowiekowi jest dobrze? Nawet pomyœleć! Bardzo subtelny jest Raszi. Wróćmy do Piaseczne Rebe i do tłumaczenia tego wersetu, że Bóg odwraca swojš twarz. Rabi Kalonimus Kalman Szpira w takim miejscu jak warszawskie getto i w takim czasie jak rok 1943, mówi (i to jest naprawdę radykalne tłumaczenie tego wersetu): Bóg się odwraca nie dlatego, że jest zły na swój lud, ale: Bóg odwraca swojš twarz, bo Bóg płacze i cierpi za swój lud. Kiedy Bóg płacze, nikt nie może zobaczyć Jego twarzy. Niewielu ma takie podejœcie. Trudno sobie wyobrazić, że taki człowiek w takim momencie mówi: Bóg odwraca swojš twarz, bo Bóg cierpi i płacze za swój naród. To jest bardzo trudne do pomyœlenia. Naród żydowski stanowiš dzisiaj ludzie religijni, ale też Żydzi, którzy już dawno zapomnieli o Bogu; sš to np. Izraelczycy, którzy czasem o Bogu wiedzš zbyt mało. Ale jest jedna podstawowa cecha narodu żydowskiego, która pozwala takim ludziom jak Anna Frank powiedzieć zdanie: wierzę, że ludzie jednak sš dobrzy. Albo która pozwala takiemu człowiekowi jak rabi Kalonimus Kalman Szpira powiedzieć, że Bóg jest bardzo przejęty tym, co się dzieje. Tych wszystkich ludzi, którzy zostali w tak niewłaœciwy sposób pozbawieni życia, łšczyła jedna rzecz. I to nie jest wiara, bo wiara jest terminem zbyt wšskim. Myœlę, że odpowiednie słowo to ufnoœć. Ufnoœć, że jest sens tego œwiata, że historia to jest mozaika i że nie od razu wszystko możemy pojšć. My podchodzimy do życia z takš własnš, cichš pieœniš głęboko w duszy, którš można okreœlić jedynie słowem ufnoœć. Myœlę, że to jest to, co dawało siłę. Dla nas w sensie religijnym, jest prawie niemożliwe nie ufać. Prawda jest taka, że obecnie wielu Żydów na œwiecie nie posiada już takiej ufnoœci. Tym chciałbym zakończyć wypowiedŸ, jak duchowa myœl żydowska patrzy na problem [Holocaustu], gdzie z jednej strony jest niezdolnoœć mówienia, gdy cierpienie jest tak głębokie, że człowiek staje się niemy, a z drugiej strony istnieje wielka ufnoœć, że się nie można poddać, że pewne rzeczy muszš przetrwać. I na szczęœcie dla nas ta pieœń ufnoœci obecnie przeniosła się w jakiejœ mierze do Izraela i do Ameryki. Tekst został opublikowany w ksišżce Dialog u progu Auschwitz. Wydawnictwo UNUM, Kraków, 2003

"ma zapisane tylko spółgłoski. Człowiek, który czyta, musi znać tekst oskonale, bo się nie może pomylić w wokalizacji słów". Ale magia! Czarodzieje. "W Torze jest taki werset, który mówi, że kiedy Żydzi nie będš dobrzy, to Bóg uczyni ester panim (ukrycie twarzy). Rdzeń str jest również w takich słowach, jak np. misteria. Słowo nistar - misterium - oznacza nie coœ, czego nigdy nie możemy zrozumieć, ale coœ, co jest zakryte, coœ do czego nie mamy wglšdu. I wspomniany już werset mówi, że kiedy Żydzi nie będš się właœciwie zachowywali, Bóg uczyni ester panim, to znaczy odwróci, zakryje swojš twarz." nistar -niStar -nie Gwiazda- nieGwiazdować -nie-noœić się ;) misterium - Mister Jum (juma to takie okołoGermańskie powiedzenie dotyczšce wymiany Dóbr) - Pan Jumy! Albo Mi-Ster-Jum(może muJ) ->Mi-Ster-Muj :| Misterium miało na celu Pozostawienie Sterów losów ziemi w rękach Elohimów, którzy was tworzyli. Przy użyciu Waszych Ršk chcieli zachować kontrolę, wpływy. " Słowo nistar - misterium - oznacza nie coœ, czego nigdy nie możemy zrozumieć, ale coœ, co jest zakryte, coœ do czego nie mamy wglšdu." Byliœcie Wrobieni.. zmanipulowani czarami... takie jest moje zdanie. Spoko. Nie mam nic do żydków, jako nacji. A Ty pewnie raczej jesteœ Dobrym Żydem. Ale czy nie warto było się zasta- nowić się nad misterium, którego się nie do końca rozumie?! Mógłbyœ tu pomóc wielu polskim katolikom. powtarzaš wasze błędy, które wiadomo, ile was kosztowały. Mamtuednego Elohima pre-Sumera w kanciapie na peryferiach miasta, po przejęciu ich Spodka wraz załogš. Tylko jeden przeżył.. Więc go wypytam, co i jak. nistar- nishtar -------------------------------------------------------------- O Salomonie Ciekawie infa. powiedz mi tylko, dlaczego aż tyle słów i ewentualnie , jakie sš niuanse ich znaczeń: to PILNE! Izrael Jeruzalem Œwištynia Salomona Œwištyni Jerozolimska Syjon Syjam

mi ster jum mi ster(em) jum(wymiana dóbr) my star Jum(wymiana dóbr) .. gwiazda przewodnia

" oznacza nie coœ, czego nigdy nie możemy zrozumieć, ale coœ, co jest zakryte, coœ do czego nie mamy wglšdu." to Rozumiecie, nie majšc wglšdu ?! czy nie macie Wglšdu - więc nie rozumiecie. Rozumienie czegoœ bierze się -nie inaczej- jak z uzyskania WGLĽDU własnie Vistoœci Oczy-Vistosci ..czegoœtam. no , ale to poboczne. ważniejsze jest to pod kreskš -----------------------------

··Dar doceniam twoj zapal..ale nawet nie wiesz, co mowisz: ALLELLUJA=ALL EL(ochim) U+JA

To nie magia ani czarodzieje to język hebrajski ! Dla innych nasze "ch" i " h" też jest niezrozumiałe i jednakowe. Katolicy nawet nie wiedza i nie tylko oni , że Alleluja to nic innego jak Chwała Jahwe......Allelu-Jah . Misterium łac. tajemnica - przekracza to granice myœlenia i planowania człowieka, a zarazem odpowiada jego najgłębszym tęsknotom. Zwykły, poczštkowy stan człowieka - podwójne ukrycie od niego Stwórcy, gdy on nie widzi na œwiecie żadnych skutków istnienia Stworzyciela - i wierzy w przyrodę. Gdy z powodu niewystarczajšcego zbliżenia się ze Stwórcš człowieka przeœladujš nieszczęœcia i on wierzy, że jest to skutek jego postępków i rezultat zarzšdzania Stwórcy - taki stan nazywa się prostym ukryciem (w danym wypadku on wierzy w przestępstwo i karę). Na tych dwóch stanach i polega podstawowa praca człowieka w zbliżeniu się ze Stwórcš, ponieważ jest możliwa z powodu ukrycia Stwórcy niezależnoœć woli. I gdy siłš wiary idzie człowiek na spotkanie ze Stwórcš, stara się widzieć Jego w każdej odbywajšcej się czynnoœci, to stopniowo odkrywa mu się Stwórca i jasno widzi człowiek wszystkie przyczyny i skutki zarzšdzania œwiatem - i już wypełnia przykazania (niszczy egoizm), jawnie widzi w tym potrzebę i ogromnš korzyœć. I jasne, że nie może już zawrócić z powrotem, ponieważ widzi, odczuwa i przewiduje karę która jest skutkiem a nie przyczynš. I oczyszczajšc siebie dalej, osišga poziom miłoœci wzajemnej ze Stwórcš i jako skutek tego osišga absolutne pojęcie Stworzyciela - na tym i polega cel ostateczny każdego i ze względu na niego stworzone sš wszystkie œwiaty oraz siły, które nimi rzšdzš i w nich zamieszkujš. I wskazuje Tora jako wezwanie: " Œwiat swój masz pojšć, ujrzeć jeszcze przy życiu". I na tym polega nagroda za długš i ciężkš drogę w ciemnoœciach, w stanie ukrycia Stwórcy, kiedy wolnym wysiłkiem woli na przekór przyrodzie i społeczeństwu, pokonuje człowiek barierę między naszym i duchowym œwiatami w poszukiwaniu Stwórcy. I im wieksze trudnoœci napotyka na poczštku tej drogi, i z im większej odległoœci, tym bardziej jest silne pojmowane uczucie obustronnej miłoœci. I do tego celu należy się zmierzać stale podczas nauki i wypełnianiu Tory - tylko wtedy możliwy jest sukces, w przeciwnym wypadku zajęcia Torš zwracajš się przeciwko człowiekowi i tylko zwiększajš jego egoizm. Stšd pochodzš dwie nazwy Tory - otwarta (nigle) i ukryta (nistar), ponieważ od człowieka zależy, otworzy mu się Stwórca drogš Tory lub na odwrót jeszcze bardziej ukryje się od niego. Tora to pięć ksišg Prawa Bóg zaproponował przyjęcie Tory każdemu z narodów i języków - które jednak odrzuciły Jej przyjęcie - aż pokazał Jš Jisraelowi, który Jš przyjšł. Tora została dana [Moszemu-Mojżeszowi na Górze Synaj] po czterdziestu dniach, a ludzka dusza ukształtowana jest w czterdzieœci dni [od poczęcia]. Ktokolwiek strzeże [czyli przestrzega] Tory, tego dusza będzie strzeżona; ktokolwiek nie strzeże Tory, jego dusza nie jest strzeżona. Bardziej zrozumiałe misterium ????? Izrael - od biblijnego patriarchy Jakuba, zwanego póŸniej Izraelem, czyli „walczšcym z Bogiem”, uważanego za wyłšcznego protoplastę Izraelitów. Prawo pierworództwa dotyczy błogosławieństwa po ojcu i jest naturalnym prawem z racji urodzenia. Przywilej ten wynika z pochodzenia .Prawo pierworództwa przeszło od Abrahama na Izaaka a potem na Jakuba - Israela. Lud Izraela wywodzi się z grup plemiennych, co okreœla się kjako " zwišzek" w j.hebrajskim pisze się "berit" ( "brit" się wypowiada _ dla " ludu" jest hebrajskie słowo "ish" - tak więc " zwišzek ludu" , z Izraela brzmi "BRIT-ISH" Czy może to być przypadek? Jeruzalem - Jerozolima miasto o bardzo długiej historii - jego poczštki sięgajš III tysišclecia p.n.e.. Król Dawid przeniósł stolicę państwa Izrael z Hebronu do Jerozolimy. Gdyby Dawid nie uczynił z Jerozolimy swojej stolicy, miasto prawdopodobnie pozostałoby małym miasteczkiem leżšcym pomiędzy górami i wzgórzami. Dawid obwarował i rozbudował całe miasto. Sprowadził do Jerozolimy Arkę Przymierza. Jego syn, król Salomon zbudował tam œwištynię w X wieku p.n.e. (tzw. Pierwsza Œwištynia). Œwištynia Salomona - Œwištynia Jerozolimska to to samo - ( Œwištynia w Jerozolimie ) dom Boga - jedyna œwištynia judaizmu stojšca niegdyœ w Jerozolimie. Powstała w latach 966-959 p.n.e. za czasów króla Salomona, który podobno wzniósł jš w cišgu 7 lat na miejscu wskazanym uprzednio przez króla Dawida, na wzgórzu Moria ("œwięta skała") w północno-wschodniej częœci Jerozolimy, na którym Abraham miał złożyć w ofierze na żšdanie Boga JHWH swego syna Izaaka). Do Œwištyni, otoczonej kilkoma dziedzińcami, przylegał od południa zespół pałacowy. Pierwsza Œwištynia została zniszczona przez wojska babilońskiego króla Nabuchodonozora II w 586 roku p.n.e. Syjon - jedno ze wzgórz Jerozolimy; po zbudowaniu przez Salomona Œwištyni Jerozolimskiej nazwš Syjon okreœlano wzgórze œwištynne, póŸniej samo miasto i jego mieszkańców („córki Syjonu”, „dzieci Syjonu”) obecnie nazwa innego wzgórza, na pd.-zach. od œwištynnego Syjam nie ma nic wspólnego z judaizmem to starodawna nazwa Tajlandii jak i kotów syjamskich :) ps.utożsamiam się z narodem żydowskim nie z racji pochodzenia, krwi, korzeni czy czegokolwiek ale z racji wiary w Jednego Boga. Nie ważny jest koszt ciała istotniejsze jest by nie kosztowało to ducha :) Można poczytać o laboratoryjnych tworach , ale niekoniecznie się z tym zgadzać! Kłamstwo okraszone odrobinš prawdy może nawet smakować ale jest truciznš dla " zdrowia" . Posyp swojš ulubionš potrawę arszenikiem a nie zjesz jej do końca ze smakiem. I o to w zyciu naszym chodzi aby dokonywać wyboru przez selekcję również i przyjšć to co jest skondensowane ale treœciwe :)

Niezłe kombinacje językowe spekulujesz :)))))) ale niestety nie wywodzš sie one z niczego innego jak tylko z twojej zabawy literkami :)))

Dziękuję z wyjaœienie słów kilku. Dobra. mam te puzzle. Wszystko się składa. "Katolicy nawet nie wiedza i nie tylko oni , że Alleluja to nic innego jak Chwała Jahwe......Allelu-Jah ." A żydzi i katolicy nie znajš kolejnej warstwy odsłony: ALLELLUJA=ALL EL(ochim) U+JA --- Zanim PO-Każę, Powiem, pre-Sumer zdradził: "Ammatum" to "Ziemia", też "lšd". to słowo wywodzi się ze składowych: "mocna podstawa", "moc"; "Ammatum" = "EMUKU"(siła), "KISRU"(moc) + "SUGUS" (fundament) mówi wam to coœ? bo już inaczej przetłumaczyć nie potrafię. Żydom, Katolikom,pochodnym ..powinno wystarczyć. Twórca Nieba i Ziemi, to u Sumerów "Apsu" (i o dziwo tu znów utrata mocy, bo "APSU" to wzięte z: "AB" (Dom) "ZU" (Mšdroœć) jednakże nie mamy już "ABZU" ...ino APSU [bez mocy] ..czyli ani domu, ani mšdroœci (lub dom na krzywym fundamencie i ćwierć-mšdroœć, co do głupoty prowadzi ) MÓWI WAM TO COŒ !!!! ???? !!!! ..a to dopiero poczštek(tłumaczenia) Choć tych Dziejów co były już Koniec... ---------------------------------- teraz musze popracować. Prosze o nie rozwijanie tego wštku przez chwilę. (lecz notatki robić)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 38
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.