| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czy biblia mówi prawdę? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 36 |
|
Heh..tak sie zastanawiam=/ Bo przecież W bibli pisze że każdy człowiek pochodzi od Adama i Ewy..oni mieli synów, z czego jeden został zabity...To skšd Ci wszyscy ludzie się wzieli?? Co syn z matkš.....!!?? Heh..po drugie..słyszałam że to tak naprawde Judasz został zmuszony przez Jezusa,aby Go wydać..=/ A w bibli pisze co innego...I Judasz jest przedstawiony jako zły człowiek...Albo czytałam też o tym że Magdalena całowała sie z Jezusem...i ponoć mieli dzieci??? Noo ludzie..już nie przesadzajmy..
|
|
|
no ...:)))
to prawdwa że naprawdę bilbila mówi że mówi on a oni słuchajš :))))
|
|
|
Biblia w wersji obecnej to stek bzdur, trzeba by poczytać w oryginale. No tak, ale w którym? Przecież pierwsze księgi powstawały dużo wczeniej niż żył Jezus.
|
|
|
"Biblia w wersji obecnej to stek bzdur, trzeba by poczytać w oryginale. No tak, ale w którym? Przecież pierwsze księgi powstawały dużo wczeniej niż żył Jezus."
Stek bzdur to tekst który napisałe. Najwyraniej nigdy Biblii nie czytałe i nie masz o niej zielonego pojęcia.
Najpierw zapoznaj sie z jej treciš, a potem chętnie z tobš podyskutuję na temat jej ewentualnych błędów.
OK?
:-)
|
|
|
Autor: Watcher (---.com)
Data: 17-06-2006 16:09
"Biblia w wersji obecnej to stek bzdur, trzeba by poczytać w oryginale. No tak, ale w którym? Przecież pierwsze księgi powstawały dużo wczeniej niż żył Jezus."
To wielka przesada. Ale twoje wštpliwoci i hipotezy powiniene analizować a nie mówić o nich jak o fakcie. Ale co do tłumaczeń to prawda jest wiele niecisłoci spowodowanych wiekiem wydarzeń a Czasem ich spisania i tłumaczeniami , nie budzi niczyich wštpliwoci, że lata minš nim badacze więtych pism poprawiš ewentualne błędy.Wszystko to jednak nie podważa znaczenia Biblii
|
|
|
Czuje się, jakbym czytał francuskie forum dyskusyjne n/t Biblii.
Biblia została napisana pod natchnieniem Boga, więc wy jej treci nie zmieniajcie!!!
|
|
|
Istniejš trzy rodzaje prawdy:
prawda, cała prawda i gówno prawda.
I tak się zastanawiam dlaczego większoć ludzi nie potrafi połšczyć wielu wštków w jeden. Dyskutujš na jaki temat w oderwaniu od innych.
http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=64512&p=4
Mylcie wielowštkowo i wielowymiarowo wiedzšc, że Biblia nie opisuje całoci istnienia wszechwiata i jest tylko "więtš księgš" jednej z wielu religii, które sš tylko uproszczonymi interpretacjami.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Starajcie się objšć waszym umysłem jak największš częć rzeczywistoci i pamiętajcie, że możecie czerpać ze Wszystkiego.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ziemia jest tylko jednš stronš w Księdze Istnienia, ukrytš w korytarzach czasu.
Sš istoty podróżujšce przez wymiary i czas.
Wasz wiat niedługo się rozpadnie i jeli nie radzicie sobie z trzema wymiarami, to nie odnajdziecie się w wiecie z większš ilociš wymiarów.
Wyszedłem sobie na balkon, spojrzałem z szóstego piętra, wypiłem piwko, wypaliłem papieroska, co poczułem i naszły mnie takie myli :)
[%sig%]
|
|
|
Człowiek zachodu idzie do kocioła i mówi do Boga.
Człowiek Wschodu siada na szczycie góry i rozmawia z Bogiem.
Wypiję jeszcze trochę i może co jeszcze mi się przypomni :)
Trzeba się trochę oderwać od tej ograniczajšcej rzeczywistoci.
Nie oglšdaj telewizji, bo będziesz mieć w głowie glisty.
[%sig%]
|
|
|
|
|
|
Tak Biblia mówi prawdę, a raczej Tora mówi prawde.
Biblia jakš my znam z tak wielu przekładów posiada tyle samo zmian albo i jeszcze więcej , które już nie odzwierciedlajš tej prawdy.
Np. jesli chodzi o Imię Boga w starszych przekładach było Imię, w nowszych nie ma !
I [am] Jehovah, this [is] My name, And Mine honour to another I give not, Nor My praise to graven images.
Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstšpię innemu ani czci mojej bożkom.
They ascribe to Jehovah honour, And His praise in the isles they declare.
Niech wszyscy Panu oddajš chwałę, Niech Go opiewajš na wszystkich wyspach.
Jehovah hath delight for the sake of His righteousness, He magnifieth law, and maketh honourable.
A Pan pragnie w swej sprawiedliwoci uczynić prawo wielkim i wspaniałym.
Thus said Jehovah, thy redeemer, The Holy One of Israel, `I [am] Jehovah thy God, teaching thee to profit, Causing thee to tread in the way thou goest.
Oto, co mówi Pan, Odkupiciel twój, więty Izraela: Ja Pan i Bóg twój, Ja nauczam cię tego, co zbawienne dla ciebie, to Ja prowadzę cię drogš, którš teraz kroczysz.
Tak mówi Pan, twój Odkupiciel, więty Izraela: Jam jest Pan, twój Bóg, pouczajšcy cię o tym, co pożyteczne, kierujšcy tobš na drodze, którš kroczysz.
There is no peace, said Jehovah, to the wicked!
Powiedział za Pan wyranie, że nie ma szczęcia dla bezbożnych.
Nie ma pokoju dla bezbożnych - mówi Pan.
Wzorcowe z trzech różnych przekładów. Tam gdzie jest Jehowvah zastšpiono Pan, dlaczego?
|
|
|
Bo Biblia ma być dla wszystkich, a nie tylko dla bezbożnych Żydów :)
[%sig%]
|
|
|
|
|
|
Przede wszystkim pod natchnieniem tekstów żydowskich i tego chrzecijanie tacy jak Watcher nie mogš Żydom darować.
Biblia to ciekawa ksišżka, warto jš przeczytać i pójć dalej.
Ale żeby była ona podstawš do jakich konfliktów - chore.
Widocznie niektórzy ludzie nie potrafiš żyć bez konfliktów, i dla takich każdy powód jest dobry.
http://media.putfile.com/02-Lzy-Szczescia
Wecie się ludzie wreszcie pogódcie, bo produkujecie zbyt dużo negatywnych wibracji i dostaniecie wreszcie w łeb, to może przejrzycie na oczy jak was niewielu zostanie.
[%sig%]
|
|
|
No niestety -brana doslownie -jest stekiem bzdur i tu sie zgodze.
W latach 70tych najwierniejsza wersje [z apokryfami] posiadali portugalczycy-
najbardziej przyczynili sie do oddania slow.
---
@Asienka16
Nic nie jest Ci w stanie wytlumaczyc [przekonac Cie],ze ten piekielny Dan Brown
ma racje,tyle tylko ,ze zerznal watek do filmu z ksiazek sir Laurence'a Gardnera.
Po prostu wiekszosc ludzi zostala wychowana w takiej religii i od dziecka ma
w-p-o-j-o-n-e poczucie wiary przez rodzine,najblizszych,kosciol.I to tyle.I az tyle.
|
|
|
Odnonie wiarygodnoci tekstu Biblii. Stary Testament był kopiowany tak dokładnie, że Masoreci - kopici więtych ksišg liczyli wszystkie litery, które przypisywali.
Dzisiaj okazuje się że z originalnych tekstów rzeczywicie nie zginęła ani jedna litera.
Oryginalne manuskrypty w językach hebrajskim i aramejskim spisywali ludzie będšcy Bożymi sekretarzami - zaczęto je sporzšdzać w roku 1513 p.n.e., a ostatnich zapisów dokonano wkrótce po roku 443 p.n.e.
O ile wiadomo, do dzi nie dotrwał żaden taki oryginał. Jednakże od poczštku bardzo starannie przechowywano owe natchnione teksty, jak również ich wiarogodne kopie.
Około roku 642 p.n.e., za czasów króla Jozjasza, znaleziono w wištyni „księgę prawa" Mojżeszowego - zapewne był to jej oryginał. Pieczołowicie przechowywano go już 871 lat.
Tamto odkrycie tak bardzo zaintrygowało pisarza biblijnego imieniem Jeremiasz, że opisał je w Księdze 2 Królów 22:8-10, a około roku 460 p.n.e. o zdarzeniu tym ponownie wspomniał Ezdrasz (2 Kronik 34:14-18).
Interesował się on takimi zagadnieniami, gdyż był „biegłym przepisywaczem w dziedzinie Prawa Mojżeszowego, które dał Bóg Izraela" (Ezdrasza 7:6).
Niewštpliwie miał dostęp do innych zwojów Pism Hebrajskich, sporzšdzonych przed jego czasami, a być może też do niektórych oryginałów. Ezdrasz najwyraniej był ówczesnym opiekunem Boskich pism (Nehemiasza 8:1, 2).
Od dni Ezdrasza wzrastało zapotrzebowanie na kopie Pism Hebrajskich. Podczas odrodzenia narodu żydowskiego w roku 537 p.n.e. i póniej nie wszyscy jego członkowie powrócili do Jerozolimy i Palestyny.
Tysišce pozostało w Babilonie, inni wyemigrowali na przykład ze względu na prowadzone interesy, toteż Żydów można było spotkać w większoci dużych orodków handlowych starożytnego wiata.
Wielu każdego roku pielgrzymowało z okazji różnych wišt do Jerozolimy, by oddawać Bogu czeć w tamtejszej wištyni, w której posługiwano się biblijnš hebrajszczyznš.
Za czasów Ezdrasza Żydzi mieszkajšcy w odległych krajach zbierali się w lokalnych miejscach zgromadzeń zwanych synagogami, gdzie czytano i omawiano Pisma Hebrajskie. Ze względu na znacznš liczbę takich rozproszonych miejsc wielbienia kopici musieli pomnażać istniejšce rękopisy.
W synagogach zwykle znajdowała się składnica zwana genizš. Żydzi przechowywali tam podarte lub zniszczone wskutek długiego używania rękopisy, które zastępowano nowymi kopiami przeznaczonymi do bieżšcego użytku w synagodze.
Od czasu do czasu zawartoć genizy uroczycie grzebano w ziemi, aby tekst - zawierajšcy więte imię Jahwe - nie został zbezczeszczony. W ten sposób w cišgu wieków przestało istnieć tysišce starych manuskryptów hebrajskiej częci Biblii.
Inaczej jednak stało się z bogatym zbiorem genizy w starej częci Kairu - prawdopodobnie dlatego, że jš zamurowano i zapomniano o niej aż do drugiej polowy XIX wieku.
W roku 1890 podczas remontu synagogi zbadano zawartoć genizy, po czym jej skarby stopniowo wyprzedano lub rozdano.
Stosunkowo kompletne rękopisy i tysišce fragmentów (niektóre prawdopodobnie z VI wieku n.e.) trafiły stamtšd do biblioteki uniwersytetu w Cambridge oraz do innych bibliotek w Europie i Ameryce.
|
|
|
Wiadomo, że skrybowie nie dokonywali zmian w pismach, chociażby dlatego, że byli to w większoci ludzie niepimienni i tylko kopiowali (przerysowywali litera po literze) to, co dostawali w tym celu. Taka była ich rola, a nie inna.
Zapisy w księgach religijnych zmieniano przez tysišce lat, a nie w cišgu jednego czy dwóch ostatnich miesięcy. W tym okresie sama ludzkoć przeżyła kilka społecznych rewolucji. Przecież więte teksty, uznawane przez wiernych za jedyna i przez Boga natchnione, były wielokrotnie kodyfikowane, sortowane i… na powrót przerabiane. Pierwszej oficjalnie odnotowanej segregacji dokonano na kongresie kapłanów w Jamanii (Jabne), gdzie wszystkie księgi więte ludzkim orzecznictwem podzielono na kanoniczne, zgrupowane pod szyldem Biblii, oczyszczane już od III wieku przed Chrystusem, i apokryfy, księgi nie pasujšce do prowadzonej przez Kociół polityki. W 325 r. po Chrystusie mocš soboru Nicejskiego specjalni korektorzy kocielni znowu solidnie okroili i przerobili Pismo więte w sensie tego, co za właciwe uznanym zostało. W roku 383 na polecenie papieża Damazego I sporzšdzono kolejny przekład, zwany od tej pory Wulgatš. Mało tego, w VII i VIII wieku naszej ery za boskie teksty wzięli się masoreci, którzy nie tylko przyjęli nowy kanon (raz na zawsze okrelili), ale ustalili nawet kolejnoć zdań i porzšdek słów w zdaniach. A i to nie był kres przeróbek, bo następne stulecia wyeliminowały jeszcze wiele goršcych tekstów i ksišg niewygodnych dla Kocioła.
A i tak więte księgi rażš sprzecznociami, dajšc wyraz coraz większemu niezadowoleniu mšdrzejszych z każdym pokoleniem wyznawców i powodujšc nawet odejcie wielu duchownych z łona Kocioła, i – co znamienne – ruchy reformatorskie. Błędy owe – twierdzš oni – nie mogłyby zaistnieć, gdyby teksty biblijne pisane były pod dyktando Ducha więtego. I trudno odmówić im racji.
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 36 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |