| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Filmy z "przeslaniem" | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 38 |
|
jest wiele filmow w ktorym pod plaszczem wartkiej akcji czy strezlanin tak ubostwianych przedostaja sie pewne niepokojace tresci
na poczatek cos z "nowosci"
v jak vendetta...orwellowski swiat pelnej inwigilacji, film dosc IN YOUR FACE bez zbytniego maskowania, czyli co nas czeka w niedlugiej przyszlosci (w dyskotekach angielskich pobierane sa odciski palcow!!)
|
|
|
the mandzurian candidate film opowiadajacy o praniu mozgu, jakie ma miejsce w wojsku, tu poddanym takim "zabiegom" zostaje kandydat na prezydenta (obserwujac dżordża dabliu nie takie szoukujace?)
enemy of the state pokaz technologii inwigilacji, ktora nawiasem jest kilka razy bardziej zaawansowana niz ta pokazana na filmie
sin city tu tych tresci jest bardzo duzo wydaje sie ze frank miller jest osoba z "wewnatrz" ....zywienie sie strachem postaci granej przez nicka stahla Roark Jr./Yellow Bastard brzmi znajomo w swietle wielu teorii(choćby tej jaszczurzej)...poza tym jest zatrzesienie dowodow na masowe groby torturowanych ludzi...choc brzmi to groteskowe te rzeczy sie dzieja naprawde..
|
|
|
Filmy z przesłaniem?
Dla mnie zdecydowanie "Pišty element".
Płakałem razem z Lilu, gdy zapoznawała się ze złem tego wiata.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
nie do konca o takie przeslanie mi chodzilo, a tresci z teorii konspiracyjnych mozliwe scenariusze przyszlosci....chyba wszystkim znajomy jest 1 odcinek serialu The Lone Gunmen opowiadajacy o wlatujacym samolocie w WTC, nie byloby w tym nic dziwnego, ale odcinek wyemitowany zostal z 3 lata przed wydarzeniami 9.11...
w stanach leci serial o pani prezydentowej(gl rola Geena Davis), sa teorie ze ma to przygotowac, konserwatywnych w wyborze kobiety na prezydenta, amerykanow na hilary clinton lub condoleeze rice jako nastepnego prezydenta kontynuujacego polityke dżordza dabliu
dalej ciekawy jest mlodziezowy serial Veronica Mars...jest w nim pelno symboli masonskich, glowna bohaterka ma naziwsko Mars,szkola sie nazywa Neptune, a nad biurem detektywist jej ojca jest znak piramidy z okiem horusa...pojawia sie nazwisko Fizpatrick i naprawde wiele innych
|
|
|
Nie oglšdam telewizji i dzięki temu mam czas na inne rzeczy.
To jest dopiero przesłanie.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
tych seriali nie ma w telewizji...w telewizji masz klan i plebanie
|
|
|
Ja pamietam i polecam serial po namtej stronie. Seria SF opowiadajšca o nieprzeciętnych zdarzeniach, które przytrafiajš się przeciętnym ludziom. Bohaterzy tego serialu majš do czynienia z wieloma niewiarygodnymi przypadkami tj. spotkania z obcymi, genialnymi wynalazkami, niespotykanymi istotami, niesamowitymi chorobami, zagadkami natury, czy też ukrytymi na co dzień, możliwociami ludzkiego mózgu.
Każdy epizod rozpoczyna się charakterystycznym tekstem wprowadzajšcym, wspólnym dla całej serii, a następnie jest ujęty w krótki komentarz na poczštku i na końcu właciwego filmu, który podkrela dylematy moralne przedstawione w danym odcinku.
Tematyka serialu dotyczy zachowania zwykłych ludzi, którzy znaleli się w niezwykłych, fantastycznych sytuacjach. Poszczególne filmy często nawišzujš do współczesnych problemów, takich jak np. klonowanie i rola techniki w codziennym życiu, ale dotykajš też uniwersalnych aspektów ludzkiej natury. Atmosfera serii jest dosyć mroczna, ale nie pozbawiona pozytywnych elementów.
W tym serialu podoba mi sie to ze najczesciej nie konczy sie on happy end-em i ciekawym komentarzem na koncu.
Leciał na 1 lub 2tv około 1 w nocy i zawsze starałem sie go ogladac.
|
|
|
"Mucha" ?
"Adwokad diabla" ?
"Szosty zmysl" ?
a co nas czeka, lub juz to juz mamy, to polecam (goraco) "1984" na podstawie Orwelowskiej powiesci o tym samym tytule. I moze jeszcze stare "Brasil" z Robertem De Niro w doskonalej "chorej" roli kominiarza-rewolucjonisty.
zreszta rzeczywistosc przerasta wszelka fikcje
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
"ame agaru"
"akira"
"wiosna, lato, jesień, zima i .. wiosna"
"3-Iron"
"kundun"
i .. jeszcze kilka by się znalazło :)
Romek .. bravo to: "zreszta rzeczywistosc przerasta wszelka fikcje" :)
uch .. może nareszcie pójdę spać :D
[%sig%]
|
|
|
wiosna, lato, jesień, zima i .. wiosna" oglodalem ten film jak lubie takie filmy ale tego juz niemoglem ztrawic <najlepsza scena w lodzi mlody mnich i dziewczyna :P>
|
|
Wina tuska |
|
Najlepszy moim zdaniem serial (z przesłaniem:D) Lost-Zagubieni.
A film? O dziwo Gwiezdne Wojny niosš przesłanie i to duże. Sš połšczeniem religii, polityki, wiary, miłoci i kilku innych rzeczy. Nawet dla osób nie zaiteresowanych SW tak dla wiadomoci pisze, jednak przesłanie majš.
[%sig%]
|
|
|
Jeżeli Ziemia ma się odwrócić to równie dobrze Jowisz lub Saturn może zostać gwiazdš---ODYSEJA KOSMICZNA 2001
|
|
|
Podziemny kršg (fight club) Film poprostu wciska w fotel swš głębokociš i przesłaniem, tak psychologicznego filmu nie widziałem a filmy oglšdam w ilociach masowych i na nich się naprawde znam... Jak kto tego nie widział to polecam.
|
|
|
....hm a pamieta ktos taki film...nie pamietam tytulu ale niedawno,chyba rok albo dwa temu byl w kinach...o tym ze ufo mialo deal z rzadem i zabieralo dzieci wymazujac pamiec o nich rodzicom
dziwny byl...tzn.obszedl sie bez wiekszego moim zdaniem echa....moze specjalnie tak go zrobiono zeby na nikim nie wywarl wrazenia,ale gdyby co to"filmow sie naogladalismy"...?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 38 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |