Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
calun turynski
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 40

Slyszalam juz wiele opinii na temat prawdziwosci calunu turynskiego(osbiscie uwazam ze to fake),ale ostatnimi czasy przeczytalam w ksiazce"Templariusze-tajemni straznicy tozsamosci Chrystusa"iz osoba widoczna na calunie to Leo Da Vinci....a linia wyraznie oddzielajaca glowe"zbawiciela"od reszty ciala ma wskazywac na sciecie..... jest tam tez wiele wywodow wskazujacych na obsesje Leo na punkcie Jana Chrzciciela,podobno rowniez templariusze obok Marii Magdaleny czcili tez Jana a Jezusa uwazali za uzurpatora...

czytałem tylko Fragmenty, Ale wyglšda to wszystko dosyć spójnie i Prawdopodobnie.

szykujcie sie jutro koniec swiata!!!!!!!!!!!!!!liczba demona to 666

"Wykonane w 1988 roku analizy z uzyciem izotopow wegla udowodnily wszystkim,z wyjatkiem garstki zaslepionych fanatykow,ze wizerunek ten pochodzi z poznego sredniowiecza lub wczesnego renesansu.(...) Calun Turynski-co stwierdzaja zgodnie zarowno zwolennicy,jak i przeciwnicy jego autentycznosci-zachowuje sie jak fotografia.Podlega dziwnemu "efektowi negatywu",co oznacza,ze obraz ogladany golym okiem jest zamazany,ale w negatywie widac go bardzo wyraznie.Poniewaz zadne ze znanych malowidel czy sztychow nie zachowuje sie w ten sposob "calunowcy",uwazajate wlasciwosci obrazu za dowod jego cudownego charakteru.Odkrylismy jednak,ze wizerunek twarzy na calunie jest fotografia. Brzmi to niewiarygodnie,ale taka jest prawda.Wspolnie z Keithem Prince'em odtworzylismy przypuszczalna techniketworzenia takiego obrazu i w ten sposob jako pierwsi uzyskalismy wyjasnienie jego tajemniczych wlasciwosci.Mimo twierdzen "calunowcow",ze nie mozna tego dokonac,dopielismy swego,poslugujac sie wyjatkowo rpostym sprzetem.Wystarczyla nam camera obscura,tkanina nasaczona latwo dostepnymi w 15 wieku substancjami chemicznymi i silne swiatlo. Obiektem naszej eksperymentalnej fotografii bylo jednak gipsowe popiersie dziewczyny,niedajace sie w zaden sposob porownac z twarza na calunie turynskim. Nie jest to bowiem,jak powszechnie sadzono,wizerunek Jezusa,lecz portret tworcy obrazu. Mowiac krotko,Calun Turynski jest liczaca ponad 500 lat fotografia samego Leonarda Da Vinci. Nie moglo to byc,jak twierdza niektorzy,dzielo poboznego chrzescijanina.Calun Turynski,widziany w negatywie,pokazuje umeczone i zakrwawione cialo Jezusa. Nalezy pamietac,ze nie mamy tu do czynienia ze zwykla krwia,bo dla chrzescijan jest ona nie tylko boska w doslownym sensie:stanowi rowniez srodek zbawienia swiata.Naszym zdaniem nie mozna nazywac wyznawca Chrystusa kogos,kto "podrabia" jego krew.Nie wykazuje tez szacunku dla Jezusa czlowiek,ktory zastepuje jego twarz swoja. Leonardo uczynil obie te rzeczy,tworzac swoje dzielo niezwykle starannie,a nawet,jak nalezy podejrzewac,z pewnym upodobaniem.Wiedzial,oczywiscie,ze calun z domniemanym wizerunkiem Jezusa-nikt bowiem nie mogl zadawac sobie sprawy,iz jest to portret florenckiego artysty-stanie sie celem masowych pielgrzymek jeszcze za jego zycia.O ile wiemy,obserwowal z ukrycia modlacych sie przy nim ludzi-pasowaloby to do jego charakteru.Ale czy domyslal sie rowniez,jak wielu pielgrzymow bedzie czynilo przed jego wizerunkiem znak krzyza w ciagu nastepnych stuleci?Czy wyobrazal sobie,ze w przyszlosci inteligentni ludzie beda nawracali sie na katolicyzm patrzac na te piekna,umeczona twarz?Czy mogl przewidziec,ze wyobrazenia Jezusa w kulturze zachodu beda wzorowane glownie na Calunie Turynskim?Czy zdawal sobie sprawe,ze pewnego dnia miliony ludzi na calym swiecie beda czcily wizerunek pietnastowiecznego heretyka homoseksualisty zamiast swego ukochanego Boga,ze Leonardo da Vinci stanie sie doslownei wyobrazeniem Jezusa Chrystusa?"

To Ty chcesz przekonać tę garstkę fanatyków??

a co zaliczasz sie do nich? kazdy ma oczy i uszy i ocena nalezy do tych rzeczy na ktore ja nie mam wplywu,chce poznac opinie innych ,czegos nowego sie dowiedziec lub ewentualnie poznac kontrargumenty

Co Ty, nie zaliczam się do żadnych fanatyków, lecz nie widziałam tego filmu Kod Leo Da Vinci, więc nie bardzo wiem, skšd ta cała fascynacja. Ciekawe też, ile jest wyznawców Elvisa....

proszeeeeee ...... to nie z zadnego filmu!!! Elvis?hmmm przynajmniej mi nikt nie wmawia ze po wodzie lazil....

http://recollectionbooks.com/bleed/images/music/elvisCross.jpg

cos ni ma obrazka

u mnie je st

http://recollectionbooks.com/bleed/images/music/elvisCross.jpg

http://www.nateanddi.com/wp-images/nateandjesus.gif

taka jedna "Nie moglo to byc,jak twierdza niektorzy,dzielo poboznego chrzescijanina.Calun Turynski,widziany w negatywie,pokazuje umeczone i zakrwawione cialo Jezusa. Nalezy pamietac,ze nie mamy tu do czynienia ze zwykla krwia,bo dla chrzescijan jest ona nie tylko boska w doslownym sensie:stanowi rowniez srodek zbawienia swiata.Naszym zdaniem nie mozna nazywac wyznawca Chrystusa kogos,kto "podrabia" jego krew.Nie wykazuje tez szacunku dla Jezusa czlowiek,ktory zastepuje jego twarz swoja. Leonardo uczynil obie te rzeczy,tworzac swoje dzielo niezwykle starannie,a nawet,jak nalezy podejrzewac,z pewnym upodobaniem" Co to za Człowiek, który zbawia Siebie i Œwiat CUDZĽ KRWIĽ ????!!! ..i Ma do niej instrumentalne podejœcie ["(...)stanowi rowniez srodek (...)"] "Naszym zdaniem nie mozna nazywac wyznawca Chrystusa kogos, kto "podrabia" jego krew." Przecież IDEĽ wszelkiego WYZNAWSTWA jest PODRABIANIE swoich Guru, nauczycieli, Mistrzów!!! ..a w każdym razie, podšżajšc za nimi w sposób niegramotny (z pominięciem Rozumienia zasad RELATYWIZMU) zawsze każde "Wyznawstwo" się do tego sprowadza finalnie. "Nie wykazuje tez szacunku dla Jezusa czlowiek,ktory zastepuje jego twarz swoja." TO DOBRE!!!! :) Spojrzcie w siedziby wyznawcow Kat-O-Landu.... Tam sie roi od twarzy jp2! "Leonardo uczynil obie te rzeczy" Leonardo jest Geniuszem!!! Z Pewnoscia UCZYNIL TO DLA TWOJ-EGO DOBRA!!!

CAŁUN TURYŃSKI - jest prawdziwy - zadałem pytanie i dostałem odpowiedŸ: " Na płótnie sš moje pieczęcie odbite własnš krwiš" Na poczštku czasów ostatecznych wielu szyderców i przeœmiewców będzie celowo chciało podważyć prawdziwš wiarę lecz macie na to niewiele czasu. Już jutro słowa które podałem mogš się potwierdzić - oglšdajcie jutro niebo - .......

Skonczcie z tym 666 i koncem swiata... zadnego konca nie bedzie AA i zacznijmy od tego ze jak nei wiecie kogo jest liczba 666 to lepiej sie nie odzywajcie <lol2> Liczba 666 jesli przypisywana Lucyferowi (Diabłu) Szatan u Diabła to jak U Boga Jezus, jego Syn, wysłannik (łšcznik z ziemia) a demony to duchy badz potwory (armia diabła)

rokita:"Już jutro słowa które podałem mogš się potwierdzić - oglšdajcie jutro niebo - ......." MOGA! a jak nie (prawdopodobnie nie)? Czarny wiesz dokladnie co znaczy Lucyfer ? bo ja slyszalam ze "niosacy swialo"czy jakos tak,to kolejne pojecie wypaczone przez koscciol,tak jak almah mloda kobieta tlumaczone na dziewica,stad matka jezusa dziewica! X-Balance ja nie twierdze ze nie jest geniuszem i ze nie podziwiam tego co zrobil (jesli rzeczywiscie on to zrobil)!!!

taka jedyna dobrze zgadza sie co napisalas ale tym okresleniem nazywano Lucyfera wieki temu a według póŸniejszej tradycji chrzeœcijańskiej "Lucyfer" to imię zbuntowanego przeciw Bogu anioła. Interpretacja ta jest wytworem okresu œredniowiecza.

Zobaczymy, co się jutro stanie Grzegorz Maria, a jak nie to "dam Ci w mordę" i będę przeœladowała na tym forum do końca œwiat, żebyœ już nigdy, ale to przenigdy, nie imał sobie ludzi za głupców.

no!i racja Natalia D!!!!ja jutro w niebo nie bede mogla dlugo patrzec bo do roboty ide ale pewnie pozniej poczytam sobie relacje z KONCA SWIATA!!!!uuuuuuch juz mnie ciarki przechodza na sama mysl!!!;P
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 40
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.