Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
dowody na istnienie duszy
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24

Proszę o wpisy. Czym Waszym zdaniem jest dusza i jakie sš dowody na istnienie jej po œmierci. Co sie z niš dzieje... Proszę o mocnš argumentację. Pozdrawiam!

Dusza jest projektem swojego domu czyli ciała. Czy umiesz samemu kreować swój projekt? (a może zatrudniasz Archi-tektów?) Archi - tektura..........Stara-tektura............. jest niekiedy ceniona ze względu na klasę zabytków. Kustosz oprowadza wycieczki po Planetarnym Muzeum. Szopka sprawia wrażenie żywej. Ale poruszanie rękami i nogami nie jest wcale oznakš ŻYCIA! Pajacyki poruszajš się gdy włożyć bateryjkę. Komputera nie nazywamy istotš żywš, nawet kiedy "samorealizuje" wprowadzone doń algorytmy. (AL-Go-Rytmy Alg-O-Rytmy)

Dusza jest strukturš energoinformacyjnš. http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=18456&p=3 http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=49371&p=1 Tak, jak œmierć nie jest końcem, tak i narodziny nie stanowiš poczštku. Jesteœmy wieczni , bo Życie, jako fenomen Jednoœci w Wieloœci i Wieloœci w Jednoœci, jest wieczne i tylko od nas samych zależy, jakie w nim pełnić będziemy jeszcze role. Jako Istota, jesteœmy czystš œwiadomoœciš i dla oddzielenia się od Stwórcy przyoblekliœmy się w œwietliste ciało, za którego poœrednictwem kontaktujemy się z niżej wibrujšcš materiš. Jeżeli chcemy wejœć w gęstsze rejony Wszechœwiata, zakładamy na siebie kolejne warstwy materii, pozwalajšce na odbieranie wybranej przez nas rzeczywistoœci. W naszym naturalnym stanie nie jesteœmy ograniczeni czasem, ani przestrzeniš, nie mamy też wyszczególnionych zmysłów - całe nasze œwietliste ciało jest jednym wielkim zmysłem, który możemy lokować w dowolnym miejscu Wszechœwiata. Chcšc doœwiadczać np. ziemskiej trójwymiarowej rzeczywistoœci, przenosimy częœć Siebie na Ziemię, otaczamy kolejnymi warstwami materii, aż do fizycznego ciała włšcznie. Ponieważ częœć Nas Samych, doœwiadczajšca na Ziemi, zarzucana jest danymi z trójwymiarowego œrodowiska, nie mamy przez to możliwoœci odbioru Siebie, jako Całoœci i otaczajšce nas realia uznajemy za jedyne prawdziwe, zaœ naszš formę ludzkš za całoœć naszego istnienia. Oczywiœcie, częœć Nas Samych obserwujšca to doœwiadczanie, odbiera całoœć naszego wielowymiarowego życia. http://www.ctn.com.pl/witkowski/start.php [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

dusza wazy 21 g ;/ jest to udowodnione jakoby naukowo ;/ [%sig%]

Wina tuska

Hmm... czytałam o tym... ale też pomyœlałam, że w chwili œmierci ciało człowieka może mniej ważyć z zupełnie innych powodów... bardziej fizjologicznych... Wiec czy opierać się tylko na pomiarze spadku wagi? Skšd pewnoœć, że ta różnica to właœnie dusza? http://hotnews.pl/artnauka-315.html Potrzebuję mocniejszych argumentów :) Pozdrawiam :)

Witaj. Jestem pewna że coœ takiego jak dusza istnieje.Wielokrotnie osobiœcie zetknęłam się z czymœ takim czego do dzisiaj nie potrafię wyjaœnić.Podam tylko kilka przykładów:nazajutrz po œmierci mojego byłego chłopaka/nie wiedziałam nawet że chorował/zadzwonił mój telefon,kiedy podniosłam słuchawkę usłyszałam piosenkę jakby puszczonš z magnetofonu takš z lat 50 tych bšdz 60/a był to rok 1991/,pomyœlałšm że to dzieci robiš kawały,ale tekst ten piosenki spowodował,że przeszły mnie ciarki"...chciałbym ci zamknšć oczy na zawsze.....",przestraszyłam się nie na żarty i rzuciłam słuchawkę na widełki.W tym samym dniu dowiedziałam się że Zbyszek nie żyje.Po tym wydarzeniu próbował 2 razy zabrać mnie do siebie ,ale dzielnie walczyłam/miałam już wtedy męża i malutkš kilkumiesięcznš córeczkę/.Najpierw jeszcze gdy byłam w cišży jechaliœmy autostopem z mężem i kolegš męża i nagle na prostej drodze wpadliœmy w poœlizg,kierowca zjechał na przeciwny pas i gdyby nie to że nic nie jechało z naprzeciwka już by nas nie było,w sumie wylšdowaliœmy w przecinym rowie,małe potłuczenia,ja w cišży na szczęœcie urodziłam zdrowš dziewczynkę.Drugi raz gdy mała miała 3 miesišce,jadłam łapczywie kurczaka,mała leżała w leżaczku i na mnie patrzyła ,nagle ..wielki kawał kurczaka zatkał mi cały przełyk,a tu nikogo w pobliżu,nie mogłam oddychać,czułam już szum w uszach/koszmar,bo dziecko na mnie patrzyło/,spojrzałšm na niš i z całej siły wyplułam wszystko z przełyku,by znów nabrać powietrza.Pózniej dał mi swięty spokój. Takich zdarzeń miałšm dużo więcej,jak by Cię to interesowało to napisz do mnie na pocztę. pozdrawiam, kasia

Największym i niepodważalnym dowodem istnienia duszy-tak jš teraz nazwiemy jest nauczenie się swiadomych,kontrolowanych wyjœc astralem z ciała ,jest to możliwe jesli znajdziemy dobrego nauczyciela( może niš być dobra ksišżka np.Lobsanga Rampy).Jesli to się nam uda to nabierzemy absolutnej pewnosci kim naprawdę jestesmy i że jestesmy niesmiertelni- a na Ziemi jestesmy tylko w scisle okreslonym celu.Odwagi uczcie się opuszczac ciało swiadomie i z pełnym zapamiętaniem wszystkiego jak powrócicie do cielesnej powłoki i to da wam szczęscie ,radosc,i pewnosc ze wszystko ma sens i prowadzi do rozwoju .

jednakże dusza œmiertelnš jest.

Co po œmierci? Judaizm przyjmuje istnienie po œmierci - dusza istnieje po œmierci ciała. Poœmiertnš rzeczywistoœć okreœlamy mianem Olam Haba. Nie wiemy, jakiego rodzaju istnieniem będzie ten bezcielesny byt. Sš pewne sugestie na ten temat, ale w żadne z nich wyznawca judaizmu wierzyć nie musi (w przeciwieństwie do wiary w istnienie jedynego Boga). Zdaniem niektórych w Olam Haba doznamy wielkiego spokoju i pokoju. Przyjmuje się, że dusza nie może się już dalej doskonalić - to możliwe jest jedynie wtedy, gdy istnieje ciało.

?? [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Te znaki zapytania tyczyły się wypowiedzi X-Scale. A co do wypowiedzi Wolare, to z tym że "dusza nie może się już dalej doskonalić - to możliwe jest jedynie wtedy, gdy istnieje ciało" się nie zgadzam. Badania "życia w zaœwiatach" dowodzš, że owszem rozwój duszy następuje najszybciej w œwiatach materialnych, ale w œwiatach duchowych też on zachodzi, z tym że wolniej. Dlatego jest duża kolejka do wcielania się na Ziemi, bo tu jest krótka i szybka nauka (ze względu na trudne warunki). Prawdš jest też, że większoœć istot pozostaje w œwiatach duchowych i nigdy się nie wciela. [%sig%]

Ja wcale nie odpowiadałem na twoje znaki zapytania :)))) SpóŸniłeœ się :))) Tzw. " badania życia w zaœwiatach " sa niczym innym jak tylko spekulacjami . Czy może udowodnione sš te " badania" ? ciekawe w jaki sposób ? Co do kolejki - stałeœ w niej ?

Co do kolejki, to mam znajomoœci ;) Byłem bardzo potrzebny (pewnej duszy, tu na Ziemi) i potrzebujšcy doœwiadczeń rozwijajšcych œwiadomoœć, w myœl zasady: "syty głodnego nie zrozumie, ale głodny głodnego zrozumie". Dla mnie to "Misja +2". Sš jakieœ sposoby [%sig%]

"Te znaki zapytania tyczyły się wypowiedzi X-Scale." sprecyzuj pytanie

Te sposoby ksišżkowe?

Napisałeœ: "jednakże dusza œmiertelnš jest." Co przez to rozumiesz? [%sig%]

wolisz językiem odczuciowo emocjowym czy biotechnologiczno-naukowym ?

Dusza istnieje ,jak udowodnic jednak , ze tak wlasnie jest,nie mozna tego nagrac i namacac, ale mozna doswiadczyc. Wiele osob tak wiele mowi o podrozach astralnych, fakt? czy wychwalanie . Kazdy kto faktycznie podrozuje astralnie i rozwija ten kierunek w pewnym czasie gubi cialo astralne i uwalnia dusze, ktora jest swiatelkiem widzi wszystko zupelnie inaczej niz cialo astralne i posiada wiecej mozliwosci.

zanim odpowiesz- to lekkie dalsze zagajenie masz tutaj: <http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=13597&p=46>

Nie pytałeœ się ale na twoje pytania sa odpowiedzi w Biblii - choć tak ja deptajš i ignorujš. Sami dokonujemy wyboru, wydaje sie nam i tylko wydaje , że słusznego - czy on jest słuszny czy nie ( wybór) Biblia też nas o tym poucza. Dlatego nie tylko warto ale trzeba jš czytac by œwiatło poznania w nas zajaœniało :) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: IdŸcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Mat.25;41 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na sšd, lecz ze œmierci przeszedł do życia. Jan 5;24 Czyż nie wiecie, że jeœli oddajecie samych siebie jako niewolników pod posłuszeństwo, jesteœcie niewolnikami tego, komu dajecie posłuch: bšdŸ [niewolnikami] grzechu, [co wiedzie] do œmierci, bšdŸ posłuszeństwa, [co wiedzie] do sprawiedliwoœci Rzym 6;16 Albowiem zapłatš za grzech jest œmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Rzym 6;23 Ci bowiem, którzy żyjš według ciała, dšżš do tego, czego chce ciało; ci zaœ, którzy żyjš według Ducha - do tego, czego chce Duch. Rzym 8;5 Bo jeżeli będziecie żyli według ciała, czeka was œmierć. Jeżeli zaœ przy pomocy Ducha uœmiercać będziecie popędy ciała - będziecie żyli Rzym. 8;13 Jako karę poniosš oni wiecznš zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego 2 Tes 1;9 A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guœlarzy, bałwochwalców i wszelakich kłamców: udział w jeziorze gorejšcym ogniem i siarkš. To jest œmierć druga. Obj Jana 21;8
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.