| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| dowody na istnienie duszy | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24 |
|
Proszę o wpisy.
Czym Waszym zdaniem jest dusza
i jakie sš dowody na istnienie jej po mierci.
Co sie z niš dzieje...
Proszę o mocnš argumentację.
Pozdrawiam!
|
|
|
Dusza jest projektem swojego domu czyli ciała.
Czy umiesz samemu kreować swój projekt?
(a może zatrudniasz Archi-tektów?)
Archi - tektura..........Stara-tektura............. jest niekiedy
ceniona ze względu na klasę zabytków.
Kustosz oprowadza wycieczki po Planetarnym Muzeum.
Szopka sprawia wrażenie żywej.
Ale poruszanie rękami i nogami nie jest wcale oznakš ŻYCIA!
Pajacyki poruszajš się gdy włożyć bateryjkę.
Komputera nie nazywamy istotš żywš,
nawet kiedy "samorealizuje" wprowadzone doń algorytmy.
(AL-Go-Rytmy
Alg-O-Rytmy)
|
|
|
Dusza jest strukturš energoinformacyjnš.
http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=18456&p=3
http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=49371&p=1
Tak, jak mierć nie jest końcem,
tak i narodziny nie stanowiš poczštku.
Jestemy wieczni , bo Życie,
jako fenomen Jednoci w Wieloci
i Wieloci w Jednoci,
jest wieczne
i tylko od nas samych zależy,
jakie w nim pełnić będziemy jeszcze role.
Jako Istota, jestemy czystš wiadomociš i dla oddzielenia się od Stwórcy przyobleklimy się w wietliste ciało, za którego porednictwem kontaktujemy się z niżej wibrujšcš materiš. Jeżeli chcemy wejć w gęstsze rejony Wszechwiata, zakładamy na siebie kolejne warstwy materii, pozwalajšce na odbieranie wybranej przez nas rzeczywistoci. W naszym naturalnym stanie nie jestemy ograniczeni czasem, ani przestrzeniš, nie mamy też wyszczególnionych zmysłów - całe nasze wietliste ciało jest jednym wielkim zmysłem, który możemy lokować w dowolnym miejscu Wszechwiata. Chcšc dowiadczać np. ziemskiej trójwymiarowej rzeczywistoci, przenosimy częć Siebie na Ziemię, otaczamy kolejnymi warstwami materii, aż do fizycznego ciała włšcznie. Ponieważ częć Nas Samych, dowiadczajšca na Ziemi, zarzucana jest danymi z trójwymiarowego rodowiska, nie mamy przez to możliwoci odbioru Siebie, jako Całoci i otaczajšce nas realia uznajemy za jedyne prawdziwe, za naszš formę ludzkš za całoć naszego istnienia. Oczywicie, częć Nas Samych obserwujšca to dowiadczanie, odbiera całoć naszego wielowymiarowego życia.
http://www.ctn.com.pl/witkowski/start.php
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
dusza wazy 21 g ;/ jest to udowodnione jakoby naukowo ;/
[%sig%]
|
|
Wina tuska |
|
Hmm... czytałam o tym...
ale też pomylałam, że w chwili mierci ciało człowieka może mniej ważyć z zupełnie innych powodów... bardziej fizjologicznych...
Wiec czy opierać się tylko na pomiarze spadku wagi? Skšd pewnoć, że ta różnica to włanie dusza?
http://hotnews.pl/artnauka-315.html
Potrzebuję mocniejszych argumentów :)
Pozdrawiam :)
|
|
|
Witaj.
Jestem pewna że co takiego jak dusza istnieje.Wielokrotnie osobicie zetknęłam się z czym takim czego do dzisiaj nie potrafię wyjanić.Podam tylko kilka przykładów:nazajutrz po mierci mojego byłego chłopaka/nie wiedziałam nawet że chorował/zadzwonił mój telefon,kiedy podniosłam słuchawkę usłyszałam piosenkę jakby puszczonš z magnetofonu takš z lat 50 tych bšdz 60/a był to rok 1991/,pomylałšm że to dzieci robiš kawały,ale tekst ten piosenki spowodował,że przeszły mnie ciarki"...chciałbym ci zamknšć oczy na zawsze.....",przestraszyłam się nie na żarty i rzuciłam słuchawkę na widełki.W tym samym dniu dowiedziałam się że Zbyszek nie żyje.Po tym wydarzeniu próbował 2 razy zabrać mnie do siebie ,ale dzielnie walczyłam/miałam już wtedy męża i malutkš kilkumiesięcznš córeczkę/.Najpierw jeszcze gdy byłam w cišży jechalimy autostopem z mężem i kolegš męża i nagle na prostej drodze wpadlimy w polizg,kierowca zjechał na przeciwny pas i gdyby nie to że nic nie jechało z naprzeciwka już by nas nie było,w sumie wylšdowalimy w przecinym rowie,małe potłuczenia,ja w cišży na szczęcie urodziłam zdrowš dziewczynkę.Drugi raz gdy mała miała 3 miesišce,jadłam łapczywie kurczaka,mała leżała w leżaczku i na mnie patrzyła ,nagle ..wielki kawał kurczaka zatkał mi cały przełyk,a tu nikogo w pobliżu,nie mogłam oddychać,czułam już szum w uszach/koszmar,bo dziecko na mnie patrzyło/,spojrzałšm na niš i z całej siły wyplułam wszystko z przełyku,by znów nabrać powietrza.Pózniej dał mi swięty spokój.
Takich zdarzeń miałšm dużo więcej,jak by Cię to interesowało to napisz do mnie na pocztę.
pozdrawiam, kasia
|
|
|
Największym i niepodważalnym dowodem istnienia duszy-tak jš teraz nazwiemy jest nauczenie się swiadomych,kontrolowanych wyjc astralem z ciała ,jest to możliwe jesli znajdziemy dobrego nauczyciela( może niš być dobra ksišżka np.Lobsanga Rampy).Jesli to się nam uda to nabierzemy absolutnej pewnosci kim naprawdę jestesmy i że jestesmy niesmiertelni- a na Ziemi jestesmy tylko w scisle okreslonym celu.Odwagi uczcie się opuszczac ciało swiadomie i z pełnym zapamiętaniem wszystkiego jak powrócicie do cielesnej powłoki i to da wam szczęscie ,radosc,i pewnosc ze wszystko ma sens i prowadzi do rozwoju .
|
|
|
Co po mierci?
Judaizm przyjmuje istnienie po mierci - dusza istnieje po mierci ciała. Pomiertnš rzeczywistoć okrelamy mianem Olam Haba. Nie wiemy, jakiego rodzaju istnieniem będzie ten bezcielesny byt. Sš pewne sugestie na ten temat, ale w żadne z nich wyznawca judaizmu wierzyć nie musi (w przeciwieństwie do wiary w istnienie jedynego Boga). Zdaniem niektórych w Olam Haba doznamy wielkiego spokoju i pokoju. Przyjmuje się, że dusza nie może się już dalej doskonalić - to możliwe jest jedynie wtedy, gdy istnieje ciało.
|
|
|
??
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Te znaki zapytania tyczyły się wypowiedzi X-Scale.
A co do wypowiedzi Wolare, to z tym że "dusza nie może się już dalej doskonalić - to możliwe jest jedynie wtedy, gdy istnieje ciało" się nie zgadzam.
Badania "życia w zawiatach" dowodzš, że owszem rozwój duszy następuje najszybciej w wiatach materialnych, ale w wiatach duchowych też on zachodzi, z tym że wolniej. Dlatego jest duża kolejka do wcielania się na Ziemi, bo tu jest krótka i szybka nauka (ze względu na trudne warunki).
Prawdš jest też, że większoć istot pozostaje w wiatach duchowych i nigdy się nie wciela.
[%sig%]
|
|
|
Ja wcale nie odpowiadałem na twoje znaki zapytania :))))
Spóniłe się :)))
Tzw. " badania życia w zawiatach " sa niczym innym jak tylko spekulacjami . Czy może udowodnione sš te " badania" ? ciekawe w jaki sposób ?
Co do kolejki - stałe w niej ?
|
|
|
Co do kolejki, to mam znajomoci ;) Byłem bardzo potrzebny (pewnej duszy, tu na Ziemi) i potrzebujšcy dowiadczeń rozwijajšcych wiadomoć, w myl zasady: "syty głodnego nie zrozumie, ale głodny głodnego zrozumie".
Dla mnie to "Misja +2".
Sš jakie sposoby
[%sig%]
|
|
|
"Te znaki zapytania tyczyły się wypowiedzi X-Scale."
sprecyzuj pytanie
|
|
|
Napisałe: "jednakże dusza miertelnš jest."
Co przez to rozumiesz?
[%sig%]
|
|
|
wolisz językiem odczuciowo emocjowym
czy
biotechnologiczno-naukowym
?
|
|
|
Dusza istnieje ,jak udowodnic jednak , ze tak wlasnie jest,nie mozna tego nagrac i namacac, ale mozna doswiadczyc. Wiele osob tak wiele mowi o podrozach astralnych,
fakt? czy wychwalanie . Kazdy kto faktycznie podrozuje astralnie i rozwija ten kierunek w pewnym czasie gubi cialo astralne i uwalnia dusze, ktora jest swiatelkiem
widzi wszystko zupelnie inaczej niz cialo astralne i posiada wiecej mozliwosci.
|
|
|
zanim odpowiesz- to lekkie dalsze zagajenie masz tutaj:
<http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=13597&p=46>
|
|
|
Nie pytałe się ale na twoje pytania sa odpowiedzi w Biblii - choć tak ja deptajš i ignorujš.
Sami dokonujemy wyboru, wydaje sie nam i tylko wydaje , że słusznego - czy on jest słuszny czy nie ( wybór) Biblia też nas o tym poucza.
Dlatego nie tylko warto ale trzeba jš czytac by wiatło poznania w nas zajaniało :)
Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Mat.25;41
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na sšd, lecz ze mierci przeszedł do życia. Jan 5;24
Czyż nie wiecie, że jeli oddajecie samych siebie jako niewolników pod posłuszeństwo, jestecie niewolnikami tego, komu dajecie posłuch: bšd [niewolnikami] grzechu, [co wiedzie] do mierci, bšd posłuszeństwa, [co wiedzie] do sprawiedliwoci Rzym 6;16
Albowiem zapłatš za grzech jest mierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Rzym 6;23
Ci bowiem, którzy żyjš według ciała, dšżš do tego, czego chce ciało; ci za, którzy żyjš według Ducha - do tego, czego chce Duch. Rzym 8;5
Bo jeżeli będziecie żyli według ciała, czeka was mierć. Jeżeli za przy pomocy Ducha umiercać będziecie popędy ciała - będziecie żyli Rzym. 8;13
Jako karę poniosš oni wiecznš zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego 2 Tes 1;9
A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, gularzy, bałwochwalców i wszelakich kłamców: udział w jeziorze gorejšcym ogniem i siarkš. To jest mierć druga. Obj Jana 21;8
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |