Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Polacy współwłaścicielami reaktora.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 22

Polacy współwłaœcicielami superreaktora Przedstawiciele UE, Chin, Indii, Japonii, Korei Płd. i Rosji podpisali porozumienie o budowie pierwszego na œwiecie reaktora termojšdrowego. Do reaktora dołoży się więcej niż co drugi mieszkaniec Ziemi, a więc także polski podatnik. "Polacy także będš współwłaœcicielami reaktora" - podkreœlił dr hab. Andrzej Gałkowski, dyrektor naukowy Instytutu Fizyki i Plazmy Laserowej Mikrosyntezy w Warszawie. Naukowcy skopiujš w nim reakcje chemiczne odbywajšce się na Słońcu po to, by bezpiecznie wyprodukować energię. Szacuje się, że koszt powstania ITER-a wyniesie 10 mld euro. Projekt jest przedsięwzięciem bezprecedensowym, jeœli chodzi o współpracę międzynarodowš w zakresie badań. Reaktor będzie produkował energię w efekcie takich samych reakcji fizycznych, jakie majš miejsce na Słońcu i w przestrzeni kosmicznej, czyli syntez termojšdrowych. Badania naukowe pokazały, że wytworzenie takich procesów na Ziemi jest możliwe. Syntezy termojšdrowe jako Ÿródło energii majš wiele zalet. Sš bezpieczne dla œrodowiska: nie towarzyszy im efekt cieplarniany, proces ich wytwarzania nie łšczy się z koniecznoœciš transportowania materiałów radioaktywnych. Poza tym, nie łšczy się to z produkowaniem materiałów radioaktywnych, które - ze względu na brak możliwoœci ich bezpiecznego utylizowania - stanowiš zagrożenie dla przyszłych pokoleń. W pracach nad budowš reaktora biorš udział trzy polskie oœrodki badawcze: Instytut Fizyki Plazmy i Laserowej Mikrosyntezy, Politechnika Warszawska i Instytut Problemów Jšdrowych. Do zeszłego roku, kiedy to wybrano miejsce inwestycji, trwał spór o to, gdzie reaktor powinien powstać. Japonia chciała, by wybór padł na niš i by reaktor powstał na północy kraju, w Rokkasho. Ostatecznie wybrano Francję, za którš stała UE. Prace nad budowš reaktora majš zakończyć się za 10 lat. Naukowcy liczš, że właœnie wtedy reaktor wyprodukuje po raz pierwszy energię w efekcie syntez termojšdrowych. PAP/GW /14:07 Onet.pl 24.05.2006

jestem sceptykiem w tej sprawie. wielkim. Niedobrze pachna wszelkie monopolistyczne koncepcje. Projekt skazany na porażkę jeszcze przed startem. Dobre rozwišzanie to mnóstwo œiłowni małej mocy, a ni ejeden skoncentrowany wyjebnik.

A jak coœ nie wyjdzie, to będziemy mieć słoneczko na Ziemi. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Tu nie chodzi o jednš wielkš elektrownię, dla wielu odbiorców, to jest raczej test. Ktoœ gdzieœ wyliczył że można uzyskać reakcję termojšdrowš, ktoœ gdzieœ spróbował jš zrobić i w końcu udowodniono w za pomocš akceleratorów czšstek prawdziwoœć przewidywań i możliwoœci jej sztucznego zainicjowania. Lecz same akceleratory to strasznie drogie urzšdzenia, a pozwalajš jedynie na zaobserwowanie łšczenia się pojedyńczych atomów, pomyœlcie ile energi i pieniędzy musi kosztować urzšdzenie pozwalajšce łaczyć atomy cišgle i uzyskiwać z tego enerię. Moim zdanie to fantastyczne przedsięwzięcie i jestem ZA, mam nadzieję że im się uda i będzie wytwarzać taniš energię która ma naukowe podstawy, a nie bajanie o jakichœ "energiach próżni". A jak im nie wyjdzie to nie obawiałbym się słoneczka na Ziemi, to raczej przemyœlane przedsięwzięcie, zebranie ponad połowę Ziemian (ich pieniędzy i osišgnieć naukowych jakie za nimi przemawiajš) do stworzenia czegoœ razem. Dla mnie to jest większy krok dla ludzkoœci niż lšdowanie na księżycu czy "podróże" kosmiczne, bo w kosmosie to jesteœmy dopiero w żłobku, a w energetyce możemy wejœć do pierwszej klasy. W kosmos latamy od 50 lat, a energię w sposób sztuczny staramy się uzyskiwać od setek lat, a przez ostatnie 100 lat zrobiliœmy ogromny postęp i myœlę że uzyskanie reakcji termojšdrowej na Ziemi będzie uwięczeniem uzyskiwania energi i dzięki temu cała ludzkoœć posunie się naprzód, takie przedsięwzięcia zmieniajš œwiat, bajanie na forum zmienia niewiele.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

Bajanie na forum wpływa na œwiat i go zmienia.

Podobno wszystko ma wpływ na wszystko. Pozostaje tylko kwestia siły tego wpływu. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

nie ustosunkowałem sie do 'myœli technologicznej', a do myœli strukturalnej Bo jak gdzies to juz starałem sie zaznaczyć -problem tkwi nie w technologii, a w dystrybucji i strukturze. jednakże ten typ rozwišzania skłaia się ku rozwojowi w ramach nieaktualnej struktury.

Monopol na wytwarzanie energii pozostaje. [%sig%]

Otóż to!

Sš wesołe konstytucje, które majš jeden cel chcš oddalić rewolucję, ale my to mamy gdzieœ dokładnie tam, dokładnie tam [%sig%]

Właœnie. X-Balance œwieci w ciemnoœciach :-)Dystrybucja trzeciego poziomku chodzi wokół takich pojęć jak ochrona, siła, odwaga, impulsywnoœć, dlatego tworzenie monopolii to coœ jak tworzenie warowni, natomiast rewolucja prowadzi w stronę poziomu czwartego, gdzie się myœli w kategoriach lokalnych, zakorzenionych, tolerancyjnych, przedœiębiorczych, uzdrawiajšcych i współczujšcych, ożywczych. Dokładnie nie wiem, ha, jak wyglšdajš sklepy na poziomie czwartym, czar w tym, żeby to zwizualizować.

Uciekajšce z klatki kurczaki i wydobyte w œnie z opresji rumaki. To, o czym piszę powyżej, można uwidocznić tak: 3 czakra – manipura splotu słonecznego, zaœ z tyłu w rejonie okolicy lędŸwiowej. Właœciwa jest jej wibracja koloru żółtego. Przedstawia się jš w postaci kwiatka o dziesięciu płatkach. Odpowiada za samoœwiadomoœć, więzi z innymi ludŸmi i TROSKĘ O SAMEGO SIEBIE.... Zaopatruje w energię żołšdek, wštrobę, pęcherzyk żółciowy, trzustkę, œledzionę, jelito cienkie i układ nerwowy. 4 czakra – anahata serca. Z przodu mieœci się na wysokoœci serca, z tyłu w strefie między łopatkami. Właœciwa jest jej wibracja koloru zielonego. Przedstawia się jš w postaci kwiatka o dwunastu płatkach. ODPOWIADA ZA MIŁOŒĆ I WOLĘ ORAZ RÓWNOWAGĘ POMIĘDZY NIMI. Jest to centrum prawdziwej, bezwarunkowej miłoœci. Zaopatruje w energię grasicę, serce i układ krwionoœny, górnš częœć pleców i nerw błędny. Trzeba przejœć z trzeciego do czwartego, żeby spełnić powołanie DUCHA.

Trzeba unikać budowania kolejnych bastionów mocy w trosce o samych siebie. To prowadzi do zapanowania lokalnie wielu czarnych dziur w postaci jednostek używajšcych trzeciego poziomu, te jednostki sš wsysane przez czarnš dziurę ich ego. Taki reaktor może się stać wielkš, czarnš dziurš egoistycznych twórców, którzy majš ambicje przejœć do historii nauki, żadne współczujšce poczucie miłoœci dla œwiata. To smutne, ale prawdziwe, stšd wiele niepowodzeń w nauce. Pewne technologie można realizować tylko na odpowiednich poziomach duchowych, inaczej dochodzi do tworzenia zazdrosnych operacji mentalnych i przyczynowo-skutkowych. W zwišzku z tym umiejscowienie reaktora we Francji, która jest zalana przez wyznawców islamu się buntujšcych przeciw tamtejszym strukturom, może prowadzić do niecnych rozgrywek politycznych prowadzšcych do nowych konfliktów, stšd lokalne przedsięwzięcia majš większš siłę balansu i elastyczny moment czasoprzestrzennego pędu, podobnie jak intencje sš wówczas mniej totalitarne wobec lokalnych struktur się opierajšcych na zakorzenionym procesie przyczynowo-skutkowym. Umiejscowienie reaktora we Francji jest wyrwane z kontekstu. Pewnie chodzi o miejsca pracy dla tamtejszych zbuntowanych społecznoœci. Czy można będzie ufać bezpieczeństwu reaktora, gdy dochodzi we Francji do tylu ogromnych przewrotów?? Wydaje się to wyjštkowo na wyrost, zbyt ambitne, zbyt impulsywne, zbyt odważne, lecz twórcy sš zaœlepieni wizjš i swoim w niej udziałem, dlatego żadne argumenty do nich nie przemawiajš poza korzyœciami finansowymi, żeby wreszcie zrealizować swój projekt. Jest to pewnie też chęć pokazania USA, kto jest lepszy. Będzie bardzo Ÿle, jeœli do głosu dojdš osobiste ambicje i wtedy taki wielki reaktor się stanie potężnym odważnikiem na wadze interesów, który musi coœ wyrównać, oby tym wyrównaniem nie była żadna wschodnia strona reakcji.

"elastyczny moment czasoprzestrzennego pędu" ..jeszcz tego pojecia nigdy nie uzywalem - jest nadzwyczaj trafne do swiata nauki. Zagwarantowanie takowej mozliwosci doskonale zabezpiecza przed "wpadaniem w poslizgi czasoprzestrzenne", cene ktorych pokrywaja potem wszyscy - a zwlaszcza tworcy tych niecnych rozwiazan. Nat: dawaj graficznie powietrza do swoich swietnych postow, jesli sa dluzsze.

O lokalizacji reaktora zadecydowała przede wszystkim stabilnoœć geologiczna okolicy. [%sig%]

Ponownie = re Aktor to Gracz G-RA cz trafił w sracz Re - Aktor

stabilnosc geologiczna i zaplecze naukowe, drugim miejscem miala byc Japonia, ale jest niestabilna geologicznie to raz, a dwa, nie miala odpowiedniego zaplecza, jakie ma Francja z osrodkami badawczymi w tamtym miejscu.. brzmi to ciekawie.. czytalem o tym w wiedzy i zyciu jakies pol roku temu.. mnie natomiast interesuje projekt budowy reaktora w polsce..

Polska jeszcze kilka miesięcy temu była O KROK od wprowadzenia pewnej Doskonałej technologi Ale w zwišzku z przytomnoœciš polaków sprawa przenosi się prawdopodobnie do japończyków

Polska porozumiała się ws. elektrowni atomowej. (PAP, pr/23.02.2007, godz. 16:06) Trzy republiki bałtyckie i Polska osiągnęły zasadnicze porozumienie w sprawie budowy elektrowni atomowej na Litwie do 2015 roku, aby zmniejszyć swą zależność energetyczną od Rosji - poinformowali w piątek przedstawiciele litewskich władz. "Jest porozumienie między Litwą, Łotwą, Estonią i Polską w sprawie zabezpieczenia niezależności energetycznej przez budowę więcej niż jednego reaktora" - powiedział litewski prezydent Valdas Adamkus zagranicznym dziennikarzom. Według premiera Litwy Gediminasa Kirkilasa, podpisanie ostatecznego porozumienia w sprawie budowy elektrowni jest oczekiwane w połowie 2008 roku; przetarg na dostawę reaktorów powinien być rozpisany na początku 2009 roku. Z kolei agencja BNS poinformowała, że Litwa i Polska mogą podpisać "porozumienie polityczne" w sprawie budowy elektrowni atomowej 2 marca w Warszawie. Tego dnia Gediminas Kirkilas ma przybyć do Warszawy "z krótką wizytą" - poinformowała doradczyni szefa litewskiego rządu Nerima Pumprickaite. Inny doradca Kirkilasa - Saulius Specius - powiedział, że premierzy Litwy i Polski planują podpisanie "dokumentu dwustronnego", ale nie podał bliższych informacji. "Litwa miałaby 34 proc. udziałów w tym projekcie, naszym partnerom oferujemy po 22 proc." - dodał szef litewskiego rządu. Powiedział też, że Wilno jest zainteresowane włączeniem Szwecji i Czech do realizacji projektu. Na temat finansowania tej inwestycji strona litewska rozmawia z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym i kilkoma komercyjnymi instytucjami finansowymi. Agencja Reuters podaje, że trzy republiki bałtyckie początkowo zamierzały wybudować elektrownię atomową o mocy 800-1600 megawatów, za 2,4-4 mld euro, ale obecnie, kiedy wolę udziału w tym projekcie wyraziła Polska, oczekiwana moc elektrowni to 3200 megawatów, co będzie kosztować 5-6 miliardów euro. Jako obiecującego dostawcę wyposażenia, premier Kirkilas wymienił francuską grupę Areva. Zainteresowanie dostawą reaktorów wyraził też amerykański General Electric. Nowa elektrownia ma powstać na wschodzie Litwy, koło istniejącej już elektrowni atomowej w Ignalinie, na którą przypada ponad 70 proc. litewskiej produkcji energii elektrycznej. Ze względów bezpieczeństwa elektrownia w Ignalinie, wyposażona w radzieckie reaktory tego samego typu, co elektrownia w Czarnobylu, ma być zamknięta w 2009 roku.

porfiria i jej historia: http://kwadritis.blogx.pl/ PONAD TO moja poezja: http://czucie-formy.bloog.pl/ Porphyria, eat bananas, great medicine. Porfirio, jedz banany, cud lekarstwo.

Wielki krok do budowy elektrowni atomowej. (PAP, pb/02.03.2007, godz. 19:17) Premierzy Polski i Litwy: Jarosław Kaczyński i Gediminas Kirkilas podpisali w piątek dokument w sprawie projektu odbudowania mocy elektrowni atomowej w litewskim Ignalinie. Litwa będzie miała 34 proc. udziałów w tym projekcie, a Polska, Łotwa i Estonia - po 22 proc. Jak powiedział Kaczyński na konferencji prasowej po piątkowym spotkaniu z Kirkilasem, podpisanie dokumentu to wielki krok, który świadczy, że działania firm, które będą tworzyć konsorcjum mają pełne poparcie ze strony obu naszych państw. W połowie grudnia Polska, Litwa, Łotwa i Estonia zawarły porozumienie o powołaniu konsorcjum czterech firm, które miały przystąpić do projektu odbudowania mocy elektrowni atomowej w litewskim Ignalinie. http://biznes.onet.pl/0,1496522,wiadomosci.html

porfiria i jej historia: http://kwadritis.blogx.pl/ PONAD TO moja poezja: http://czucie-formy.bloog.pl/ Porphyria, eat bananas, great medicine. Porfirio, jedz banany, cud lekarstwo.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 22
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.