Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Globalne ocieplenie
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 610
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 30 | 31 | Następna strona

Globalne ocieplenie- naukowcy bijš na alarm Globalne ocieplenie będzie znacznie poważniejsze niż do tej pory przewidywano. Naukowcy sugerujš, że wzrost temperatur może być niedoszacowany nawet o 75 procent, a skutki ocieplenia katastrofalne dla całej ludzkoœci. Naukowcy z Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz USA nie zgadzajš się z dotychczasowymi obliczeniami, które wskazujš, że podwojenie iloœci dwutlenku węgla w atmosferze podwyższy jej temperaturę maksymalnie o 4,5 stopnia. Takie sš oficjalne wskazania Międzynarodowego Panelu Zmian Klimatycznych odpowiedzialnego za tego typu prognozy. Obliczenia Panelu biorš pod uwagę dwa czynniki: obecnoœć dwutlenku węgla bezpoœrednio zatrzymujšcego ciepło oraz zmniejszone odbijanie promieni słonecznych przez powierzchnię Ziemi ze względu na topniejšce œniegi. Dwa zespoły naukowców publikujšce w Magazynie Badań Geofizycznych dodały trzeci czynnik: dwutlenek węgla dodatkowo uwalniany przez ekosystemy w zwišzku z ociepleniem atmosfery.REKLAMA Czytaj dalej Zespół amerykański obliczył, że maksymalny wzrost temperatury przy podwojonej iloœci dwutlenku węgla będzie miał zakres od 1,6 do 6 stopni Celsjusza, górna granica jest o 1,5 stopnia wyższa od prognozowanej dotychczas. Zespół europejski, który używał innej metodologii, wskazuje na jeszcze wyższe wartoœci i sugeruje, że przy najczarniejszym scenariuszu wzrost iloœci dwutlenku węgla spowoduje wzrost temperatur na lšdach o 8 stopni do końca wieku. Jeden z autorów publikacji, Peter Cox, dyrektor naukowy projektu zmian klimatycznych w brytyjskim Centrum Ekologii i Hydrologii, powiedział Polskiemu Radiu, że taki wzrost temperatur może przyczynić się do powstania gigantycznych huraganów i susz, a także wygaœnięcia Pršdu Zatokowego czy wyschnięcia lasów Amazonii ródło www.onet.pl

Dobrze informuje. Szkoda tylko, ze nie podal przyczyny - HAARP-a. Moze wiatry beda nam sprzyjac i ten CO2 lub CO3 sie rozproszy. Trzeba rozpatrywac kazda sytuacje i mozliwosc obrony. Wszystkie moce sa potezne !!!!

wujek: oby mieli racje i oby ten syf natura jak najszybciej zmiotła z kuli ziemskiej! Czym szybciej to się stanie tym lepiej, era wodnika musi się zaczšć...

Co nagle - to po Dyjable. Ja tam jestem za opcjš: RAZ - A - DOBRZE ..a to wymaga ZNAJOMOŒCI RZECZY, bo inaczej to robota Syzyfa kiedy nieCierp-liwoœci da się ponieœć œVita

nic w przyrodzie nie dzieje się nagle. Zmiany będš następować stopniowo.

Ale tempo zmian wzrasta. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Dariusz nawet nie wiesz jak chciałbym żebyœ miał racje i żeby to tempo pomnożono o tysiškroć!! Jednak czasem, gdy widzę że ci którzy mówili że nic się nie zmieni, że kapitalizm i ten chory system zostanie tu na zawsze, majš rację (tak czasem mi się zdaje!) to dosłownie mnie krew zalewa. Jednak mimo wszelkiej logice i rozumowi wierzę że nadchodzš zmiany i że każdy z nas jest narzędziem w ręku energii które tymi zmianami kierujš, nasze tu burzliwe dyskusje, sš zwiastunem przyszłych polemik, dšżeń. To forum ma w sobie coœ magicznego, coœ jak gospoda w "Weselu" Wyspiańskiego, odczuwam to nawet wówczas gdy się nie napiję...

gdzieœ jest cieplej, u nas stanowczo zimno. Jeœli maj tego roku wg metereologów miał być najcieplejszym miesišcem w roku to nieŸle, teraz jest 11'C i wieje jak jesieniš. To w lipcu będzie pada㠜nieg.... no comment.

ja osobiœcie lubie zimno i deszcz ale faktycznie na œwiecie robi się coraz cieplej.

na œwiecie może tak, zapomnieli napisać, że ocieplenie ma zwišzek z ochłodzeniem półkuli północnej

hmm czyli tak naprawdę nic nie grozi kapitalizmowi i tej planecie, poprostu to wszystko jest normalne? Czyli to wszystko będzie trwać i trwać, a my będziemy się łudzić? Z racji tego, że nauka w wielu sprawach się myli œmiem powštpiewać ale chętnie Twój poglšd poznam...

Pomyœl co może grozić obecnemu systemowi? tylko inny system. Na razie takiego nie ma. Nikt nie stara się go stworzyć, bo po co - ten nie jest zły. Oczywiœcie władza się bogaci, ale tak będzie w każdym systemie. Nie możemy wymagać aby wszyscy byli uczciwi, bo to niemożliwe. Kasta wykorzystywaczy to druga sprawa. Pisarze SF oni majš wspaniałe czasem pomysły, np jakaœ organizacja przejmuje władzę nad œwiatem - może tak już jest. My jesteœmy wiecznie manipulowani. Władza nawet nie musi martwić się przeciekami. To jest dla nich na rękę. Prawda leży gdzieœ tam, między wieloma zmyœlonymi historiami. My staramy się jš poznać. Efektem tego sš dziwne historie. Zabójstwo Kenediego jest jednš z nich. Wiemy tylko, że został zastrzelony, a reszta to historie œwiadków, wštpliwe efekty œledztwa i opowieœci przekazywane z ust do ust. Musimy żyć w takim œwiecie jaki jest. Nic nam nie da szukanie prawdy. Globalny kataklizm jeœli będzie zniszczy naszš cywilizację, ale ta która powstanie nie będzie się zbytnio różnić od naszej. Może być raczej gorzej.

hmm to czarnowidztwo! ale poczekamy zobaczymy. Wiesz... aspekt para-normalny o którym zdałeœ się zapomnieć, a którego przecież wykluczyć nie można, mówi zgoła co innego. Ta cywilizacja nie jest wg ciebie zła? Wg mnie jest, gorsza niż komunizm, hitleryzm, niewola i wszystko razem wzięte, to kwintesencja zła! Nie widzisz całego zła tego systemu, ale nie przejmuj się, większoœć go niewidzi, dlatego ten system tyle przetrwał!

czyżby MATRIX ??? ;)

zjawiska paranormalne - nie zapomniałem, ale nijak się majš do rzeczywistoœci więc o nich nie wspominałem.

wierz mi lub nie. To czego nie widzisz, jest siłš tego systemu. Ale puki sam do tego nie dojdziesz na nic zdadzš się moje wywody.

Coraz więcej ludzi zaczyna widzieć zło tego systemu, bo wypacza się on coraz bardziej. Każdy system zły w swoich założeniach ulega coraz większemu wynaturzeniu. Pewna formuła cyklicznych, pozornych zmian (systemów) już się wyczerpała. Idzie nowe, oj bardzo nowe, następny wymiar œwiadomoœci! Ci co nie dojrzejš będš dalej się uczyć (powtarzać lekcję), ale już nie na Ziemi. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Ocieplenie????????? Popatrzcie na termometr.

A którš Ziemię miałeœ na myœli, WD? ;P

Ziemia stanie się pozytywem czwartej gęstoœci (nie mylić z negatywem). Pozostali będš się wcielać na innych planetach trzeciej gęstoœci (takich, jakš była Ziemia). [%sig%]

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 610
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 30 | 31 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.