Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
"Prawa Czlowieka" dla szympansow
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29

W Hiszpanii rozważajš przyznanie "Praw Człowieka" szympansom Socjalistyczny rzšd hiszpański zajšł się sporzšdzeniem nowej ustawy majšcej przyznawać szympansom "prawa człowieka". Minister Œrodowiska Cristina Narbona wyjaœnia co prawda, że "Nie mówimy tutaj o przyznawaniu praw czlowieka szympansom, ale o 'ochronie ich œrodowiska, unikaniu złego traktowania i używania ich do różnych przedstawień cyrkowych". Jest charakterystyczne, że socjalistyczny rzšd Hiszpani zajmuje się "prawami szympansów" i zwierzšt, a jednoczeœnie w tym samym czasie uchwala najgorsze ustawy zabijajšce nienarodzone dzieci, dopuszcza i legalizuje destrukcyjne badania nad embrionami ludzkimi, legalizuje zwišzki homoseksualne, niszczy tradycyjne wartoœci społeczne i promuje anykatolickie wychowanie. Hiszpania, swego czasu ikona katolicyzmu i stabilnoœci moralnej, staje się wymierajšcym krajem z jednym z najniższych wskaŸników urodzeń. ródło:http://www.lifesite.net/ldn/2006/apr/06042702.html...

Hiszpania już sobie poradziła z KK, nawet Irlandia sobie radzi, no to jeszcze Polska pozostała - już niedługo. A ten Koœciół jaki zdradziecki - już jest nawet za używaniem prezerwatyw - przecież to doprowadzi do wymierania i niszczy tradycyjne wartoœci społeczne. KK promuje antykatolickie wychowanie? [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Dariuszu mow na temat !!!

No dobra - dorosły szympans może osišgnšć poziom rozwoju 6-letniego dziecka. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Tak, a ciekawe jaki poziom rozwoju osišgnšłby człowiek nauczany przez szympansy? Może szympansy mogš więcej, ale my nie umiemy ich tego nauczyć. Ostanio ktoœ nauczył szpaki gramatyki przypisywanej tylko ludziom, może do szympansów trzeba umieć dotrzeć i się okaże że one też majš œwiadomoœć istnienia i myœlš abstrakcyjnie.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

wniosek: niektóre szympansy sš inteligentniejsze od niektórych ludzi :-P

Szympansy uczy się języka migowego ich wypowiedzi sš całkiem złożone. A moja pierwsza wypowiedŸ też była na temat, bo odnosiła się do drugiej częœci tekstu wklejonego przez Goœkę. [%sig%]

A czy ja coœ tu pisze że Ty piszesz nie na temat? Coœ nie czytasz ze zrozumieniem dariuszu ;).

Odniosłem się do tego co napisała Goœka, a na końcu Twojej wypowiedzi dostrzegłem ";)". [%sig%]

Ale piepszysz Goœka... Prawda jest taka że usunięcie aborcji ZWIĘKSZA odsetek urodzin. Poza tym dopuszczenie aborcji zmniejsza iloœć dzieci wyrzucanych na œmietnik (albo wręcz zabijanych po narodzeniu). Zakaz aborcji to kontrola państwa nad ciałem obywateli, Gosiu, coœ takiego jak twój HAARP tylko że pod kontrolš prawa i policji. Skoro jesteœ PRZECIW prawu kobiety do decydowania o swoim ciele to nie waż się skarżyć że ci HAARP w mózgu grzebie! A co to jest "wychowanie ANTYkatolickie"? Uczš dzieci wszystkiego odwrotnie niż KK? Tzn. żeby nie szanować rodziców, nie œwięcić dni œwiętych, zabijać, kraœć, cudzołożyć? Chętnie poznam szczegóły.

A czym różni się szympans od hiszpana ? Niech się zrównajš w prawach, lecz niech nie zapomnš też o obowišzkach :-) . Brawo Goska. Pozdro

dot-com, czy Ty też jesteœ ciałem swojej matki i moze ona zrobić z tobš co chce? Nie jestem przeciwny aborcji, ale argumenty z powietrza sš tylko broniš dla przeciwnika. Ja bym powiedział tak: lepiej jest zabić od razu niż pozwolić żyć tyle ile wytrzyma "opiekun". Bo i tak jest trup, a "opiekunowi" (matce) ujmujemy zmartwień i cierpień.

Rozmawiacie jakby dopuszczenie takiego prawa znaczyło, że kobiety masowo zacznš usuwać, czy wręcz jakby były do tego zmuszane. Gdy istnieje dopuszczanie przerywania cišży, to z takš kobietš przeprowadzana jest najpierw rozmowa, a po jakimœ czasie kolejna, żeby sprawdzić czy jest pewna tego co chce zrobić. Taka decyzja jest bardzo ciężkš decyzjš dla kobiety. Jakby w Polsce istniała edukacja seksualna i łatwiejszy dostęp do œrodków antykoncepcyjnych, to byłoby dużo mniej takich przypadków. Aborcja jest dopuszczalna do 3 miesišca cišży i to by się nawet zgadzało z tym co mówiš badacze na temat momentu wejœcia duszy w ciało. [%sig%]

Pozatym drodzy forumowicze, zakaz aborcji wcale jej nie likwiduje, a inicjuje powstanie podziemia aborcyjnego a więc trzeba nieŸle zapłacić za skrobankę. Więc bogata kobieta będzie mogła sobie pozwolić ale już biedna nie?

Edukacja, dokładnie. Ale czy niewiedza zwalnia nas z odpowiedzialnoœci? Jak się nie chce dziecka to trzeba uważać co się robi, tak samo jak nie chcesz spaœć z dachu to albo nie podchodzisz do krawędzi (choć to fajne uczucie), albo zapinasz się linkš zabezpieczajšcš (linka się może zerwać, ale ryzyko już jest zminimalizowane). Ja bym zezwalał na aborcję, ale od razu robiłbym sterylizację, jak ktoœ nie ma na tyle oleju w głowie żeby nie zajœć w cišże to nie powinien wychowywać małego ludzika.

stary, nie zdarzyło ci się nigdy przy œlicznej panience stracić kontrolę i zapomnieć o gumce? Wiesz mi że łatwo dać się ponieœć emocjom... "Ja bym zezwalał na aborcję, ale od razu robiłbym sterylizację" a podpisałeœ się pod "nie sšdŸcie a nie będziecie sšdzeni", a więc sam widzisz że zaprzeczasz temu co wczeœniej powiedziałeœ, jakie masz prawo decydować kto może wychowywać małego ludzika a kto nie?

To nie ja zdecyduję ani nikt inny, tylko ta osoba która będzie chciała usunšć cišże, czyli zabić potencjalnego człowieka - swoje dziecko. Jak się zabija swoje dziecko to chyba się go nie chce mieć, nie?

psychika ludzka jest zbyt złożona, może ktoœ się waha czy usunšć czy nie, to sš zwykle straszne dylematy, podejrzewam że żadna matka nie odrzuciła by swojego dziecka, raczej częœciej decydujš czynniki moralno-społeczne i ekonomiczne.

A takie niechciane dziecko jak się urodzi, to ma dopiero życie przeršbane. [%sig%]

Ja was doskonale rozumiem. Wiem o co wam chodzi, przerabiałem aborcję już wiele razy, myœlałem nad tym i niestety nie znalazłem dobrego rozwiazania, poza takim: Każdy człowiek po przejœciu dojrzewania udaje się do specjalnego szpitala, tam pobierajš od niego odpowiedniš iloœć plemników i komórek jajowych. Po zebraniu materiału i wyselekcjonowaniu odpowiedniego materiału, każdy przechodzi sterylizację. Jak przyjdzie czas że ktoœ z kimœ będzie chciał mieć dziecko to udajš się razem do specjalnego szpitala, gdzie wycišgajš ich materiał i robiš im dzidziusia, jak matka będzie chciała to nawet jej wszepiš zarodek i sobie normalnie urodzi. Oczywiœcie to spowoduje możliwoœć oszustw, manipulacji genetycznych itd. ale nie widzę lepszego rozwiazania na kontrolę nad populacjš ludzi i równoczesne poszanowanie każdego życia.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.