| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zdrajca - słowo zapomniane | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 52 |
|
Ten temat rósł we mnie od długiego już czasu.
Słowom zmieniajš znaczenie. Niektórych już nie ma.
Inne sš tylko historycznym wspomnieniem.
Czy i to jest już tylko pustym, nie niosšcym w sobie treci dwiękiem, które
tylko w uczciwych ludziach wzbudza cichy lęk i przerażenie ?
Nazwanie kogo tym słowem nie niesie już żadnych konsekwencji,
bo każdy ma prawo do własnego punktu widzenia, do "mylenia inaczej" ?
Może w imię "dobrze" pojętej tolerancji powinnimy wymazać to słowo ze słownika ?
Co wreszcie z karš za zdradę, skoro sama zdrada już nie istnieje ?
Pozdro
ps. niczego więcej nie pragnę, jak tylko tego, by Tak było tak, a Nie było nie
|
|
|
Trudno dzisiaj rozsšdzić kto jest zdrajcš , a kto nie. Dla jednego będzie to zdrajca , dla innego bohater....takie pomieszanie z pomyrdaniem. Ogłupienie informacjami, kłamstwa, zwodzenia i tylko dlatego słowo to straciło na znaczeniu - gdyż już nie wiadomo kto jest kim.
Wiele słów straciło na znaczeniu...dla jednego dobro jest złem, a zło dobrem....dla drugiego odwrotnie. Przyjaciel, czy wróg - tez nie wiadomo kto z czym przychodzi. Miłoc, nienawić przeplatajš się ze sobš , w zaleznoci od sytuacji, potrzeb czy wiary.
Jedynie co pozostało na swoim miejscu to odwieczne pragnienie...Tak lub Nie !
|
|
|
Co mi się wydaję, że tobie Ufito chodzi bardziej o wiernoć swoim przekonaniom.
Jest takie powiedzenie: tylko krowa nie zmienia zdania.
Ja np. cały czas się uczę i cišgle mi mało, a interesuje mnie wiele rzeczy.
Błšdzenie jest rzeczš ludzkš, ale trwanie w błędzie jest czystš głupotš.
Dajmy na to, że byłby moim przyjacielem Ufito.
Powiedzmy, że kiedy bym stwierdził, że przy tobie nie mogę się dalej rozwijać, bo próbujesz mnie hamować, odznaczajšc się przy tym wyjštkowym uporem, mówišc np. nie interesuj się tym, bo może cię to sprowadzić na złš drogę, nie rób tego bo le skończysz, rób to a będziesz zbawiony.
W takiej sytuacji nasze drogi by się rozeszły i możesz to nazwać zdradš jak chcesz.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
A co konkretnie skłonilo Cie do załozenia tego tematu?
Czy jest Prawda Obiektywna?
Czy nie istnieje kontekst zdarzeń?
Czy w ocenie trzymac sie litery, czy ducha Prawa/Przykazan/Nakazów?
Czy szpieg jest zdrajcš?
Pytania mozna mnozyć. I nie ma tak naprawdę jednoznacznych odpowiedzi.
Pozdrawiam:)
|
|
|
Niech tylko ktos zdradzi sekret roznych wladz, to jest od razu sadzony jako zdrajca !!!
|
|
|
Ufite bardzo smuci fakt że (wg niego) istnieje wolnoć słowa (bo według mnie istniejš tylko jej pozory), ufita chciałby systemu totalitarnego w którym wartoci chrzecijańskie narzucane by były siłš, ufitę też smuci fakt że wg niego istnieje tolerancja (ale według mnie istniejš tylko jej pozory), on najchętniej ludzi mylšcych inaczej by w najlepszym przypadku odizolował od społeczeństwa.
Ufita za zdrajce uważa każdego kto myli inaczej niż on, w jego rozumieniu, ci co rozumiejš inaczej sš zdrajcami. Ufito chcesz totalitaryzmu, silnej władzy, i powiem ci że w przyszłoci się jej doczekasz w Polsce, ale będzie ona wymierzona włanie przeciwko wiatopoglšdowi który po częci reprezentujesz, nie będziesz mógł znieć wydarzeń które nadejdš.
Pozatym... to czego pragniesz ufito już było, nazywało się faszyzmem... w moim odczuciu to trwa nadal, tylko zmienili się kaci i ofiary. Ciebie najbardziej boli jedno, że już nie jeste w pełni na pozycji kata.
Pozdrowienia i się nie obrażaj i nie indycz :-P
|
|
|
Co mnie skłoniło do założenia tego tematu ?
Powodów jest wiele. Jeden z nich jest np. taki:
z ekranów tv mieje nam się w twarz taki Jaruzelski, agent UB i
moskwy(ponad wszelkš wštpliwoć). Dlaczego zdrajca - bo jest
nim, chodzi sobie wolno ? Czy to jest normalne ?
Czy też z nami co złego się dzieje, czego na pewno nasi ojcowie
nie byliby w stanie zrozumieć ?
A może dusze Polaków sš już duszami niewolników, ludzi małych i
nikczemnych ? Szczególnie w sytuacji, gdy widać dobrowolne pogodzenie
się ze stanem rzeczy, który to stan jest stanem nienormalnym.
Pozdro
ps. Remigius, a mylisz, że Prawdy nie ma ?
|
|
|
Oczywicie, ze Prawda jest. Musi byc i jest!
Tylko tak zastanawiam sie, ze zdrada to takze zdradzenie własnych ideałów. A co z tymi, których ideały sa inne niz nasze?
Czy to Oni zdradzili nas, czy My Ich?
Czy ideały Sierpnia zostały zdradzone? Przez kogo? Czy ci, co wprowadzili Liberalizm sš zdrajcami, czy to ja, bedšc alterglobalista, zdradziłem jedynie słuszna droge?
Jaruzelski. Byl zdrajca? Jaka przysiege składał?
Jakš przysiege składał Kuklinski?
Czy pracownik Biedronki, podpisujšc umowę, ze dane firmy sa tajne i sie z tym zgadza, a póniej idzie do PIP ze skarga, jest zdrajca?
Nie, nasze dusze nie sa duszami niewolników. Nasze dusze sš w uspieniu, nasze umysły zalane sa trucizna reklam i konsumpcji. Jestesmy jak cały Zachodni wiat, który zna tylko jedno kryterium- pienišdz. Brakuje nam IDEI. Tylko, o paradoksie, kazda nowa Idea powstaje w opozycji do tego, co istniało, wiec rodzi sie w zdradzie.
Sorry. Tak sobie piszę noca. Poruszyłes temat, który nie ma konca. Bo tak naprawdę zdrada lezy w kazdym przejawie naszej wolnej woli. Kukliński nie był zdrajcš - tak powiedzš ludzie, którzy nie zgineli, bo nie wybuchł konflikt zbrojny.
Byl zdrajcš, powiedza jego koledzy zołnierze, którzy razem z nim składali przysiegę.
Tak apropos. Zauwazcie, ze James Bond, czyli agent 007 zawsze przedstawia sie SWOIM nazwiskiem. Zastanawialiscie sie dlaczego?
|
|
|
Bo jest dumny z tego co robi, jest wierny swoim ideałom, zgadza się z tym co robi, podpisuje się pod tym, nie wstydzi się tego, to jest jego decyzja, sam dokonuje wyboru.
Jak ja.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Jest gentelmanem po prostu. Nikt nie moze posšdzić go o zdrade. Walczy za Królowš. Jak zmieni sie władza i zabraknie Królowej, moze zostac okrzykniety zdrajcš. Bedzie nim?
|
|
|
To bedzie zalezalo, jak ludzie potraktuja znikniecie Krolowej ?
|
|
|
Ufito chodziłe do szkoły? Słyszałe o Wallenrodzie, mickiewicza? Wszak trzeba być lisem i wilkiem. Zdrajca może zostać bohaterem i na odwrót, zależy kto wygra. Zdrajcę łatwo okrelić jeżeli samemu jest się zdradzonym, a jak zdradzone sš ideały (lub inne wartoci moralne) to wszystko jest względne i zależne od punktu widzenia.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Czlowiekowi powinien przyswiecac jeden punkt widzenia - dobro ogolu i kazdego czlowieka osobno. Od wielu wiekow nie ma jednoznacznej litery prawa dla wszystkich i wiele prawd jest ukrywanych. Zniwelowalo sie wiele pojec, odczuc i oczekiwan. Jak w czasie najazdu Szwedow na Polske Kuklinowski przeszedl na stone Szwedow, to byl on zdrajca dla calego Narodu Polskiego. Nikt nie myslal inaczej !!!
|
|
|
zdrajca dla mnie to ten który przedewszystkim zdradza samego siebie, zdrajcš jest każda komercyjna kurwa, np. winiewski, mezo, politycy, no i przedewszystkim dziennikarze i wielu wielu innych. Sš to ludzie którzy sprzedajš swojš duszę, a to milion razy gorsze niż sprzedawanie swojego ciała!
Gdybym miał policzyć wszystkich zdrajców których widzę przez 3 godziny w jednym programie telewizyjnym musiałbym być superszybkim komputerem albo omnibusem matematycznym.
Najwięcej zdrajców jest w tv, radio, w luksusowych limuzynach.
Każdy agent ubezpieczeniowy i każdy inny agent, który robi z ciebie wała jest zdrajcš.
Kapitalizm to system zdradziecki, być zdrajcš to w oczach kapitalisty być kim.
Dopuki kapitalizm będzie doputy zdrada będzie cnotš najwyższego pożšdania.
|
|
|
Chyba za bardzo uogólniasz, gdyby nie dziennikarze, to nie dowiedziałby się o "zdradach" wielu polityków.
[%sig%]
|
|
|
Nie za bardzo rozumiem.
Dziennikarze sš różni i pewnie też niektórzy politycy sš dzięki nim wybielani - o to chodzi?
[%sig%]
|
|
|
chodzi o to że dziennikarze, politycy i buisness to jedna wielka sieć powišzań.
|
|
|
Zależy jacy dziennikarze i z jakimi politykami sš powišzani, ja lubię takich co dokładajš wszystkim. Dobry dziennikarz powinien być bezstronny.
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 52 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |