Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Umysł na HDD = Niśmiertelność
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37

Oto mały cytacik z arcyciekawej książki: ,,Będąc dyrektorem Mobile Robot Laboratory na uniwersytecie w Pittsburgu, Moravec zajmuje się przede wszystkim konstruowaniem inteligentnych robotów z zapożyczoną ludzką umysłowością. Proponujemy pójść o krok dalej, to znaczy osiągnąć nieśmiertelność drogom przeniesienia osobowości ludzi starych do młodych organizmów. A w tym przypadku nie ma większego znaczenia, czy w grę wchodzi komputer czy robot, czy obiekt jest ruchomy, czy stacjonarny. Może się to okazać zadaniem wielce zniechęcającym. Informacja zawarta w pamięci komputera przechowywana jest w zupełnie inny sposób niż w ludzkim umyśle. Jest nieelastyczna, sformalizowana, składa się z programów i plików ściśle uszeregowanych w katalogach. A wszystkie katalogi stanowią jakby odrębne wszechświaty. Współpracują ze sobą kiedy zleci im to sterowany przez człowieka program, jak na przykład Windows. Oznacza to że komputer nie posiada sterującego jego procesami osobowości i zdany jest na użytkownika. Sam w sobie jest pudełkiem zawierającym niezależne pamięci... Istnieją powody, dla których tak trudno obecnie sobie wyobrazić maszynę obdarzoną taką samą zdolnością myślenia jak ludzka. Części składowe współcześnie produkowanych komputerów są zbyt duże, natomiast zakres informacji, jaki każda z nich potrafi przetworzyć – zbyt wąski. Porównajmy ludzki mózg z najpotężniejszym obecnie superkomputerem o nazwie Cray Y-MP C90. Ten pierwszy waży około 1,3kg, drugi natomiast- kilka ton. Cray potrafi przeprowadzić miliard operacji w ciągu sekundy, czyli około miliona razy szybciej niż przeciętny komputer osobisty. Mózg ludzki nie jest do tego zdolny. Szczytem jego możliwości jest około pięciu operacji na sekundę. Z drugiej strony samodzielna myśl potrafi przenikać wszechświat. Obie funkcje się uzupełniają. Każda jest dobra w tym w czym druga słaba. Czy nie można by było połączyć obu tych właściwości? A może udało by się konstruując coraz szybsze komputery – zmniejszyć ich części do rozmiarów ludzkiego mózgu, a nawet mniejszych? Układ ludzkiej pamięci w niczym nie przypomina sformalizowanego magazynowania informacji w komputerze. Jest nieporównywalnie bardziej elastyczna. Umysł ludzki funkcjonuje dzięki blisko 10 miliardom neuronów, czyli komórek nerwowych, które nieustannie oddziałują według wciąż nieznanego mechanizmu. Konstruktorzy komputerów biedzą się obecnie próbując stworzyć maszynę, której pracą kierowałaby „sieć neuronowa”, zbliżona raczej do ludzkich neuronów niż do nieporęcznych katalogów.” Co o tym sądzicie, bo ja na tyle temu zaufałem że poszedłem na automatykę J

:]]]]]]]]]]

Automatyka jako dziedzina nauki jest ciekawa i polecam jako studia :-), ale: - związki neuronowe w ludzkim mózgu określa się jako każdy z każdym, czyli jeden neuron do wszystkich na raz (zaden komputer jeszcze długo nie zostanie tak skonstruowany) więc nie tędy droga... - istnieje takie pojęcie bodajże "wątki myślowe" opracowane przez rosyjskich naukowców. Okazuje sie, że ludzki mózg jest w stanie wyprodukować nieskończona teoretycznie liczbe takich wątków, komputerom daleko do tego... - jeśli już to raczej jakieś związki chemiczno-biologiczne zdolne "samodzielnie uczyć się" ale nauka i tak bedzie ograniczona rozmiarem (a raczej ilością) owych związków... - poza tym istnieją doznania pozamaterialne (OBE, LD), można podyskutować jak zachował by sie taki komputer złożony z chemiczno-biologicznej hybrydy :-)) Ja tam wolę nie archiwizować swojego mózgu na czymś takim :-)) [%sig%]

HDD - dysk twardy :] Ale to by dawało nieograniczone możliwości! A pozatym podobno już powstał komputer potrafiący się powielać... (A na studia może też pójdę bo szkoda zmarnować podstaw automatyki :)

Temat jest ciekawy,lecz [moim zdaniem]-inteligencja człowieka,czyli samoświadomość,sam proces myślenia,nigdy nie będzie możliwy do włożenia w nawet najszybszy komputer.Tak-komputer może przeprowadzać bardzo wile operacji w małym odcinku czasu,lecz to będzie [tylko] jego programem,nie świadomością a raczej nigdy nie bedzie zdolny do samoświadomości i jakichkolwiek wątków myślowych,nawet najbardziej abstrakcyjnych.Zakładam że nawet gdzieś w odległym kosmosie inna cywilizacja ma podobne [problemy] w ww temacie.Człowiek swą świadomością znacznie odstaje od najbardiej nowoczesnych komputerów a to że jest materią w której ma swój byt inteligencja-stawia go [moim zdaniem] ponad wszelką inną materią kosmiczną ,choćby nawet wielką galaktyką.Komputer pozostanie [tylko] narzędziem i jakkolwiek będzie rozbudowany w nim program,-to zawsze będzie tylko programem.Słowem żaden komputer [program] nie będzie zdolny do wyrażania uczuć a to podstawowa cecha samoświadomości w człowieku i nie tylko w człowieku.-pozdrówka.

Nie chodzi o to by zbudować myślącego robota, czy coś w tym stylu. Chodzi o to by nieśmiertelny umysł wgrać na dowolny rodzaj fizycznej pamięci i tam przechowywać. Gino: piszesz że jak zachował by się taki komputer wobec donzań pozamaterialnych, to jak to już byłaby twoja sprawa bo Ty byłbyś tym komputerem - systemem operacyjnym który nim steruje. A swoją drogą czy podczas OBE można wlecieć do telewizora albo przemieszczac się w kablu telefonicznym ?

Można zbudować imitację ciała, można zbudować imitację umysłu. To wszystko jest materialne i dostepne naukowcom. Jeżeli jednak nie będzie tam jaźni - będzie to tylko lepsza lub gorsza imitacja. Tego się spodziewam po naszych dzielnych naukowcach.

Assault-co nazywasz nieśmiertelnym umysłem,-bo chyba nie to samo co ja postrzegam -jako umysł.Myślę że coś przeoczyłeś, bo to co nazywasz umysłem ,-jest tylko programem.-cze.

Mówiąc nieśmiertelny umysł mam na myśli to co odróżnia nas od zwierząt, co pozwala kreatywnie myśleć i odbywać podróże astralne ,wiem że wyraziłem się nieściśle ale za bardzo się na tym nie znam...

Żaden i nigdy komputer nie będzie myślał.Nigdy nie będzie kochał i nigdy nie znajdzie się w rozpaczy-napewno.

Nie chodzi o to aby myślał tylko o to żeby można było umysł wgrać na pamięć fizyczną. To on będzie myślał, czuł itp...

Wyobraź sobie sytuację: siedzisz z zamkniętymi oczami i obserwujesz pojawiające się myśli, obrazy, dźwięki... Są DWIE strony: umysł który to wszystko wyświetla i widz - czyli ty - który może zadecydować np. co ma być grane. Jeżeli nawet zmagazynujesz informację z umysłu to nie licz na to że ona ożyje.

HMMM raf, to ciekawe stwierdzenie!!!

Bardzo!! Ale na mnie ono niedziała :( Jest to bodajże metoda na LD, próbowałem ale nie mogę się skupić... Ja wiem że ona nie żyje, ale jak nazwać to czym jesteśmy w Astralu??? Bo o to mi chodzi.

Dziwne ze koncentrujecie sie na tym co moze dokonac mozg a nie na jego przeznaczeniu,dlatego ciagle porownania do komputera,ktory moze byc zaprogramowany na reagowanie na bodzce zewnetrzne. Badajac rozwoj poczawwszy od naczelnych mieszkajacych na drzewach konczac no technokratach,okazuje sie rosnaca zdolnosc naszych umyslow do wplywania na otoczenie a nie na odwrot. [%sig%]

pozdróka dla Assault myśle że on będzie wiedział koto::):):):):)

Dzięki za pozdrowienia :] Robert hmmm nie chodzi o zbudowanie działającego sztucznego mózgu tylko o to aby stworzyć taki nośnik danych na który będzie Cię można wgrać gdy Twoje ciało już odmówi posłuszeństwa...

TAk ale poco????Kiedys pewnie bedzie mozna odczytywac dane zakodowane w pamieci przetwarzac itp Pamiec niezapewni niesmiertelnosci! DUSZA jest niesmiertelna. [%sig%]

Po to żeby gdy obumrze ciało dusza nie udawała się do innego świata tylko zostawała tutaj w postaci jakiegoś np. robota

Czlowiek sklada sie z CIALA UMYSLU DUSZY Umysl mozesz w postaci jakiegos robota na sile tutaj zatrzymac. Ale dusza jest nieuchwytna. [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.