Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Jezus fałszywym prorokiem?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 47

Czym dla boga jest ziemski dzień? Czym jest tysišc lat? W dniach ostatecznych ma się pojawić fałszywy prorok, ale czy za swojego życia będzie on w stanie zasiać odpowiedni zamęt? Czy te "dni" nie sš tysišcami lat? Spójżmy obiektywnie na œwiat przed i po Jezusie, czy ten po jest lepszy? Teraz na topie sš muzułmanie którzy zabijajš w imię boga, ale w imię boga zabijano od zarania dziejów, a zabijać za człowieka (który już dawno nie żyje) zaczeli chrzeœcijanie. Co dobrego pozostawił po sobie Jezus? - Słowa, słowa które przed nim padały już setki razy, słowa które dla każdego normalnego człowieka sš oczywiste. Co złego? - za mało miejsca aby to wszystko spisać. Czyż Jezus nie jest idealnym fałszywym prorokiem? Mówił i głosił dobro a pozostawił po sobie bandę pseudo-dobrych ludzi którzy głoszšc jego imię zabili wiecej ludzi niż ktokolwiek wczeœniej w imię czegokolwiek (kogokolwiek). Wszyscy którzy wierzš w Boga, wierzš też że Ziemia (i życie na niej) jest etapem przejœciowym, a dostšpienie œmierci i znalezienie się przy boku pana jest największym błogosławieństwem. A co robi pseudo syn boży? Wskrzesza tych szczęœciarzy będšcych już u boku boga i sprowadza spowrotem na ziemski padół. Czyż to nie szatan jest panem na ziemi i próbuje ludziom wywyższyć życie na ziemi ponad to u boku boga? Przykładów jest mnóstwo. Zapewne najważniejszym argumentem obrońców jezusa będzie to że nie może on odpowiadać za tych wszystkich ludzi którzy w jego imieniu zabijali, lecz "czy słudzy szatana œwiadomie służš swemu panu?"

chciałem ci uœwiadomić że Jezus poza słowami i kazaniami robił cuda , w bibli wszystko wyraŸnie pisze ;/

" Ja, Jezus wysłałem anioła mego, by poœwiadczył wam to w zborach. Jam jest korzeń i ród Dawidowy , gwiazda jasna poranna" ( Obj.Jana 22:16 ) " O, jakże spadłeœ z nieba ty , gwiazdo jasna, synu jutrzenki! Powalony jesteœ na ziemię pogromco narodów. A przecież to ty mawiałeœ w swoim sercu: Wstšpię na niebiosa swój tron wyniosę ponad gwiazdy Boże i zasišde na górze narad, na najdalszej północy. Wstapię na szczyty obłoków zrównam się z najwyższym. A oto stracony jesteœ do krainy umarłych , na samo dno przepaœci " (Iz. 14:12-15) Biblia Warszawska a Biblia Tysišclecia mówi tak. " Ja, Jezus posłałem mojego anioła, by wam zaœwiadczyć o tym co dotyczy Koœciołów. Jam jest Odroœl i Pomotmstwo Dawida Gwiazda œwiecšca poranna" ( Ap.22:16 ) " Jakże to spadłeœ z nieba, Jaœniejšcy , Synu Jutrzenki? Jakże runołeœ na ziemię, ty który podbijałeœ narody?Ty , który mówiłes w swoim sercu: Wstšpię na niebiosa; powyżej gwiazd Bożych postawię mój tron.Zasišdę na Górze Obrad, na krańcach północy. Wstapię na szczyty obłoków podobny będę do Najwyższego" ( Iz.14:12-14) Biblia Gdańska " Ja Jezus posłałem Anioła mojego, aby wam œwiadczył o tych rzeczach we zborach. Jam jest korzeń i rodzaj on Dawidowy, gwiazda jasna i poranna." " Jakoż to, żeœ spadł z nieba, o jutrzenko! która wschodzisz rano? powalonyœ aż na ziemię, któryœ wštlił narody! Wszakieœ ty mawiał w sercu swem: Wstšpię na niebo, nad gwiazdy Boże wywyższę stolicę moję, a usišdę na górze zgromadzenia, na stronach północnych:" Jak interpretować powyższe??

Jak Jezus moze byc fajszywym prorokiem, przeceiz to oczywiste ze jest "prawdziwy". Faktem jest ze Kosciol Rzymsko-Katolicki zabijal ludzi w imie Jezusa, ale to nic nie mialo wspolnego z wiara. Jezus pozostawil bardzo duzo, przyszedl pod postacia czlowieka i przestrzegal dekalog. Pozatym wiekszosc ludzi wyznaje zasade oko za oko itp. nawet jezeli Budda czy Jezus inaczej nauczali to i tak wiekszosc buddystow czy chrzescijan nie przywiazuje d otego uwagi. Pozatym falszywym prorokiem jest kto inny, jest juz to na ziemi i ma swoja liczbe, inteligenty i oczytany czlowiek, majacy jakiekolwiek wiedza z zakresu z teologii wie dokladnie kim on jest.

Tak czynił cuda, ale to tylko może być argumentem na jego niekorzyœć bo prawdziwy bóg nie potrzebuje udowadniać swojej boskoœci kuglarskimi sztuczkami. Miał przynieœć zbawienie i pokój, a przyniósł fałsz, obłudę i stworzył najgorszš sekte œwiata.

To nie tak. To jakaœ sekta wybrała go sobie na idola (na długo po jego œmierci) i wymyœliła różne legendy. Powiastki miały oddziaływać na ówczesnych ludzi. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

JEZUS nauczał pokoju, miłoœci, przyjaŸni i innych spraw dobrych, ale my ludzie mamy w końcu wybór. To zło sprawia, że ludzie sš tacy jacy sš, a nie JEZUS. Dyskredytujšc Chrystusa, po prostu pokazujesz, że jesteœ zły.

Kepułg nie jest ani zły, ani dobry. On po prostu próbuje posługiwać się logicznym myœleniem i być bezstronny. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Ja jestem zły, ale nie modle się do człowieka i nie stawiam go na równi z bogiem ("nie będziesz miał bogów cudzych przede Mnš"). Wielu ludzi nauczało pokoju i miłoœci a mimo to nikt nie stawia ich na piedestale na równi z bogiem. Dariuszu to jezus położył podwaliny pod koœciół katolicki, on go stworzył, on nazwał się mesjaszem, on jest odpowiedzialny za te wszystkie miliony istnień zabitych za to że nie uznali go bogiem.

Oj kepułg, pieprzysz jak potłuczony, mam nadzieję, że to tylko prowokacja z Twojej strony. Mało wiesz o Jezusie i o Koœciele Katolickim. WyobraŸ sobie, że ludzie na odpowiednim poziomie nie życzš sobie aby ich czcić. Kiedyœ jak byłeœ jeszcze szuinegiem, mówiłeœ coœ o zostaniu moim niewolnikiem :) Uznawanie czyichœ zasług, chyba tylko z tym się Tobie kojarzy. [%sig%]

Angel! Czy to nie olbrzymia przesada w twoim stwierdzeniu: Dyskredytujšc Chrystusa, po prostu pokazujesz, że jesteœ zły. Nic mnie ten człowiek nie interesuje, ale nie poczuwam się do tego Zebym był zły. Nie chwalšc się ( chwalšc się ) zrobiłem więcej dobra dla innych niż wiekszoœć tych którzy w Chrystusa wierzš. Nie masz żadnych praw osšdzać innych według tego w kogo wierzš, w co wierzš czy nie wierzš. Czyny człowieka œwiadcza o nim a nie wiara.

Wiktor (---.bielsko.dialog.net.pl) co będzie, jeœli się mylisz ? Jeœli tu chodzi właœnie o wiarę ? Co wtedy ? Odpowiedz, tylko szczerze(o ile wiesz co to znaczy), brałeœ to pod uwagę ? Pozdro

Wiktor Jak nie będziesz wierzył w Chrystusa, to on się zemœci na Tobie za to, bo bardzo potrzebuje Twojej wiary. I nie ważne ile dobrego zrobiłeœ, możesz czynić zło, abyœ tylko wierzył w Chrystusa. Bo liczy się tylko wiara ;) http://img47.imageshack.us/img47/6564/icon287ub.gif [%sig%]

wiara czyni cuda. "WyobraŸ sobie, że ludzie na odpowiednim poziomie nie życzš sobie aby ich czcić." WyobraŸ sobie, że ludzie na odpowiednim poziomie powinni umieć okreœlić następstwa i zasięg swoich poczynań. Jak jesteœ kowalem to musisz uważać żeby się nie uderzyć młotkiem, a jak jesteœ bushem to musisz uważać jak nie wywołać wojny œwiatowej nie dajšc sobie podskakiwać leszczom. Skala jest nieporównywalna, więc jeżeli jezus był choćby tylko wyjštkowym człowiekiem (już nie bogiem nawet) to powinien przewidzieć do czego doprowadzš jego działania, jedynym wytłumaczeniem jest jeżeli był on postaciš fikcyjnš.

Postaciš fikcyjnš nie był, ale mnóstwo wydarzeń z jego życia (zawartych w Biblii) jest fikcyjnych, a wiele zostało pominiętych. Do jakich celów zostanie wykorzystana jego legenda przewidzieć nie mógł. W ogólnym rozrachunku wypaczenia i zbrodnie religii były potrzebne, aby pokazać że religie sš złe i niepotrzebne. Kwestia niedługiego czasu i religie przestanš istnieć, dopiero wtedy ustanš wojny religijne i ludzie zacznš naprawdę współdziałać, ale wtedy to będzie "koniec œwiata" :) [%sig%]

Zgadzam się, że liczy się wiara w dobro itp. Ale nie można tej wiary utożsamiać tylko i wyłšcznie z Chrystysem. Czyli z tego wynika, że ludzie wierzšcy w innych sš istotami złymi albo niegodnymi chodzenia po ziemi?

To z tego nie wynika. Pozdro

Dla mnie wynika i taki jest mój wybór i konsekwencje tego wyboru.

hm... z tym typowo chrzescijanskim bogiem to jakos cos nie tak! Cos ten Bog (opisywany w bibli itp.) za wiele ma ludzkich cech!!! Tak wlasciwie to ma tylko ludzkie cechy!!!! Gniewa sie... cieszy sie.... msci sie lub karze!!! Nie wierze ze BOSKOSC ma ludzkie cechy charakteru. Bo mowiac szczeze objaw takich cech jak chec zemsty jest moim zdaniem objawem slabosci! BOG jako taki powinien byc ponad!!! Bo jak nie jest... jak da sie czyms tam wyprowadzic z rownowagi... to sorry! Co to za Bog??? Yhm....??? A zozkaz zamordowanie wlasnego syna??? "hej zabij syna, chcialbym zobaczyc jak bardzo we mnie wierzycz!!!! ha ha... nie nie jaja sobie robilem... zabij barana tez starczy"???? Czy tak naprawde postepoje BOG???? BOG - dobro universalne???? Robi sobie jaja z ludzi bo mu sie nudzi??? Albo potrzebuje dowodow???? Heee... i to ma byc Bog???? A cala ta wiara??? Suma sumarum... czlowiek jest puchem marnym, grzesznikiem i tak wlasciwie niczym! Piekna mi to religia!!!! Jak byc tu szczesliwym kiedy juz podczas narodzn "dziedziczy sie" grzech??? A potem nalezy tylko chodzic po swiecie i mowic "mea culpa... moja wina"???? Przeciez to mozna dostac absolutnych depresji!!!! W koscialach stoja ludzie i mamrocza wierszyki wyuczone na pamiec!!! Myslicie ze sie ktokolwiek jeszcze zastanawie nad tym co tam mamrocze???? Czy modlitwa nie powinna byc rozmowa????? A sorry... zapomnialam!!!! Do rozmowy z Bogiem potrzeba ksiedza!!! (???????). Bo zwykly czlowiek to nieeeeee.... tylko ksiadz!!! Rownie zabawna jest spowiedz i pokuta!!! Nagrzeszyles??? Idziesz do ksiedza (taki sam czlowiek jak i my!!!! NO ale nie istotne) naopowiadasz mu cos nabroil.... Ksiadz zozgrzesza (to tez dobre!!!! plim ... i juz grzechow nie ma!!!) a za kare dostaniesz----- no co???? 10 x Ojcze nasz!!! ZA KARE MUSISZ ROZMAWIAC Z BOGIEM????? Co to za brednie???????? A raj???? To tez jaja.... jak to mialo byc???? Wszyscy u boku Pana???? Hym i co dalej???? Tak bedziemy sobie siedziec kolo tego tronu???? Mam nadzieje ze niebawem sie ludzkosc obudzi!!!

Obudzi się, obudzi. Już się budzi. Coraz więcej ludzi zaczyna myœleć. Kiedyœ taka wiara trafiała do ludzi, a teraz zaczynajš się zastanawiać nad dogmatami. Tego nie można robić, to jest grzech! ;) Normalnie koniec œwiata (œwiata czarnych). [%sig%]

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 47
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.