| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| tolerancja -(granice?) | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 48 |
|
Czy WSZYSTKO powinnismy tolerowac ?
Czy tolerowac brak tolerancji ?
Czy tolerowac zlo ?
Czy tolerowac kradzieze i grabieze ?
Czy tolerowac korupcje ?
Czy tolerowac powinnismy zboczenia i chuc ?
Czy mamy uznac NIE- normalnosc za normalne, bi tak jest teraz w modzie ?
Kiedys bylo w modzie palenie na stosach, innym razem zamykanie w KZ oraz kolaboracja z jednym badz drugim zaborca, okupantem czy katem...
Czy wolno nam jest byc tolerancyjnym wobec WROGA ludzkosci, jakim jest rozwiazlac i upadek norm spolecznych, tylko dlatego, ze w danym momencie moze to byc mile widziane przez otaczajacych nas pol-glowkow i zaprzedancow ?
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
romek pewnie ze NIE powinnismy ale diabel tkwi w szczegolach! nie chcemy tolerowac tego co uwazamy za zle,ale kazdy ma wlasny system norm,dla jednego jest zle to dla innego nie. np.w mniemaniu zamachowcow religijnych to co robia jest dobre i sluszne,ale dla ofiar juz nie bardzo...troche to prosty przyklad.
|
|
|
Oj, wszystko wymieszałe.
Jeżeli w danym momencie jest przegięcie w jednš stronę (jedynie słuszne wartoci), to póniej będzie przegięcie w drugš stronę (brak wszelkich zasad). Ludzie sš przekorni.
Kiedy wahadło zatrzyma się na złotym rodku.
Precz z preczem.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Wystarczš podstawowe zasady:
Kochaj bliniego swego, jak siebie samego
lub inaczej
Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe.
Wszystko inne wynika z powyższych.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Jasne, ze pomieszalem troche, bo ja to mowia i pisza madrzejsi odemnie, najlepiej opierac sie na kontrastach. Mysle, ze dlatego taka jedna wspomniala tutaj o nastepnym kontrascie jakim jest ekstremizm i (obecnie takze w modzie, sztucznie napedzany) strach przed zamachowcami. - Pozdrowiena dla Taka Jedna.
Co do zamachow, to odpowiem od razu: Ile osob zginelo w ciagu ostatnich stu lat w zamachach ? A ile na skutek wypadkow drogowych badz palenia tytoniu ?
Ile osob zginelo na skutek zamachow a ile na skutek wojen ?
A teraz powroce do tolerancyjnego tematu. Zloty srodek. Jasne, ze zloty srodek, ja tylko sie boje, ze ruch wahadla znowu moze przypominac spadajace ostrze gilotyny...
i chyba dlatego sprzeciwiam sie owczemu pedowi za tym co w danym momencie nam wolno, badz jest mile widziane...
pozdrawiam BARDZO SERDECZNIE
;o)
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
no wlansie ...bardzo madre stwierdzenie - "kochaj blizneiego swego jak siebie samego" i tyle powinno nam wystarczyc....
|
|
|
Poruszyłe temat szeroki,można by tu pisać i wymieniać.
Nie powinnimy tolerować zła,lecz to robimy.Korupcja siedzi na najwyższych stołkach i okrada nas społeczeństwo,a my co robimy ''NIC''
Czy powinnimy udawać,że u nas wszystko Ok,NIE, a udajemy.!!
Dla kogo sš burdele dla zdrowego społeczeństwa ?
Przemoc w rodzinie,matki mordujšce dzieci,gwałty itd.Jaka częć naszego społeczeństwa jest normalna,ile społeczeństwa żyje według przykazań(nie chodzi tu o wyznanie),czy potrafimy nadstawić drugi policzek?
pytania,pytania , a gdzie odpowiedzi,Jest kto kto powie jestem idealny? WĽTPIĘ !
|
|
|
hmm... :)
|
|
|
hmm...mozna by powiedziec ze trzeba zyc w zgodzie ze soba,by nie miec wyrzutow sumienia ,czuc ze zyje sie DOBRZE...tylko nie wszyscy maja...ze sie tak wyraze na tyle rozwiniete sumienie...no moze poczucie tego co jest dobre a co zle. jest jeszcze problem w tym ze owo DOBRO jest niestety subiektywne...i jak ktos w cos wierzy i naprawde CZUJE ze to jest dobre to nie ma sily zeby to zmienic...i jeszcze raz mozna zadac pyt o tolerancje...czy skoro twierdzisz ze tym czy innym dzialaniem pomagasz innym i chcesz ich zmienic to czy jestes tolerancyjny cz milosierny,pomocny,prowadzisz na dobra sciezke itp.?tak mozna spekulowac w kolko...moze sloganowy przyklad ale nawracanie sila przez kosciol (na poczatku przynajmniej)tez bylo postrzegane jako nobliwe zachowanie i jako jedyna droge ratunku dla grzesznikow.
|
|
|
tak, z dziejow kosciola najbardziej mi sie podoba nawracanie grzesznikow mlotkiem...
jedzenie miesa w piatki, nalezalo potraktowac natychmiastowym wybijaniem zebow mlotkiem.
i gdyby wlasnie tolerancja wobec takich metod, to pewnie do dnia dzisiejszego moznaby wiele argumentow poprzec mloteczkiem...
[%sig%]
|
|
|
no wiec wlasnie BYC TOLERANCYJNYM !!! tylko kiedy? ...czujemy kiedy,ale czasem granica sie zaciera i mamy klopot....
|
|
|
Nie mam zamiaru nikogo zmieniać?
Pytanie - czy kociół aby napewno jest dobrym wzorcem ?
Jak dla mnie od dawna nie pełni swojej roli :)))
|
|
|
i tu sie calkowicie z toba zgadzam...zalozenia moze i sa dobre ale wykonanie ostatnio....no moze zawsze,nie zbyt im wychodzi...troche czytalam szukalam i mam troche sprzecznych informacji...moja rodzina jest bardzo wierzaca...no moze raczej pseudo wierzaca i choc ja nie mam juz klapek na oczach i wiem co jest bardziej wiarygodne i nie godzi to wcale w moj system wartosci to jednak mam opory przed,,wydaniem,, sie przed rodzina...
|
|
|
taka jedna
Każdy żyje dla siebie i tylko dla siebie. Nikt nie ma prawa nas ograniczać nawet rodzina. Pozdrawiam ciepło
|
|
|
prawdziwa tolerancja nie ma granic, o granicach nie mówiš ludzie tolerancyjni, o granicach tolerancji/wolnoci mówiš hipokryci... jedynš granicš jest wolnoć drugiego człowieka
|
|
|
mirage
Tylko i wyłšcznie wtedy,kiedy nie ma to negatywnego wpływu na innego człowieka.
Wolnoć każdy rozumie na swój własny sposób. Do póki nie godzi w wolnoć innego,to masz rację. Pozdrawiam
|
|
|
o! dokladnie ! i to jest sedno sprawy!!
Dorota masz racje ale wierz mi to nie takie proste tu nie chodzi o to ze ktos by mi zabronil myslec to czy owo tylko ze ...no coz poczuliby sie zranieni...wedlug nich to by oznaczalo ze zle mnie wychowali i bolaloby to ich,nie chce ich ranic. gdybym wiedziala ze spokojna dyskusja wchodzi w gre to wierz mi ze dawno bym to zrobila. Moj ojciec dowiedziawszy sie przypadkiem o tym ze cos tam czytam szukam i ze interesuja mnie teorie odmienne niz bibijne,stwierdzil ze pewnie zaraz wstapie do jakiejs sekty ... fakt ze nie mam z nim tak dobrego kontaktu jak z matka,ona przyjela to ze spokojem a nawet ciekawoscia...ale od tego czasu wszystkie przemyslenia zostawiam sobie
|
|
|
taka jedna
Rozumiem mam podobnš sytuację,Jeli możemy uniknšć zranienia bliskich to dobrze,
po co robić burzę w szklance wody.
To ,że nie takie proste? mi nikt nie obiecał drogi na skruty :)
|
|
|
Tolerancja powinna być lecz nie należy a nawet nie wolno tolerować tego czego nie toleruje 99 procent ludnoci a i jest to tolerancja wobec zła, na faszyzm, nazizm itp
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 48 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |