| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Dobro | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 81 |
|
Oczywiście pomijam fakt oczywisty ; )
Dobrzy to :
Leto , Winter , Chaos Theory ( C.T. )
Źli to :
leftfield , chłopak alfy , alfa , kobra , Anka , eva
Ale nie o tym chciałem mówić, a o tym :
Podczas medytacji rozważałem taką oto kwestię : Czy dobro jest dobrem , gdyż czyni je Bóg ( czysto teoretyczny , katolicki ) , czy dobro jest dobrem niezależnie od czynów Boga ?
|
|
|
Bóg czyni dobro. Dlaczego ? Bo gdyby nie czynił dobra, nie byłby bogiem, a skoro czyni je, więc nim jest, właśnie dlatego, że czyni dobro. ;))
Nie mogłem się powstrzymać...
|
|
|
Zimny - Prowokacja dla brata? Prowokacja dla mnie, lefta, Anki Evy i mojego męża, którego tu nie ma a Ty dalej o nim myslisz?
podlizywanie do Leto i Chaos Theory ( C.T. ) ?
Temat do uwielbienia i pisania o sobie?
Bo chyba nie napisałes tematu serio?
A kiwi mówia po angielsku....
[%sig%]
|
|
|
Tak mnie zaliczasz???bojsz sie w klice madzejszych od siebie !
|
|
|
Wiesz co Winter teraz ci powiem wprost wkurwiles mnie wiez teraz ci wytkne glupote "nalkowcu amatorze" Zapedzilam cie w kozli rog z Kundalini pisales przezycia a potem pytales co to ? To tylko 1 przyklad jak sie blaznisz.Zignorowalam a ty jak by nic Boga strugasz Naucz sie pierw charakteru i honoru ,bo to szala duszy.Niewiem jaka masz orietacje seksualna i nic mi do tego ale duchowo jestes spedalony i pod zaslaka meskosci jak ciota lgniesz do nich.Spluj sie ile chcesz ja juz tu nie zagladne znowu cie Boze zignoruje .
|
|
|
eva
Po pierwsze - niczym się nie zbłaźniłem. To ty nie zrozumiałaś. Napisałem "opowiedz o tym kundalini raiserze" od arise - z ang. wznosić. A Kundalini się właśnie wznosi. Więc napisałem - napisz mi o tym wznosicielu Kundalini. Nie obrażaj mnie w ten sposób.
A pierwsza część postu jest takim błazeńskim zartem. Jak byście były inteligentne i przebiegłe wypaliłybyście mi czymś równie cwanym. Za to eva może używać jedynie inwektyw. To świadczy na korzyśźć mojej boskości i jej bezsilności umysłowej, "spedalony" , "nalkowcu amatorze" - to przykłady twej impotencji intelektualnej. Nie jesteś mi równa i nie jesteś nawet kiepskim dyskutantem. Juz Brata szanuje dużo bardziej od ciebie , gdyż on nigdy nie używa inwektyw. Owszem , jest uparty , ale ma kulturę. Natomiast obrażanie jest znakiem bezsilności i braku dobrego smaku. Zgrywam się , a ty bierzesz to za atak. Haha , : ) nie dotkniesz mnie w żaden sposób bo jesteś zbyt mała. Jeżeli twym ostatecznym argumentem są wyzwiska i już ci się wszystkie argumenty wyczerpały to ...tak, idź sobie i więcej tu nie zaglądaj. Nie chcemy tu prostactwa...
alfa
Haha ; ) nie podlizuje się ww osobnikom.Chciałem tak "zażartować" ale przede wszystkim zmusic was do myślenia bad , wbrew pozorem , trudnym tematem i napisałem go na serio :
"Czy dobro jest dobrem , gdyż czyni je Bóg ( czysto teoretyczny , katolicki ) , czy dobro jest dobrem niezależnie od czynów Boga ?"
Spróbujcie odpowiedzieć na to pytanie używając swej argumentacji. Widac tylko Leto załapał o co chodzi i chylę czoła przed jego bystrością. Twierdzi on, że Bóg nie może czynić nie - dobra, bo jest Bogiem tylko dlatego ,że czyni dobro. A wy jak zabłysnęłyście ( w szczególności eva ) ? Własnym brudem....
|
|
|
Dobra Zimny, podlizuj sie dalej Leto, jesli twoja bystrość nie dostrzegła jego kpiny. Zauważyłes przynajmniej że twój zart był błazeński. I bardzo kiepskiej jakości, zważywszy na to iz bedzie na samym początku watku, jesli wątek w ogóle ma szanse dalszego bytu. A temat nie jest trudny. Odpowiedź brzmi: Dla wierzących w boga chrześcijańskiego dobro jest dobrem, bo czyni je bóg. Dla ludzi niewierzących w boga chrzescijańskiego dobro jest od niego niezalezne, poniewaz w niego niewierza. I gdzie tu trudnosć i zmuszanie do myslenia? To tak oczywiste, że mi sie pisac nie chciało.
[%sig%]
|
|
|
Nie ma rzeczy oczywistych ; )
Tak, nadal podtrzymuje twierdznie , że Leto załapał o co chodzi ; )
Leto , nie przeszkadza ci , że ci się podlizuję ; ) ?
|
|
|
Acha, zapomniałam dodac, zebys nie wymagał ode mnie przynajmniej wykazania sie czyms równie cwanym i inteligentnym jak twój błazeński dowcip, bo do tego sie nie ponize wiecej. A jesli ,,obrażanie jest znakiem bezsilności i braku dobrego smaku" to czemu nazywasz mnie Alfonsem?
[%sig%]
|
|
|
Koniec dyskusji , chyba czuję się jak Leto w dyskusji z Bratem : (
|
|
|
hhhmm...
tak trochę wymiana poglądów albo inwektyw tu mnie zdeczka rozbawiło...
ale tak dobro i bóg to umowne pojecie ile kultur na tej planecie tak różne mozna to interpretowac...
a co do Twojej boskosci numeroUNO...wiesz żeby byc bogiem trzeba miec wyznawców chociaż jednego...tu chyba bedziesz miał problem,...a co do dobra boskiego... bog nie jest bogiem ani za dobro ani za zło...bo cóż by to był za bog ktory jest wszechmogący a przypisany jest do jednej strony... my smiertelnicy nie możemy oceniac czy bog czybni dobro czy zło, bo tylko on zna swoje boskie sciezki....
a tak swoja drogą miło słyszeć że wkoncu ktoś mnie uznał za złego...numeroUNO miło mi ze akurat Ty mnie uważasz za złego.... ja jestem szarym człowiekiem, i takiego boga jak Ty sie nie boje.... pozdrawiam zycze milego poniedziałku....
[%sig%]
|
|
|
Nie przeszkadza mi. :) To wolny kraj i możesz robić wszystko, nawet sie podlizywać. ;) A moja kpina była odpowiedzią na Twój żart, więc nie wiem, o co się wszyscy tak naprawdę czepiają....
|
|
|
Żałosne i to bardzo...
Winter jak pewnie zauważyliscie pominał mnie w klasyfikacji... daje mi to status wolnego słuchacza i obserwatora. I jako obserwator stwierdzam że Trójca pod Wezwaniem L W C T inteligentnych nie zasłużyła sobie na to miano. Nie dlatego żeby byli głupcami. Po prostu jeśli ktos się klasyfikuje bezpodstawnie i to w dodatku sam siebie wywyższa a innych poniża to jest to:
1. CHAMSTWO
2. PODŁOTA
3. GRUBIAŃSTWO
4. DEBILIZM
5. SKOŃCZONY BRAK KULTURY
6. ZAŚLEPIENIE SWOIM JESTESTWEM
7. PYCHA
8. EGOCENTRYZM
9. BRAK WYOBRAŹNI
10. BRAK ORGANU ZWANEGO MÓZGIEM
Ten temat... wkurzył mnie jak mało który. Bo że atakujecie poglądy tych, którzy nie zgadzają się z waszymi o Trójco pod Wezwaniem to juz się przyzwyczaiłem. To że ignorujecie rzeczowe pytania i wymigujecie się głupotą zadających je też się przywyczaiłem. To że kłócimy się na okrągło z przyczyn różnych szczegółnie takich jak ignorancja, zadufanie też można jakoś przebolec okres kryzysu.
Ale jeśli ktokolwiek w taki ordynarny i chamski sposób klasyfikuje kogokolwiek to jest to poniżej ludzkiej godności, honoru i wszystkiego innego. Szanowna Trójco < właściwie dwójco bo CT jeśli mówi to kulturalnie i mam nadzieję, że wycofa się z tójcy > oświadczam że zachowaliście się podle i poiżej ludzkiej godnosci. Jeśli ktoś obraża mnie to przebolę to i przyjmę. Jeśli ktoś w taki sposób obraża innych i to już nie tylko kobiety tylko uczestników dyskusji to nie mogę nie zareagować. Reaguję właśnie i mam nadzieję że przeprosicie, chociaz nie sądzę, żeby ktokolwiek bardzo przejął się Waszymi słowami. Bo wiemy wszyscy że Wasze słowa sa nieprawdziwe i zakłamane. Że nie wiecie o nikim nic, że nie potraficie przynać się do błędów i że w kosekwencji tego piszcie największą głupotę tylko potwierdzając swój iloraz inteligencji. Wszyscy o tym wiedzą, nawet dzieci < kto się przezywa sam tak się nazywa > ale Wy dorośli najwyraźniej nie rozumiecie znaczenia swojej mądrości, którą pokazujecie, a którą my odbieramy jako przejaw głupoty i 10 cech jak wyżej...
Pozdrawiam wszytskich, którzy nie należą do trójcy < lub dwójcy > A Tym co należą radzę zastanowienie się nad sobą i nad swoim zachowaniem. Bez uśmiechu.
|
|
|
Wtrącić się czy się nie wtrącić? Oto jest pytanie.
Widze, że szykuje się tu niezła bitwa. Winter, na twoim miejscu nic w tym wątku bym nie pisał, chyba że przeprosiny dla pokrzywdzonych. To by był najlepszy wybór z twojej strony.
(Rozwój duchowy- hehehe).
A co do prawidłowego tematu. Ty, ja , my wszscy czynimy dobro, Bóg też czyni dobro. Dobro jest dobrem, ponieważ mamy wolny wybór i możemy czynić dobro niezależnie czy wierzymy w Boga, czy też nie. To samo jest ze złem.
Zło to przeciwieństwo dobra. Czy Bóg czyni zło? Ja myśle, że nie może czynić zła.
Zło czynimy my. A komu je czynimy? Sobie i drugiemu człowiekowi.
A Bóg to taki dobry ojciec, który pozwala ci chodzić cały czas na dico, robić co chcesz, ale musisz pamiętać, że możesz robić wszystko, ale też za wszystkie skutki swoich czynów musisz sam zapłacić.
Ale nie jest tak źle, bo jeżeli zwrócisz się o pomoc to ją otrzymasz. Tyle, że to nie będzie jakiś cud, bo Bóg działa najprostrzą drogą, czyli za pośrednictwem innych ludzi.
Może kogoś dziwić, dlaczego jest tyle nędzy na świecie. Mnie nie dziwi, bo przecież nie Bóg stworzył tą nędze, tylko ludzie, swoją żądzą władzy, pieniędzy. Ludzie, którzy tak naprawde myśleli, że są bogami, ale jak kończą ci bogowie rogaci i co po sobie zostawiają to możemy dziś obserwować.
Kurcze odrazu mi się pogorszył humor. (:-(
narazie.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 81 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |