Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Hmmmmm?????
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 39

Sprzeciw wobec beatyfikacji Jana Pawła II Artykuł wysłany przez: Współpracownik dnia 02-01-2006 o godz. 20:22:07 Dział: Koœcioły i religie Krzysztof MróŸ ul. Jarosława Dšbrowskiego 17A/1 02-561 Warszawa Warszawa 2005.12.30 Jego Ekscelencja Ksišdz Prałat Sławomir Oder Postulator w procesie beatyfikacyjnym Jana Pawła II Vicariato di Roma Piazza San Giovani in Laterano 6/A 00184 ROMA Wyrażam sprzeciw, jako obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, przeciwko beatyfikacji Jana Pawła II. Koœciół katolicki w Polsce jest i tak, w mojej ocenie, jednym z czynników destabilizujšcych słabš polskš demokrację. Wskutek jego działalnoœci coraz bardziej oddalamy się od państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego. Koœciół aktywnie uczestniczy, i to na wszystkich szczeblach struktur władzy, w życiu politycznym i społecznym, ale rezultatów swojej działalnoœci nie poddaje weryfikacji w demokratycznych procedurach wyborczych. Stale dšży do objęcia swoich członków totalnš kontrolš, od narodzin aż do œmierci, wykorzystujšc do tego celu bogaty i zróżnicowany zestaw œrodków socjotechnicznych. Jest ogarnięty, między innymi, różnymi fobiami zwišzanymi z seksualnoœciš człowieka - z wiadomymi skutkami. Koœciół katolicki wykorzystuje system instytucji państwowych i samorzšdowych do propagowania nieweryfikowalnych dogmatów, oraz wzbogacania się. Te negatywne czynniki zostałyby pogłębione po beatyfikacji Jana Pawła II. Krytyka Koœcioła katolickiego byłaby traktowana jako œwiętokradczy atak na Jana Pawła II, Boga i religię. Sš również i inne czynniki, które powodujš, że Jan Paweł II nie zasłużył, w mojej ocenie, na beatyfikację: 1) Jan Paweł II nigdy w sposób wiarygodny nie przeprosił za zbrodnie popełnione przez Koœciół katolicki. W swojej homilii dotyczšcej wyznania win i proœby o przebaczenie przyznał co prawda, że Koœciół katolicki jest współodpowiedzialny za podział chrzeœcijaństwa, stosowanie przemocy, lecz jednoczeœnie zaznaczył, że dopuszczano się tego w służbie prawdy. Następnie, w znacznie mocniejszych słowach opisał winy popełnione przeciwko chrzeœcijanom. Nastšpiło, w mojej ocenie, zamazanie rzeczywistoœci, zbanalizowanie zła popełnionego przez instytucję Koœcioła katolickiego. 2) Wizja Jana Pawła II dotyczšca rozwišzania problemów społeczno-politycznych i gospodarczych współczesnego œwiata była anachroniczna i całkowicie utopijna. Wyrazem bezradnoœci Jana Pawła II było jego odwołanie się do Miłosierdzia Bożego jako panaceum na bolšczki współczesnoœci. Koncepcja zbawienia œwiata przez Miłosierdzie Boże wykazała swojš nieskutecznoœć przed Janem Pawłem II ( żaden Papież nie decyduje od kiedy i w jakim zakresie ma funkcjonować Miłosierdzie Boże), jak również w trakcie Jego pontyfikatu. Nie sprawdza się również po Jego œmierci. Była to ucieczka Jana Pawła II w œwiat złudy. 3) Jan Paweł II nie potrafił wyzwolić się z ograniczeń narzuconych przez funkcjonujšcy, dwubiegunowy, układ zimnowojenny, co przejawiało się w Jego stosunkowo mało krytycznym, o ile nie pobłażliwym, stosunku do różnego rodzaju prawicowych dyktatur. W tym kontekœcie zakrawa na żart poruszanie przez Jana Pawła II problematyki praw człowieka. W otoczeniu Papieża byli ludzie, którzy pozytywnie odnosili się do prawicowych dyktatur pod warunkiem, że były życzliwe dla Koœcioła katolickiego. Należeli do nich miedzy innymi: a) kardynał Angelo Sodano, sekretarz stanu, w hierarchii watykańskiej osoba nr 2, nuncjusz w Chile za czasów dyktatury Pinocheta, z którym utrzymywał przyjazne stosunki oparte na zgodnoœci poglšdów politycznych. b) kardynał chilijski Jorge Medina Estevez, Prefekt Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny, sympatyk Pinocheta. O braku szacunku kardynała do demokracji i przynajmniej poœredniej, legitymizacji dyktatury œwiadczy wypowiedŸ z sierpnia 1990 roku " Demokracja nie oznacza automatycznie, ze Bóg chce, aby ona była stosowana w praktyce". c) kardynał kolumbijski Alfonso Lopez Trujillo, Przewodniczšcy Papieskiej Rady ds.Rodziny która jest bardzo negatywnie nastawiona do antykoncepcji i œwiadomego macierzyństwa. Kardynał był zaangażowany w zwalczanie teologii wyzwolenia. Nie potępiał, gdy był sekretarzem a następnie przewodniczšcym Konferencji Episkopatu Ameryki Łacińskiej, krwawych dyktatur na swoim kontynencie. d) Kardynał włoski Pio Laghi - kiedy był nuncjuszem apostolskim w Buenos Aires popierał krwawš juntę argentyńskš. Koœciół argentyński współdziałał aktywnie w stosowaniu represji przez swych kapelanów wojskowych. Organizacja znana pod nazwa Matki z Plaza de May złożyła we włoskim wymiarze sprawiedliwoœci oskarżenie biskupa o współprace z dyktaturš argentyńskš. Nie ma to oczywiœcie skutków prawnych, ponieważ kardynał sprawujšcy urzšd Prefekta ds. Wychowania katolickiego, zgodnie z traktatami laterańskimi, korzysta z immunitetu. Jan Paweł II podczas swojej wizyty w Chile w paŸdzierniku 1987 roku, legitymizował, swoimi działaniami dyktatora Pinocheta - udzielił mu komunii, wspólnie, Papież i dyktator, wystšpili na balkonie pałacu La Moneda przed tłumem sympatyków Pinocheta. Wspólnie modlili się w pałacowej kaplicy. W czasie wizyty Papieża, policja brutalnie tłumiła demonstracje przeciwników dyktatora. O tej podróży wspomina, kardynał Angelo Sodano w liœcie prywatnym z 18.02.1993 r. dołšczonym do depeszy Jana Pawła II z życzeniami z okazji złotych godów dyktatora. Informujšc na wstępie, że jego zadaniem jest przekazanie jego Ekscelencji (Pinochetowi) i jego czcigodnej małżonce odręcznego pisma papieskiego jako dowodu szczególnej życzliwoœci, stwierdził, że Jego Œwištobliwoœć (Jan Paweł II) zachowuje pełnš wzruszenia pamięć o spotkaniu z członkami jego rodziny z okazji swej niezwykłej wizyty pasterskiej w Chile. Nic dziwnego, że Watykan zaangażował się w obronę dyktatora, kiedy ten został zatrzymany w 1998 roku w Wielkiej Brytanii, pod zarzutem ludobójstwa. Jan Paweł II, podczas wizyty w Argentynie w 1987 roku, zamiast prosić o przebaczenie za popieranie przez znacznš częœć argentyńskiego koœcioła katolickiego krwawej junty argentyńskiej i zrobić uczciwy rachunek sumienia, starał się zapobiec wprowadzeniu ustawy zezwalajšcej na rozwody. 4) Rozsypała się papieska koncepcja ekumenizmu, która by gwarantowała, w dajšcej się przewidzieć przyszłoœci, zjednoczenie Koœciołów chrzeœcijańskich. Całkowitš klęskę poniósł Jan Paweł II w kontaktach z Cerkwiš Prawosławnš. Polityka zmierzajšca do tzw. ewangelizacji ludnoœci na terenie Rosji, Białorusi i Ukrainy prowadziła do nasilajšcego się konfliktu z Koœciołem prawosławnym, zwiększenia nacjonalizmu i w rezultacie do wzrastajšcej wrogoœci pomiędzy społeczeństwami. Dyplomacja watykańska aktywnie włšczyła się w dezintegrację Jugosławii. Dodatkowo, Papież podczas swojej pielgrzymki w 1994 r. do Zagrzebia w Chorwacji, wzmocnił nacjonalistów chorwackich, którzy w 1995 roku zaatakowali Serbów w Krajinie, mieszkajšcych tam od wieków, i zmusili setki tysięcy z nich do ucieczki. Dodać należy, że beatyfikowanie, co najmniej, kontrowersyjnych postaci, takich jak np. Alojzije Stepinac - chorwacki kardynał, który współpracował z ludobójczym reżimem ustaszowskim, potęguje rozdŸwięki pomiędzy różnymi wyznaniami. 5) Jan Paweł II postrzegał rolę kobiety w Koœciele katolickim i społeczeństwie w sposób tradycyjny. Uważał, że głównym miejscem jej pracy powinien być dom a głównym zajęciem opieka nad dzieckiem, ponieważ "dziewictwo i macierzyństwo to dwa szczególne wymiary spełniania się kobiecej osobowoœci - List apostolski Mulieris Dignitatem". Chcšc utrzymać kobiety w domu nawoływał "do uznania i poszanowania przez wszystkich niezastšpionej wartoœci pracy kobiety w domu - Adhortacja apostolska Familiaris Consortio". Kobieta według Papieża jest przede wszystkim "niezastšpionym oparciem i Ÿródłem duchowej siły dla innych - List apostolski Mulieris Dignitatem". Nie traktował kobiety jako podmiotu twórczego wykraczajšcego poza ramy rodziny. 6) Jan Paweł II zakazał antykoncepcji odżegnujšc się tym samym od kierunku zmian planowanych przez swojego poprzednika. Peter Piot, dyrektor ONZ-owskiego programu walki z AIDS (UNAIDS) w wywiadzie udzielonym "Frankfurter Rundschau" stwierdził, że zakaz stosowania prezerwatyw "jest poważnym błędem, który kosztuje ludzkie życie...". Tragicznie brzmiš nauki Carlo Caffary, kierownika Papieskiego Instytutu ds. Małżeństwa i Rodziny, który stwierdza, że jeżeli zainfekowany wirusem HIV małżonek nie jest w stanie zachować dożywotniej "pełnej wstrzemięŸliwoœci" lepiej będzie, jeżeli zainfekuje swa żonę, niżby miał stosować prezerwatywy ponieważ "uszanowanie wartoœci duchowych, takich jak sakrament małżeństwa, należy przedłożyć nad dobro życia" - "NIE i AMEN" Uta Ranke-Heineman". 7) Zdecydowanie negatywna postawa Papieża wobec homoseksualizmu spychała osoby o tej orientacji seksualnej, nie zamierzajšcych żyć w celibacie, na margines Koœcioła katolickiego i powodowała, ze wiele z nich wystšpiło ze wspólnoty koœcielnej. 8) Jan Paweł II nie reagował stanowczo, przez długi czas, wobec skandali pedofilskich w amerykańskim Koœciele katolickim. Już 1985 roku biskupi amerykańscy po przeprowadzeniu badań, na użytek wewnętrzny Koœcioła, zorientowali się, że problem pedofilii jest poważny. Wydali w tej sprawie dokument " Iœć w œwietle". Tymczasem Jan Paweł II przyjšł bardziej zdecydowane stanowisko wobec tego problemu dopiero po 2000 roku, kiedy to opinia publiczna spowodowała, że w Stanach Zjednoczonych wzięła górę opcja zera tolerancji dla księży pedofilów. Należy głęboko ubolewać, że Jan Paweł II krytycznie odniósł się do propozycji biskupów amerykańskich, którzy chcieli zawieszać duchownych w pełnionych funkcjach w przypadku wysunięcia w stosunku do nich oskarżeń o pedofilię. 9) Jan Paweł II umacniał centralizm i absolutyzm władzy koœcielnej. Jest to sprawa ważna zarówno dla œwiatłego katolika jak i osoby niewierzšcej, ponieważ Koœciół katolicki nie ogranicza się do posługi religijnej, lecz prowadzi aktywna działalnoœć politycznš. Nie jest, więc obojętne czy Koœciół katolicki będzie instytucjš demokratycznš czy, co najmniej, autorytarnš. Należy pamiętać, że Jan Paweł II: a) ogłosił, że przepisy kanoniczne sš rozkazami Boga, b) przyjšł praktykę zrównywania papieskich decyzji z mocš samej Biblii, c) wprowadził wewnętrzna cenzurę w Koœciele katolickim za poœrednictwem "Instrukcji dotyczšcych pewnych aspektów wykorzystywania społecznych œrodków przekazu". Warto wspomnieć, że nowy Katechizm powszechny traktuje nieakceptowanie niektórych nauk Papieża jako przestępstwo. Ten punkt został wprowadzony w ostatniej chwili na życzenie Papieża bez konsultacji z międzynarodowš komisjš, która opracowała nowy kodeks. Pamiętać również należy, że niepokorni teolodzy zmuszani byli do milczenia podczas gdy Jan Paweł II wyniósł na ołtarze Josemarię Escrivę de Balaguer y Albasa przywódcę integrystycznej organizacji Opus Dei. Bioršc powyższe pod uwagę wnoszę jak na wstępie. Z poważaniem Krzysztof MróŸ Do wiadomoœci: 1) Jego Ekscelencja Ks. Abp. Stanisław Dziwisz, Trybunał Rogatoryjny 2) Jego Ekscelencja Ks. Bp. Tadeusz Pieronek, Trybunał Rogatoryjny (Krzysztof MróŸ -członek APP "RACJA", członek Polskiego Stowarzyszenia Wolnomyœlicieli i innych organizacji społecznych)

dobrze że sš ludzie,którzy majš doœć odwagi by ukazać ciemne strony katolicyzmu w obecnej sytuacji na œwiecie,w której koœciół katolicki ,jakby zapomniał nauki Chrystusa a dygnitarze koœcioła zamiast służyć ,zmalipulowali społecznoœci by to IM służono,-co zresztš jest widoczne dziœ nawet dla œlepca. Polska -kraj o bogatej katolickiej Historii a stańmy z boku i popatrzmy jaka jest rzeczywistoœć jeœli chodzi o tzw.-władze koœcielne,-przepych dufnoœć i pysznoœć jest niemal codziennoœciš w [posłudze] kapłańskiej. Tak! sš jeszcze kapłani z porawdziwego powołania,którzy nie zatracili się w swej posłudze ale tonš oni między znacznš więkrzoœciš kapłanów- biznesmenów. Niestety więcej dzis Boga w knajpie niż w Polskim koœciele,,to nie znaczy by chodzić do knajpy bo Boga ma każdy w sobie -jeœli zechce.........oczywiœcie. pozdrówka i sorki za ort.

Ten list zaadresowany do funkcjonariuszy KK niewiele da. Przecież te szopki co odstawiajš w Polsce, robiš z pełnš premedytacjš. Katolicyzmu już raczej nie da się naprawić, podobnie jak kiedyœ komuny. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Kiedyœ prosiłem pewne osoby o przedstawienie zasług JP II ale jakos nikt sie nie kwapił. Teraz rozumiem dlaczego.

Papież ma wielkie zasługi w propagowaniu katolicyzmu (zdobywaniu wpływów) w krajach trzeciego œwiata. No i oczywiœcie mówił o pokoju na œwiecie... pod przewodnictwem KK. O pokój na œwiecie zabiegał też kiedyœ ZSRR. Wiadomo co się za tym kryło. Pokój to będzie, jak ludzie przestanš skupiać się na religiach, zastanawiać się nad różnicami i tym, która lepsza. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Oczywiœcie temat pokoju jest szerszy. Stany Zjednoczone też chcš pokoju :) Dla mnie każdy fundamentalizm - czy to islamski, czy katolicki jest zły, bo prowadzi do sztucznych podziałów. A przecież ludzie chcš tego samego - miłoœci, braterstwa, wolnoœci i szczęœcia. Ale dla chorych systemów lepiej postępować w imię zasady "dziel i rzšdŸ". [%sig%]

http://media.putfile.com/17-Nietykalni [%sig%]

DW, nie chce mi sie z Toba gadac !

Gosiu, gorzej ci? [%sig%]

Lepiej, bo nie zawracam sobie glowy takimi ludzmi jak Ty !

A konkretnie o co ci chodzi? [%sig%]

Nie podobaja mi sie Twoje koncepcje i przekonania.

Istnieje coœ, co Ci się podoba? Oprócz HAARP-a oczywiœcie. [%sig%]

Podoba mi sie jak ktos gra na harmonii. Moge sluchac godzinami kazdego utworu.

Welcome to the board man. Briana Banks and Jenna Jameson and Tera Patrick

Lern how to type. "Man". [%sig%]

pisze sie LEARN. Wiem bo ócze sie angielskiego juz szesc miesionców. [%sig%]

Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom.

Ups Mein kampf...eee my bad. Przepraszam literke zjadłem. Głodny byłem. [%sig%]

tym razem ci wybacze :) [%sig%]

Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom.

Ja ju ż w swoim życiu wiele widziałem ale, jak Wolnomyœliciel takie głupoty wypisuje to aż się serce kraje kiedy takie coœ jest podpisane jako Wolnomyœlicielstwo. Koœciól to nie Partia - i to trzeba wiedziec tym się różniš. To zazdroœć i tyle. Szefowie największych Loży Masońskich w Watykanie przy Katafalku i Trumnie klšczeli na kolanach - by oddać choł Najwyższemy wœród nich - tylko to trzeba być Mistrzem Loży by to wiedzieć. Nawet w telewizji ich pokazano tylko trzeba ich znać aby wiedzieć kto tam klęczał. Smutne, naprawdę smutne. Niema to jak Polska nasza zideologizowana i wyprane mózgi do okoła + teorie spiskowe i teorie na każdy temat. Gdyby Bóg nie chciał to by go nie wywyższył, to nie polega na chciejstwie KK czy jego funkcjonariuszy tutaj inne prawa i zasady rzšdzš - no ale to trzeba wiedzieć. Jeœłi się tego nie wie to się błšdzi. Pozdrawiam Igor
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 39
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.