Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Kto wymyślił Trójcę Św. ???
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 64

Chrzeœcijanie odeszli od koncepcji Jednoœci Boga, do niejasnej i tajemniczej doktryny, która została sformułowana w czwartym wieku. Doktryna, która jest znana jako Doktryna Trójcy Œwiętej, jest Ÿródłem kontrowersji zarówno w religii Chrzeœcijańskiej jak i poza niš. Upraszczajšc, chrzeœcijańska doktryna Trójcy Œwiętej, stwierdza, że Bóg jest zespoleniem trzech boskich osób "Ojca, Syna i Ducha Œwiętego" w jednym boskim bycie. Jeœli ta koncepcja, podana w prostych słowach, brzmi wštpliwie, kwiecisty język obecnego tekstu doktryny, wprowadza zagadnienie w jeszcze większš tajemniczoœć: " ... wielbimy jednego Boga w Trójcy, i Trójce w Jednoœci... gdyż jest Jedna Osoba Ojca, inna Osoba Syna, inna Osoba Ducha Œwiętego, wszystko jest Jedno... nie ma trzech bogów, ale jeden Bóg... wszystkie trzy osoby sš wieczne i równe... i tak więc ten będzie zbawiony, który myœli o Trójcy..." (wyjštek z Atanazjańskiego Wyznania Wiary) Połšczmy to wszystko w innej formie: jedna osoba, Bóg Ojciec + jedna osoba, Bóg Syn + jedna osoba Bóg Duch Œwięty = jedna osoba, Jaki Bóg? Czy to jest język czy to nonsens, słowo bez znaczenia? Mówi się, że Atanazy, biskup który sformułował tę doktrynę, przyznał, że im więcej pisał na ten temat, tym mniej możliwym było dla niego jasne wyrażenie jego myœli z tym zwišzanych. Trójca w Biblii Odniesienia w Biblii do Trójcy jako boskiego bytu, w najlepszym przypadku można okreœlić jako niejasne. W Ewangelii wg Mateusza (28:19), znajdujemy Jezusa mówišcego swoim uczniom o wyjœciu na zewnštrz i wygłaszaniu kazań do wszystkich narodów. Natomiast "Wysoka Komisja" wspomina trzy osoby, które póŸniej stanš się częœciš Trójcy, zwrot"... chrzcijcie ich w imię Ojca, i Syna, i Ducha Œwiętego" jest z pewnoœciš dodanym do Biblii zwrotem, - nie jest natomiast właœciwymi słowami Jezusa - co mogš pokazać dwa przykłady: 1. Chrzest we wczesnym Koœciele, omawiany przez Pawła w jego listach, odbywał się tylko w imię Jezusa. 2. "Wysoka Komisja" znaleziona w pierwszej spisanej ewangelii, Ewangelii wg Marka, z pewnoœciš nie wspomina Ojca, Syna i / lub Œwiętego Ducha (zobacz Ewangelia wg Marka 16:15) Jedyny inny odnoœnik do Trójcy w Biblii znajdujemy w Pierwszym Liœcie Jana (5:7). Współczeœni teoretycy biblijni przyznajš, że zwrot "sš trzy postaci w niebie, Ojciec, Słowo, i Duch Œwięty: i tych troje jest jednoœciš" jest definitywnie "póŸniejszym dodatkiem" do tekstu biblijnego, i nie ma go w żadnej z obecnych wersji Biblii. Dlatego też widać, że koncepcja Trójcy boskich bytów nie była ideš poddanš przez Jezusa ani żadnego innego Bożego Proroka. Doktryna ta, podzielana przez Chrzeœcijan na całym œwiecie, jest od poczštku i w całoœci tworem ludzkim. Doktryna nabiera kształtów Paweł z Tarsu, człowiek którego z całš pewnoœciš można uznać za założyciela Chrzeœcijaństwa, sformułował wiele doktryn, poœród których nie ma doktryny o Trójcy. Podłożył jednak pod niš podwaliny, kiedy sformułował ideę o Jezusie jako "boskim synu". Przecież Syn potrzebuje Ojca, a poza tym co w takim razie z "przekazicielem" Boskiego posłannictwa dla ludzi? W istocie, Paweł nazwał każdš z głównych postaci, ale dopiero w póŸniejszym okresie Koœciół połšczył je w jednoœć. Tertullian, prawnik i duchowny Koœcioła, po raz pierwszy użył słowa "Trójca" w trzecim wieku, w Kartaginie. W swojej teorii przedstawił Syna i Ducha Œwiętego jako dzielšcych byt Boga. Syn, Duch Œwięty i Ojciec sš w istocie jednoœciš. Formalizacja doktryny Kiedy w 318 wybuchły kontrowersje wokół sprawy Trójcy pomiędzy diakonem z Aleksandrii - Ariuszem, i jego biskupem - Aleksander, cesarz rzymski Konstantyn I rozpoczšł batalię. Mimo tego że dogmat był dla niego całkowitš zagadkš, zdawał sobie sprawę z tego, że dla silnego królestwa zjednoczony koœciół był koniecznoœciš. Kiedy negocjacje nie przyniosły żadnego rozwišzania, Konstantyn zwołał pierwszš w historii Koœcioła radę ekumenicznš, by raz na zawsze rozwišzać problem. Szeœć tygodni póŸniej w 325, odbyło się w Nicei pierwsze posiedzenie z udziałem 300 biskupów. Doktryna Trójcy została przypieczętowana. Od tej chwili, Bóg Chrzeœcijan był postrzegany jako trzy istoty, lub natury, w osobach Ojca, Syna, i Ducha Œwiętego. Upór Koœcioła Spór był daleki od zażegnania, pomimo wielkich oczekiwań ze strony Konstantyna. Ariusz i nowy biskup Aleksandrii - Atanazy zaczęli od nowa spierać się na temat dogmatu, mimo że Nicejskie Wyznanie Wiary zostało przypieczętowane. Od tej pory "Arianizm" stał się hasłem dla każdego kto nie uznawał doktryny Trójcy. W 451, podczas Rady Kaledońskiej, za sprawš i aprobatš Papieża, Nicejskie / Konstantynopolskie Wyznanie Wiary stało się autorytatywne. Od tej pory wszelkie debaty na ten temat przestały być tolerowane. Głoœne opowiedzenie się przeciwko Trójcy uznawano za herezję, bluŸnierstwo, którego wynikiem były srogie kary, poczynajšc od tortur kończšc na karze œmierci. Chrzeœcijanie zwrócili się teraz przeciwko Chrzeœcijanom, okaleczali i mordowali tysišce z nich z powodu odmiennej opinii. Kontynuacja Debaty Brutalne kary a nawet œmierć nie powstrzymywały sporów wokół doktryny Trójcy, trwajšce do dziœ. Jeœli poprosimy Chrzeœcijan o wyjaœnienie fundamentalnej doktryny ich religii, większoœć z nich nie odpowie nic ponadto, że: "Wierzę w to, ponieważ tak mi powiedziano". Tłumaczy się to również wymijajšco jako "tajemnica" - a przecież tak Biblia mówi w Pierwszym Liœcie Pawła do Koryntian 14:33: "... Bóg nie sieje wštpliwoœci..." Unitarianie, odłam Chrzeœcijaństwa, zatrzymali żywe nauki Ariusza mówišce, że Bóg jest jeden; nie wierzšc w Trójcę. W rezultacie, główny nurt Chrzeœcijaństwa znienawidził Unitarian, a Narodowa Rada Koœciołów odmówiła przyjęcia ich do wspólnoty. Unitarianie wcišż żywo wierzš w to, że pewnego dnia Chrzeœcijanie powrócš do nauk Jezusa.

Ojciec jako Stworca Syn jako jego Namiestnik, kontynuator dziela Duch swiety jako odosobniona mysl, dusza, spoiwo, ktore laczy Ojca, Syna i Ducha œwietego w jedna calosc

Jeden Bóg w Trzech.....Trzech Bogów w Jednym :) scoop Interpretacja nie majšca uzasadnienia.....domysły !! To Kto jest większy, może równy?

Witam! Z góry zaznaczam, że ta dyskusja większego sensu nie ma, ale jako katolik nie pozostanę obojętny na niektóre z przedstawianych tu zarzutów. Takie moje małe postanowienie Adwentowe ;-) "Dlatego też widać, że koncepcja Trójcy boskich bytów nie była ideš poddanš przez Jezusa ani żadnego innego Bożego Proroka. Doktryna ta, podzielana przez Chrzeœcijan na całym œwiecie, jest od poczštku i w całoœci tworem ludzkim." Brak jakichkolwiek podstaw aby tak twierdzić. Nowy Testemant o Duchu Œwiętym: 2 Kor 15,13-14 Łk 3, 22-23 J 14, 16 Mt 28, 19 2 Kor 1, 21-22 J 15, 26 1 P 1, 1 J 14, 26 Nie pamiętam co jeszcze... te fragmenty można łatwo znaleŸć na internecie albo samemu przeczytać: www.biblia.net.pl . Co do pytania: już pierwsi ojcowie Koœcioła ( papieże i œwięci z II-IV wieku ) głowili się nad istotš Testamentu pozostawionego przez Jezusa. Problem został zakończony faktycznie w IVw. na soborze. Żadnych podstaw nie ma twierdzenie, że cokolwiek do ewaneglii zostało dopisane. Jest to o tyleż pasjonujšce co głupie i chyba nikomu tłumaczyć tego nie potrzeba... :-) Obym się nie rozczarował... ;-) Trójca jest nie do ogarnięcia ludzkimi zmysłami ale sš łatwe porównania w œwiecie współczesnym i dawnym: Mamy Dyrektora, który jednoczeœnie nosi tytuł Kierownika w innej firmie a członka jakiejœć rady w jeszcze innej. Mamy więc w jednej osobie trzy stanowiska każde powołane do czego innego. I żadnych cudów nikt tu się nie dopatruje. Podobnie z tytułami rodem ze œredniowiecza: Król Polski, Ksišże na Krakowie, GnieŸnie etc etc etc. oznaczał jednš i tš samš osobę. Teologicznie rzecz ujmujšc mamy do czynienia z substancjš i personš. Jedna substancja i trzy persony. Jedna woda i trzy stany skupienia. Cud? Owszem cud - ale chyba już łatwiejszy do pojęcia :-) Bóg Ojciec - persona pierwsza - Stworzyciel Jezus - Odkupiciel Bóg-Człowiek zjednoczony z Bogiem Ojcem i z ludŸmi z nieopisanej Miłoœci będšcej fundamentem tego zjednoczenia. Duch Œwięty - Dany przez Ojca i Syna i pochodzšcy od nich Duch Pocieszyciel kiedy braknie Jezusa na Ziemi aby działa w Jego imieniu. Wszystko jest równie logiczne co trudne i niepojęte. Ale chyba mamy tutaj uwidocznione to piękno wiary. Bez prawdziwej WIARY nie sposób pojšć Boga. Mimo swej mšdroœci człowiek jest za głupi... :-) A co do tematu: to Jezus nam pozostawił te wskazania... w Ewanegeliach... On niejako "wymyœlił trójcę Œwiętš" albo lepiej - opsiał jš. Pozdrowienia :-) mam nadzieję, że coœ rozjaœniłem :-) Pax :-) [%sig%]

bóg został wogóle wymyœlony. Po œmierci dusza widzi że nie ma boga i wogóle niczego nie ma i chce się znowu narodzić aby chociaż na chwile zapomieć że to wszystko to jeden wielki bezsens. I trwa to w nieskończonoœć. Być może jest KTOŒ kto stworzył kiedyœ ten "system" ale co z tego skoro nikt go nie widział ani nie słyszał.

Iz 44;6 " Tak mówi Bóg , Król Izraela i jego Odkupiciel, Pan Zastępów , Ja Jestem pierwszy i Ja ostatni i nie ma poza Mnš boga. Któż jest do mnie podobny- Niech woła , niech to ogłosi i niech Mi dowiedzie ! Kto przepowiedział przyszłoœć od wieków i tyo co ma nadejœć , niech nam obwieœci! Czy jest jaki inny Bóg oprócz Mnie? albo inna Skała ? Ja nie znam takiego ! List do Galatów 3:20 " Otóż nie ma poœrednika , gdzie chodzi tylko o jednš osobę , a Bóg jest tylko jeden. (Jehowę twego- wymazano imię Boga ) Boga masz czcić i tylko dla niego masz pełni㠜więtš służbę Ł 4;8 Mat 4;9 Mal 2:10 " Nikt nie jest dobry oprócz jednego Boga " Jezus został wskrzeszony, a nie sam się wskrzesił. Synu mój - również tymi slowami Bóg zwracał się do Proroków- Izajasza, Jeremiasza itd. Sam Jezus mówił " Ojciec większy jest ode mnie " " Nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie" " Boże mój, Boże czemuœ mnie opuœcił" Tak.....jak chodzi o dogmaty....to TAJEMNICA wiary !

Każdy ma imię, wszystko jest nazwane......tylko Boga Imię usunięto z Biblii....raptem chyba z kilka razy jest z wczeœniejszych około 7000 razy. Gdyby tak usunięto imię Odysa z " Odysei"....no i po ptokach z takim czytaniem...nie wiadomo, kto do kogo i co !!!! Super sie czyta Biblię...."Powiedział Pan memu Panu"....który pan, któremu panu !!!! Komu przeszkadzało..." Powiedział Jehowa Bóg memu Panu....." widac przeszkadzało. W miejsce Boga Stwórcy...Boga Jedynego....wszedł Jezus. W pogaństwie wiele bóstw troistych było.....

Nie bez kozery właœnie papieże, surowo zabraniali przez całe stulecia czytania Biblii w języku narodowym, co więcej, do roku 1897 uzależniali to od zgody rzymskiej inkwizycji - wystawiajšc sobie w ten sposób najbardziej kompromitujšce œwiadectwo nikczemnoœci. Trzeba było wieków rzšdów , kłamstw, mordów, sprzedawania tronów, królewstw i narodów....aby osišgnšć to co dziœ jest .... Bo skšd wzišł się ogromny kapitał będšcy dziœ w posiadaniu Koœciołów? Przewyższa je wszystkie bogactwem, Koœciół katolicki, który nadal dysponuje największym areałem ziemi w œwiecie chrzeœcijańskim, którego akcje i inwestycje kapitałowe szacowano już dziesięć lat temu na blisko pięćdziesišt miliardów marek; któremu podlega kilkanaœcie banków w samym Rzymie; do którego należy de facto również największy prywatny bank œwiata, Bank of America, bo Koœciół ma w nim pięćdziesišt jeden procent udziałów, który posiada niemałe zapasy złota w Fort Knox oraz kapitał zainwestowany w najróżniejsze przedsiębiorstwa, miedzy innymi w liczšce się firmy hiszpańskie, francuskie towarzystwa naftowe, gazownie oraz elektrownie w Argentynie, boliwijskie kopalnie cyny, brazylijskie fabryki kauczuku, przemysł hutniczy w Stanach Zjednoczonych, Generał Motors Corporation, największe włoskie towarzystwo lotnicze "Alitalia" oraz zakłady samochodowe Fiat, ponadto w cały szereg przodujšcych włoskich firm ubezpieczeniowych i budowlanych, w ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia materialne w Niemczech, w badeńskie fabryki anilany i sody, w fabryki farb w Leverkusen, w towarzystwo naftowe Deutsche Erdöl Aktiengesellschaft, w hamburskie elektrownie, w esseńskie kopalnie węgla kamiennego, w nadreńskie huty stali, w koncern Vereinigte Deutsche Metallwerke, w Süddeutsche Zuckeraktiengesellschaft, w Gesellschaft für Lindes Eismaschinen (maszyny do produkcji lodów), w firmę Siemens & Halske AG, w firmę Mannesmann AG, w BMW itd., itd., nie mówišc już o bankach stanowišcych własnoœć Koœcioła... Wobec zafałszowanych podstaw wiary traci właœciwie sens, tak częste obecnie, rozważanie ewentualnej reformy Koœcioła. Bo gdyby naprawdę chciano nawišzać do Jezusa, a dziœ oznacza to oczywiœcie nawišzanie do owego Jezusa, którego bez mała dwieœcie lat badania ewangelii przez krytycznych teologów uwolniło od wizerunku legendarnego, nawišzanie stanowišce warunek konieczny wszelkiej reformy! - to musiałby Koœciół zrezygnować ze wszystkiego, czym jest, z czego się składa, z sakramentów, dogmatów, biskupów i papieża!

Ahawa zazdroœcisz Koœciołowi bogactwa że je wyliczasz? Czy też masz w tym inny cel? Jaki? Nie wierzę że czytałeœ/czytałaœ Biblię... Fragmenty wyjęte bez żadnych dlaszych danych i kontekstu z każdej ksišżki i każdej wypowiedzi sš nierzrozumiałe. Tym bardziej z księgi mówišcej o życiu i wierze... Co do tłumaczeń to zostało "pominięte" ( zapomniane? ) wiele tłumaczeń ale to chyba kazdy zainteresowany sobie doczyta... Jak dyskutować kiedy nie ma z czym? [%sig%]

Warto zerknšc na nowe tłumaczenie N.T. Stara sie oddać ducha orginału, posługujšc sie językiem współczesnym.....:)

Poza tym, na Trójce mozna patrzec bardziej uniwersalnie, i myœle, ze analogia do przykładu Brata o wodzie najtrafniej oddaje treœć tej koncepcji. Czy ktoœ czytał moze ksišżkę Gerarda Bodsona "Tajemnice Apokalipsy?".... Pozdrawiam....:)

Zazdroœcić? Bogactwa zdobytego na kłamstwach, mordach w imię Jezusa? Polowania na czarownice ? Myœlisz, że jest czego zazdroœcić? Nie wierzysz , że czytam Biblię ???? Ot i wszystko na ten temat.....to jest cała istota wiary ! Remigius Nie chodzi o wglšd uniwersalny....ale o osobowy ! Trzech w Jednym ? czy Jeden w Trzech? Mowa jest o osobowym Bogu !

Czy czytal ktos z Was ksiazke pt. "Jesus The Man" Barbary Thiering ? Widzialam ta ksiazke w Polsce przetlumaczona na polski. Bylo to chyba w 1996 roku. Zapewniam, ze jest to bardzo ciekawa pozycja i bardzo nowatorska, ktora udawadnia, ze Jezus byl zwyklym czlowiekiem. Australijka Barbara Thiering nauczyla sie nawet hebrajskiego po to, zeby zglebic obyczaje zydowskie i udowodnic swoj wywod. Sluchalam kilku jej wystapien w telewizji gdzie miala wielu utytulowanych przeciwnikow. Pozniej jezdzila ze swoimi wykladami po roznych uniwersytetach. Teraz sluch o niej zaginal, ale ja mam w reku ta jej jakze ciekawa ksiazke. Wszystkim, ktorzy interesuja sie religia bardzo polecam ta pozycje.

Jeœli lubicie czytać, poczytajcie lepiej to: http://www.sm.fki.pl/Kontrowersje/piata_ewangelia_Przeklad_Ks_Henryk_Zalewski.htm Fajna lektura!

Czytałam ! Przez koœciół nie do przyjęcia :) Ale rzeczywiœcie...fajna lektura !

Pierniku, czytałem.... Fajna lektura, ale teza wyjœciowa jest nacišgana..... Nie dyskutuję o treœci, czy raczej o przesłaniu Ewangelii, ale jeœli czytało sie cokolwiek o Esseńczykach, to widac od razu, ze jest to fałszywka..... Pozdrawiam:)

Jeœli mowa o Esseńczykach , to wydaje mi sie , że ich nauki sa podwalinami chrzeœcijaństwa. Wiele z życia Jana Ch. który prawdopodobnie należał do nich, co sugeruje jego sposób zycia i nauki.

Powiedziałbym, ze byli gnostykami. Blizej im do filozofii greckiej, niz do buddystów....:)

Hmmm...owszem! Czytałam "Pra-Jezus" Buddyjskie Ÿródła chrzeœcijaństwa.

Wydaje sie, ze Jezus (oczywiœcie rozmawiamy czysto hipotetycznie), skompilował rózne teorie filozoficzne i religijne, i stworzył zupełnie nowš jakoœć..... Nie był esseńczykiem, nie był rabinem, nie byl buddysta, nie był nawet orfikiem, czy tez gnostykiem.....
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 64
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.