| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Kto wymyślił Trójcę Św. ??? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 64 |
|
Chrzecijanie odeszli od koncepcji Jednoci Boga, do niejasnej i tajemniczej doktryny, która została sformułowana w czwartym wieku. Doktryna, która jest znana jako Doktryna Trójcy więtej, jest ródłem kontrowersji zarówno w religii Chrzecijańskiej jak i poza niš. Upraszczajšc, chrzecijańska doktryna Trójcy więtej, stwierdza, że Bóg jest zespoleniem trzech boskich osób "Ojca, Syna i Ducha więtego" w jednym boskim bycie.
Jeli ta koncepcja, podana w prostych słowach, brzmi wštpliwie, kwiecisty język obecnego tekstu doktryny, wprowadza zagadnienie w jeszcze większš tajemniczoć:
" ... wielbimy jednego Boga w Trójcy, i Trójce w Jednoci... gdyż jest Jedna Osoba Ojca, inna Osoba Syna, inna Osoba Ducha więtego, wszystko jest Jedno... nie ma trzech bogów, ale jeden Bóg... wszystkie trzy osoby sš wieczne i równe... i tak więc ten będzie zbawiony, który myli o Trójcy..." (wyjštek z Atanazjańskiego Wyznania Wiary)
Połšczmy to wszystko w innej formie: jedna osoba, Bóg Ojciec + jedna osoba, Bóg Syn + jedna osoba Bóg Duch więty = jedna osoba, Jaki Bóg?
Czy to jest język czy to nonsens, słowo bez znaczenia?
Mówi się, że Atanazy, biskup który sformułował tę doktrynę, przyznał, że im więcej pisał na ten temat, tym mniej możliwym było dla niego jasne wyrażenie jego myli z tym zwišzanych.
Trójca w Biblii
Odniesienia w Biblii do Trójcy jako boskiego bytu, w najlepszym przypadku można okrelić jako niejasne.
W Ewangelii wg Mateusza (28:19), znajdujemy Jezusa mówišcego swoim uczniom o wyjciu na zewnštrz i wygłaszaniu kazań do wszystkich narodów. Natomiast "Wysoka Komisja" wspomina trzy osoby, które póniej stanš się częciš Trójcy, zwrot"... chrzcijcie ich w imię Ojca, i Syna, i Ducha więtego" jest z pewnociš dodanym do Biblii zwrotem, - nie jest natomiast właciwymi słowami Jezusa - co mogš pokazać dwa przykłady:
1. Chrzest we wczesnym Kociele, omawiany przez Pawła w jego listach, odbywał się tylko w imię Jezusa.
2. "Wysoka Komisja" znaleziona w pierwszej spisanej ewangelii, Ewangelii wg Marka, z pewnociš nie wspomina Ojca, Syna i / lub więtego Ducha (zobacz Ewangelia wg Marka 16:15)
Jedyny inny odnonik do Trójcy w Biblii znajdujemy w Pierwszym Licie Jana (5:7).
Współczeni teoretycy biblijni przyznajš, że zwrot "sš trzy postaci w niebie, Ojciec, Słowo, i Duch więty: i tych troje jest jednociš" jest definitywnie "póniejszym dodatkiem" do tekstu biblijnego, i nie ma go w żadnej z obecnych wersji Biblii.
Dlatego też widać, że koncepcja Trójcy boskich bytów nie była ideš poddanš przez Jezusa ani żadnego innego Bożego Proroka. Doktryna ta, podzielana przez Chrzecijan na całym wiecie, jest od poczštku i w całoci tworem ludzkim.
Doktryna nabiera kształtów
Paweł z Tarsu, człowiek którego z całš pewnociš można uznać za założyciela Chrzecijaństwa, sformułował wiele doktryn, poród których nie ma doktryny o Trójcy. Podłożył jednak pod niš podwaliny, kiedy sformułował ideę o Jezusie jako "boskim synu". Przecież Syn potrzebuje Ojca, a poza tym co w takim razie z "przekazicielem" Boskiego posłannictwa dla ludzi? W istocie, Paweł nazwał każdš z głównych postaci, ale dopiero w póniejszym okresie Kociół połšczył je w jednoć.
Tertullian, prawnik i duchowny Kocioła, po raz pierwszy użył słowa "Trójca" w trzecim wieku, w Kartaginie. W swojej teorii przedstawił Syna i Ducha więtego jako dzielšcych byt Boga. Syn, Duch więty i Ojciec sš w istocie jednociš.
Formalizacja doktryny
Kiedy w 318 wybuchły kontrowersje wokół sprawy Trójcy pomiędzy diakonem z Aleksandrii - Ariuszem, i jego biskupem - Aleksander, cesarz rzymski Konstantyn I rozpoczšł batalię. Mimo tego że dogmat był dla niego całkowitš zagadkš, zdawał sobie sprawę z tego, że dla silnego królestwa zjednoczony kociół był koniecznociš. Kiedy negocjacje nie przyniosły żadnego rozwišzania, Konstantyn zwołał pierwszš w historii Kocioła radę ekumenicznš, by raz na zawsze rozwišzać problem. Szeć tygodni póniej w 325, odbyło się w Nicei pierwsze posiedzenie z udziałem 300 biskupów. Doktryna Trójcy została przypieczętowana. Od tej chwili, Bóg Chrzecijan był postrzegany jako trzy istoty, lub natury, w osobach Ojca, Syna, i Ducha więtego.
Upór Kocioła
Spór był daleki od zażegnania, pomimo wielkich oczekiwań ze strony Konstantyna. Ariusz i nowy biskup Aleksandrii - Atanazy zaczęli od nowa spierać się na temat dogmatu, mimo że Nicejskie Wyznanie Wiary zostało przypieczętowane. Od tej pory "Arianizm" stał się hasłem dla każdego kto nie uznawał doktryny Trójcy.
W 451, podczas Rady Kaledońskiej, za sprawš i aprobatš Papieża, Nicejskie / Konstantynopolskie Wyznanie Wiary stało się autorytatywne. Od tej pory wszelkie debaty na ten temat przestały być tolerowane. Głone opowiedzenie się przeciwko Trójcy uznawano za herezję, blunierstwo, którego wynikiem były srogie kary, poczynajšc od tortur kończšc na karze mierci. Chrzecijanie zwrócili się teraz przeciwko Chrzecijanom, okaleczali i mordowali tysišce z nich z powodu odmiennej opinii.
Kontynuacja Debaty
Brutalne kary a nawet mierć nie powstrzymywały sporów wokół doktryny Trójcy, trwajšce do dzi. Jeli poprosimy Chrzecijan o wyjanienie fundamentalnej doktryny ich religii, większoć z nich nie odpowie nic ponadto, że: "Wierzę w to, ponieważ tak mi powiedziano". Tłumaczy się to również wymijajšco jako "tajemnica" - a przecież tak Biblia mówi w Pierwszym Licie Pawła do Koryntian 14
|
|
|
Ojciec jako Stworca
Syn jako jego Namiestnik, kontynuator dziela
Duch swiety jako odosobniona mysl, dusza, spoiwo, ktore laczy Ojca, Syna i Ducha wietego w jedna calosc
|
|
|
Jeden Bóg w Trzech.....Trzech Bogów w Jednym :)
scoop
Interpretacja nie majšca uzasadnienia.....domysły !! To Kto jest większy, może równy?
|
|
|
Witam!
Z góry zaznaczam, że ta dyskusja większego sensu nie ma, ale jako katolik nie pozostanę obojętny na niektóre z przedstawianych tu zarzutów. Takie moje małe postanowienie Adwentowe ;-)
"Dlatego też widać, że koncepcja Trójcy boskich bytów nie była ideš poddanš przez Jezusa ani żadnego innego Bożego Proroka. Doktryna ta, podzielana przez Chrzecijan na całym wiecie, jest od poczštku i w całoci tworem ludzkim."
Brak jakichkolwiek podstaw aby tak twierdzić. Nowy Testemant o Duchu więtym:
2 Kor 15,13-14
Łk 3, 22-23
J 14, 16
Mt 28, 19
2 Kor 1, 21-22
J 15, 26
1 P 1, 1
J 14, 26
Nie pamiętam co jeszcze... te fragmenty można łatwo znaleć na internecie albo samemu przeczytać: www.biblia.net.pl .
Co do pytania: już pierwsi ojcowie Kocioła ( papieże i więci z II-IV wieku ) głowili się nad istotš Testamentu pozostawionego przez Jezusa. Problem został zakończony faktycznie w IVw. na soborze.
Żadnych podstaw nie ma twierdzenie, że cokolwiek do ewaneglii zostało dopisane. Jest to o tyleż pasjonujšce co głupie i chyba nikomu tłumaczyć tego nie potrzeba... :-) Obym się nie rozczarował... ;-)
Trójca jest nie do ogarnięcia ludzkimi zmysłami ale sš łatwe porównania w wiecie współczesnym i dawnym:
Mamy Dyrektora, który jednoczenie nosi tytuł Kierownika w innej firmie a członka jakiejć rady w jeszcze innej. Mamy więc w jednej osobie trzy stanowiska każde powołane do czego innego. I żadnych cudów nikt tu się nie dopatruje. Podobnie z tytułami rodem ze redniowiecza: Król Polski, Ksišże na Krakowie, Gnienie etc etc etc. oznaczał jednš i tš samš osobę.
Teologicznie rzecz ujmujšc mamy do czynienia z substancjš i personš. Jedna substancja i trzy persony. Jedna woda i trzy stany skupienia. Cud? Owszem cud - ale chyba już łatwiejszy do pojęcia :-)
Bóg Ojciec - persona pierwsza - Stworzyciel
Jezus - Odkupiciel Bóg-Człowiek zjednoczony z Bogiem Ojcem i z ludmi z nieopisanej Miłoci będšcej fundamentem tego zjednoczenia.
Duch więty - Dany przez Ojca i Syna i pochodzšcy od nich Duch Pocieszyciel kiedy braknie Jezusa na Ziemi aby działa w Jego imieniu.
Wszystko jest równie logiczne co trudne i niepojęte. Ale chyba mamy tutaj uwidocznione to piękno wiary. Bez prawdziwej WIARY nie sposób pojšć Boga. Mimo swej mšdroci człowiek jest za głupi... :-)
A co do tematu: to Jezus nam pozostawił te wskazania... w Ewanegeliach... On niejako "wymylił trójcę więtš" albo lepiej - opsiał jš.
Pozdrowienia :-) mam nadzieję, że co rozjaniłem :-)
Pax :-)
[%sig%]
|
|
|
bóg został wogóle wymylony. Po mierci dusza widzi że nie ma boga i wogóle niczego nie ma i chce się znowu narodzić aby chociaż na chwile zapomieć że to wszystko to jeden wielki bezsens. I trwa to w nieskończonoć.
Być może jest KTO kto stworzył kiedy ten "system" ale co z tego skoro nikt go nie widział ani nie słyszał.
|
|
|
Iz 44;6
" Tak mówi Bóg , Król Izraela i jego Odkupiciel, Pan Zastępów , Ja Jestem pierwszy i Ja ostatni i nie ma poza Mnš boga. Któż jest do mnie podobny- Niech woła , niech to ogłosi i niech Mi dowiedzie ! Kto przepowiedział przyszłoć od wieków i tyo co ma nadejć , niech nam obwieci! Czy jest jaki inny Bóg oprócz Mnie? albo inna Skała ? Ja nie znam takiego !
List do Galatów 3:20
" Otóż nie ma porednika , gdzie chodzi tylko o jednš osobę , a Bóg jest tylko jeden. (Jehowę twego- wymazano imię Boga ) Boga masz czcić i tylko dla niego masz pełnić więtš służbę
Ł 4;8
Mat 4;9
Mal 2:10
" Nikt nie jest dobry oprócz jednego Boga "
Jezus został wskrzeszony, a nie sam się wskrzesił. Synu mój - również tymi slowami Bóg zwracał się do Proroków- Izajasza, Jeremiasza itd.
Sam Jezus mówił " Ojciec większy jest ode mnie " " Nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie" " Boże mój, Boże czemu mnie opucił"
Tak.....jak chodzi o dogmaty....to TAJEMNICA wiary !
|
|
|
Każdy ma imię, wszystko jest nazwane......tylko Boga Imię usunięto z Biblii....raptem chyba z kilka razy jest z wczeniejszych około 7000 razy.
Gdyby tak usunięto imię Odysa z " Odysei"....no i po ptokach z takim czytaniem...nie wiadomo, kto do kogo i co !!!!
Super sie czyta Biblię...."Powiedział Pan memu Panu"....który pan, któremu panu !!!!
Komu przeszkadzało..." Powiedział Jehowa Bóg memu Panu....." widac przeszkadzało. W miejsce Boga Stwórcy...Boga Jedynego....wszedł Jezus.
W pogaństwie wiele bóstw troistych było.....
|
|
|
Nie bez kozery włanie papieże, surowo zabraniali przez całe stulecia czytania Biblii w języku narodowym, co więcej, do roku 1897 uzależniali to od zgody rzymskiej inkwizycji - wystawiajšc sobie w ten sposób najbardziej kompromitujšce wiadectwo nikczemnoci.
Trzeba było wieków rzšdów , kłamstw, mordów, sprzedawania tronów, królewstw i narodów....aby osišgnšć to co dzi jest ....
Bo skšd wzišł się ogromny kapitał będšcy dzi w posiadaniu Kociołów? Przewyższa je wszystkie bogactwem, Kociół katolicki, który nadal dysponuje największym areałem ziemi w wiecie chrzecijańskim, którego akcje i inwestycje kapitałowe szacowano już dziesięć lat temu na blisko pięćdziesišt miliardów marek; któremu podlega kilkanacie banków w samym Rzymie; do którego należy de facto również największy prywatny bank wiata, Bank of America, bo Kociół ma w nim pięćdziesišt jeden procent udziałów, który posiada niemałe zapasy złota w Fort Knox oraz kapitał zainwestowany w najróżniejsze przedsiębiorstwa, miedzy innymi w liczšce się firmy hiszpańskie, francuskie towarzystwa naftowe, gazownie oraz elektrownie w Argentynie, boliwijskie kopalnie cyny, brazylijskie fabryki kauczuku, przemysł hutniczy w Stanach Zjednoczonych, Generał Motors Corporation, największe włoskie towarzystwo lotnicze "Alitalia" oraz zakłady samochodowe Fiat, ponadto w cały szereg przodujšcych włoskich firm ubezpieczeniowych i budowlanych, w ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia materialne w Niemczech, w badeńskie fabryki anilany i sody, w fabryki farb w Leverkusen, w towarzystwo naftowe Deutsche Erdöl Aktiengesellschaft, w hamburskie elektrownie, w esseńskie kopalnie węgla kamiennego, w nadreńskie huty stali, w koncern Vereinigte Deutsche Metallwerke, w Süddeutsche Zuckeraktiengesellschaft, w Gesellschaft für Lindes Eismaschinen (maszyny do produkcji lodów), w firmę Siemens & Halske AG, w firmę Mannesmann AG, w BMW itd., itd., nie mówišc już o bankach stanowišcych własnoć Kocioła...
Wobec zafałszowanych podstaw wiary traci właciwie sens, tak częste obecnie, rozważanie ewentualnej reformy Kocioła. Bo gdyby naprawdę chciano nawišzać do Jezusa, a dzi oznacza to oczywicie nawišzanie do owego Jezusa, którego bez mała dwiecie lat badania ewangelii przez krytycznych teologów uwolniło od wizerunku legendarnego, nawišzanie stanowišce warunek konieczny wszelkiej reformy! - to musiałby Kociół zrezygnować ze wszystkiego, czym jest, z czego się składa, z sakramentów, dogmatów, biskupów i papieża!
|
|
|
Ahawa zazdrocisz Kociołowi bogactwa że je wyliczasz? Czy też masz w tym inny cel? Jaki?
Nie wierzę że czytałe/czytała Biblię... Fragmenty wyjęte bez żadnych dlaszych danych i kontekstu z każdej ksišżki i każdej wypowiedzi sš nierzrozumiałe. Tym bardziej z księgi mówišcej o życiu i wierze...
Co do tłumaczeń to zostało "pominięte" ( zapomniane? ) wiele tłumaczeń ale to chyba kazdy zainteresowany sobie doczyta...
Jak dyskutować kiedy nie ma z czym?
[%sig%]
|
|
|
Warto zerknšc na nowe tłumaczenie N.T. Stara sie oddać ducha orginału, posługujšc sie językiem współczesnym.....:)
|
|
|
Poza tym, na Trójce mozna patrzec bardziej uniwersalnie, i myle, ze analogia do przykładu Brata o wodzie najtrafniej oddaje treć tej koncepcji.
Czy kto czytał moze ksišżkę Gerarda Bodsona "Tajemnice Apokalipsy?"....
Pozdrawiam....:)
|
|
|
Zazdrocić? Bogactwa zdobytego na kłamstwach, mordach w imię Jezusa? Polowania na czarownice ? Mylisz, że jest czego zazdrocić?
Nie wierzysz , że czytam Biblię ????
Ot i wszystko na ten temat.....to jest cała istota wiary !
Remigius
Nie chodzi o wglšd uniwersalny....ale o osobowy !
Trzech w Jednym ? czy Jeden w Trzech? Mowa jest o osobowym Bogu !
|
|
|
Czy czytal ktos z Was ksiazke pt. "Jesus The Man" Barbary Thiering ?
Widzialam ta ksiazke w Polsce przetlumaczona na polski. Bylo to chyba w 1996 roku.
Zapewniam, ze jest to bardzo ciekawa pozycja i bardzo nowatorska, ktora udawadnia, ze Jezus byl zwyklym czlowiekiem. Australijka Barbara Thiering nauczyla sie nawet hebrajskiego po to, zeby zglebic obyczaje zydowskie i udowodnic swoj wywod.
Sluchalam kilku jej wystapien w telewizji gdzie miala wielu utytulowanych przeciwnikow. Pozniej jezdzila ze swoimi wykladami po roznych uniwersytetach. Teraz sluch o niej zaginal, ale ja mam w reku ta jej jakze ciekawa ksiazke.
Wszystkim, ktorzy interesuja sie religia bardzo polecam ta pozycje.
|
|
|
Jeli lubicie czytać, poczytajcie lepiej to:
http://www.sm.fki.pl/Kontrowersje/piata_ewangelia_Przeklad_Ks_Henryk_Zalewski.htm
Fajna lektura!
|
|
|
Czytałam !
Przez kociół nie do przyjęcia :)
Ale rzeczywicie...fajna lektura !
|
|
|
Pierniku, czytałem....
Fajna lektura, ale teza wyjciowa jest nacišgana.....
Nie dyskutuję o treci, czy raczej o przesłaniu Ewangelii, ale jeli czytało sie cokolwiek o Esseńczykach, to widac od razu, ze jest to fałszywka.....
Pozdrawiam:)
|
|
|
Jeli mowa o Esseńczykach , to wydaje mi sie , że ich nauki sa podwalinami chrzecijaństwa. Wiele z życia Jana Ch. który prawdopodobnie należał do nich, co sugeruje jego sposób zycia i nauki.
|
|
|
Powiedziałbym, ze byli gnostykami. Blizej im do filozofii greckiej, niz do buddystów....:)
|
|
|
Hmmm...owszem!
Czytałam "Pra-Jezus" Buddyjskie ródła chrzecijaństwa.
|
|
|
Wydaje sie, ze Jezus (oczywicie rozmawiamy czysto hipotetycznie), skompilował rózne teorie filozoficzne i religijne, i stworzył zupełnie nowš jakoć.....
Nie był esseńczykiem, nie był rabinem, nie byl buddysta, nie był nawet orfikiem, czy tez gnostykiem.....
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 64 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |