Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Terroryzm intelektualny ? Hmmm...
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 30

Tak sobie właśnie myślę, analizując "dokonania" swiatowego terroryzmu militarnego, że może zabijanie ludzi to nie jedyna droga ? Bardziej subtelnym sposobem byłoby pętanie ich umysłów. O ile rzeczywiście, większość z ludzi wychynęła z mroków średniowiecza i nie da się tak łatwo znów omamić i pozwolić sobie wyprać mózgi, o tyle więc można z nami walczyć innymi metodami. Zamiast walki i okupacji - akty terroryzmu. Terroryzmy skierowanego na nasze myślenie, na nasze idee, wycelowanego w niszczenie pomysłów. Zastanowiłem się też, JAK można by tego dokonać (bo PO CO, to rzecz oczywista...). A więc, pomyślałem jeszcze chwilę (klima działa, więc przejmuje nadmierną ilość ciepła wyprodukowanego przeze mnie... ;)) i wpadły mi pod czaszkę następujące sposoby działania: 1) Wyśmiewanie - najprymitywniejszy, ale dzięki temu najskuteczniejszy sposób. Polega na wyszydzeniu teorii i przemyśleń. Może mieć formę zwykłego wybuchu śmiechu, lub też szyderczej uwagi, zwykle pozbawionej sensu. 2) Przeinaczanie - pozorne zrozumienie myśli, lecz zwrócenie jej w formie skrajnie przeciwnej, dzięki czemu rzeczywiście wydaje się ona idiotyzmem. Wymaga bardziej giętkiego umysłu, ale w gruncie rzeczy nie jest trudne. 3) Nieistniejące błędy - wynajdywanie nieistniejących ułomności teorii, przytaczanie pseudodowodów na jej obalenie, np. powoływanie na świadków ogromnej rzeszy ludzi - którzy nie mieli z teorią żadnej styczności, więc nie mogli jej poznać. 4) Paralogizm - najtrodniejsza sztuka, wymagająca sprytu. Polega na "logicznemu" udowadnianiu nieprawdziwości myśli. Np. "dowodzenie" w stylu: ludzie mieszkający w Australii mówią po angielsku, a skoro kiwi żyją TYLKO w Australii, to też mówią po angielsku. 5) Niszczenie empiryzmem - też łatwa droga, gdy myśl lub teoria jest nieweryfikowalna organoleptycznie. Wtedy uznaje się ją za oczywisty wymysł, bo skoro nie można jej "udowodnić", to nie ma ona sensu. 6) Dyssypacja - czyli rozproszenie. W tym wypadku rozproszenie myśli poprzez analizowanie jej najbardziej elementarnych części składowych, dzięki czemu szybko umyka sens całości i staję się on nieczytelny. Czy ktoś może mi podrzucić jeszcze jakieś sposoby działania "myślowego terrorysty" ? Wbrew pozorom, problem nie jest błahy ani zabawny. Strach pomyśleć, ile wielkich wynalazków i artefaktów społecznych zginęło w historii z powodu aktów terroryzmu intelektualnego... W dalszej części chciałbym przedyskutować sposoby walki z tym, bo jak widzimy na przykładzie Iraku - nawet zmasowany atak połączonmych sił, niczego nie daje. Terroryści są jak Hydra, gdy im się obetnie jeden łeb, wyrastają dwa nowe, często zjadliwsze i bardziej sprytne, bo zakamuflowane... :((

Właśnie mi przyszło do głowy, że jest także pewna specyficzna FORMA działania "m-terrorysty". Chodzi o to, że zawyczajnie, zaatakuje równie subtelnie, jak Hammas czy Jihad - detonując ładunek w samochodzie-pułapce. Ale czasem może zadziałać jak swoisty "Koń Trojański", na początku udając rzeczowego rozmówcę, który pragnie zapoznać si z Twoją myślą, teorią i poddać ją pod chłodną rozwagę, i zaoferuje Ci wspólne rozważania i dochodzenie do rozwiązań. Jednak szybko przekonasz się, że do dyskusji wsącza swój jad i w pewnym momencie uzyje jednego z wyżej wymienionych (a może też innych) sposobów. Może nawet doprowadzić do tego, że SAM zabijesz dyskusję, niejako dyskredytując własne myśli... To naprawdę smutny i poważny problem.

Nic nowego to nie jest Zydzi w ameryce dzialaja w podoby sposob

Pierwze słysze. Ale chętnie poczytam o tym. Jak niby działają i jakie cele spodziewają się osiągnąć ? No i przede wszystkim, jak się z tym walczy, jako zjawiskiem ? Przekonałem się, że ignorowanie nie skutkuje. :((

Nazisci umieli z tym walczyc...

Powiedzmy, że to przeżytek. Interesują mnie nieinwazyjne metody - palenie na stosach, zamykanie w komorach gazowych, strzelanie w tył czaszki czy inne jezuickie metody nie budzą mojego entuzjazmu....

O. Leto i tu masz bardzo trafne spostrzeżenia. Ale strasznie brutalne. Nie chciałbym żyć w świecie gdzie takie rzeczy działyby się. Ale wszytsko zmierza ku temu, że będziemy... Pozdrawiam :)

Witaj! pozwole sobie swoje 5groszy dołożyc....terroryzm bedzie istniał do póki ktoś lub jakas grupa społeczna bedzuie sie czuław jakis sposób przesladowana...traktowana niesprawiedliwie...ale zauwaz niuanse działania że tak powiem terrorystow ucywilizowanych i tych ze tak powiem nastawionych na bol i okrucienstwo... np. taki ALF animal liberty front jest to organizacja terrorystyczna działajaca naq rzecz praw zwierzat...oni uprawiaja typowo bez krwawy terroryzm posługoja sie tak zniszczeniem materialnym jak i wpływaniem na psychike....a zwyczajni terrosci szczegolnie z pod znaku zle pojmowanego nacjobnalizmu wychodza z załozenia ze jak matki i ojcowie beda plakac nad grobami swoich dzieci to osiagna cel....tak naprawde osiagaja tylko nienawiść do wlasnej nacji... a co do terroryzmy mentalnego czy intelektualnego...najlepiej te sztuke rozwinął wietkong...podczas konfliktu w wietnamie [%sig%]

Hmm... Left, ale w Wietnamie jest zupełnie inna sytuacja niż dzisiaj na świecie. Zreszta ciekawym przykładem moze być znęcanie się nad nauczycielem, tak głośne ostatnio. Czy jeśli u Ciebie w pracy ktoś tak zrobił to uznałbys to za prześladowanie? Taki mały przejaw terroryzmu? Ja przy całym optymiźmie jaki posiadam mówię że tak. Pozdrawiam :) Kolorowych snów :) Trzymajcie się cieplutko :)

W pracy jest taki terroryzm nazywa sie mobing to trafny przyklad.

No właśnie. Czy takiego rodzaju terroryzm jest możliwy na wielką skalę? I w jaki sposób byłby? Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko:)

Mysle ze niestety tak Bo dobrzy psychologowie z coraz leprza precyzja moga manipulowac czlowiekiem np poglady

hhmm...tak psychologowie i psychoanalitycy...to bardzo dobry przykład...oni moga niezle człowieka zmanipulować do własnych cełów.... a w wietnamie stosowano techniki mentalnego przymusu [%sig%]

Co do myślowego terroryzmu można by dorzucić jeszcze jedną rzecz. A mianowicie - kreowanie czegoś na tak bardzo złą rzecz , że w miemaniu ludzi nie powinno się wogóle rozpatrywać jej słuszności. To , co np. dziej się z Hitleryzmem. Tak mocno indoktrynuje się pojedynczymi aktami wojennej przemocy ( czyli po prostu normalnej wojny ) , że Hilter jest w oczach ludzi potworem. A np. Czyngis-khan już nie. A przecież był większym mordercom.

nie ma wiekszych czy mniejszych morderców....morderca jest morderca...to nie matematyka....wiesz kto ginie ten nie liczy ile kul go trafilo...to juz nie ma znaczenia.... [%sig%]

Hmm... Left bardzo trafne spostrzeżenie. Morderca jest mordercą. A Hitler jest debilem. Nie dlatego, że tak mówią wszyscy dookoła mnie. Historia tak mówi i historia go oceniła. Nie ludzie tylko historia. A historii nawet Ty nie możesz poprawić. Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)

Brawo dla Braciszka:D Cóż za piękne słowa: "Historia tak mówi i historia go oceniła(...)a historii nawet Ty nie możesz poprawić" Z ust mi to wyjąłęś;))))) Podrowionka dla Ciebie:)))

przypomne ze historia czesto jest wykorzystywana przez polityke wiec historia moze to z 200 lat ocenic Dlatego to nie jest argument.Zanim mnie Left oceni to dodam ze wiem o tym ze mam problemy z pisaniem po polsku.

Evo :D :D :D Nie masz racji. Historia nie zmienia się tak jak mówisz. Historia jest stała. Nie wydaje mi się, żeby zabójstwa milionów ludzi były ocenione przez historię dobrze... Historia jest wykorzystywana przez politykę? A i owszem. powiedz mi teraz w jaki sposób polityka wykorzystać może historię II wojny światowej i Hitlera? Bo nie potrafię znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam :) trzyamjcie się cieplutko :)

Dziekuje za to pytanie ale musze krutko (bo poprostu musze isc spac)Komunisci ,zydzi,np amerykanie dotej pory nie wspominajac juz o polityce izraela.Uczyles sie w szkole ze w plosce tez byly partie faszystowskie ??pewnie nie a byla i to wplywowe To tylko hasla ktore chetnie rozwine pozniej poz eva
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 30
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.