Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Idealne państwo
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 10 | 11 | Następna strona

Czym jest ? Jak je zbudować? Do czyich bądź jakich korzeni się odwoływać ? Kto ma być władcą bądź niewolnikiem? A może nie powinno być hierarchi ? Czy wiedza Bogów i powoływanie się na nich ma znaczenie? Na te i inne pytania chce waszyh odpowiedzi. Przedyskutujmy po koleji używjąc swej wiedzy i próbują wykreować idee państwa marzeń , możliwego jednak w realizcji. Dzielcie się wszystkimi spostrzeżeniami jakie macie i rzucajcie je tutaj - worek złota się zapełni.

Utopia to mit. I mitem bę dzie ,dopóki jedni będą się wywyszszać się ponad innych. I to jest chyba prowoderem idealnego państwa,kiedy będziemy rowni to niebędzie bogatszych ani biedniejszych,wspólna cena ,wspólne cele ,ten sam koniec. Z logicznego punktu widzenia jest to nie możliwe bo o prostu "hierarhia"musi być, kto mwie może było by lepiej gdyby znowu zagościła na całym świecie (teokracja+teogonia w jednym) tylko że pod jednym władcą? Może pierwszym krokiem do idealnego państwa jest zniesienie granic ?

Widzę że ktoś próbuje zastraszyć ludzi na moim ulubionym foróm w liście "pojęcie bóg"– oj nie ładnie załóżcie swoje własne foróm np. natura strachu, albo zastraszenia i będziecie sobie na wzajem wygrażać, a jeśli chodzi i dobro i zło to jest ono w sercu każdego człowieka pytanie brzmi: Czego tak naprawdę pragniesz. Bóg morze istnieć i nie rozumiem dlaczego my (zwolennicy teorii paleo-seti) mielibyśmy kogokolwiek poniżać za jego wiarę. Z drugiej zaś strony nie cierpię po prostu ludzi (którzy usilnie twierdzą iż są dobrymi katolikami i płaczą że ich religia jest oczerniana a jednocześnie mieszają z błotem ludzi którzy ośmielili się mieć inne poglądy religijne i nadawać bogu inne imię. Jeśli już ktoś wierzy w boga to dlaczego nie może uznać że dobry bóg pragnie szczęścia wszystkich ludzi i dlatego dał się poznać też innym ludom ziemi jako Jahwe czy bóg miłosierny, łaskawy. Oczywiście wiem że Bóg żydów to także i bóg chrześcijan (nie muszę nikomu tłumaczyć iż Jezus buł w dogmacie synem Boga Jahwe [jestem który jestem]) jednak chrześcijanie się tego imienia wyparli i modlenie się do boga Jahwe (pierwszego Boga) jest zakazane czyż to nie HIPOKRYZJA. Zaraz ktoś mi odpisze iż teraz władzę nad światem przejął Jezus i teraz do niego powinni się modlić. Nie chce mi się głębiej wchodzić w temat bo jest po prostu śmieszny, jednak uważam iż jakimkolwiek imieniem ludzie nie wzywali by boga, to i tak nie zostaną wysłuchani gdyż są zbyt podzieleni dopiero gdy będą (zgodnie z nakazami z nieba) zjednoczeni i będą wołali jednym głosem, Bóg(jakkolwiek by go nie nazwali oddając mu hołd) ich usłyszy i wtedy nasza rasa podniesie się z popiołów starego świata. Może za ten artykuł mnie nie polubicie ale to silniejsze ode mnie gdziekolwiek nie spojrzę wszędzie widzę zło i niesprawiedliwość wobec kogoś i kościół(jaki by nie był) nie jest od tego wolny wszędzie zakłamanie, złodziejstwo i biurokracja chciałbym wierzyć iż ci którzy znają prawdę nie wykorzystają jej do kontroli nad ludzkością gdy ta się przebudzi, jak robią to sekty i że nie zrodzi się nowa religia w której będziemy oddawać boski hołd obcym, bo wszystko wskazuje iż taka tendencja się rodzi. Nawet Jezus powiedział „… bo żyjecie wśród narodu przewrotnego który ma oczy a nie widzi, ma uszy a nie słyszy… „ a w innym miejscu mówi „… co słyszysz jednym swoim uchem głoś na dachach…” („… otrzymają lepszą nagrodę u twego Pana i dają lepszą nadzieję. W dniu, kiedy My poruszymy góry I kiedy zobaczysz, iż ziemia stała się gładką równiną, i kiedy ich zgromadzimy, nie pominąwszy nikogo z nich, zostaną przedstawieni twemu Panu, w szeregach: „przyszliście do nas tak, jak was stworzyliśmy po raz pierwszy; myślicie, że nie wyznaczymy wam czasu zpotkania” I zostanie położona księga … … I znajdą przed sobą wszystko co uczynili. Twój pan nie wyrządzi krzywdy nikomu. Kiedy powiedzieliśmy aniołom: „oddajcie pokłon Adamowi!” oni pokłonili się, z wyjątkiem Iblisa, który był spośród dżinnów”) Cytat księga Koran, Sura XVIII – GROTA Naprawdę warto poczytać POWIEDZIELIŚMY, ZNISZCZYLIŚMY, ODLECIELIŚMY ale przede wszystkim szacunek do innych kultur i inaczej myślących od nas. to sze pozdrawiam.

Może idealne państwo to mit ale nie po przybyciu bogów przedewszystkim państwo oparte na wzajemnej tolerancji i zrozumieniu a jadnocześnie rządzonym przez prezydenta wybrawego przez ludzi w wyborach który by słóżył narodowi a nie własnej kieszeni

A nie twierdzisz że Bogowie jednych stworzuli lepszymi od drugich? Kapłani by rządzić a reszta do roboty? Przecież taka jest sekwencja genu i powtarza się w każdym narodzie , bo zawsze jest 99% motłoch a 1% to kapłani stworzeni do rządzenia. Platon mówi że to ci filozofowie powinni rządzić ale Bogowuie przedstawiają nam w apokalipsie swoją koncepcję , brzmi ona tak : Wszystkich spalić zostawić tylko nielicznych postkapłanów i "On będzie Bogiem z nimi" ( któryś tam werset w apokalipsie św. Jana ). Taki koniec , z bogami obcować mogą tylko Bogowie , reszta , jak sew mówisz , to korupcja biurokracja i to jest robactwo którego nie lubią Bogowie. pzdrv Winter

Hhhhhhhhhhh państwo idealne, wielu już nad tym myślało i próbowało zbudować dlaczego się nie udało, uważam iż zawsze człowiek coś zawali. Zastanawiałem się nad tym już wcześniej nawet bardzo dawno. Dlaczego królowie otrzymali władzę od bogów dlaczego bogowie stawiali tak bardzo na jednostkę a może to nie tak, w cesarstwie Rzymskim nie było jednego władcy lecz system demokratyczny, osławieni Cezarowie byli na początku wybierani tylko w przypadku wojny i tylko na jeden rok, ale jak to człowiek kolejny Cezar postanowił (a jakże by inaczej) sięgnąć po władzę absolutną i to było początkiem końca cesarstwa. Starożytne mocarstwa z wyjątkiem (chyba tylko) Rzymu były rządzone przez jednego władcę. Pytanie super problemowe jak dać władzę jednemu człowiekowi a jednocześnie tak się zabezpieczyć by nigdy nie chciał lub nie mógł sięgnąć po władzę absolutną i zaprowadzić rządy terroru i ucisku, może dać mu organy kontroli ale jakie (wotum nieufności co 4 lata, Stworzyć szarą radę starszych [a jeśli to oni zawalą, będą przekupni], stworzyć tajną komórkę egzekutorów do zdejmowania prezydentów - buntowników [a jeśli posłużą w przyszłości do prowadzenia czystek, do mordowania prezydentów prawych]. Jako budowniczowie musielibyśmy wziąć odpowiedzialność za wszystkie błędy i luki prawne jakie ten system stworzy tak teraz jak za 500 czy 1000lat jeśli tyle przetrwa. „Sukces ma wielu ojców a porażka jest sierotą.” Musi to być system który gwarantuje realną wolność obywatelowi, który mu służy, nie musi to być ustrój wieczny wystarczy jeśli przetrwa do dnia powrotu bogów a to nie długo (mam nadzieję) Wydaje mi się iż aleję snajperów możemy sobie darować choć gdyby mieli selekcję idealną nie to zły plan. Lepsza jest Szara Rada Starszych która może rozpisać ponowne wybory, nie więcej niż 20 osób, kadencja prezydenta 2 lata po pół roku od wyborów wotum nieufności oczywiście wybiera naród i w wotum też głosuje naród. No dobra ale po co ja piszę to wszystko przecież każdy wie jak jest (to utopia) a dlaczego tak jest, zgadzam się absolutnie ze szlachcicem jest zbyt dużo bogatych którzy nie chcą być przeciętni, jest zbyt dużo biednych którzy nic nie mogą lub tak myślą, i jest klasa szara która nie poderwie tyłka bo jest sterowana nawet my którzy wiemy zdajemy sobie sprawę z tego iż jesteśmy manipulowani z wielu stron z jakich, gdybym to wiedział to nie byłaby już manipulacja lecz świadomy wybór. Popatrzcie na tych którzy się z naszych wypowiedzi nabijają oni dopiero są poddawani presji przecież gdyby widzieli, co by im zależało zastanowić się to nic nie kosztuje (chyba że ryzykują awarią mózgu) to jest zwykła blokada w mózgu którą nam zakładają od urodzenia (np. skąd wiemy że smoki nie istnieją bo nam to powiedzieli rodzice i gdybyśmy zobaczyli latającego smoka, UFO czy coś innego to powiedzielibyśmy że to nie możliwe, a jak ktoś widzi Maryję to jest to objawienie). Dlaczego bo nam tak wmówiono, oczywiście nie twierdzę że smoki istniały ale na pewno nie była to też czysta fikcja w zamierzchłej przeszłości ludzie widzieli coś co uznawali za smoka zionącego ogniem?

Delikatnie mówiąc SKĄD WIESZ KOGO BOGOWIE WYBIORĄ dlaczego właśnie ciebie bo masz pojęcie kim byli bo wiesz poco przybędą nie sądzisz iż to nas mogą uznać za nic nie warte robactwo niewiesz kto jest coś wart a kto nie i niewolno ci osądzać innych ze względu na pochodzenie czy kolor skóry.

Uważam iż bogowie nie bez powodu dali nam nakazy miłości zrobili to po to żeby się ludzie nie wytłukli w wojnach i uważam iż z tego będą nas rozliczać a ty jak sądzisz kogo wybiorą, jakie będą kryteria jeśli wogóle będą.

A mnie się wydaje że nawet do tego nie dojdzie, tacy jak my to niewielki procent który niema nic do powiedzenia , bo kiedy zawisną nad nami obce statki to przywódcy państw nie będą myśleć :wróg czy przyjaciel, będą walić do nich ze wszystkiego a jak nic nie pomoże to ci którzy przeżyją będą błagać o przebaczenie a przybysze na pewno nie będą brali pod uwagę zwykłych jednostek spośród miliardów. I tyle z nakazów które nam dali. my je możemy studiować,ale i co z tego? Wydaje mi się że kiedy u władzy usiądą tacy ludzie jak my to duże szanse na boską przyszłość

A gdyby jednak istniały pewne kryteria, to mogliby posłóżyć się prawami które od nich otrzymaliśmy, kartąprzetargową mógłby być Watykan jako kraj miłości,stroniący od przemocy i gwałtu.

Statystycznie w Watykanie jest najwięcej złodziei! Napewno bogowie nie będą się opierać na istniejących systemach politycznych. Wybiorą nas spośród miliardów bo tak powiedzieli ( sąd ostateczny ) a na kim mieliby zbudować władzę jak nie na nas? Na świniach w garniturach ? Na Agentach w sutannach ? Nowe państwo będzie zaprzeczeniem tych tworów. Będzie król - Arcykapłan który wyrzeknie się WŁASNEJ WŁASNOŚCI BO WŁADZA BĘDZIE SŁUŻBĄ A NIE WŁADZĄ , zostanie królem- dyktatorem. Nie będzie to oznaczać że będzie tyranem ale bedzie monolitem mądrości. Wybierany musi być ( a jakże ! ) bezpośrednio przez Bogów , aby jego władza miała charakter suwerenny. Zgłaszanie sprzeciwu nie ma sensu bo kto miałby wiedzieć co jest dobre jak nie Bogowie. Dalsze struktury możemy ustalić ale wzorując się na ich prawodawstwie. Opierajcie się na star, test. i Koranie. Również na systemie Sumeru. Oczekuje pomysłów. Pozdrawiam Winter

Idealne państwo? Wybadzcie ale ta utopia wywołuje umnie tylko śmiech 8O czemu dziś wieczorem pod oknem mojego bloku napadnieto kobiete mimo iz wołała o pomoc nikt tego "nie slyszal" do puki jest podział na dobro i zło niema szans na takie coś. Kiedys ktoś powiedział: "(...)tam gdzie zaczyna sie wolnosc jakiegos czlowieka inny przydziewa kajdany(...)"

Kobieta sama jest winna bo jak ktoś wołał pomocy to udawała że nie słyszy. taki je polski robaczy naród. Ale powymyslać chyba można? Nikt nie każe ci od razu w to wierzyć.

Masz rację winter, odpowiedzią mogło by być to iż kiedy bogowie panowali nad ziemią jednym z ich "programów" bylo stworzyć człowieka na swoje podobieństwo. Pokazując "smokom" co władali narodami jak żyć aby żyć wiecznie,prawdopodobnie taki mieli zamysł żeby stwożyć idealne państwo z mądrym pół krwi człowiekiem który co kilkaset lat posadzi na tronie następcę pochodzącym z lini jego córek...tylko nie przewidzieli że wiedza ta zostanie fałszowana , przeinaczana i stopniowo zaniknie z przyczyn czysto finansowych. Linia królów nie zaginęła jednak,potomkowie sumeru żyją do dziś i nie mi pisać "gdzie" Ale kto wie ? Może nawet tu,czy nawet na twojej ulicy... Co się działo z wielkimi królami?Gdzie żyły ich rodziny?Czy wędrowali?Jeżeli tak to gdzie? Każda rodzina posiada drzewo genealogiczne"korzeń,pień i gałęzie" Wielka rodzina tępiona i niszczona zmuszona była do ucieczki,nie my faceci byliśmy najważniejsi ale"gral" Największe gałęzię żyją do dziś:Ród Stuartów np. Jednak Templariusze dobrze wykonali swoje zadanie,można by powiedzieć aż za dobże ,gdzie jest główna linia? Ot i tu przydało by się troszkę historii... ale no cóż rzyczę powodzenia w szukaniu. szlachcic

Mamy troszkę inną koncepcję pewne jest jedno jeden władca wybierany przez większe zgromadzenie ludzi (bogów) czy to ważne. najważniejsze że oprócz władcy który nie będzie żądził lecz słóżył będzie panowała apsolutna równość bez podziału na równych i równiejszych. Być może będzie to władca z linji Smoka. Pytanie do Moskita "A ty słyczałeś i nic" najłatwiej jest osądzać innych ale tak naprawdę ilu z nas stanęło by w obronie słabszych wbrew pozorom to istotne pytanie które każdy sam sobie musi zadać.

Nie szukajmy potomków bogów bo ciężko znależć. A nawet jak znajdziemy to może to być błąd. Poszukajmy wśród nas podobnych Bogom i na nich postawmy. Syn geniusza jest głupcem a jego wnuk jeszcze większym głupcem , dlatego star. Rzym nie stawiał na monarchię dziedziczną. Król wybierany powinien być z ludzi , przejść święcenia kapłańskie i całkowicie zaofiarować się sprawie tj. żyć w celibacie. Całkowicie powinien się zajmować sprawami państwa. Powinien być archetypem siwobrodego mędrca - ojca.

Swe masz racje słyszałem i nic ale juz raz stanołem w obronie i mam przesto niemałe problemy, moge się tłumaczyć że zanim bym wybiegł z bloku ich już by niebyło, możesz powiedzieć ze mogłem zadzwonić po policje musiałbym wtedy podać nazwisko i sprawa by sie ciągnieła po sondach a ja bym zyl w strachu ze muglbym zaplacic lub moja rodzina za zeznania... Polskie społeczeństwo jest niestety głuche na cierpienia innych dopuki jemu nic się niedzieje, jest to przykre ale to niestety prawda :(....

Bo tak jest , takie podejście a system ściga uczciwego obywatela a nie bandyte. Właśnie dlatego poruszam wątek idealnego panstwa , po wasze opinie.

http://www.nocziemi.most.org.pl/index2.htm od tego zacznę - bo tutaj a raczej tam pod tym adresem, pod tematem "IZMAEL - Daniel Quinn" , kryje się wiele (a nawet wszystkie) odpowiedzi na trapiące WAS pytania. Trafiłam na Waszą strone przypadkiem. Zrobiłam rozeznanie po tematach i zaryzykuję tą odpowiedzią. Gdzieś między wierszami przeczytałam , że nie wolno reklamować innych stron. Prosze jednak o uwagę. Tym adresem na wstępie nie reklamuję strony tylko polecam powieść "Izmael" (do ściągnięcia z internetu za darmo). Sama trafiłam na nią przypadkiem a może za sprawą Opatrzności. W sensie dosłownym i w przenośni... Opatrzność - czyli przypadek losu poprowadziła mnie do ksiegarni , gdzie można nabyć taniutkie książki, i tam na półce leżała sobie niepozorna "Opatrzność" Daniela Ouinna - książeczka , która powstała po "Izmaelu" i jest biografią autora, który znalazł odpowiedź i napisał książke o... ratowaniu świata. Nie będe jej streszczać bo ma 100 stron - jednak autor (nie wiem czy jeszcze żyje) chciał aby dotarła do jak największej liczby osób, nie poprzez reklamę wysokonakładową tylko poprzez zrozumienie i przesłanie. Czyli: jeśli Ja zrozumiałam to polecam ją innym, ze szczerego serca a nie z interesu czy w celu założenia Klubu Fanów Izmaela. Nie widzę potrzeby by zatrzmywać w sobie wiedze, która powinni posiąść inni, poszukiwacze PRAWDY o świecie i o NAS samych. Ja dzięki Danielowi odkryłam siebie - z ulgą stwierdziłam że nie jestem szalona myśląc o utopijnym Raju na Ziemi. Tem "raj" jest możliwy, nawet jeśli każdy będzie mówił innym językiem, wierzył w innego Boga, miał inne zainteresowania i jadał inne potrawy czy miał zielony kolor skóry albo nietypową fizjonomię. Po to Ktoś obdarzył nas rozumem by rozumieć świat i Kosmos, by przymować go takim jakim jest - nie próbować go ujarzmiać bo na to jesteśmy zasłabi... ale mamy wpływ. Dano nam coś co nazywa się pięknie "człowieczeństwem" - tylko nie każdemu jest dane rozumieć TO SŁOWO. Mam nadzieję że ta treść zostanie zaakceptowana przez "głównodowodzącego" tą stroną, i że będę mogła jeszcze czasami coś napisać. Z góry dziękuję. Tęcza.

Sorki Moskit nie chciałem ci nadepnąć na odcisk po prostu chciałem powiedzieć że nie wolno nam nikogo osądzać inni też mają prawo do strachu kiedyś też miałem okazję stanąć w czyjejś obronie i nie zrobiłem tego teraz ćwiczę Kung-Fu i nadal nie wiem co bym zrobił gdybym znowu musiał wybierać pozdrawiam Sew
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 10 | 11 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.