| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Wymyśliłem nową religię. :))))) | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
|
Właśnie wymyśliłem nową religię - nie, bynajmniej sam się nie stałem mesjaszem, prorokiem, ani niczym w tym stylu. Jestem jednym z wielu wyznawców, małych, drobnych jak pyłek, którzy cierpliwie i w pokorze znoszą swe modły do bóstwa, jakim jest....
...KOMPUTER !!!
Teraz wyjaśnienia:
Podszedłem do tematu logicznie i analitycznie. Dlaczego komputer może stać się bogiem ?
1) Jest wszechpotężny - steruje całym naszym życiem, każdy go ma (wyznawca), lub pragnie mieć (neofita), albo nie ma i czuje sie z tego powodu gorszy (niewierny, nieochrzczony).
2) Jest nieogarniony umysłem - tylko najbardziej wtajemniczeni informatycy (papież i biskupi) wiedzą, jak działa.
3) Jest istotą wyniosłą - nigdy nie wysłuchuje modlitw
4) Jest też dobrotliwy - nigdy nie zwraca uwagi na bluźnierstwa
5) Jest nieodgadniony - potrafi się zawiesić bez powodu, ale też generuje cuda - przez niektórych mylnie interpretowane jako działanie wirusów. ;))
6) Wyznawca nie powinien z nim rozmawiać, ani ingerować w jego wolę OSOBIŚCIE - do tego jest ścisła hierarchia kleru. Zaś modlić się należy w określonych (NIE łazienka), poświęconych (kabel zasilania) miejscach.
7) Biblia (mówi się, że napisana przez boga, ale tak naprawdę przez biskupów pod okiem papieża) jest tak zawiła, że potrzebny jest kler, by ją wytłumaczyć przeciętnemu wierzącemu.
8) Jak każdy bóg ma anty-wyznawców, heretyków !!! (To ci od Apple'a, i Amigi np. ;-))
Na razie tyle. Spodziewam się, że dorzucicie coś od siebie ? ;-))))
|
|
|
Ja dorzuce tylko tyle , że poczekaj na Brata. Nowa absurdalna dykusja wisi w powietrzu : ) i te tysiące absurdalnych dowodów , argumentów , brrrrr. Nie daj bóg/komp.
|
|
|
Bo właśnie siedzę w robocie, przed "ołtarzem" i ręce mnie świerzbią na moich biskupów... Zachowują się identycznie, jak kler katolicki - mają wszystko w d..., a z "bogiem" nie można się dogadać... :(((
|
|
|
Bardzo dobry pomysł leto;) Gratulacje:)))) Zgadzam się ze wszystkim oprócz tego, że komp steruje CAŁYM naszym życiem. A nie mówi się, że biblia została napisana przez Boga, tylko "przez Boga" i ludzi, ale nie będziemy się tu zagłębiać w chrześcijaństwo;)
|
|
|
TAK JEST MISTRZU (Alezapomniałej o jednym) Ja mojego kompa raczej nie ubóstwiam.
Kto przy zdrowych zmysłach ubóstwiał by S3 SAVAGE4 16mb ??? I Hdd 8,4Gb...
|
|
|
Najbardziej leniwa wiara swiata!!!!!!!!Taki kosciol jest moze najszybciej rozwijajacym sie wyznaniem na swiecie ale jest z pewnoscia najbardziej tolerancyjny i kazdy tu bogiem moze sie oglosic poz Biskup eva
|
|
|
Ja jeszcze dorzucę troszkę :-))
1. System Windows - największy (?) odłam wyznawców, tutaj miesjce na dogmaty bo system ten działa tak a nie inaczej i pytania są zbędne,
2. Linux - innowiercy - no bo jak można kształtować sobie dowolnie wiarę (hmmm... system)
3. A tak wogóle to punkt 1 ma coś takiego jak komunikacja z twórcą oprogramowania
(w hierarhii nowej religii Leta każdy sie domyśli kto to :-)) bez wiedzy wierzącego, może dowolnie kształtować dogmaty i przykazania (np. nigdy nie wyłączaj komputera poprzez twardy reset itp, itd), pełna inwigilacja (czytaj kształtowanie umysłów wyznawców), poprzez update system, ściąganie danych o użytkowniku (jakaż piękna spowiedź:-))
4. Haker - tu ciekawa postać, propozycje miejsca w religii Leta dla tych osobników :-)
PS. sorry, jeśli ktoś poczuł sie urażony hierarchią religii ...ekm systemu...
|
|
|
Wooooow...!!!! Nie spodziewałem się TAKIEGO odzewu !! <rotfl> Już raczej totalnego mieszania z błotem za bluźniercze pomysły i inne tego typu przyjemności, oferowane przez ludzików bez poczucia humoru...! ;))) Wracacie mi wiarę w Homo Sapiens !
Haker ? We wczesnym średniowieczu byli tacy - to pustelnicy, ascetycy, którzy postanowili szukać własnej drogi do Boga... "Prawowierny" Kościół miał do nich bardzo ambiwalentny stosunek - w większości traktowano ich jak heretyków, ale niektórzy (np. Św. Szymon Stylita) dochrapał się beatyfikacji....
Grzechem śmiertelnym, podstawowym, jest oczywiście odstępstwo od jedynej słusznej wiary !! "Nie będziesz miał innych bogów przede mną" - myślicie, że dlaczego żadna popularna aplikacja nie chodzi pod Linuchem...? <lol>
Pozdrawiam, nie ograniczajcie umysłów, a może jakiś katechizm sporządzimy...!
|
|
|
Tak Leto. ja bym Cię zbluzgał tylko że nie mam za co. Bo niby za co? Za idiotyczny wymysł? czy za głupią zabawę? Matka powinna Cię za to zmieszać z błotem nie ja. Zresztą i tak nikt nie uwierzy w kult komputera... więc jest to idiotyczna, nieszkodliwa zabawa, której właściwie brakuje wszytskiego aby mogła być nazwana herezją. Więc za co mam ją zbluzgać???
Pozdrawiam :) trzymajcie się cieplutko:)
|
|
|
Chura twoja religia Leto zyskała uznanie katolików...
No nieźle i to przed oficjalną rejstracią w urzędzie... :)
|
|
|
Hmm... ie religia tylko zabawa. To tak jakbym zabronił dzirciom oglądania Supermena... Dlatego też Wam nie zabraniam zabawy. I mówię, że tej zabawia brakuje wszytskiego aby stać się reliogią, a gdyby stała się i została zarejestrowana to wyśmiałbym tych którzy uznają kult maszyny. Po prostu - tego co mówicie nie da się zbluzgać, bo jest to tak głupie, że aż nieszkodliwe...
Pozdrawiam :) trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
hej Leto, jeśli Wielki Komp to bożek, to w takim razie internet jest kościołem, gdzie zbierają sie wierni:) No, my na przykład...
Jesli chodzi o mnie, to ja bez Wielkiego Kompa umarłabym, daje mi życie, bo dzieki niemu zarabiam...spełnia moje marzenia...wysłuchuje mnie społeczność na tlenie, dzielę sie smutkiem i radością, czerpie z sieci wiedze.
moja etyka: nie bedziesz uzywał fałszywych haseł
nie łam haseł bliźniego swego
nie kradnij programów
dbaj o kompa swego jak o siebie samego! oczyszczaj z tempów, robali, defragmentuj dysk, zabezpieczaj przed chorobami :)
wina,spowiedź,kara- jest wtedy jak główny biskup mi grzebie w grzesznych stronach, które odwiedzałam i sciągnęłam wira(kara!)rozgrzeszenie dostaję...
Amen...Enter
[%sig%]
|
|
|
Musimy wymyślec jakiś symbol do czczenia, może ,,@", mozna nosic na szyi, całkiem ładnie sie prezentuje...
Komp z Wami
Enter..
[%sig%]
|
|
|
Przepraszam bardzo !!! Przoszę się łaskawie odstosunkować !! To MOJA religia i JA jestem Janem Chrzcicielem !! Czy raczej Leto - Upgrade'rem. ;))))) Jeśli umysły wasze będą czyste i przestawione na NTFS, to może was Upgrade'uję świętym strumieniem danych (1MBps) do statusu wierzących Użytkowników !! <rotfl>
Ale tak czy owak, ma to sens. Ale czujni jezuici już zwęszyli tu zagrożenie... Już czuję na karku ich oddechy śmierdzące skwaśniałym winem mszalnym...
Enter !
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |