Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Biblia głosi...
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24

Jak to Biblia głosi Bóg stworzył człowieka na swojš podobizne ale pierwszymi humanoidami na ziemi były małpy ! lub ich krewni.... Jntrygujšce.... wasz ^^CUDAK^^

Neandertalczycy....hobbici i jeszcze inni aż do rozumnego czlowieka. Ciekawe czy istniała przez jakiœ czas koegzystencja ?

W pewnym momencie istniała koegzystencja Neandertalczyka i .... kurcze zapomniałem nazwy tegoz Hominida..... Naukowcy zastanawiali sie, dlaczego Neandertale przegrali, czyli zostali wyparci np z Europy.... Hobbitów widziałem w kinie, zyja chyba w Nowej Zelandii..... Cudaku, słyszałeœ na pewno o Kreacjonistach? Neguje oni teorie ewolucji, o która to teorie pytano mnie na lekcjach biologii kilkanaœcie lat temu..... Kreacjonizm jest obowišzujšcym programem nauczania w kilku stanach USA, oraz w Anglii..... :)

Powrócmy do mojego pytania Jeżeli Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo to bóg musi tez byc podobny do małpy :]

Ech, nie! Jeœli racje maja kreacjoniœci, to człowiek nie pochdzi od małpy, tylko przyjšł forme mniej wiecej taka jakš mamy dzisiaj..... Nastapiły tylko drobne kosmetyczne zmiany.....:))))) Wtedy Twoje pytanie jest nieaktualne.....:) Jeœli zaœ racje majš Darwiniœci...... wtedy dowiesz sie, by nie odczytywać Biblii dosłownie, i ze chodzi tu o DUSZE człowieka, a ta, jak wiadomo, nie ma formy.... Wiec tez masz odpowiedŸ, jeœli dusza nie ma formy, to Bóg tez nie ma formy.... I to by miało sens.....:) Pozdrawiam:)

Pytanie do Remigiusa Chciałbym się dowiedzieć w których szkołach UK jest obowišzujšcy program nauczania z przedmiotu Stworzenie (Kreacjonizm)

Dokładnie nie podam Tobie adresów, ale ministerstwo edukacji pozwoliło wprowadzic do programu nauczania ALTERNATYWNEJ wersji historii rozwoju człowieka. Tak samo w Stanach. To lezy w gestii lokalnych władz stanowych. Co do UK, to pewnie raczej w szkołach prywatnych. Wykłady z kreacjonizmu nie wykluczaja nauczania teorii Darwina.....:) Pozdrawiam:)

Według naukowych Ÿródeł " człowiek rozumny " pochodzi z Afryki , skšd przywędrował do Europy. Nazwano ich kromaniończykami ( od francuskiej jaskini Cro-Mag-non gdzie odnaleziono groby kilku mężczyzn i kobiety ) ....to własnie z nimi koegzystowali neandertalczycy.....dowodem ma być szkielet chłopca , który posiada cechy kromaniońskie i neandertalskie . Cudak nie sšdzisz chyba ,że podobieństwo człowieka do Boga jest w sensie fizycznym ? :)) Pomijajšc fizyczny aspekt , człowiek posiada duszę , rozum, zdolnoœć tworzenia , myœl która posiada niezliczone możliwoœci. Co najważniejsze uczucia , które również majš swoje Ÿródło . Stwórca Wszechrzeczy w precyzyjnym i niepojetym planie obdarzył nas możliwoœciami , z których nie zdajemy sobie sprawy....albo w mizernym zakresie coœ niuchamy. Polecam ksišżkę " Zakazana archeologia " . W rzeczywistoœci znaleziska , które przeczš poglšdom o ewolucji człowieka już odnaleziono. Te odkrycia kwestionujš ewolucję. Pozdrawiam :)

Doro! Niekoniecznie kwestionujš, te znaleziska mówia nam tylko, ze Homo Sapiens-Sapiens, ma wiecej lat, niz myslimy......:) Nie stoi to w sprzecznoœci z legendami i podaniami, ze istniała kiedyœ bardzo zaawansowana technologicznie cywilizacja..... Natomiast nic nam nie mówi o ewolucji. Ale juz to wystarczy, by wprowadzić zamieszanie w oficjalnej nauce. Natomiast Kreacjoniœci udowadniaja swoje tezy dzieki naukowcom z dziedziny genetyki i neurologii. Niestety, nie miałem okazji poczytać o tym ( tych dowodach), ale dotrze to i do Polski......:) Tak na dowód tego, jak funkcjonuja teorie naukowe, miałem kiedys zaszczyt słuchac wykładów bardzo mšdrego historyka starozytnoœci, który na temat kultu nidŸwiedzia powiedzial, ze powie nam teorię obowišzujšcš, ale jest ona beznadziejnie głupia i nieadekwatna do współczesnych wyników badań.....:)

Czytałaœ druga częœć Zakazanej Archeologii?

I z tym wywodem mogę się zgodzić :) Znaleziska wskazujš ,że współczesny gatunek człowieka Homo sapiens sapiens współistniał z innymi przedstawicielami naczelnych przez dziesištki milionów lat. Nie dowodzi to ewolucji . Może kreacjoniœci rzucš więcej œwiatła ....to ciekawe - udowadnianie za pomoca genetyki i neurologii.....polimorfoz DNA może dać jakšœ odpowiedŸ. Kult niedŸwiedzia? kojarzy mi się z " sierpem i młotem " :)))))))))))

Drugiej nie czytałam....ale wszystko przede mnš :)

:)))))) Jest to w sumie arcyciekawe, i wógóle niezbadane.... Chodzi o groby, w których zmarli (zwłoki), ubrane były w skóry niedxwiedzia, posypane czerwona orcha i jeszcze posypane kwiatami..... Jeœli dodasz do tego, ze datacja wskazywała na autorstwo przodków Neandertalczyków, to naukowcy znaleŸli sie w kropce.... bo jak to! Po pierwsze, przyzwyczajeni jesteœmy, ze zmarłych albo palono albo zostawiano dzikim zwierzom na pozarcie, a po drugie, kwiaty były bez względu na pore roku w której dokonano pochówku..... Czyli wszystko było bez sensu..... Przeciez to Cromagnonczycy zaczęli tworzyć "sztukę"...... No i czerwona orcha. Czerwony barwnik był drogi, dlatego czerwień i póŸniej błekit, byl kolorem przeznaczonym dla wyższych klas społecznych..... No i PO CO oni zadawali sobie tyle trudu, by w taki sposób chować zmarłych.... Na temat samej skóry niedŸwiedziej, naukowcy litoœciwie milczeli, bo nie mogli wymysleć zadnej rozsšdnej koncepcji..... Wiec uczš, ze niedŸwiedŸ symbolizował siłe, moc, intelekt itd..... Kynolodzy zwracaja uwage, ze niedŸwiedzie sš przodkami .....psów...... Moze to zbyt œmiała hipoteza.....:)

W takim razie nie omieszkam i tę częœć przeczytać :) Wiem ,że kromaniończycy posiadali bardzo rozwiniętš kulturę. Œwiadczy o tym własnie forma pochówku , jak wspomniałeœ....kunsztownie ociosane narzędzia kamienne,opiłowane rogi renów,przedziurawione muszelki. Nie wspomnę już o bransoletkach i paciorkach z mamuciej koœci....ponoć aby wytworzyc takie " œwiecidełka musieli œlęczeć nad swoimi dziełami setki godzin. Dla neandertalczyków było to czymœ niewyobrażalnym , tak samo jak kromaniońska sztuka....jaskiniowe galerie !!!! To dowodzi ,że przewyższali neandertalczyków pod względem uzdolnień technicznych jak również prowadzili bogate zycie społeczne i duchowe. W tym samym czasie neandertalczycy zajmowali sie tłuczeniem kamieni :)))) Fakt jest to fascynujšce !!!

Teraz bardziej pocišga mnie moje łóżeczko :))) Więc idę się przytulić do mojego " jaœka" :))))))

Tylko datacje sie nie zgadzajš:( Nie czytałem drugiej częœci Archeologii, to, co pisałem o kulcie niedŸwiedzia pamietam z wykładów..... Wogóle tak sobie myslę, ze nasza rasa jakby sie .....degenerowała.....:) Ale to opowieœc na zupełnie inna pore..... Powiem Tobie tylko, ze w muzeum archeologicznym widziałem wyroby z bursztynu, kultury magdaleńskiej, sam kiedys zajmowałem sie obróbka bursztynu, wiec znam surowiec, i powiem Tobie, ze stałem z otwrtymi ustami i NIE WIERZYŁEM, ze mozna zrobić cos takiego bez szlifierek, wiertarek itp..... Poezja! Poza tym oni mieli niesamowite poczucie humoru. jak kiedyœ bedziesz miała okazje oglšdac urny na prochy, to zwróc uwagę na forme tych wyrobów..... Maja rysy twarzy "lokatorów". Tago nie widac na pierwszy rzut oka, ale jak wiesz, czego szukac, to widac cała galerie twarzy:)))))))

Niesamowite !!! W takim razie musze sie znaleŸć w muzeum archeologicznym i zobaczyć , poczuć, odczuć...... Fakt , opowieœć na innš porę i mam nadzieje ,że sie taka znajdzie :)))

Hehe za stworzeniem człowieka na podobieństwo Boga nie chodzi o wyglšd, o budowe ciała, a o dusze.

Yesssss Master.......:) Dora i ja pisaliœmy o tym.....:)

Cudak Dlatego własnie Biblia nie glosi , że małpa została stworzona na wzór i podobienstwo.....tylko człowiek ! Jest pewna róznica...prawda ?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.