| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zwoje znad Morza Matrwego | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29 |
|
Kto wie coć ciekawego niech podzieli się informacją na ten temat
|
|
|
Potrzebujesz szczegółów, czy w ogóle szukasz jakiejś informacji na ten temat ?
|
|
|
A właśnie są już tłómaczenia czy dalej te nędzne wycinki tekstów...
|
|
|
Hmm... mnie wiadomo, że to co dało się przetłumaczyć już przetłumaczono. Reszta jest albo nieodczytywalna, albo fragmentaryczna. Zresztą, co w nich takiego niezwykłego??? Ja czytałem < możliwe, że to nieprawda > że znaleziono tam szczątki Ewangelii, Biblii, Tekstów i przekazów historycznych. Cos jeszcze???
Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
"Zresztą, co w nich takiego niezwykłego??? " - głównie to, że odwracają do góry nogami jakieś 60% waszych dogmatów. :)))
|
|
|
Hmm... że jak przepraszam? Ze szczątkowych informacji jakie posiadam one potwierdzają tylko prawdziwość Ewangelii, Jezusa Chrystusa i wiary katolickiej. Zaś 60% dogmatów to jakieś 3... bo mamy 6 głownych, niezmiennych dogmatów.
I właściwie żadnego nie da się podważyć...
Pozdrawima :) trzymnajcie się cieplutko :)
|
|
|
Leto jesteś mędrcem...
Ja też nie wiem czy chce mi się to samo powtarzać n ty raz...
Ale chyba jeszcze nie doznałem oświecenia więc kontynuujmy…
Widać iż Brat ma BARDZO szczątkowe informacje, ale jak ktoś się nie interesuje nawet historią własnej religii to…
Ja nie mam pełnych informacji ale wydaje mi się iż chodzi o zwoje dopełniające, a czasem negujące biblię ST, czasy Noego jak ktoś nie wie.
Biblia NT to chyba znalezisko w Qnmran (czy jakoś tak)…
„Tu zaczyna się Ewangelia Życia Doskonałego Jezusa-Marii, Chrystusa, potomka Dawida przez Józefa i Marię według ciała, i Syna Bożego przez Boską Miłość
i Mądrość według Ducha.
Poprzez wszystkie czasy istnieje wieczna myśl, a ta myśl jest Słowem, a Słowo jest czynem, a te trzy są jedno w wiecznym Prawie. A to Prawo jest u Boga, a Bogiem jest to Prawo. Wszystkie rzeczy stworzone
zostały przez Prawo, a bez niego nic się nie stało, co się stało, w Słowie jest życie i materia, ogień i światłość. Miłość i mądrość są jedno ku zbawieniu wszystkich. A światłość świeci w ciemności, a ciemność jej nie skryła. Słowo jest życiodajnym ogniem, a przez swoje świecenie staje się ogniem i światłością w każdej duszy, przychodzącej na świat. Jestem na świecie, a świat jest we mnie i świat o tym nie wie. Przychodzę do swego własnego domu, a przyjaciele moi nie przyjmują mnie. Ale wszystkim, którzy przyjmują i słuchają, dana jest moc, stać się Dziećmi Bożymi, i tak samo tym którzy w święte imię wierzą, którzy nie z woli ciała i krwi, ale z Boga się narodzili. A Słowo ciałem się stało i mieszka między nami, a myśmy widzieli świętość jego pełną łaski. Oglądajcie Dobroć i Prawdę i Piękność Boga!”
„3 Ustanowiłem was światłem świata i jako miasto, które nie może być ukryte. Jednakże przyjdzie czas, gdy ciemność okryje
Ziemię, a wielka ciemność opanuje naród, i wrogowie prawdy i prawości będą panować w moim imieniu i urządzą królestwo tego świata i ujarzmią narody i skuszą wroga do bluźnierstwa, stawiając w miejsce moich nauk poglądy ludzi i w moim imieniu będą uczyć, czego nie uczyłem i przez swe tradycje zaciemnią to, czego nauczałem.
4 Jednakże bądźcie dobrej myśli; przyjdzie bowiem czas, gdy prawda, którą oni ukryli objawi się i zaświeci światło i zniknie ciemność i prawdziwe Królestwo zostanie ustanowione, które będzie na świecie, ale nie z tego świata, a słowo prawości i miłości będzie się rozchodzić z ośrodka świętego miasta na górze Syjon, a góra która znajduje się w Egipcie, będzie uznana jako ołtarz na świadectwo Pana.”
Czytałeś może IV Ewangelię, teraz masz okazję… Brat…
|
|
|
Eeeeee... Sew... Hmm... mówisz, że nie interesuję się własną religią... no cóż... A najlepsze jest to, że pytasz mnie czy czytalem IV Ewangelię................... No cóż. Widać faktycznie nie ma sensu dyskutować. Nie chodzi mi tutaj o jałowe dyskusje tylko o brednie w które wierzycie. O niepotwierdzone, niesprawdzone informacje w które tak ślepo wierzycie!!! Jaki Noe??? Co w nich niby jest? jakie Qumran ????? Ewangelie są od dawna trzymane. W Qumran znaleziono szczątki. Jaki Noe??? Czy możliwe jest aby jakikolwiek tekst < TEKST > przetrwał do naszych czasów z czasów Noego w oryginale? Chyba nie. Chociaż mogę się mylić. właściwie co to są za cytaty? I Niby do czego mam je przypiąć??? Usystematyzujmy, bo szczerz to już nie wiem o czym mówicie... ;)
|
|
|
Sew: Zwróć uwagę na mój post z "Wielowymiarowości...", tam co nieco napisałem na temat rozmów z nie-Wielkim Brat'em. Innymi słowy - jak chcesz wchodzić z nim w bezsensowne dysputy, to proszę bardzo, ale pamiętaj że po czymś takim będziez śmierdział....
|
|
|
A chodź przeczytałeś Brat co tam napisano???
Dobra niepotwierdzone dane, załóżmy iż ktoś poełnia przestępstwo, następnie zostaje postawiony przed sądem, ma w kieszeni wszyskich na sali sądowej, od sędziego do ciecia, a ty jesteś prokuratorem który ma mu to udowodnić, tyle tylko iż on sam był przy zbieraniu dowodów, sam decydował jaki dowód ma się pojawić na sali, wszysko co masz pochodzi z przecieków, więc nie może być uznane za prawomocny dowód... i teraz zadanie dla wielkiego Brata, Posadź gościa w kiciu, to będziesz naprawdę dobry... No cuż powodzenia, tylko nie trać ducha jak cię sędzia nawet wyśmieje...
Może to głópie Leto ale jak się wycofam to oznacza iż nie wierzęw to co mówię, choć za niedługo się wycofam ze znurzenia
Leto!!! po coś ich tu przydarł!!!
|
|
|
Sew zgadzam się z Tobą w Twoim przedoststnim zdaniu:
"Może to głópie Leto ale jak się wycofam to oznacza iż nie wierzęw to co mówię, choć za niedługo się wycofam ze znurzenia"
Święta prawda - z dyskusji wycofuje się człowiek który nie ma racji :) Albo dowodów. Popieram Sew.
A szczerze gdybym był na miejscu prokuratora nie wiem co bym zrobuił. Mówiłbym prawdę, bo tylko to mi pozostawałoby. I najważniejsza jest właśnie prawda.
Pozdrawiam :) trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Święta prawda - z dyskusji wycofuje się człowiek który nie ma racji :) Albo dowodów.
I ten któremu się nudzi powtarzanie w kółko n-ty raz tego samego Brat
|
|
|
Wasze kłótnie są żałosne. Przypominacie mi małe dzieci z przedszkola. Jak chcecie się pokłócic to wejdźcie na czata, albo na gg
|
|
|
Przepraszam marcinie kto się kłóci? I gdzie? Bo ja nie dostrzegam kłótni w dyskusji. A może Ty podzielisz się z nami swoimi przemyśleniami a krytykę odstawisz na bok?
A co chcesz mi powtarzać tyle razy Sew? Powtórz mi to jeszcze jeden ostatni raz... bo nie dotarło do mnie czy chodzi o kwadrat który rysowano w starożytności czy też o coś innego...
Pozdrawaim :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
dla zainteresowanych tematem a nie kłótnią, mam dobry artykuł o zwojach, ale w wordzie, moge wysłac jak ktos chce, ma 19 stron, więc wklejac nie bede:)
[%sig%]
|
|
|
A coś wam jeszcze zarzucę, krótsze:)
,,Skarby żydowskiej pustyni"
Pustynia żydowska, jeden z najbardziej suchych regionów, przyniosła mimo wielu przeciwności, bezcenny skarb. W 1947 r. beduiński młodzieniec, nie był z pewnością świadom niezwykłego wydarzenia, kiedy to podczas szukania zagubionej kozy natrafił na jaskin ię, w której znajdowały się hebrajskie zwoje pisma. Zwoje znad Morza Martwego wniosły do historii czasów II Świątyni (520 p.n.e. - 70 n.e.), czyli od II wieku przedpiśmiennego tysiąclecia, aż do zburzenia II Świątyni nowe informacje o okresie krytycznego rozwoju i krystalizowania się monoteistycznej religii
Odkrycie to pociągnęło za sobą następne: w końcu znaleziono 11 jaskiń, zwoje i ówczesną osadę. Od 1947 roku, obszar ten został nazwany - Regionem Qumran. Teren pustyni został dokładnie przeszukany a osada Qumran całkowicie przekopana.
Pierwszy dzban, który Beduin znalazł na żydowskiej pustyni zawierał siedem dużych zwojów, znajdujących się w jaskini Nr 1. Jeszcze przed założeniem państwa izraelskiego prof. E.L. Sukenik z Uniwersytetu Hebrajskiego, nabył w tajemnicy trzy takie zwoje, od chrześcijańsko-arabskiego handlarza antykami w Betlejem. Pozostałe cztery role, znajdowały się w posiadaniu Mar Athanasiusa Yeshua Samuela, metropolity syryjskiego Klasztoru Jakobinów "St. Markus" w Jeruzalem. W 1949 r., poleciał on z nimi do USA, gdzie szukał kupca na zwoje. Po pięciu latach, nie znalazłszy kupca, opublikował (1 czerwca 1954 r.) ogłoszenie w " Wall Street Journal", w którym oferował do sprzedania "cztery zwoje z nad Morza Martwego". Ktoś zwrócił uwagę na ten anons synowi prof. Sukenika - Yigaelowi Yadinowi, który mimo iż obejmował właśnie urząd szefa sztabu generalnego armii izraelskiej, rzucił swój zawód poświęcając się archeologii.
Dzięki pomocy handlarzy, te cztery zwoje zakupione zostały za sumę 250 dolarów. Tym sposobem zwoje, które z powodu wojny "uciekły" z rąk ojcu Yadina, trafiły do jego syna. Część kosztów kupna, poniósł D.S. Gottesman, nowojorski filantrop, który w spadku pozostawił środku na sfinansowanie budowy "Stolarni Książek" (Introligatorni), w izraelskim Muzeum w Jeruzalem, gdzie przechowywane i opracowywane są wyjątkowe manuskrypty. Siedem zwojów, z jaskini Nr 1, które zwiedzający mogą obejrzeć w "Stolarni Książek", to: Jesaja 1; Jesaja 2; Komentarz Habakkuk; Zwoje Dziękczynne, Kodeks Gminny, Reguły wojny (dla wojny "synów światła" przeciw "synom ciemności") i Apografy Gensis, ostatnie w języku aramejskim. Są one całkowicie rozszyfrowane i opublikowane
Biblioteka Qumran
Zbiór pism znalezionych w Qumran i okolicy, zawiera dane z działalności państwa żydowskiego. Są to dokumenty w większości religijne. Głównie jest to kategoria, która ma zabarwienie biblijne. Są to biblijne, apokryficzne albo pseudograficzne i sektyczne pisma. Studia nad tą oryginalną biblioteką wykazują, że granice między tymi kategoriami są dokładnie określone. Biblijne manuskrypty obejmują prawdopodobnie wcześniej już znane teksty. W większości księgi Biblii są ujęte w zbiorze. Niektóre księgi są odpisami, inne zachowane są tylko w częściach (połamane sztuki). Teksty biblijne podobne są do zwykłych, tradycyjnych tekstów. Nie jest to jednak regułą w każdym przypadku. Np. Księgi Samuela, które znaleziono w jaskini Nr 4, to Septuaginta, czyli grecka wersja Biblii, która przetłumaczona została w II i III w. p.n.e. W Qumran znaleziony został jej odpis.
Zwoje biblijne pozwoliły dzięki licznym dodatkowym informacjom na ułatwienie rekonstrukcji historycznych tekstów Starego Testamentu. Duże znaczenie mają i inne biblijne manuskrypty, przede wszystkim Zwój-Leviticus, który spisany jest nie ówczesnym pismem żydowskim, lecz prastarym, paleohebrajskim. Znaczna liczba apokryficznych i pseudoepigraficznych tekstów z Qumran, to wersje żydowskich kompozycji, które są oryginałami hebrajskimi i aramejskimi. Pisma te, które nie należą do żydowskich, zostały przejęte przez różnorodne kościoły i przetłumaczone m.in. na języki: grecki, etiopski, syryjski, aramejski.
Większość tekstów ma biblijną kompozycję jak np. Księga Jubileuszy i Księga Hanoch. Inaczej skomponowane są niezależne dzieła tj. "Tobit" i "Ben Sira". Najbardziej oryginalne grupy pism z Qumran, to teksty sekty, które praktycznie aż do ich odkrycia w 1947 roku nie były znane. Spisywane były one wg pewnego kanonu, przyjętego przez sektę. Wyjątek stanowi wcześniej poznany dokument z Damaszku ("Damaszku- Przymierze"). Brakowało jednak definitywnej identyfikacji, iż kopia tego dzieła nad Morzem Martwym została znaleziona.
Niestety, niepełna literatura ukazuje religię i zwyczaje osady, której centrum znajdowało się prawdopodobnie w Qumran, zachowane zostały komentarze do Biblii, wizje apokaliptyczne i dzieła liturgiczne, które datowane są na ostatnie dwadzieścia pięć lat I I w. p.n.e. i później. Reguły - to zbiór zasad, zwyczajów osady, świadectwo znacznego prawnego materiału (Hala-chah), który ma dużo wspólnego z historią Rabinów. Pamiątki (dokumenty) biblijnych komentarzy (Pescharim), tj.: Habakkuk i Hosea- Komentarz, są związane z Qumran i rozwijają eschatologię, tzn. naukę o życiu pozagrobowym sekty. Pisma święte były poszukiwaniem aluzji do ówczesnych przyszłych wypadków, które mogły być rozpoznawalne tylko dla ludzi sekty, gdyż oni tylko mają "oczy jasnowidzów" - eschatologiczna wizja. Liturgiczne dzieła sektyńskich manuskryptów (przede wszystkim modlitwy), odgrywają duży wpływ dla poznania epoki.
Pozdrawiam ...
[%sig%]
|
|
|
Czy te zwoje to przypadkiem nie te same o którch mowa w filmie Stygmaty ?
Alfa, jak bys mogła to prześlij mi ten tekst w Wordzie.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |