Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Mrugający punkt na zielono-czerwono
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 49

Od jakiegoś czasu zacząłem oglądać niebo nocą i zauważyłem pare punktów które są zawsze w tym samym miejscu (np. po lewej stronie od małego wozu) Ciekawe co to jest?!

Jakby się przesuwał, to powiedziałbym że samolot, on mruga na zielono i czerwono... ;)) Ale skoro mówisz, że jest nieruchomy, to sobie dziś pójdę popatrzeć. Ale może się okazać, że to tylko jakaś gwiazda.

Lubię to Forum. Serio. A co liczysz, że odnalazłeś Statek Matkę? :D ;-)))) No cóż... Chciałem merytorycznie wyśmiać, ale na razie nie mogę, bo nad moim pięknym miastem niebo jest zasnute chmurami, więc na razie tylko wstępna salwa śmiechu: buahahahaha a na więcej proszę poczekać do lepszej pogody. A teraz na poważnie. Nie jestem specjalistą, ale niejedną noc pod gołym niebem spędziłem. Istnieje taki efekt, że niektóre z gwiazd wydają się migotać i zmieniać kolor. Czego jest to efekt dokładnie nie wyjaśnię. Generalnie chodzić tu będzie o to, że światło gwiazdy musi przejść przez ziemską atmosferę i to daje pewne możliwości, np. istnieją pasy w atmosferze o różnych temperaturach, od temperatur ujemnych, po b. gorące. Może to być jakąś przyczyną. Na pewnych wysokościach w jakimś miejscu mogą się stworzyć kryształki lodu. Tak więc raczej w tym kierunku szukałbym wyjaśnienia, bo migające gwiazdy i gwiazdy których światło zmienia kolor nie jeden raz widziałem. Jak napisałem specjalistą nie jestem. Istnieje natomiast pewne Forum Astronomiczne na którym mógłbyś zadać to pytanie i uzyskać zapewne bardziej miarodajną odpowiedź. Mam nadzieję, że się nie obrazicie, że podam adres. Sam z tamtego Forum nie korzystam, więc nie mam na celu reklamowania swego forum, a jedynie wskazanie gdzie można poszukiwać pełnej odpowiedzi. http://astronomia.pl/forum/

PTRquerty- widzialem to co pisze bartek juz ze 2 lata temu, jest to dosyc spory punkt, ktory swieci na niebiesko, czerwono, zielono itp.... inne gwiazdy nie wydaja takich kolorow i sa znacznie mniejsze, mi sie wydaje ze jest to jakas satelita...

Już dawno zauważyłem ten punkt. Mruga na różne kolory, nie zawsze jest widoczny [nawet przy bezchmurnym niebie], jest ciut sporych rozmiarów nawet jak na gwiazdę. Ale zaprzestałem obserwacji gdy dowiedziałem się o zjawisku rozszczepianiu światła po przejściu przez atmosfere [stąd te barwy]. Wg mnie jest to gwiazda. Pozdr

No wlasnie, moze jest to gwiazda tylko nasowa sie jedno pytanie??? Dlaczego inne gwiazdy tak nie mrygaja, tylko zawsze jedna ta sama?? ( moze zalezy to od odleglosci, a moze po prostu jest to jakas satelita???) UFO w kazdym razie napewno to nie jest, bo gdy bylem 2 lata temu na Mazurach, to ow obiekt obserwowalismy kazdej nocy, gdyz byl zawieszony dokladnie nad tafla jeziora....POZDRAWIAM

PTR :) :D :D :D :) Ja tez powiem to samo co Ty : Uwielbiam to forum - jak mam zły humor to tutaj przychodzę :D :D :D Zrezstą kiedy indziej też, bo czasami można inteligentnie porozmawiać :) Trzymajcie się cieplutko :)

Ten efekt nazywa się mądrze "aberracją chromatyczną" i PTRqwerty ma chyba rację... To zwykła gwiazda. "Zaczęła" mrugać teraz, bo ten efekt powiązany jest z różną gęstością warstw atmosfery, oraz różnym nasyceniem wilgocią, co jest powiązane z rozkładem temperatur - a ostatnio mieliśmy znaczne ochłodzenie, psia jego mać... :(((

:D Nietety Leto, to nie UFO :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Pozdrawiam :)

Docenaim próbę bycia sarkastycznym....

Brat napisał : "Uwielbiam to forum - jak mam zły humor to tutaj przychodzę" No to już wiemy dlaczego tak nam się od niego zawsze po tyłku dostaje ; )

Ja Wam daję po tyłku???????? ;) :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :) :) ;) ;) :D :D :D :D :D :D :D He he he :D :D :D :D :D :D A ja doceniam Twoją przenikliwość Leto :D :D :D Nie spodziewałem się że odkryjesz moją próbę :) Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :D :D :D

To jest tak. Jest duża szansa, że patrząc się na gwiazdy możecie się akurat patrzeć na ufo. Najprostrzy sposób. Jeżeli ktoś interesuje się fotografią, to niech zostawi aparat nastawiony na bardzo długie naświetlanie (wiecie chyba jak się robi zdjęcia ruchu gwiazd, więc nie będe tego opisywał). W końcowym rezultacie nazdjęciu widać smugi, które oznaczają gwiazdy i ich ruch, ale gdyby się zdarzyło, że na zdjęciu znajdziecie jakąś kropkę, lub więcej w tym samym miejsu, znaczy to że sąto obiekty, które nie zmieniły swojego położenie, co jest raczej nie możliwe, więc na 99% jest to U.F.O. A takie zdjęcia może znajdziecie na necie, wiem że są. Dla wyjśnienia dodam, że helikoptery, ani inne rzeczy nie wiszą 3 godziny w miejsu. narazie.

....wszystko bardzo pięknie, ale zwykły przypadek może sprawić, że uchwyci satelitę Iridium (lub szpiegowskiego, czy innego) na orbicie geostacjonarnej i wtedy... ....przysłowiowa d..a.

O Leto sensowne słowa :) Bardzo sensowne :) Pozdrawiam :) trzymajcie się cieplutko :) kolorowych snów :)

Dzieci i wariaci zawsze mówią prawdę. Dajcie mi grzechotkę !!!

dzieci, wariaci i ludzie z zasadami Leto... Mnie też możecie dać jedną ;)

Ja też tak mam, ale to nic innego jak samolot co 2 dni leci o tej samej porze przez moje osiedle do BERLINA.....ale Bartku nie napisałeś czy poprostu ten punkt stoi w miejscu czy przemieszcza się .....jedyne co by mnie zaciekawiło to te położenie(mały wóz), ale musisz wiedzieć, że w zależności od miesiąca czy pór roku gwiazdozbiory przemieszczają się i znikają na jakiś czas...w ich miejscach pojawiają się inne...i morzesz być pewny, żę naukowcy wykryli by to szybciej od Ciebie... Pozdrawiam :) (z tymi gwiazdozbiorami to mogłam trochre pokręcić, ale jakoś to tam jest)

No Midi słuszna uwaga. :) Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)

Leto, możę to być satelita, ale ja napisałem o więcej niż tylko satelita, a poza tym satelita świeci ledwo, ledwo, a taki obiekt conajmniej jak najjaśniejsza gwiazda, więc kto wię, chociaż słuszna uwaga z tym satelitą. nara.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 49
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.