Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Co kryją nasze sny ?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 44

Chwile się nad tym zastanawiałem i pomyœlałem o snach. Otóż chodzi mi o to co dokładnie one dajš, co wnoszš w nasze życie.... a dokładniej czym sš sny. Moim zdaniem sa one zlepkiem naszych wspomnień, marzeń lub też portalem w który wchodzimy aby ujżeć przyszłoœć. Może wyda się to œmieszne ale sny podœwiadomie oddziałowywujš na nasze realne myslenie. Np: kiedy œni nam się koszmar to podczas dnia sen ten wpływa na nas i na nasze myœlenie[...] Wasz ^^CUDAK^^

œnił mi się pogrzeb czyjœ niewiem czyj a póżniej małe blizniaki co to morze znaczyć?

zaloz sobie topik "pytania od cudaka" albo "cudaczne pytania" zeby nie produkowac nowych watkow ;) tam bedziemy rozmawiac na twoja nute ;)

ha ha ha

nie, no chodzi o to by na forum nie syfic generalnie.. ewentualnie mozna odswiezyc jakis stary topic, wystarczy kilka minut poszperac w archiwum =) ale rob jak uwazasz ;)

sen to praca mózgu. Mózg działa tak że kojarzy wiele wspomnień, dodaje je i wycišga wnioski. To samo dzieje się ze snem. Jeżeli np. w poniedziałek dostaniesz informacje od szefa że jutro przyjdziesz do niego na "dywanik", a wiesz podœwiadomie że coœ nabroiłeœ to z wielkim prawdopodobieństwem z poniedzałku na wtorek przyœni ci się ktoœ kogo nie lubisz (oczywiœcie nie szef). Co w sennikach zapowiada kłopoty. To sš już dawno zbadane sprawy. Mózg podczas snu to po prostu maszynka, która zna przyszłoœć. Bo potrafi z tysięcy czy nawet milonów przeszłych (zapamietanych) faktów czy zdarzeń wycišgać wnioski i w 99% to mu się udaje.

Halo blash ! Skoro jesteœ taki mšdry, to powiedz skšd się biorš sny przewidujšce zdarzenia niesłychanie mało prawdopodobne z wizualizacjš drobnych szczegółów i oczywiœcie sen wyprzedza o kilka, kilkanaœcie dni rzeczywistoœć. Zdarzeniem niesłychanie mało prawdopodobnym nazywam takie zdarzenie, które może zajœć w rzeczywistoœci, ale jest mało prawdopodobne, a na dodatek jest uzależnione od czynnika całkowicie(!) niezależnego od œnišcego. Miałem takie sny - były projekcjš przyszłych zdarzeń, które powyżej zdefiniowałem. Co ty na to ?

jesteœmy zasypywani informacjami z mediów. Słuchasz radia, czytasz gazety itd. Mózg to wszystko gromadzi, dodaje, sumuje i podsuwa rozwišzanie. To właœnie potęga mózgu, który na dobrš sprawę nie został do końca zbadany.

cyt 1 " To sš już dawno zbadane sprawy. Mózg podczas snu to po prostu maszynka, która zna przyszłoœć. Bo potrafi z tysięcy czy nawet milonów przeszłych (zapamietanych) faktów czy zdarzeń wycišgać wnioski i w 99% to mu się udaje." i cyt 2 " To właœnie potęga mózgu, który na dobrš sprawę nie został do końca zbadany." to jak w koncu, zbadane czy nie? ;)

procesy snu sš poznane ale mózg jako organizm nie do końca. Wiadomo jaki płat mózgu odpowiada za jakie czynnoœci i jaki jest mocno aktywny podczas snu (własnie ten, który łšczy i porównuje przeszłe zdarzenia). Cały mechanizm nie jest poznany ale to co odkryto tłumaczy takie rzeczy jak "proroczy sen" itp.

z rachunku prawdopodobieństwa. Mistrzostwa œwiata, polska ma zagrać z niemcami o ćwierćfinał, miliony polaków i niemców myœlš przeddzień o tym wydarzeniu, częœci z nich mecz się przyœni. Możliwe że przy odpowiedniej liczbie œnišcych, znajdzie się taki któremu mecz przyœni się z przybliżonym przebiegiem do rzeczywistego na nastepny dzień.

Blash! Po pierwsze, procesy snu nie sš zbadane, wiadomo tylko, ze jest to projekcja zdarzen i informacji z dnia poprzedniego, (taka jest obowišzujšca aktualnie koncepcja), czyli tzw "remanent" informacji..... Po drugie, Z GRUBSZA wiadomo, jaka częœc odpowiada za takie, a nie inne funkcje, ale wiedza ta staje sie nieaktualna, gdy nastapi uszkodzenie mózgu, i wtedy inne częœci przejmujš funkcie częci uszkodzonej..... Problem w tym, ze nigdy nie wiadomo, która to bedzie częœc.....:) Sny prorocze? Sa, oczywiœcie, :), na pewno wiecie o tym, ze kazde nasze działanie powoduje skutek, tak wiec z reguły mamy 3-4 w miarę wyrazne "przyszłoœci".... Widzi je np jasnowidz, z tym, ze jedna jest BARDZO WYRAZNA, reszta nie.... Ta bardzo wyraŸna jest najbardziej prawdopodobna, co nie znaczy, ze MUSI sie spełnić. We œnie ( u mnie np wystepuje to, jak jestem bardzo zmeczony, po prostu muszę padac na nos ), mozemy zobaczyc tę wersje najbardziej prawdopodobnš.... To, co napisalem o iloœci "przyszłoœci", dowiedziałem sie od jasnowidza. Nie mogę tego zweryfikować, ale ma to sens..... Poza tym, jest jeszcze coœ takiego, jak działanie intuicyjne, o czym mówia najnowsze badania neurologiczne.....Chodzi o to, ze często dzialamy intuicyjnie, ZANIM, zanalizujemy dane, docierajšce do naszych zmysłów. Działanie to jest tak błyskawiczne, ze nie ma mowy o myœleniu analitycznym.... Einstein np "przesypiał" problem, we snie otrzymujšc rozwiazanie..... Bohr tak samo..... Paganini usłyszał kilka utworów we œnie....Takich przykładów jest mnóstwo..... Pozdrawiam :)))))

Męczš, lub dajš odpoczšć - sš twoje. Czasem ukojenie, czasem paranoje. Sny, nawet gdy sš złe, to się budzisz... Możesz w nich kochać lub mordować ludzi. Krzywe odbicie w witrynie twego ducha. Sš twoje - tajne, nie jawne jak życie. Tu wszystko dzieje się naprawde. - WWO "Sen"

Co kryja nasze Sny ? Kryjš nas .

Sny można porównać do wielkiego basenu do którego wchodzimy tylko do brodzika a niewiemy co jest dalej i właœnie tego sie objawiamy

Sen to drugie zycie.

mózg pracuje także bez naszej woli. Czy np. nie zdażyło się wam zapomnieć np. imienia jakiegoœ człowieka. Gdy chcecie sobie to przypomnieć często się mówi że "mam to nakońcu języka". A jednak nie możecie sobie tego przypomnić. Potem zapominacie o tej sprawie i za kilka chwil, moze nawet godzin wczeœniej poszukiwane imie samo wam przychodzi do głowy. Jest to dowód na to że gdy uruchomisz procesy w mózgu on sam dalej pracuje chociaż ty zajmujesz się już innš sprawš. Podobnie jest ze snem. W cišgu dnia mózg odbiera miliony (powtarzam miliony) informacji i je zapisuje, gromadzi. Potem gdy œpimy procesy w mózgu wcale nie odpoczywajš tylko przetwarzajš na nowo wczeœniej zapamiętane (zapisane) informacje.

Czyli taki potężny komputer pracujšcy na okršgło

Sny, to wcale nie sa zapisane poprzednio sytuacje !!!! Przeciez snia nam sie osoby nieznane, osoby umarle i osoby ktorych nie widzielismy calymi latami. Sceny w snach nie sa wcale zwiazane z rzeczywistoscia na jawie. Sny sa bardzo rozne : sytuacyjne, prorocze, symboliczne, koszmarne, uczace, przekazowe i.t.d.

Mój sen proroczy spełnił się w cišgu 3 lat.....tyle trzeba było czasu na jego realizację. Mimo tego zaskoczeniem było dla mnie występowanie kolejnych po sobie zdarzeń realizujšcych się. Co dziwne , w ogóle takiej opcji " rozwišzania" sprawy nie brałam pod uwagę. :)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 44
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.