| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co kryją nasze sny ? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 44 |
|
Chwile się nad tym zastanawiałem i pomylałem o snach.
Otóż chodzi mi o to co dokładnie one dajš, co wnoszš w nasze życie....
a dokładniej czym sš sny.
Moim zdaniem sa one zlepkiem naszych wspomnień, marzeń lub też portalem w który wchodzimy aby ujżeć przyszłoć.
Może wyda się to mieszne ale sny podwiadomie oddziałowywujš na nasze realne myslenie.
Np: kiedy ni nam się koszmar to podczas dnia sen ten wpływa na nas i na nasze mylenie[...]
Wasz ^^CUDAK^^
|
|
|
nił mi się pogrzeb czyj niewiem czyj a póżniej małe blizniaki co to morze znaczyć?
|
|
|
zaloz sobie topik "pytania od cudaka" albo "cudaczne pytania" zeby nie produkowac nowych watkow ;) tam bedziemy rozmawiac na twoja nute ;)
|
|
|
nie, no chodzi o to by na forum nie syfic generalnie..
ewentualnie mozna odswiezyc jakis stary topic, wystarczy kilka minut poszperac w archiwum =)
ale rob jak uwazasz ;)
|
|
|
sen to praca mózgu. Mózg działa tak że kojarzy wiele wspomnień, dodaje je i wycišga wnioski. To samo dzieje się ze snem. Jeżeli np. w poniedziałek dostaniesz informacje od szefa że jutro przyjdziesz do niego na "dywanik", a wiesz podwiadomie że co nabroiłe to z wielkim prawdopodobieństwem z poniedzałku na wtorek przyni ci się kto kogo nie lubisz (oczywicie nie szef). Co w sennikach zapowiada kłopoty.
To sš już dawno zbadane sprawy. Mózg podczas snu to po prostu maszynka, która zna przyszłoć. Bo potrafi z tysięcy czy nawet milonów przeszłych (zapamietanych) faktów czy zdarzeń wycišgać wnioski i w 99% to mu się udaje.
|
|
|
Halo blash !
Skoro jeste taki mšdry, to powiedz skšd się biorš sny przewidujšce zdarzenia
niesłychanie mało prawdopodobne z wizualizacjš drobnych szczegółów i
oczywicie sen wyprzedza o kilka, kilkanacie dni rzeczywistoć.
Zdarzeniem niesłychanie mało prawdopodobnym nazywam takie zdarzenie,
które może zajć w rzeczywistoci, ale jest mało prawdopodobne, a na dodatek
jest uzależnione od czynnika całkowicie(!) niezależnego od nišcego.
Miałem takie sny - były projekcjš przyszłych zdarzeń, które powyżej zdefiniowałem.
Co ty na to ?
|
|
|
jestemy zasypywani informacjami z mediów. Słuchasz radia, czytasz gazety itd. Mózg to wszystko gromadzi, dodaje, sumuje i podsuwa rozwišzanie. To włanie potęga mózgu, który na dobrš sprawę nie został do końca zbadany.
|
|
|
cyt 1 " To sš już dawno zbadane sprawy. Mózg podczas snu to po prostu maszynka, która zna przyszłoć. Bo potrafi z tysięcy czy nawet milonów przeszłych (zapamietanych) faktów czy zdarzeń wycišgać wnioski i w 99% to mu się udaje."
i
cyt 2 " To włanie potęga mózgu, który na dobrš sprawę nie został do końca zbadany."
to jak w koncu, zbadane czy nie? ;)
|
|
|
procesy snu sš poznane ale mózg jako organizm nie do końca. Wiadomo jaki płat mózgu odpowiada za jakie czynnoci i jaki jest mocno aktywny podczas snu (własnie ten, który łšczy i porównuje przeszłe zdarzenia).
Cały mechanizm nie jest poznany ale to co odkryto tłumaczy takie rzeczy jak "proroczy sen" itp.
|
|
|
z rachunku prawdopodobieństwa.
Mistrzostwa wiata, polska ma zagrać z niemcami o ćwierćfinał, miliony polaków i niemców mylš przeddzień o tym wydarzeniu, częci z nich mecz się przyni. Możliwe że przy odpowiedniej liczbie nišcych, znajdzie się taki któremu mecz przyni się z przybliżonym przebiegiem do rzeczywistego na nastepny dzień.
|
|
|
Blash!
Po pierwsze, procesy snu nie sš zbadane, wiadomo tylko, ze jest to projekcja zdarzen i informacji z dnia poprzedniego, (taka jest obowišzujšca aktualnie koncepcja), czyli tzw "remanent" informacji.....
Po drugie, Z GRUBSZA wiadomo, jaka częc odpowiada za takie, a nie inne funkcje, ale wiedza ta staje sie nieaktualna, gdy nastapi uszkodzenie mózgu, i wtedy inne częci przejmujš funkcie częci uszkodzonej..... Problem w tym, ze nigdy nie wiadomo, która to bedzie częc.....:)
Sny prorocze?
Sa, oczywicie, :), na pewno wiecie o tym, ze kazde nasze działanie powoduje skutek, tak wiec z reguły mamy 3-4 w miarę wyrazne "przyszłoci".... Widzi je np jasnowidz, z tym, ze jedna jest BARDZO WYRAZNA, reszta nie.... Ta bardzo wyrana jest najbardziej prawdopodobna, co nie znaczy, ze MUSI sie spełnić. We nie ( u mnie np wystepuje to, jak jestem bardzo zmeczony, po prostu muszę padac na nos ), mozemy zobaczyc tę wersje najbardziej prawdopodobnš....
To, co napisalem o iloci "przyszłoci", dowiedziałem sie od jasnowidza. Nie mogę tego zweryfikować, ale ma to sens.....
Poza tym, jest jeszcze co takiego, jak działanie intuicyjne, o czym mówia najnowsze badania neurologiczne.....Chodzi o to, ze często dzialamy intuicyjnie, ZANIM, zanalizujemy dane, docierajšce do naszych zmysłów. Działanie to jest tak błyskawiczne, ze nie ma mowy o myleniu analitycznym....
Einstein np "przesypiał" problem, we snie otrzymujšc rozwiazanie..... Bohr tak samo..... Paganini usłyszał kilka utworów we nie....Takich przykładów jest mnóstwo.....
Pozdrawiam :)))))
|
|
|
Męczš, lub dajš odpoczšć - sš twoje. Czasem ukojenie, czasem paranoje. Sny, nawet gdy sš złe, to się budzisz... Możesz w nich kochać lub mordować ludzi. Krzywe odbicie w witrynie twego ducha. Sš twoje - tajne, nie jawne jak życie. Tu wszystko dzieje się naprawde. - WWO "Sen"
|
|
|
Sny można porównać do wielkiego basenu do którego wchodzimy tylko do brodzika a niewiemy co jest dalej i włanie tego sie objawiamy
|
|
|
mózg pracuje także bez naszej woli.
Czy np. nie zdażyło się wam zapomnieć np. imienia jakiego człowieka. Gdy chcecie sobie to przypomnieć często się mówi że "mam to nakońcu języka". A jednak nie możecie sobie tego przypomnić. Potem zapominacie o tej sprawie i za kilka chwil, moze nawet godzin wczeniej poszukiwane imie samo wam przychodzi do głowy.
Jest to dowód na to że gdy uruchomisz procesy w mózgu on sam dalej pracuje chociaż ty zajmujesz się już innš sprawš.
Podobnie jest ze snem. W cišgu dnia mózg odbiera miliony (powtarzam miliony) informacji i je zapisuje, gromadzi. Potem gdy pimy procesy w mózgu wcale nie odpoczywajš tylko przetwarzajš na nowo wczeniej zapamiętane (zapisane) informacje.
|
|
|
Sny, to wcale nie sa zapisane poprzednio sytuacje !!!!
Przeciez snia nam sie osoby nieznane, osoby umarle i osoby ktorych nie widzielismy calymi latami. Sceny w snach nie sa wcale zwiazane z rzeczywistoscia na jawie. Sny sa bardzo rozne : sytuacyjne, prorocze, symboliczne, koszmarne, uczace, przekazowe i.t.d.
|
|
|
Mój sen proroczy spełnił się w cišgu 3 lat.....tyle trzeba było czasu na jego realizację.
Mimo tego zaskoczeniem było dla mnie występowanie kolejnych po sobie zdarzeń realizujšcych się. Co dziwne , w ogóle takiej opcji " rozwišzania" sprawy nie brałam pod uwagę.
:)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 44 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |