| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Muzyka a człowiek. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 23 |
|
Chciałem poruszyć ten temat na tym forum, gdyż bardzo ciekawią mnie wasze opinie na ten temat. Czym dla was jest techno i jego odmiany? Metal i rock? Hip- hop jako nowy trend, czy też inne style, jak sądzicie czy słuchanie rożnych typów muzyki bedzie miało wplyw na rozwój świata, gdzie każdy trend wywoła inny buum?, jaki będzie następny styl muzyczny, co wyginie a co się rozwinie?
|
|
|
Dla mnie muzyka jest jak religia - muzyka pop to ogólne dno , tak samo kościół katolicki i wiara w boga. jest "pop" i jest do niczego.
Wychowałem się a muzyce "metalowej" i najcięższej odmianie tego stylu - Norweskim black metalu. Był to początek lat 90-ych kiedy tak naprawdę rodziła się ta ekstramalna muzyka.Piękny czas , muzyka umotywowała moje zainteresowanie astralną projekcją. Takie utwory jak "My journey to the stars" Burzum wpłynęły na mą psychikę i odbiły się na mojej drodze życiowej poprzez zainteresowania. Muzyk burzum Varg Vikerness siedzi do dziś w więzieniu za swe poglądy. Nonkonformizm i indywidualizm - to co pozostawiła ta muzyka w mojej psychice.
Nie wiem jak teraz jest , hip-hop to nie dla mnie. Nie promuje żadnych konkretnych wartości , wydaje mi się , że rozwinąć ta muzyka nie potrafi...
|
|
|
Powiem Ci Winter, że ja też podobnie jak ty jestem umotywowany poprzez muzyke, jednakże jest to techno( w niektórych odmianach) niczego innego nie słucham!! i dla mnie hip- hop nie ma możliwości dalszego rozwoju!!! Inaczej jest jednak moim zdaniem z techno i muzyka metalową oraz rockiem!! to ma ma prawo bytu i nie pisze tak z samolubności!!!! Muzyka jest sztuką i to najwyższego lotu, dostępna dla każdego, bynajmniej nie uważam za sztuke hip hopu i innych tego typu utworów!
|
|
|
Posłuchaj sobie piosenki Są dni-w wykonaniu Fokusa i Gutka -ostatnie 30s tam jest jasno to co ise stanie
|
|
|
moje zdanie jest takie, ze dopoki w Polsce bedzie taki burdel jaki jest (taka prawda) hip hop ma szanse bytu!!! i to duza. Natomiast co do muzyki techno. Dla mnie rabanka piskow i zgrzytow o wysokiej czestotliwosci nie jest muzyka...(chodzi o takie techno jak na slynnej imprezie;). Natomiast rocka sam slucham. jest to rock z gatunku tych lzejszych, death, black i heavy metal to muzyka nie dla mnie...natomiast wydaje mi sie ze wlasnie TE gatunki muzyki szybko sie beda rozwijac.
POzdro
|
|
|
Winter schodzi na temety religijne. Ja ze swej strony tylko się przysłuschuję i krytykuję to co mówi Winter. Natomiast temat jest ciekawy...
Ja sądzę, że muzyka na pewno się zmieni. Tak jak moda. Ale jaka będzie następna nie wiem... może poważna? :) :D
Pozdrowienia:)
|
|
|
Hmm Bracie:) sam się nad tym zastanawiałem... i doszedłem do wniosku, że muzyka za kilka lat nie będzie dla nas zbytnio przyswajalna, mi się wydaje, że z techno zrobi się super mega coś dziwnego- obecnie nie do sluchania( w stylu alfabetu morsa z akompaniamentem) natomiast rock i podobne stana się tak hardcorowymi kawałkami, że tylko pasjonaci będą w stanie tego słuchać! Finał bedzię taki, że wszystko to umrze. Ale właśnie moje pytanie brzmi: co nowego się wytworzy, i do czego będzie podobne z dzisiejszej muzy??? Pozdrawiam:)
|
|
|
A co powiecie o takiej interpretacji, nad którą zresztą długo się zastanawiać nie trzeba...
Muzyka działa przede wszystkim na podświadomość. Dlaczego taką furrorę robią RYTMY ? Nie muzyka, ale właśnie rytmiczne walenie w cokolwiek ? Mogą to być basy (o czym za chwilę), wysokoczęstotliwościowe piski i zgrzyty techno, rapowanie tekstów w HH... A teraz wróćmy do początków naszej cywilizacji, gdy muzyka zaczynała się tworzyć. Tak, to plemienne bębny i wydrążone pnie drzew, w które uderzano kośćmi (nierzadko pokonanych wrogów ;)) celem wywołania zbiorowego transu, czegoś w stylu hipnozy... A co do częstotliwości, to dobrze wiemy z akustyki, że basy rozchodzą się najdalej i najlepiej, ponadto określone częstotliwości (kilku Hz) powodują rezonans niektórych partii naszego ciała, co dodatkowo wzmaga osiąganie stanu "obcowania z duchami". Technoidalne pipiskiwanie za to działa stymulująco na mózg, co w połączeniu z LSD czy innyym g...nem doskonale podnosi poziom uwarunkowania transu.
Czy potrzeba więcej dowodów, dlaczego w/w odmiany "muzyki" są tak popularne ?
Sam jadę na gotyku i muzyce celtyckiej, proponuję spróbować. :)) Tylko uwaga, można się uzależnić ! :))))
|
|
|
"Celtyckiej" ? A co to takiego ? Możesz podać jakieś zespoły ?
A wiecie że słuchanie muzyki powoduje powstawanie nowych neuronów w mózgu , dzięki którym zwiększa się przepływ informacji. Dlatego ja w muzyce bardziej cenie linie melodyczną niż "bębny" , chociaż czasem i te są niesamowite...
|
|
|
Proponuję zacząć od Loreeny McKennit i zespołu "Blackmore's night".
|
|
|
Lorenna mcKennit ? Oczywiście
"Book of secrets"
"The mask and the mirror"
Te płyty mam. MOże warto zajrzeć do jej innych płyt ?
A Blackomre's night poszukam. W jakim jest klimacie ?
A jak juz zacząłem to poleć jeszcze jakieś zespoły...
|
|
|
"BN" to coś bliższego folkowi irlandzkiemu, choć czasem mają takie mroczne zacięcie... Np. "The storm" lub "Fires at midnight". Palce lizać !
|
|
|
A widzisz. :)
Skoro lubisz skandynawski metal, to proponuję również gotyk - oczywiście tu bezapelacyjnie kapelę "Nightwish".
|
|
|
Oczywiście ! Wishmaster jest utworem niejako "flagowym".....
|
|
|
Muzyka moze nami manipulowac,muzyka moze zabijac.Na plycie Steined Gplyte Suicide Solution Glass znajduja sie roskazy nieslyszalne skierowane do podswiadomosci ktore mialy naklonic do samobojstw.Podobna kwestia pojawila sie kiedy wielbiciele Ozzy Osbourn
odpowiedzieli seria samobojstw na plyte Suicide Solution.Rodziny daly sprawe do sadu .Sprawa zostala umorzona w sadzie, ktory orzekl ze teksty piosenek sa chronione klauzula zapewniajaca wolnosc slowa (jaka bzdura i jaka wolnosc prosze mnie zle nie zrozumiec ja poprostu w wolnosc slowa nie wierze)WNIOSEK muzyka jestesmy tez manipulowani. Pozdrawiam eva
|
|
|
Hmmm... Nie sposób przejść obojętnym na Twoim wnioskiem. Ale jeśli chodzi o przekazy podprogowe, to robiono wiele testów i nie wypadły one najlepiej... :/ Jeśli chodzi o CHARAKTER muzyki, to np. taki hip-hop też wzmaga we mnie mordercze instynkty, tylko skierowane na zewnatrz, w kierunku słuchaczy tej pseudomuzyki... Ale czy nazwiesz to manipulacją poprzez muzykę ?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 23 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |