| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| necronomoicon | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 41 |
|
Jeżeli ktokolwiek posiada linki do sposzczonej wersji tej księgi to prosiłbym o ich udostępnienie na maila. p.pawel0.vp.pl
|
|
|
Na ten wczeniejszy mail nie piszcie(sory)pomyliłem.
jesli ktos posiada linki do częsci luba całoci to na necronomicon1@interia.pl
|
|
|
Oryginalnš wersję Necronomiconu, znanš jako Kitab Al. Azif, napisał w Damaszku, w roku 730 n.e. Arab o imieniu Abd al-Azrad – badacz magii, astronom i poeta, filozof i naukowiec. Urodził się około 700 roku n.e. w Sannie, w Jemenie. Zanim stworzył swš wielkš pracę, spędził wiele lat odwiedzajšc ruiny Babilonu, doły Memfis i wielkš, północnš pustynię Arabii. Zginšł w roku 738 w Damaszku, pożarty w wietle dnia, przez niewidzialnego demona – tak przynajmniej podaje jego dwunastowieczny biograf, Ebn Khallikan.
Manuskrypt Al. Azif był otoczony tajemnicš i potajemnie przekazywany z rak do ršk pomiędzy filozofami i mędrcami tamtych czasów. W końcu, w roku 950, Teodorus z Filetu, mieszkaniec Bizancjum, przetłumaczył go na grekę i zmienił tytuł na Necronomicon. Wykonano wiele kopii tego tłumaczenia. Coraz więcej ludzi znało tę blunierczš księgę, co w końcu doprowadziło do jej potępienia w roku 1050 przez patriarchę Michała z Konstantynopola. Wiele kopii zostało skonfiskowanych i zniszczonych, a ich właciciele byli poddawani strasznym karom.
W roku 1228 Olaus Wormius przetłumaczył greckš wersjš na łacinę, a było to w czasach, gdy zaginęły wszystkie kopie arabskiego oryginału. Księga z nowš intensywnociš poczęła kršżyć pomiędzy filozofami. Doprowadziło to do wcišgnięcia jej do indeksu ksišg zakazanych (Index Expurgatorius) przez Grzegorza IX.
Greckie słowo "necronomicon" znaczy mniej więcej „rzeczy odnoszšce się do zwyczajów, praktyk lub praw umarłych”, necros znaczy bowiem „umarły”, za nomos - „zwyczaj” lub „prawo”. Oryginalny tytuł arabski brzmiał „Kitab Al.-Azif”, „Ksiega wycia pustynnych Demonów lub Dżinów”, albo bardziej poetycznie „Ksiega tego. Który nadchodzi”
Ludzkoć zna wiele innych, strasznych ksišg, ale w żadnej z nich nie znajdziesz tak wielu informacji o Mitologii Cthulhu. Ten odrażajšcy manuskrypt zawiera pień do Yog-Sothotha, dzięki której można otworzyć Drogę do tego wiata: informacje o „Proszku Ibn-Ghaziego” opis „ Znaku Voorish”. Bez wštpienia Lovecraft nie wspomniał o wielu innych sztuczkach i formułach. Księga zawiera również informacje o setkach miejsc i rzeczy, o których biedny Danforth bełkotał pod koniec noweli „W Górach Szaleństwa”.
Necronomicon to zawiła encyklopedia. Aluzje sš definicjami, zakończenia wyjanieniami, życzenia dowodami. Nie da się oddzielić ozdobników od treci. Słownictwo jest szalone, oniryczne.
Zamieszczone w nim odnoniki i wiadomoci zostały zbadane przez wyznawców, którzy uznali dzieło za kamień węgielny czarnej magii. Ta księga to wrota szaleństwa. Przechodzšc przez nie człowiek ulega metamorfozie. Kiedy znajdzie się po drugiej stronie, jest nie do rozpoznania. Staje się częciš tajemnicy
|
|
|
Tym jest necronomicon.A co do fałszywki......sam bym tak powiedział,po to żeby wiedziało o nim jak naj mniej ludzi.
|
|
|
Gdyby ta księga naprawdę istniała, to Crowley NA PEWNO by jš odnalazł..... Albo jej kopie, albo opracowania......:)
|
|
|
Przecież jest Tybetańska Księga Umarłych, więc po co szukać niewiadomo czego jak to to samo:)
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Igor. A masz moze spolszczenie ,albo link do tej księgi o której piszesz.
|
|
|
Tak mam jš całš po angielsku ale niema problemów z cztaniem np. z uzyciem translatora.
Podaj meila to ci wylę, mój e meil jaromiko@op.pl
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
igor podelij też na krzysztof1234@wp.pl
|
|
|
Igor.Angielskš wersje też mam,ale myslałem że kto ma po polsku,mail to drugi od góry.
|
|
|
No fajnie znowu pomieszalimy,nicki,mysle ze to ostatni raz.Tak to jest jak korzysta dwoje z jednego kompa.Igor powiedz co sšdzisz o zaklęciach,z tej księgi?.
|
|
|
Bardzo dobre choć nie wszystko działa jak należy.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Nie wszystko powiadasz,znalazłem spolszenie ale tylko częciowe.Necronomicon ma 4 częci,tam sš tylko pierwsze dwie,najważniejszego nie ma czyli pozostałych dwóch.
|
|
|
Ale jak to dla ciebie nie problem to prosze:necronomicon1@interia.pl
|
|
|
http://www.dharma.pl/index_autorow/p/padmasambawa_tybetanska_ksiega.htm
Igor,masz tš samš księge czy to co znalazłem to co innego?
|
|
|
STRAŻ GRANICZNA SZCZECIN (80.50.254.---)
Poczta podaje że masz konto zablokowane administracyjnie, nie wiem o co chodzi ale wracajš meile.
Wylij do mnie z meila list a ja odpowiem.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
necronomicon - księga imion zmarłych
czyli katalog pierwotnych istot energetycznych zajmujacych sie i kształtujacych sie przed milionami lat na ziemii i nie tylko
papapa Abdull mi Amigo
|
|
|
Mi też możecie na maila przesłać tš Tybetańska Księge Umarłych :]
Bardzo byłbym wdzięczny...
malganis@tlen.pl
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 41 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |