| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Pojęcie bóg | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 116 |
|
Nie zastanawia nikogo fakt że za czasów plemion słowiańskich my też mieliśmy bogów?
Wątpie żeby nasi przodkowie powędrowali sobie na drógi koniec świata i zgapili sobie
jakiegoś boga , czy na wzór innego stworzyli sobie takiego co był by łagodny jak baranek a od czasu do czasu zabił ze 20 osób.Nasze plemiona były za małe żeby wędrować na takie odległości ,więc raczej ta opcja odpada(chyba że nie od zawsze tu mieszkaliśmy,**itu przywędrowaliśmy**).Zastanawiający jest także fakt iż żadne bóstwa starożytnego świata nie powtarzają się ,wyjątkiem jest "boskość Rzymska do złudzenia przypominająca grecką ale zważcie na to że:Gdzie był wtedy Rzym a gdzie grecja , a różnorodność imion boskich to tylko pewna różnica w obu kulturach.
Wszyscy wiedzą kiedy kiedy odbył się chrzest Polski,i w zwiąsku z tym wtedy przywędrował do nas Bóg , ale skąd wzięło się u nas pojęcie "bogów"już kilkaset(lub więcej) lat wcześniej?
A ludy eskimoskie? skąd u nich wzięło się prawo boskie?Przecież ani oni nie powędrowali na południe ani my na północ.
Na wszystkich kontynentach byli bogowie , więc nie możliwe jest żeby ich po prostu niebyło
Ten temat jest ledwie nadszarpnięty,może ktoś zna kilka możliwych odpowiedzi**?**
|
|
|
zapomniałem się zapytać czy ktoś mógłby łaskawie przesłać mi inf.o ANUNAKI.
|
|
|
Droga Olgo , nie twierdzę że Boga niema ,a wgłębianie się w wiarę jest jest jej dowodem
|
|
|
1231! Bo Bogowie istnieją , autor starożytnej księgi AL-AZIF nazywa ich Wielkimi Przedwiecznymi:
"Pradawne istony istniały , pradawne istoty istnieją , pradawne istoty istnieć będę
Z czarnych gwiazd przybyli zanim człowiek sie narodził i zanim wszystko zostało stworzone , co zostało stworzone ....
... I czyż człowiek nie został stworzony z krwi KINGOU , dowódcy hord starożytnych?...
Itd. itp. we wszystkich kulturach.....
|
|
|
Bogowie istnieją? Co rozumiemy przez pojęcie boga/bogów... w każdej kulturze jest to trochę inne pojęcie... bóg stwórca, bóg obserwator, bóg sędzia itd... nie ma dowodów na istnienie boga/bogów ale też nie ma dowodów na ich nieistnienie... bóg to zazwyczaj wyjaśnienie tego czego się nierozumie... to najprostsze rozwiazanie... na wszystkich kontynętach byli ludzie... i ich skłonność do mistycyzmu... to wyjasnia dlaczego wszędzie gdzie byli ludzie "są" i bogowie... to równiesz istniały by różne potwory i bestie... bo wszystkie cywilizacje je mają... itd...
|
|
|
"...w każdej kulturze jest trochę inne pojecie..."
Ty chyba nie rozumiesz pytania?
Chodzi o to że w każdej kulturze 'wierni' muszą nazwać jakoś te zjawiska,więc jak na oddalonych od siebie o tysiące kilometrów kontynentach -N A Z W A- tych zjawisk brzmi tak samo?I nigdy(prawie)nie było po prostu bóg ,tylko - bóg ognia,bóg obserwator, czy bóg wiatru!Więc logicznym wnioskiem jest?>Sami się tak nazwali
Niewiem jak wy ale ja nie wierzę w międzykontynentalną telepatię:)
|
|
|
wiecie co..to zależy od człowieka.każdy wierzy w to co chce.jedni chodzą do Kościoła :drudy idą, jak czują potrzebe:trzeci w ogóle,a który z nich tak naprawde wierzy???
wszystko zależy od tego co komu posuje,może i Boga sobie ktoś wymyslił,chciał wytłumaczyć sobie wszystko co jest na świecie,no i dobrze
ja wierze i dobrze mi z tym,nie chodze na pokaz do Kościoła,ani od okazji,ale gdy komuś jest ciężko to mu pomagam i o to przedewszystkim w tym chodzi,po to wymyslono bogów.
|
|
|
wiesz co..to zależy od człowieka.każdy wierzy w to co chce.jedni chodzą do Kościoła :drudy idą, jak czują potrzebe:trzeci w ogóle,a który z nich tak naprawde wierzy???
wszystko zależy od tego co komu posuje,może i Boga sobie ktoś wymyslił,chciał wytłumaczyć sobie wszystko co jest na świecie,no i dobrze
ja wierze i dobrze mi z tym,nie chodze na pokaz do Kościoła,ani od okazji,ale gdy komuś jest ciężko to mu pomagam i o to przedewszystkim w tym chodzi,po to wymyslono bogów.
|
|
|
A gówno macie wszyscy racjii......
Bogowie pojawiają się we wszystkich kulturacha w tych najbardziej zaawansowanych są ich portrety... u majów , sumerów ... egipcjan..
Bogwie to obcy z kosmosu i odwiedzali tą ziemię a Boga monoteistycznego wymyślili kłamcy... kto w to wierzy jest głupcem.
|
|
|
"Boga monoteistycznego wymyślili kłamcy..."
I tu się całkowicie a toba zgadzam Winter
To były wymysły ztetryczałych kleryków średniowiecznego świata,kiedy nie było innego sposobu aby zapanować nad zwykłymi "zjadaczami chleba"
LUDZIE!
To była właśnie władza kościoła i jako taka odnosiła zadziwiające skutki.
Jeśli tego większość nie rozumie to powiedzcie mi czym była święta inkwizycja?
I dlaczego dziesiątki tysięcy płonęło na stosie ,dlaczego topiono ,dlaczego torturowano aby wymusić fałszywe zeznania?
Z nie kturyni się po troszku zgadzam bo jak nie uwierzyć w to czego się nie rozumie,
kiedy palą ci rodzine a ty chcesz żyć mówisz że wierzysz,kiedy kościół wypuści plotkę że w okolicy grasuje wilkołak to do kogo mieli się zgłosić o pomoc?
Wtedy pojawiał się biskup i oczywiście za płatnym odpuszczeniem duszy odprawił modlitwę i było po krzyku,w trudniejszych przypadkach zabijano jaiegoś wieśniaka,i po kródkim kazaniu mędrzec stwierdzał że diabeł powróci przy najbliższej pełni księżyca.
Kościól katolicki powstał nie 2000 lat temu ale o.k 4 wieku naszej ery,a to duża różnica , zanim kościół powstał po prostu nie było nie wyjaśnionych zjawisk i wierzono w świętą krew jeżeli wiecie o co mi chodzi
nawiasem mówiąc są kręgi które nadal w nią wierzą np.Po części W.Brytania,Szkocja,Irlandia
|
|
|
Piękny opis działania średniowiecznego kościoła. Z kąd wziąłeś te informacje? Też bym poczytał. Niewątpliwie w katolickim nie przywiązuje sie takiej wagi do tej jakże ważnej rzeczy- krwi.Podczas ostatniej wieczerzy została wyeksponowana ponad wszystko-
a katole to spłycili bo kryje sie za ym niemała zagadka.
|
|
|
Święta krew,kielich z którego pił Jezus,wino,mógłbym polemizować ale po co 2 razy pisać to samo ? Jeżeli sam możesz przeczytać .
W "bogowie a ufoki"znajdziesz te i wiele innych odpowiedzi ,wystarczy tylko trochę cierpliwości a odpowiedż sama przyjdzie ,czasami jest zawarta między wierszami a czasami NAWET śmieszna ,ale zwarz na to że to co jest tam opisane zgrabnie wplata się w tło historyczne i zapiski z najtarszych zwojów i ksiąg doskonale pasując tworzą jedną fantastyczną całość.
Niektóre "wykopaliska"udowadniają że sławna góra synaj tak naprawdę nie była miejscem spotkania Mojżesza z bogiem , była nim góra horemheb ale nie to jest najciekawsze ,najciekawsze jest to że w jej wnętrzu odkryto...a człowiek który to odkrył z miejsca stracił prace.
Są tam wzmianki o bogach, braciach boskich :enki , enlil,także o śmierci króla bogów i sporach między dziedzicami.potop,piramidy,wędrówki na północ czy jak już wspomniałem o człowieku stworzonym na boskie podobieństwo>mam tu na myśli nie to że potomkowie bogów wygladali by nieco inaczej ale o klonach zrodzonych z kobiety o imieniu...
naprawdę zachęcam.
|
|
|
Winter,te opowiastki o kościele znajdują się właśnie tam gzie mówiłem ,dokładniej w dwóch pierwszych częściach "krew z krwi..."ale jest to tylko część większej prawdy,
mianowicie żeby pozkładać wszysyko do kupy należy przeczytać całość.
Skoro czytałeś książki o paleoastronautyce to to niepowinno aż tak cię zanudzić.
Są tam wzmianki o "ILU-KUR-GAL"tYLE WIESZ O SUMERACH więc to choć troszkę powinno cię zainteresować.
"Królowie wczesnej sukcesji (którzy panowali w Sumerze i Egipcie, zanim stali się królami Izraela) byli namaszczani w chwili koronacji tłuszczem smoka (świętego krokodyla). Ta święta bestia nosiła w Egipcie nazwę Messeh (od której pochodzi hebrajskie słowo oznaczające “namaszczać"), zaś królów tej dynastycznej sukcesji zawsze nazywano “Smokami" lub “Mesjaszami" (czyli “Namaszczonymi").
W czasach wojen, kiedy łączyły się armie kilku królestw, wybierano naczelnego dowódcę i nazywano go “Wielkim Smokiem" (“Królem Królów") lub “Pendrago-nem" od starej celtyckiej formy tej nazwy.
Jedną z bardziej interesujących rzeczy pochodzących z archiwów Smoczego Dworu jest źródłosłów słowa “monarchia". Wywodzi się ono z początków kultury sumeryjskiej, gdzie słowa “monarchia" (“kingship") i “pokrewieństwo" (“kinship") miały to samo znaczenie, przy czym słowo “kin" oznacza “najbliższy w krwi", czyli krewny. Oryginalną formą słowa “kinship" było “kainship", zaś pierwszym królem z mesjanistycznej, smoczej sukcesji był biblijny Kain, głowa królewskiego sumeryjskiego domu Kish."
Mity i bajki o smokach pożerających dziewice też mają swoje pierwotne znaczenie zgrabnie przetworzone przez kościół w celu właśnie zatuszowania pewnych niebywale ważnych spraw
I to choć nie wygląda było właśnie tym czego tak straszliwie obawiał się kosciół,
I jak za pewne wiesz za tamtych czasów kobiety odgrywały ogromną rolę w rzyciu
duchownym,one były kapłankami i strazniczkami,każdy laik przecież wie ze w starożytnym egipcie to kobiety jako czczone piastowały użędy najwyższych kapłanek,np.Szepena-Boska adoratorka czy niektóre małżonki faraonów
a kościół w związku z tym zakazał kapłanom zawierania małżeństw.
w celu ztuszowania prawdziwej roli kobiety.
Po prostu chodzi w tym wszystkim o to że teksty żródłowe tłumaczone przez brytyjskich tłumaczy były błędne co oczywiście stało się za sprawką klerów,
dodam też że pierwsze tłumaczenia zostały uznane za cherezję w zwiazku z czym
ich właściciele spłonęli na stosie.
"sama dyskusja byłaby..."
Szuk.w starożytni bogowie a ufoki
|
|
|
Mi się nie udało , ale jest krótka i przetłumaczyłem do połowy. Poza gdyby nawet było tłum. to lepjej czytać po angielsku bo są tam ważne słowa które tłumacz może przeinaczyć . A księga jest dowodem na to że rodzaj ludzki został stworzony przez obcych.
|
|
|
Ta strona nie powinna istnieć, ponieważ burzy naturalny ład, wszyscy którzy wypowiadacie się na łamach tej strony poniesiecie konsekwencje,ponieważ są tylko dwie osoby na tym świecie,które znają myśli boga,te osoby to dobro i zło.
|
|
|
Jakie dwie osoby? Jakie dobro i zło? NIe ma dobra i zła. Coś takiego wymyślili se ludzie aby uporządkować rzeczywistość. W mysl " Co dla jednego dobre , dla drugiego złe" Nie można nazywać nic dobrem i nic złem. Tak po prostu jest , nie nazywajmy tego.
A Bóg nie istnieje bo nie ma oparcia w postaci dowodów ani w wierzeniach starożytnych , którzy przecież wiedzieli najwięcej.
Pozdrawiam
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 116 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |