Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
alfa centauri
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 22

jak juz wiadomo znajduje sie tam słonce i mam dowody ze zycie moge wyslac na email poszukajcie se szik systemu ich uklad sloneczny (tor) tworzy trojkat to by sie zgadzalo wszystko piramidy majowie,,,, zapraszam do tematu

http://img42.imageshack.us/img42/6686/jezyk7cm.gif ~~~

W tym układzie znajduje się układ dwóch słońc a z tego co wiem wyklucza to istnienie życia. Ale możesz wysłać: maciej_k8@wp.pl

Że niby za ciepło czy jak? [%sig%]

Klimat nie może się ustabilizować.

przepraszam, czy ziemscy naukowcy byli kiedys na planecie z dwoma sloncami?, zrobili jej zdjecia z bliska? Wszystko czym OFICJALNA nauka w tej chwili dysponuje to obliczenia matematyczne i przypuszczenia. Wiec nie postawilbym zadnych pieniedzy na stwierdzenia typu: układ dwóch słońc wyklucza istnienie życia czy ze w takim ukladzie klimat nie moze sie usabilizowac. Jest to dla nas ziemian temat niezbadany czyli kazda teze trzeba dopuscic. Przeciez kiedys Ziemia miala byc plaska, czy tez dookola niej krazylo slonce. Nieprawdaz? Otwarty namysl w nauce to jest skarb! Pozdrowienia

wyœlij wikrap@interia.pl

Kiedyœuważano że życie jest na Wenus lub na Marsie ale ich położenie względem słońca uniemożliwiło powstanie zycia.

Żeby było jane chodzi mi o zanane nam życie, którego budulcem jest węgiel, nie wykluczam istnienia we wszechœwiecie form życia zbydowanych np z krzemu , który łatwo łšczy się z innymi pierwiastkami.

Alfa Centauri Z Wikipedii, wolnej encyklopedii. (Przekierowano z Toliman) Alfa Centauri (α Centaura, Alfa Centaura, inne nazwy: Toliman, Rigel Kentaurus, Rigil Kentaurus) jest trzeciš co do jasnoœci gwiazdš na niebie (wielkoœć widoma: -0,27m; wielkoœć absolutna: +4,4m). Jaœniejsze sš tylko Syriusz i Canopus (nie liczšc oczywiœcie Słońca). Znajduje się ona w gwiazdozbiorze Centaura i nie jest widoczna z północnych szerokoœci geograficznych. Alfa Centauri to właœciwie system składajšcy się z trzech gwiazd tworzšcych układ potrójny. Te trzy gwiazdy sš najbliższymi gwiazdami od Ziemi (po Słońcu). Alfa Centauri jest gwiazdš podwójnš, składajšcš się z dwóch gwiazd Alfa Centauri A i Alfa Centauri B. Odległoœć od Ziemi wynosi 4,36 lata œwietlne. Elipsa orbity gwiazd ma ekscentrycznoœć 0.52, minimalna odległoœć między gwiazdami wynosi 11,2 j.a., œrednia 23,7 j.a., maksymalna 35,6 j.a. Okres obiegu wynosi 80 lat. Podczas największej separacji dwie gwiazdy można rozdzielić nawet w prostym amatorskim teleskopie, a nawet przez dobrš lornetkę. Alfa Centauri A, większa z dwóch gwiazd, jest bardzo podobna do naszego Słońca. Ma taki sam typ widmowy G2V, ale jest nieco bardziej masywna (1,09 masy Słońca) i przez to o połowę jaœniejsza. Alfa Centauri B ma masę wynoszšcš 0,9 masy Słońca, typ widmowy K0-1 V, jasnoœć wynoszšcš tylko połowę jasnoœci Słońca. [Edytuj] Proxima Centauri Do układu Alfa Centauri zaliczna jest też okršżajšcš jš w większej odległoœci gwiazda Alfa Centauri C, znana także jako Proxima Centauri. Alfa Centauri C znajduje się, spoœród trzech składników (i tym samym wszystkich gwiazd) najbliżej Słońca (jest odległa o 4,22 lata œwietlne), czemu zawdzięcza swš nazwę Proxima Centauri (proxima - łac. najbliższa). Na niebie gwiazda jest znacznie oddalona od głównej gwiazdy Alfa Centauri i jest widoczna tylko przez teleskop. Ÿródło: Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Toliman

Życie na krzemie - może i tak, ale nie w/g naszego wzorca. Zastšpienie węgla krzemem w naszej biochemii jest niemożliwe. Dowód? Produktem przemiany materii jest dwutlenek węgla - CO2 - gaz. Jeżeli zastšpimy tu węgiel krzemem otrzymujemy SiO2 czyli... kwarc, ciało stałe. Tego nie da się wydychać, odkłada się w postaci kryształów, leży wydalanie CO2 z komórki, leży cała fizjologia...

O przepraszam Mk, ale na Marsie wg mnie z powodzeniem mogłoby rozwinšć się życie nie jest to takie niemożliwe jak w przypadku Wenus. Całkiem możliwe, że na Marsie było kiedyœ życie, ale wylšdujemy zobaczymy, w każdym razie odkryto chyba miejsca gdzie kiedyœ były rzeki i morza.

No zgadzam sie z tym Marsem ale nie to było celem mojej wypowiedzi to miała być analogia to tego co napisał wyżej krzysiek.

Witajcie, zgadzam sie, dane dotyczace ukladow planetarnych innych niz nasz sloneczny posiadamy wylacznie na podstawie obliczen matematycznych i czesciowo obserwacji za pomoca teleskopow. Ale jeszcze raz podkreslam nasza wiedza jest plynna, czasowa. Wiecej niewiemy niz wiemy a im wiecej odkrywamy tym mniej wiemy. Slyszeliscie na pewno pare dni temu polski astronom odkryl planete z trzema sloncami. Przeciez jak twierdza naukowcy nikt nie przypuszczal ze planeta moze rodzic sie w ukladzie z trzema sloncami!! A to tylko malenki fragment calosci. Tak wiec w temacie poznania budowy wszechswiata jestesmy ciagle w zlobku. Analogicznie, jezeli nasza wiedza o budowie wszechswiata jest tak niepelna, tym bardziej kwestia zycia na innych planetach pozostaje otwarta i moze ono przybrac kazda forme nawet najbardziej dla nas niewyobrazalna. Od razu zaznaczam ze nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a moje wiadomosci opieraja sie na studiowaniu prasy, ksiazek itp oraz na przyjeciu ze wszystko co do tej pory uwazamy za dogmat, jest aledwie teoria ktora predzej czy pozniej zastapi nowa teria itd. Gdzie jest wiedza ostateczna - nie wiem? Czy taka istnieje - byc moze tak - ale tego tez nie wiem. Natomiast jestem przekonany o tym ze czekaja nas odkrycia o jakich nam sie jeszcze nie snilo. Skad to wiem? Nie mam na to oczywiscie zadnych tzw naukowych dowodow, ale jak byc moze czesc z was, o niektorych rzeczach sie po prostu wie. Znowu pytanie skad. Tez nie wiem skad.Ale przekonanie o tym ze wszechswiat jest pelen roznych form zycia jest tak silne ze stalo sie dla mnie chlebem powszednim. Pozdrawiam

4,22 lata œwietlne zgadza sie ale dla istot tam zyjacych z ich technologia o jakiej my morzemy marzyc to ich pojazdy poruszaja sie z predkoscia rowna swietlnej gdzie w naszej technologi to jest fizycznie nie mozliwe fascynuje mnie szik ukladu tych planet jest dokladnie taki jak piramidy tor tych planet tworzy rownoboczy trojkat majwoei w swoich rysunkach mieli narysowne statki kosmiczne i przectawiali te istoty jako bogow to zrozumialem ale znajac majow wiedze to musieli ja dostac od wyshej cywilizacji!!:D dla tego piramidy mysle maja ten kształt zeby nasa powiedziała 1 % info z 95 % tajnych akt to mysle ze to by juz by byla panika a moze ufo to "tylko" tajny projekt a51 spiegowski temu poszla fama nie oficjalna.. ze to obca technika jedno wiem napewno w ostatnich 2 latach obserwacja "ufo" zwiekszyla sie o 75% moze chca cos nam przekazcac... kazdy kto mial niby bliskie spotkanie w ich skorach znajdowana trojkatne przedmioty i kazdy mimo takiego przezycia nie ukrywa strachu ale czul dobro tzn ze obcy nie maja zamiaru zrobic krzywdy ciekawe ......

Gdzie można zobaczyć szkic tego układu?

wzuce na skaner potem wysle Ci zostaw email

maciej_k8@wp.pl

"składajšcš się z dwóch gwiazd Alfa Centauri A i Alfa Centauri B" Alfa Centauri B????- to alfa proxima:)

Alba Centauri B to nie Proxima. A i B okršżajš sie wzajemnie a je z kolei okršża Proxima.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 22
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.