| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zabawa w boga | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 107 |
|
Czy w archaicznych czasach istniały już hybrydy? Może i tak. Jednš z takich hybryd był i jest ofkoz Sfinks. Co skłoniło naszych przodków do wykuwania i uwieczniania wizerunków takich monstrów? Czy może artyci dawali upust swojej fantazji?
Wizerunki hybryd sš spotykane w egipcie Chinah Japonii Ameryki łacińskiej itp.
Przedstawiajš skrzydlatych ludzi istoty "Ludzio-podobne" itp. Osobliwe jest to że ludzie często trzymajš takie istoty na smyczy. Ale można spekulować że np.:dorobenie jakiemu królowi głowy lwa oznacza jego siłe a skzydeł że jest równy bogom.
W starorzytnym Egipcie kult mieszkańców przybierał skrajne formy. Euzebiusz historyk zarazem ksišżę kocioła cytuje w swoim dziele słowa egipskiego kapłana imieniem Maneton. Twierdzi on ze dawno temu na ziemie przybyli bogowie żeby nauczć ludzi. Za ich sprawš powstały hybrydy wszelkiego rodzaju które nazywano "więtymi zwierzętami" :"Stworzyli oni skrzydlatych ludzi i istoty z ciałem człowieka i udami kóz także ludzi z rogami na głowie i innych z końskimi nogami jak też byki z ludzkimi głowami i psy z ogonmi ryb. Do tego jeszcze inne potwory i monstra podobne do smoków oraz mnóstwo dziwacznych istot rozmaicie ukształtowanych i różnišcych sie między sobš."
W końcu Maeton wspomina że Egipcjnie i Babilończycy przedstawili owe dziwaczne stwory w swoich dziełach sztuki.
Dobra na razie tyle jutro postaram się jeszcze dopisać:P Pamiętajcie txt nie jest gotów więc możecie mieć zastrzeżenia:DDDDD
[%sig%]
|
|
|
tiaaaaa.....zabawa w boga.....wiesz...mylałam że będziesz pisał o wiarze której odwala i bawiš się w boga....ale taka wersja też może być^_^!co do hybryd to nic do nich nie mam,ale często się zastanawiałam nad istnieniem takich dzieł jak sfinks.No przecież to niemożliwe żeby na Ziemi żyły takie istoty.Więc albo sš wymylone przez wiare albo.....
dusza nicoli cię znajdzie.....wszędzie.....Wszędzie.....WSZĘDZIE!!!
|
|
|
wydaje mi sie to niemozliwe. To w takim razie czy syreny tez istniały..? Mam mieszan uczucia, ale z perspektywy czasu niczego nie mozna zaprzeczyc. W koncu nie mamy 100% dowodow, bo niebylismy swiadkami tego co tam sie działo. Wiemy jedynie ze bogowie w starozytnym Egipcie byli przedstawiani wlasnie jako hybrydy czyli postacie ludzkie z elementami zwierzat lub miesznki zwierzat. Np. Anubis normalny czlowiek z twarza szakala..i wiele innych. Moze glupio to zabrzmi,ale moze ufo na tamtejszych ludziach i zwierzetach robilo dosc "dziwne" eksperymenty... wiem,wiem.. bajkowo to zabrzmaiło, ale ma troche sensu w sobie...
|
|
|
rzeczywicie...masz racje! to moż być sprawa kosmitów! bo niby skšd egipcjanie byli tacy nieugięci w swoich wierzeniach? jak widzieli to uwierzyli!
[%sig%]
|
|
|
więty byk
Więc tak:Sakkara znajduje sie w egipcie. Sš tam podziemne korytarze o wileo kilometrowej długoci. Sš one wypełnione szczštkami zwierzšt np:ryby psy małpy ptaki a nawet krokodyle. Takie oto mumie zostały złozone do najczęsciejglinianych nczyć umieszczanych w niszach oprcz jednej. W sakkara jest również Serapeum. Jest to komplex podziemnych grobowców zawietajšcych największe sarkofagi na wiecie!
Granitowe kolosy ważš ok 70-100 TON a sam granit pochodzi od Asuanu oddalonego od Sakkara o prawie tys. km.
Cały komplex jest powięcony jednej istocie. Minowicie więtemu bykowi Apisowi.
W sarkofagach spodziewano się znależć mumie byków a co tam było?
Bitum czyli naturalny asfalt i zmieszane z nim tysišce koci różnych zwierzšt.
Egipcjanie woerzyli że istnieje zycie po mierci. Dlatego praktykowano mumifikacje.
Ale według wierzeń do raju mógł wejć tylko ten którego ciało zachowało się w nienaruszonym stanie. Tak by Ka i Ba(Dusza i ciało) mogły się znów połšczyć.
Jednak w Sakkara robiono dokładnie odwrotnie. Nie doć że koci potrzaskano to jesteszcze je zmieszano z jakim kleistym gównem.
Można by pomyleć że chciano PRZESZKODZIĆ w zmartwychwstaniu tegoż stworzonka.
Ale nie łatwiej np:Pomielić koci i wywalić do Nilu lub zakopać czy łatwiej butować podziemne korytarze i targać nimi jakie 70 tonowe sarkofagi i trymać w nich jakie martwe szczštki?
Ja osobicie wybrał bym to pierwsze. widć Egipcjanie za wszelkš cene chceiali się pozbyć tych koci...
Możliwe że dopuki Bogowie byli na ziemi uznawano te zwierzęta za więte. Nie narodziły się wszak naturalnym sposobem.
A z przekazów można się dowiedzieć że Apis(w. byk) często dostawał ataków szału i burzył wištynne kolumny tratował mieszkańców i pustoszył pola. Mimo to kapłani dogadzali bestii.
Grecki historyk Plutarch(ur. ok 50r.po chrystusie) nawet bardzo ładnie napisał że owy byczek nie urodził się normalnie tylko został zesłany przez jasny promyczek który zstšpił z nieba.
Auguste Mariette francuski archeolog odczytał nawet inskrypcje z podziemnych korytarzy powięconš bykowi:"Nie masz ojca stworzyło cię niebo" i wreszcie Herodot historyk który podróżował po Egipcie dwa i poł tys. lat temu pisze:"A takie sš cechy tego byka nazywanego Apisem:będš z resztš czarny ma na czole czworokštnš białš plamę na grzbiecie wizerunek orła na ogonie podwujne włosy a pos językiem znak podobny do skarabeusza.
Herodot:Dzieje.Przeł. Seweryn Hammer. Warszawa 1959
Kiedy nasi kochani bogowie opucili naszš planete wcišż mogło pozostać po nich trochę potworków.
W końcu umarły drogš naturalnš lub też z ręki jakiego miałka a ich koci połamano i zmieszano z asfaltem i schowano sarkofagach. Granitowych Sarkofagach...(Granit jest skałš pochodzenia wylkanicnego i jest bardzo ciężka)
Tak więc Serapeum nie było wištyniš tylko zwierzęcym więzieniem.
Teraz tak:Całkiem możliwe że w innych miejscach na wiecie miały miejsce podobne zdażenia. Często się słyszy jakie bajeczki że pod różnymi kociołami grasujš potwory. Może to zwykłe bajeczki ale trzeba pamiętać ze Kocioły były budowane na gruzach pogańskich budowli a co pod nimi było tego nie wie nikt. Ale też jest to mało prawdopodobne ponieważ jak można siedzieć w jakim lochu przez 2.5 tys. lat? Może jaki rodzaj hibernacji? Holerat wie co może siedzieć w piwnicach Watykanu. Jest to tylko teoria.:) Ale zapraszam to wysiłku "yntelektualnego" i do dyskusji. na ten temat:PPP
[%sig%]
|
|
|
nad tym się włanie zastanawiam...hmmm....to co piszesz jest bardzo logiczne acz jednak wręcz niemożliwe...rozumiesz o co mi chodzi? że jest tak realne że aż nieprawdziwe...co do stworków to mogš to być ich duchy! nigd nic nie wiadomo
[%sig%]
|
|
|
WIem o co ci chodzi ale co do duchów maił bym polemizować.
[%sig%]
|
|
|
Witam-W wielu postach opisywałem już zabawe w bogów którš prowadzili na ziemi Anunaki Dowody sš aż natto liczne na murach wištyni bogini ISHTAR w Babilonie.Wdać tam nie tylko dziwne hybrydy zwierzęce ale też sš tam przedstawione jak tu już wspomniano odwzorowania hybryd ludzko zwierzęcych prowadzonych na łańcuszku.A jeli chodzi o podejcie do tematu byków i innych zwierzšt czczonych przez Greków to polecam studium magisterskie Włodzimierza Langauera ze strony,link zamieszczam poniżej.
http://www.wlnp.pl/6,%20Lengauer,%20Empedokles.htm
Jest to opis fragmentów dwu ksišg „Katharmoi” filozofa Empedoklesa ,z których tylko 5% całoci się zachowało ale i te pare procent wiele nam może powiedzieć,wkleiłem poniżej fragment jeli was zaciekawi odsyłam do całoci
23 (136 DK) Nie był dla nich bogiem Ares, Kydoimos, władca Zeus, Kronos ani Posejdon, lecz tylko Pani Cypru. Jš to włanie zjednywali sobie pobożnymi posšgami, rysunkami zwierzšt, pachnidłami o wonnym zapachu, ofiarami z myrry i czystego, kadzidła o słodkiej woni, wylewajšc na ziemię libację z żółtego miodu. Ołtarz nie wymagał strasznej rzezi byków, była to bowiem największa hańba, aby z ciała wydzierać życie.
Jest tam też ciekawy opis który tóumaczy moim zdaniem przekręcony mit o TANTALU ale inaczej zinterpretowany przez Naukowców którzy może nie skojarzyli tego fragmętu z tym mitem.
31 (137 DK) Ojciec podniósłszy drogiego syna o zmienionej postaci modli się i zabija go w ofierze, (wielki głupiec!), żałonie zawodzšcego w błaganiu. Ale ojciec dokonał rzezi i szykuje okropnš ucztę w domu. Tak też syn pochwyciwszy ojca a dzieci matkę, wydarli im duszę, a potem pożywiajš się ich miłym ciałem.
32 (142 DK) Nie zostanie przyjęty do domu Zeusa dzierżšcego egidę, ani Hadesa.
33 (139 DK) Och, biada mi, że wczeniej mnie nie zgubił nieubłagany koniec, nim wymyliłem straszne rzeczy – pokarm dla moich ust.
Ale aby niebyć gołosłowny polecam na wytłumaczenie moich słów o Anunaki ksišżkę
"Zaginiona Księga ENKI"Zecharia Sitchin .
Pozdrawiam i dziękuje.
[%sig%]
|
|
|
"Zaginiona Księga ENKI"Zecharia Sitchin
tylko jak ja przeczytac...gdy nie mieszka sie w Polsce??
zbyt duzo o niej ..by zignorowac jej tresc...
trudno ludziom przyznac sie do niewiedzy...wiec sie dzis przyznam...temat mnie nurtuje..bo nie mam o nim pojecia!!?
((((((jakas jest przyczyna niepoznania i niezaslyszenia o Anunaki???..o ksiedze Enki)))))
czytam dewagacje...i ..oczy w slup stawiam...bo nie mialam pojecia..
a ze jestem ciekawskš ..sceptyczkš..chcialabym posmakowac organoleptycznie lektury...i swoim "mozdzkiem" zwazyć wiedze:)
ps.
..wara powiedziec mi wprost jaka to przyczyna...jesli niezbyt dla mnie pomyslna hehehe
B.
|
|
|
Beatko-Wydawnictwo Prokop -poszukaj na necie.Oni wydali polskojęzyczne tłumaczenie ale można na stronie oficjalnej SITCHINA znaleć tez inne wydania w innych językach.
[%sig%]
|
|
|
osobicie nie słyszałam o tej ksišżce.Ale mam w domu bardzo starš ksišżke o atlantydzie. Co tak jak kod! ma tytuł "niezgłebione tajemnice Atlantydy".Oczywicie przeczytałam.Pisze tam o wielu teoriach naukowców nawet tych najbardziej idiotycznych i niedorzecznych. No i oczywicie badanie tez i wycišganie wniosków.Sš nawet obrazki przedstawiajšce fragmenty budowli pod wodš!
[%sig%]
|
|
|
Z tego co wiem Ed to chyba nowy jeste na forum...? I za dużo twoich pociw nie czytałem.
[%sig%]
|
|
|
wyckret- Tak stary na forun nie jestem to prawda ale jest tu taka ciekawa możliwoć
która jest dostępna a zwie się ROZWIŃ TEMATY.
Możliwoć ta daje co co można nazwać retrospektywš według której łatwo znaleć post danej osoby jeli napisała go w danym lub innym temacie to widnieje w spisie Autorów postów.Polecam.
Dziękuje i pozdrawiam.
[%sig%]
|
|
|
Eeee chyba nie zrozumiałem przekazu twojego posta.
"Witam-W wielu postach opisywałem(...)" chodziło mi o to że nie widuje za wielu twoich postów. Ide się rozejżeć.
[%sig%]
|
|
|
wyckret-prawda że mogę tu wrzucić posty które teraz zaczynam zbierać ale był by to istny Groch z kapustš.:(((
[%sig%]
|
|
|
Dobry, ciekawy temat.
a do: Midi (---.espol.com.pl)
1. Syreny.
Syreny owszem istnialy i nadal istnieja. Moze sie Wam to wydac rzeczywiscie dziwne i bardzo malo prawdopodobne, ale upieram sie stanowczo przy istnieniu syren.
2. Anubis.
Anubis podobnie jak i Sw. Krzysztof znacznie bardziej nam wspolczesny i tez przedstawiany na wileu greckich ikonach pod postacia czlowieka z glowa psa. No i wreszcie wilkolaki czyli likantropia. Cos musi w tym byc. Sw. Krzysztof to wlasnie "Ten niosacy Zbawiciela".
3. Mnostwo innych.
- czlowiek rogaty. Znaleziono juz czaszki, przypominajace ludzkie, lecz rozniace sie od naszych rogami. Nie chodzi tu o jedna czaszke lecz o wiele czaszek. Ponad wszelka watpliwosc wyklucza sie oszustwa i preparaty.
pozdrowka
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
1.Syreny-tak, rzeczywicie mogš istnieć...
2.Anubis-wydaje się być bogiem bardzo realnym ale jednak w niego nie wierze...jako tak po prostu
3Człowiek rogaty-wierze,ponieważ jest teraz tyle krzyżówek samego człowieka.Mógł zostać napromieniowany lub po prostu geny przechodzace przez wiele pokoleń dały się we znaki
[%sig%]
|
|
|
Moniko- A czy te przedstawienia bogów w egipskich wištyniach to czasem nie -teatr Grecki? Gdzie przywdziewa się maski dla rozróżnienia postaci?
[%sig%]
|
|
|
wszystko sie zgadza
jednak magnetyzm myli o dniu codziennym i cały ten zgiełk
przesłania prawde
....na tle całej historii ziemii ...mgnieniem tylko , jest nasza cywilizacja...
a każdy z nas ma 'prosty wybór' : być sobš , lub sobš nie być
:)
pozdro
|
|
|
edward-to logicznie składa się w całoć...teraz tyle osób się pod co podszywa...już nie wiem co jerst prawdš a co fikcjš...co ten wiat narobił z ludmi
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 107 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |