Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Co jest potrzebne -BYŚ Uwierzył??
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 11 | 12 | Następna strona

Witam w pierwszym moim temacie i chce zapytać Forumowiczów Co jest potrzebne by uwierzyć. Czego potrzeba by człowiek uwierzył? : Czy Pokazania Faktu? Czy Pokazania Nieœcisłoœci? Czy Pokazania Obłudy? Czy Pokazania Nieprawdy? Czy Ktoœ kto jest sceptykiem tak zwanym Niewiernym Tomaszem potrzebuje tylko dotknšć? Czy Ktoœ kto zobaczy Uwierzy Od razu? Czy Potrzeba Wielu Przykładów? Czy Wiare bierzemy od Rodziców ? Czy Bierzemy jš z otoczenia? Czy Bierzemy jš z nauki?-Własnej-Przekazanej-Wpojonej-Narzuconej? A Co z ludzmi którzy: Widzš Wiedzš Znajš Rozumiš A jednak niedajš się przekonać! Czy potrzebne jest : Logiczny wywód? Logiczne tłumaczenie? Logiczne zobrazowanie? Pokazanie zdięcia? Pokazanie pisma? Pokazanie różnic? Co WAS Jest w stanie przekonać? [%sig%]

o tym juz bylo, a przynajmniej podobnie, choc odpowiedz jest chyba tez podobna.-. NADZIEJA ! Potrzebna jest nadzieja. Nadzieja, ze to w co wirerzymy, lub chcemy uwierzyc, jest prawda, czy tez jest wlasciwe, odpowiednie, przekonywujace, itp pozdrowka !!! VIVA LA REVOLUCION !!! libertad o muerte

i pokora...........

Jak zapłacisz mi odpowiednia sumke uwierzę we wszystko. Platne z góry. [%sig%]

Hmm no tak Nadzieja. Można to skwitować że Nadzieja jest matkš głupich ale każdš matke należy szanować! Ale wtedy przyznamy że : nie potrzebna jest mšdroœć! nie potrzebna nauka! nie potrzebna wiedza! nie potrzebne doœwiadczenie! nie potrzebne poznanie! Zostaje tylko Wiara z nadziejš-czy to wystarczy aby? [%sig%]

wyckret-Zgłoœ siem do szycia szpiczastych czapek w temacie o Magji:)) [%sig%]

Sorry to temat Czy można używać Magi:)) [%sig%]

Drogi Edwardzie: przypominam Ci Twoje wlasne pytanie: ..." Czego potrzeba by człowiek uwierzył? "...

ix-no ale pokora jest o tyle dobra jak chce się tylko SSAĆ i BYĆ. a gdzie œwiadomoœć-czy ma polegać tylko natym (ssię-więc jestem?) [%sig%]

NIE,POKORA JEST DROGĽ DO POZNANIA PRAWDY...

Hmm no z tym się nie zgodze w dobie braku dostępu do faktów to jak czekanie na tramwaj na płycie lotniska?! [%sig%]

Ja powiem tylko wam jedno.....intuicja i racjonalne myslenie....mi to dziala :o)

AdamS-tez niemoge się z tobš niezgodzić . Problem tylko w tym że nie każdemu jest dane mieć tš intuicję ,lub umieć jej słuchać ! Tak na marginesie to intuicja to nic innego jak tak zwany -Anioł stróż [%sig%]

każda odpowiedŸ jest w nas , zadne Ÿródło zewnętrzne nie może sie równać ze Ÿródłem wewnętrznym .... ''kroniki Akaschy ''

:-) patrz -> fundament wiary:-)

Darius chyba trafiłeœ w sedno .Problem tylko w połšczeniu moim zdaniem wszystkich cech i przykładów w jedno tz :wiedzy ,poznania ,selekcji informacji i umiejętnoœci wsłuchiwania się w swoje wewnęczne przeczucie-które nie zawsze ale to może jakaœ manipulacja ,podkłada nam nogę wskazujšc palcem lub odwracajšc nam głowe i zatykajšc uszy abyœmy nie dostrzegali faktów które skierowały by nas na właœciwš drogę lub w niektórych przypadkach wręcz gaszšc œwiatło ,abyœmy stali się œlepi. Dziękuje . [%sig%]

Uwierzyl w co? Wiara zaspokaja nasze potrzeby duchowe, daje nam motywacje do dzialania i nadaje sens zycia...... Dlatego napisalem juz kiedyœ, ze ateistów tak naprawde nie ma..... no, moze kilku...... Mozna wierzyc, BO TAK!, czyli przyjšc jakis kanon bez dyskusji, nie kombinujšc jak kon pod górę. Mozna zaufac rozumowi, tworzšc droga eliminacji, własnš filozofie zycia..... Mozna tez szukac sensu przez cale zycie, co jest przeciez równoznaczne w wiare w ten sens, prawda? nie szukamy przecież czegoœ, w co nie wierzymy, ze jest..... Ergo, mamy dwa podejœcia do problemu. Wierzymy w to, co nam ktoœ podsunšł, albo szukamy sami...... W pierwszym wypadku potrzebna jest pokora, w drugim nie. jest jeszcze trzecia mozliwoœć...... lenistwo. Ale to nie dotyczy tematu..... Pozdrawiam :)

Prawie całoœć z tym że temat jest właœnie dla nie przekonanych;-)ale Ciiiii:)) [%sig%]

Zaufanie

aga - masz racje (zaufaniem)że nasza wiedza potwierdzi to że wszystko z czym się zapoznajemy niejest Fałszem. [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 11 | 12 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.