Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Zemsta Syfów
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29

Chodzi tu oczywiœcie o "Zemstę Sithów", czyli ostatniš częœć trylogii G. Lucasa. Już minęło trochę czasu od dnia jej premiery, więc chciałbym was zapytać o opinie - czy ww film niesie jakieœ poważniejsze przesłanie, czy jest to tylko wg was bajeczka dla grzecznych dzieci. Po filmie "Matrix" w necie pełno było wštków o jego "ukrytym przesłaniu" i głębszym dnie, a teraz zupełna cisza. Czyżby było aż tak Ÿle? Mi osobiœcie przedstawiona tam sytuacja najbardziej kojarzy się z aktualnš politykš amerykańskš pod przewodnictwem GW Busha. Wszczyna on gdziekolwiek tylko się da wojny - rzekomo w imię obrony demokracji, choć tak naprawdę jego cel jest zgoła odmienny? Czyżby więc ta ostatnia częœć GW nie była proroczym ostrzeżeniem przed czekajšcymi nas "czasami ucisku"?

Nie wiem czy Lucas celowo czy marketingowo mowi o filmie jak o porownaniu do BushWorld. Ale dla znajacych polityke USA i jej drugie dno film moze wydawac sie dobrym porownaniem. Czyli budujemy "niby-demokracje" na klamstwie, zbrodni, lapowkach a potem pokazujemy swoje prawdziwe oblicze - zupelnie jak imperator. Mieszkam w USA wiec troche sie w sytuacji orientuje, i moim zdaniem zemsta sithow ma cos w sobie z obecnej polityki rzadu USA. Pozdrawiam.

Porównujšc Imperatora Palpatine'a do George'a Busha obrażacie Imperatora. :)

e to chyba nie to forum:-)

Film moim zdaniem bardzo dobry, oprócz R2D2 i zwierza na którym œmigał obiwan nie wiele tam było zabawnych rzeczy. Ogólnie zdrada, spiski i bitka, jedaje i moce czyli jak dla mnie może być. No i do Busha to napewno nie nawišzywało, Lucas nie ma aż takich lotów :D. nara

Cala intryge mozna odnieœc nie tylko do Busha, ale do kazdego dyktatora.... Dyktatorem moze byc tez Demokracja. Wystarczy pomysleć o nastepnych częsciach, jak Jedi siła wprowadzali ład i porzšdek w galaktyce....:):):) Wiem, przesadzam, ale jest to uniwersalne prawo opisane przez Sun-Tzu oraz Machiavellego......i odwieczny dylemat władzy..... Czytałem tez niezle analizy na temat Darth Vadera, ze byl bez ojca, i cierpial na brak autorytetu, ze jako jedyny z jedi miał œwiadomoœc swojej mocy i czul sie panem siebie, ze byl to jedyny Jedi z "jajami"...... tak naprawdebyla to jedyna postac z krwi i koœci. Pałna pasji, namietnoœci i nie bal sie przejœc na ciemna stronę...... Trudno nie czuc dla niego szacunku, za odwagę...... mimo wszystko....... W koncu i tak zrobil to, co uznał za stosowne.... :)

:D

Hehe a wiecie jakie były bugi w ZS? Dla przykładu:Anakin ma sztucznš rękę. A w Ataku klonów sztuczna była druga...zamienił sobie:P [%sig%]

Bzdura Wyckret, w obu przypadkach to była PRAWA ręka.

Nawet na Wp pisali... [%sig%]

Nie wiem wyckret może oglšdałeœ gwieznde wojny w krzywym zwierciadle :D , ale anakin w ataków klonów i w zemœcie sithów ma prawš rękę sztucznš.

Jasne, od kiedy WP to godne Ÿródło informacji? Film obejrzyj, albo chociaż fotki z filmu. Sam sprawdŸ - Google twoim przyjacielem.

http://img297.echo.cx/img297/8835/anakin9yh.jpg - lewš rękę stracił do połowy, a w prawej tylko dłoń.

Anakin traci prawš rękę: http://www.geocities.com/ivanchoe/2pics/0006.jpg Na œlubie z Amidalš ma mechanicznš: http://homepage.mac.com/dtrull/pix/aotc/hand.jpg W trakcie walki z Dooku widać wyraŸnie która jest która: http://www.homestead.com/anakin_sky/files/news_ep3_anakin_obi_wan_dooku_duel.jpg QED :>

Drogi panie Delta. Widziałem wszystkie częsci GW. A wp czy jest dobrym Ÿródłem info to nie wiem. Chyba nie kłamali że papież umarł:P [%sig%]

Wyckret to obejrzyj jeszcze raz, a nie czytaj komentarze ludzi na wp, którzy lewej ręki od prawej nie odróżniajš.

Wyckret > Skoro widziałeœ to dlaczego głosisz BZDURY i jeszcze zasłaniasz się WP? Obejrzyj fotki które podałem.

Atak klonowców widziałem w zeszłym roku i nie pamiętam jakš ršczkę stracił Ani. I nie zasłaniam się wp tylko mówie co tam napisali. Chyba jest tu ktoœ przewrażliwiony. [%sig%]

Polecam Bilobil i lecytynę - pomaga na pamięć. :> Owszem, mam nadwrażliwoœć na ludzkš głupotę. :>

Hmmn zatem jestem głupi? Bo nie wiem którš rękę straciła fikcyjna postać? [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.