| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zemsta Syfów | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29 |
|
Chodzi tu oczywicie o "Zemstę Sithów", czyli ostatniš częć trylogii G. Lucasa. Już minęło trochę czasu od dnia jej premiery, więc chciałbym was zapytać o opinie - czy ww film niesie jakie poważniejsze przesłanie, czy jest to tylko wg was bajeczka dla grzecznych dzieci. Po filmie "Matrix" w necie pełno było wštków o jego "ukrytym przesłaniu" i głębszym dnie, a teraz zupełna cisza. Czyżby było aż tak le?
Mi osobicie przedstawiona tam sytuacja najbardziej kojarzy się z aktualnš politykš amerykańskš pod przewodnictwem GW Busha. Wszczyna on gdziekolwiek tylko się da wojny - rzekomo w imię obrony demokracji, choć tak naprawdę jego cel jest zgoła odmienny? Czyżby więc ta ostatnia częć GW nie była proroczym ostrzeżeniem przed czekajšcymi nas "czasami ucisku"?
|
|
|
Nie wiem czy Lucas celowo czy marketingowo mowi o filmie jak o porownaniu do BushWorld. Ale dla znajacych polityke USA i jej drugie dno film moze wydawac sie dobrym porownaniem. Czyli budujemy "niby-demokracje" na klamstwie, zbrodni, lapowkach a potem pokazujemy swoje prawdziwe oblicze - zupelnie jak imperator. Mieszkam w USA wiec troche sie w sytuacji orientuje, i moim zdaniem zemsta sithow ma cos w sobie z obecnej polityki rzadu USA.
Pozdrawiam.
|
|
|
Porównujšc Imperatora Palpatine'a do George'a Busha obrażacie Imperatora. :)
|
|
|
Film moim zdaniem bardzo dobry, oprócz R2D2 i zwierza na którym migał obiwan nie wiele tam było zabawnych rzeczy.
Ogólnie zdrada, spiski i bitka, jedaje i moce czyli jak dla mnie może być.
No i do Busha to napewno nie nawišzywało, Lucas nie ma aż takich lotów :D.
nara
|
|
|
Cala intryge mozna odniec nie tylko do Busha, ale do kazdego dyktatora.... Dyktatorem moze byc tez Demokracja. Wystarczy pomysleć o nastepnych częsciach, jak Jedi siła wprowadzali ład i porzšdek w galaktyce....:):):)
Wiem, przesadzam, ale jest to uniwersalne prawo opisane przez Sun-Tzu oraz Machiavellego......i odwieczny dylemat władzy.....
Czytałem tez niezle analizy na temat Darth Vadera, ze byl bez ojca, i cierpial na brak autorytetu, ze jako jedyny z jedi miał wiadomoc swojej mocy i czul sie panem siebie, ze byl to jedyny Jedi z "jajami"......
tak naprawdebyla to jedyna postac z krwi i koci. Pałna pasji, namietnoci i nie bal sie przejc na ciemna stronę...... Trudno nie czuc dla niego szacunku, za odwagę...... mimo wszystko.......
W koncu i tak zrobil to, co uznał za stosowne.... :)
|
|
|
Hehe a wiecie jakie były bugi w ZS? Dla przykładu:Anakin ma sztucznš rękę. A w Ataku klonów sztuczna była druga...zamienił sobie:P
[%sig%]
|
|
|
Nie wiem wyckret może oglšdałe gwieznde wojny w krzywym zwierciadle :D , ale anakin w ataków klonów i w zemcie sithów ma prawš rękę sztucznš.
|
|
|
Jasne, od kiedy WP to godne ródło informacji? Film obejrzyj, albo chociaż fotki z filmu. Sam sprawd - Google twoim przyjacielem.
|
|
|
http://img297.echo.cx/img297/8835/anakin9yh.jpg - lewš rękę stracił do połowy, a w prawej tylko dłoń.
|
|
|
Anakin traci prawš rękę:
http://www.geocities.com/ivanchoe/2pics/0006.jpg
Na lubie z Amidalš ma mechanicznš:
http://homepage.mac.com/dtrull/pix/aotc/hand.jpg
W trakcie walki z Dooku widać wyranie która jest która:
http://www.homestead.com/anakin_sky/files/news_ep3_anakin_obi_wan_dooku_duel.jpg
QED :>
|
|
|
Drogi panie Delta. Widziałem wszystkie częsci GW. A wp czy jest dobrym ródłem info to nie wiem. Chyba nie kłamali że papież umarł:P
[%sig%]
|
|
|
Wyckret to obejrzyj jeszcze raz, a nie czytaj komentarze ludzi na wp, którzy lewej ręki od prawej nie odróżniajš.
|
|
|
Wyckret > Skoro widziałe to dlaczego głosisz BZDURY i jeszcze zasłaniasz się WP? Obejrzyj fotki które podałem.
|
|
|
Atak klonowców widziałem w zeszłym roku i nie pamiętam jakš ršczkę stracił Ani.
I nie zasłaniam się wp tylko mówie co tam napisali. Chyba jest tu kto przewrażliwiony.
[%sig%]
|
|
|
Polecam Bilobil i lecytynę - pomaga na pamięć. :>
Owszem, mam nadwrażliwoć na ludzkš głupotę. :>
|
|
|
Hmmn zatem jestem głupi? Bo nie wiem którš rękę straciła fikcyjna postać?
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |