| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Brat vs. Leto - podsumowanie (i zakończenie) | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 22 |
|
Mam ochotę zakończyć już te nasze słowne pieriepały, bo mi się normalnie znudziło. I dlatego chciałem w kilku punktach jasno określić mój pogląd na sprawy wiary i tym podobne kwasy. Jak ktoś chce, niech się dopisuje. Ten wątek ma na celu oczyszczenie innych wątków z tych bzdurnych i niepotrzebnych przepychanek ideologicznych. Do Ciebie zaś, Brat, mam prośbę, żebyś potraktował to podobnie jak ja i po prostu na innych watkach nie dawał się sprowokować. Mdli mnie już od czytania WSZĘDZIE o Bogu !!!!
A teraz do rzeczy.
1. Wierzę w Istoty z krwi i kości (no, powiedzmy - w kazdym razie materialne), które odwiedzały i odwiedzają naszą planetę. W dawnyczh czasacy, gdy dysproporcja technologiczna była większa, istotnie nasi przodkowie mogli uznać te istoty za Bogów.
2. Wierzę w magię naturalną i siłę umysłu, a także wierzę, że nie poznaliśmy wszystkich praw rządzących naszym światem i naszą rzeczywistością, dzięki czemu mamy tendencje do zaprzęgania Boga (niematerialnego) do wszystkiego, czego nie rozumiemy.
3. Nie wierzę bezkrytycznie w przekazy historyczne, bo wiadomym jest, że są one redagowane i manipulowane tak, by działały na korzyść aktualnie rządzącej elicie władzy.
4. Nie wierzę w dogmaty, jakiekolwiek, a szczególnie religijne, gdyż one z założenia są przyjmowane bez dowodów, NAWET gdy są dowody przeciwne.
5. Uważam, że religia jest opium dla narodów, środkiem uśmierzającym niepokoje społeczne, dającym nadzieję najbiedniejszym, utrzymującym ludzi w przeświadczeniu, że kres zycia nie jest kresem istnienia, by nie pogrążać ich w rozpaczy i beznadziei.
6. Uważam wreszcie, że cuda i zjawiska paranormalne mają racjonalne wyjaśnienie, ale jest możliwe, że go jeszcze długo nie poznamy.
TU zapraszam do polemiki nad tymi punktami, a także do dopisywania własnych spostrzeżeń.
TU, DO CHOLERY, A NIE NA INNYCH WĄTKACH !!!!
|
|
|
A po co polemizować??? Ja ne lubie jak już mówiłem polemiki. Mówmy faktami - I TYLKO FAKTAMI. Ty pierwszy mów co chcesz powiedzieć wyłączywszt teorie a podając suche fakty. Później je skolidujemy...
Podawaj swoje wersje przekazów historycznych. nie wierząc w przekazy historyzne o Bogu wierzysz w takowe o UFO... paradoks...
Podawaj przykłady historyczne... a może nawet się dogadamy...
Pozdrawiam:)
|
|
|
Patrz punkt 3.
A polemika jest właśnie tym, do czego to forum zostało zorganizowane.
A ten wątek stworzyłem po to, by tu polemizować na tematy, które są dla nas - jak widzę - bardzo drażliwe, a których - co też widać - NIE DA SIĘ jednoznacznie ocenić na TAK lub na NIE.
|
|
|
Oj Leto Vs to brzmi groźnie, no dobra zaproponowałem Bratowi iż powiem gdzie jest masa dowodów, a on znowu mnie wyszydził że mu domysły podam,,, no dobra więc nie podam, my go faszerujemy domysłami zresztą nie naszymi a on ma takie błyskotliwe konklurja które sam wymiślił a mimo to są niezmienne od tysiącleci, już nawet nie od 2000 lat to są prawdy od początku światan :) żecz jasna już wtedy wysławiali imię Jezus :))))))))))))))))
|
|
|
Czego chcesz, sam dowiódł, że już starotestamentowi prorocy mówili o Jezusie ! Czy można mieć lepsze referencje ?? Zapomniał tylko, że w tamtych czasach wielki był urodzaj na mesjaszy, a zresztą, obecnie też jest ich niemało... choćby Elvis... ;-))
|
|
|
No niby tak, ale nie dziwie się mu, można zgłópieś, jak już wspomniałem mam Apokryfy ST no i oczywiście tłómaczenie katolickie, i w jednej z ksiąg przypominam ST prorok mówi Nadejdzie Jezus Chrustós pna nasz... no więc ja sobie myśle to mi fajnie przetłówaczyli, ale jak by ktoś dla umocnienia wiaru to czytał to by mu się na pewno wzmocniła, wkońcu już w ST o Jezusie trombili, więc to prawda, napewno...
|
|
|
Tak to już jest ze źródłami pisanymi - jesli masz kilka ksiąg, które nawzajem się uzupełniają i tłumaczą swoje teorie, zaczynasz wierzyć, że to jest PRAWDA. Owszem, jest to prawda, ale subiektywna. Nie można się NIGDY opierać na źródłach pisanych. Trzeba dowieść rozumem, że takie rozwiązanie jest prawidłowe.... Katolicka historiografia jako bluźnierców, pomioty szatana i diabelskie nasienie uznawała np. religię Azteków, "dzięki" czemu nie ma po nich innych świadectw niż kamienne budowle, bo tych dominikanom nie udało się wysadzić w powietrze. Za to jest doskonale udokumentowane (gdyż przekazy katolickie chełpią się tym) jak to spalono setki tysięcy ksiąg, ceremonialnych strojów, relikwii itd. pochodzących właśnie z tej znakomicie rozwiniętej cywilizacji....
|
|
|
Wiem o tym, ale jaa już te księgi czytałem, i pytałem o nie innych, wyrobiłem subie takie a nie inne zdanie, które ciągle koryguje, w miarę potrzeby, ale nie zmusi mnie do tego brLkot kleru, ich już wysłuchałem, tak jak Brata, wkórza mnie ich głupwae tłumaczenie a właściwie jego brak, albo źródła się im nie podobją albo przyniosą ci ksiąrzeczke a oficjalnym tłumaczeniem kościoła, to o wielkiej miłości boga w ble... ble... ble... ali słowa konkretów a nak okniec słowa " I tak to właście kościół święty tłumaczy... Dajcie pokuj kleru...
A co do palenia kultury prainkaskiej, ja też o tym wiem, ale co nam ta wiedza daje, część historji ziemi przepadła, czytałem Popol Vuch Księga Rady no i co i nic, ieden mit po nich pozostał, mówi o latających bogach ale nie wprost, i teraz napisz o tym Bratu a powie ci (Głópi jesteś każdy wie że to totemizm i uosobienie sił natury... ble... ble... ble...
A teraz, skoro inne religie to uosobienie sił natury to chrześcijaństwo też, a o grobie Jezusa słyszałem, znajduje się gdzieś w tybecie w małej wiosce, tubylcy twierdzą iż został przywieziony tam przez uczniów po nieudanym ukrzyrzowaniu, żył już i umarł w tej wiosce, dużo tam dobrego uczynił, i pozostał po nim grób a jebo szczątkami, którymi tylko tubylcy się interesują, i dla mnie dyskudią z Bratem zamknięta...
|
|
|
Zgadzam sie punktami wiary Leta. Jakbym miał napisać własne , skopiabym i wkleił jego.
|
|
|
Nie ma sprawy, Sew... Jak chcesz wiedzieć, to ja słyszałem i innym "grobie Jezusa" w Langwedocji, na południu Francji. :) Podejrzewam, że jakby dobrze poszperać, to znalazłyby sę inne - choćby w Anglii, bo jest pewna tradycja mówiąca, że az tam Jezus zawędrował i swego żywota dokonał.
A co się tyczy takich relikwii jak np. krzyż święty, to z historii wiadomo, że ilość "autentycznych drzazg z Krzyża Świętego" była taka, że spokojnie by kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu Jezusów mogli na tym ukrzyżować...
Zresztą, a'propos relikwii, to przypomniał mi się piękny cytat z "Imienia róży" Umberto Eco (może być niedokładnie):
"...Widzisz, Adso, będąc w jednym z opactw w moim kraju widziałem czaszkę dwunastoletniego Jana Chrzciciela...
- Ależ mistrzu ! Przecież Jan Chrzciciel został zamordowany w znacznie bardziej zaawansowanym wieku !
- Widocznie ta czaszka jest przechowywana w innym skarbcu..."
Pozdrawiam wielbicieli "dowodów" chrześcijańskich !
|
|
|
Akcent humorystyczny - o tym, jak wygląda demokracja po polsku !
http://www.fun.from.hell.pl/2003-05-27/nie-dotyczy.jpg
|
|
|
Nie nie nie leto nie chodzi mi o to że to dowód tylko o to iż wedłóg mnie Jezus nie wstąpił do nieba i ja w to wierzę, nie chcę wyjść na hipokrytę, ale karzdy dowód jaki tylko ktokolwiek przytoczy, nawet poparty największymi badaniami przy odrobinie siły persfazji da się obalić, a najlepiej wyśmiać, już od lat archeolodzy i badacze są w tym mistrzami, w wyśmiewaniu wszystkiego jak leci, co im tylko nie pasuje...
A swoją drogą to ciekawi mnie i pewnie tylko mnie... :::)))
W jakich słowach chrześcijanie nawracali indian Ameryki płd:
Pewnie gwałcąc im żony mówili: "Ku chwale Boga Najwyrzszego nawracamy te nieczyste dusze
A gdy mordowali im dzieci mówili: "Gądź błogosławiony na Chwałę Borzą"
A gdy mordowali bezbronnych wieśniaków: "dziękujemy ci Panie że morzemy spełniać to misterium"
"Wszystko coście uczynili jednemu z tych moich najmniejszych mnieście uczynili"
Dobrze że chociarz szanowali słowa mistrza...
Wiem to nie ma nic do rzeczy... Już tyle razy powtarzałem... Kościuł się przyznał... To tylko błędy... Kościół jest org. Bosko-Ludzką... Popełnia błędy...
Ja też już to słyszałem, ale popatrzcie chwile tak jakbyście to wy tam byli, wasze żony, może jeszcze narzeczone, wasze dzieci, morze rodzice, ...
Nie widzicen, nadal nie rozumiecie... nie chcecie wiedzieć... a morze ktoś oglądał Amistat mi osobiście podobał się ten klecha na pokładzie Amistat, z rórzażcem i biblią błogosławił czarnych na chwałę boga...
Nie to żebym był do tego jakoś emocjonalnie nastawiony, ale chcę wam pokazać ile kosztują "błędy" kościoła, nie statystykę ale prawdę, to co stoi ugury to najwyższa prawda, jakby Brat nie zaprzeczał, to tylko to zasłóguje na miano prawdy, jedynej prawdy... Ideały dla których się tego dopószczano, chwała boża, słurzenie bogu, rozszerzanie dubr mościoła... Dla mnie to piepszenie i żadne piękne słowa czy przyznanie się do błędu tego nie zmieni, to nie jest część gry, to jest to co myślę,,,
No to wiecie czemu nigdy nie przyznam racji Bratu i jemu podobnym, wole umrzeć na wygnaniu niż rzyć ze świniami które mi wciskają że gówno to diamęt szlifowany, tylko się troszkę zabródził...
|
|
|
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. :) A to, że kościół (przepraszam - papież) "przeprosił" to jest dla mnie kretyństwo nie warte nawet chwili zastanowienia się ! To może ja też tak zrobię - kupię na targu giwerę, pójdę gdzieś, przyłożę ją staruszce do głowy, wypalę, a potem powiem "przepraszam"...
|
|
|
KOledzy , nie ma sensu tego tłumaczyć - kościół to straszna , zbrodnicza organizacja chcąca sobi przypisać wwszystko ,co dobre. Tłumaczenie tego to tak jak tłumaczenie , że woda jest mokra. Przestalibyście...
|
|
|
Powiedzmy, że sondujemy ilu jest na świecie fanatyków, a ilu normalnych... :)
|
|
|
Wyniki zachowajmy dla siebie, bo znów zostaniemy posądzeni o niecne manipolacje, przeinaczanie faktów, ukrywanie prawd i w ogóle.... Heheheheee... :)
|
|
|
Tak i to z nas zrobią złych manipulantów, no w końcu nie jesteśmy tak kryształowi jak ....... ..........
|
|
|
Boza tym, skoro krytukujemy założenia jedynej słusznej organizacji, to już z definicji jesteśmy źli do szpiku kości... Mnie się to nawet podoba. :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 22 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |