| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| ksiegi nie zawarte w Biblii | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 186 |
|
prosze o namiary na ewangelie i pozostale ksiegi, ktorych nie ma w Biblii
z gory dziekowa
|
|
|
A kto ma księge wojen JAHWE bo to jest podobno ciekawe.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Ok,Haghi,juz wiem skad masz möj e-Mail adres:-).Od jak dawna interesujesz sie takimi rzeczami i jak sie to u ciebie zaczelo?jesli mozna wiedziec.ja nigdyy nie zaliczalem sie do osöb wierzacych,ale wydarzylo sie cos w moim zyciu ,co diametralnie zmienilo mnie i moja nature w stosunku do wiary i sposobu postrzegania swiata,czasem patrzac na to z perspektywy czasu (bo to bylo dosyc dawno)sam nie wiem czy zdarzylo sie to naprawde czy bylo tylko wytworem mojej wyobrazni).Ale jak mawial Jezus-"Szukajcie a znajdziecie"wiec pröbuje znalesc to czego szukamy my wszyscy -SESU ZYCIA i naszej ludzkiej egzystencji!kto wie moze mi sie uda:-)
|
|
|
"KIM w istocie jestesmy"
Byla kiedys duszyczka,ktöra wiedziala,ze jest swiatloscia,mloda i przedto zadna doswiadczenia."Ja jestem Swiatloscia", powiadala."Ja jestem Swiatloscia".Jednak swiadomosc ani powtarzanie tego nie mogly zastapic doswiadczenia siebie jako Swaitlosci.W swiecie,z ktörego wywodzila sie duszyczka,panowala wylacznie jasnosc.Kazda Dusza byla wspyniala,kazda niepowszednia,i kazda blyszczala blaskiem Boskiej swiatlosci.Zatem owa duszyczka byla niczym plomyk swiecy w sloncu.Zanurzona w jasnosci ktörej stanowila czesc,nie mogla siebie dostrzec,ani doswiadczyc,Czym W Istocie Jest.
Stalo sie wiec,ze duszyczka zapragnela siebie poznac.Tak mocne bylo jej pragnienie,ze pewnego dnia,Bög powiedzial;"Czy wiesz Malenka co musisz uczynic,by zaspokoic twoje pragnienie"?."
- "Co takiego Boze?Co?Nie cofne sie przed niczym!,odparla duszyczka"
-"Musisz odlaczyc sie od nas",rzekl Bög,a potem pograzyc sie w ciemnosci".
-"A czymze jest ciemnosc,o Przenajswietszy?",spytala duszyczka.Wszystkim,czym nie jestes Ty",wyjasnil Bög a duszyczka zrozumiala.Tak wiec oddzielila sie od calosci i zstapila do innego swiata.A w tym swiecie miala moc sciagania na siebie wszelkich odmian mroku.I tak postapila.Lecz posröd owych ciemnosci zawolala,"Ojcze,Ojcze dlaczego mnie opusciles?"Jak i my to czynimy w swej najczarniejszej godzinie.Ale przeciez ja nigdy was nie porzucilem,zawsze stoje u waszego boku,gotöw przypomniec wam,Czym W Istocie Jestescie;zawsze gotöw przyjac was z powrotem do siebie.
Zatem badzcie swiatlem w ciemnosci i nie przeklinajcie jej.I nawet kiedy osaczy was to,czym nie jestescie,nie zapominajcie swej prawdziwej istoty.Gloscie chwale stworzenia,nawet gdy chcecie wniesc do niej zmiany.I wiedzcie ze to jak sie zachowujecie w chwili najciezszej pröby,moze stac sie zaczynem najwspanialszego tryiumfu.Albowiem stwarzane przez nas doswiadczenia,jest wyrazem tego Czym W Istocie Jestesmy-I Czym Pragniemy Byc.
|
|
|
Ja mam parę ksišżek cišgnołem z sieci, sš po angielsku i niemiecku lub tam w innych dialektach, jak kto chce to wylę.
Ale tak poza tym co wszędzie wiadome jest nic tam niema ciekawego, no może z etnograficznego punktu widzenia jest ale tak pozatym c wiemy niema nic znaczacego tylko reprinty z XV wieku.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
no bardzo ladna byla ta opowiesc o duszyczce i swiatlosci, hm...
|
|
|
U mnie to wygladam mniej wiecej tak:
chodzac do kosciola na msze, zastanawialem sie nad sensem jego nauk. Otoz slubowanie zycia w ubustwie (czy jak to sie tam pisze), swietosci i czystosci. Z obserwacji kleru wynikalo zupelnie co innego. Wiec pomyslalem sobie ze jakos to wszystko nie ma sensu. Wymagaja tego od nas, a sami robia co chca.
Potem zabralem sie za Biblie. Odnalazlem duzo sprzecznosci i luk, wiec zastanawiam sie jakim cudem takie cos pociaga za soba milony ludzi. Przeciez widac, ze owa ksiega jest niekompletna. Czytajac wypowiedzi innych osob napotkalem wzmianki, ze istnieja nieopublikowane pisma, ktore Watykan zalicza do Bibli ale przez cenzure (chyba mozna to tak nazwac) nie zostaly wcielone w ksiege. I wlasnie tego poszukuje, by doiedziec sie co jest chronione reka kleru
pozdrawiam
|
|
|
|||||
|
zreszta Haghi skoro sam szukasz tam jakiejs wielkiej sensacji to sam bym poczytał
|
|
|
Moi Drodzy,
Kler nie chroni nic przed wami tylko was przed tym czym, to jest ta subtelna róznica.
W koncu broń też można zaczać sprzedawać w spożywczym tylko komu to na dobre wyjdzie ??????????
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
to tak sie o nas boi? ciekawe:-)
pewno duzo ludzi by nie rzucalo na tace gdyby znali te klamstwa
|
|
|
Sprawa ma się natomiast całkowicie odwrotnie niz kolega myli, ci co znajš prawdę dajš majczęciej i najwięcej.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 186 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |