| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Fundament wiary | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 289 |
|
Co jest dla was fundamentem wiary? co, co powoduje, że wierzycie i nie macie wštpliwoci. Osobicie czego takiego nie znalazłem i licze na waszš pomoc.
a może takiego czego nie ma?
|
|
|
Fundamentem wiary sš LEKCJE, które wykłada Nam na życiowej cieżce Siła Wyższa. Każdy kiedy, wczeniej czy póniej, a może dopiero po mierci, takiej LEKCJI dowiadczy. Znajdzie...
|
|
|
To tylko złudzenie. A wiara jest dla wielu jedeynym wyjanieniem niekórych lekcji jak to nazywasz. Ale można je zrozumieć i bez wiary.
[%sig%]
|
|
|
jak dla mnie to jak na razie nie ma tego fundamentu. Jest to plytkie i bez oparcia. Aż dziw bierze ze jest tylu wierzacych
|
|
|
Tylu to jest tzw wierzšcych, niepraktykujšcych, co dla mnie jest idiotyzmem.....
Nie masz fundamentu wiary, to znaczy ze nie wierzysz. A jeli chcesz wierzyć i pytasz, to znaczy, ze jeste agnostykiem, czyli poszukujacym.....
Wierze, a właciwie wiem, ze wiat ma wiecej wymiarów, niz ten, w którym zyjemy. Wiem, ze zyjemy wiele razy. Wiem, ze istnieje wyższa inteligencja. Wierzę, ze wszystko, co przezywamy ma jaki sens....Wiem, przeczuwam to, ze wszystko, co nas otacza jest dualistyczne. Dobro i zlo musi istnieć. My mamy wolna wolę i to jest nasza broń... i nasze przekleństwo.... Wiem, ze nic nie jest biale i czarne....
Jak widzisz, jest tu troche Wschodu, troche Gnozy, tępionej przez Rzym, trochę psychologii humanistycznej..... Filtruję wszystko przez rozum i dowiadczenie, nie przyjmujšc dogmatów.....
Pozdrawiam... :)
|
|
|
Jest tylko jeden fundament, priorytet nadany przez isntynkt (taki najważniejszy rozkaz w naszym mózgu) dšżenie do przeżycia za wszelkš cene. Ale że mamy "własnš osobowoć" niektóży sš zdolni do samounicestwienia - mózg przegrał walkę z "osobowociš". To dlatego każdemu kto chce się zabić od razu przychodzš do głowy myli, że to go co może kosztować - bez względu kto w co wierzy, samobójstwo zawsze grozi ciężkš karš w "innym życiu". A tak naprawde to nic nie ma żadnego Boga, żadnego życia po mierci. Jestemy jak każde zwierze na tym wiecie, rodzimy się i umieramy, nic pozatym. Te wszystkie oobe, mierci kliniczne, duchy, diabły, anioły, objawienia itp to wytwory najlepszego dzieła ewolucji w znanej nam częci kosmosu - LUDZKIEGO MÓZGU. Trzeba po prostu żyć i ewentualnie zostawić CO następnym pokoleniom. No i należy zaakceptować fakt, że po mierci po prostu jest "koniec" i tyle.
|
|
|
po smierci jest koniec a wszystko co nam sie przytrafia to calkowite zbiegi okolicznosci i nic nie znaczace przypadki , ha,ha
...ciekawa teoria...
|
|
|
Hm.... jestesmy zwierzetami, ale mamy tez w sobie pierwiastek boski....
Od nas zalezy czy bedziemy zwierzetami, czy wzniesiemy sie ponad instynkty....
mamy wolnš wolę....
|
|
|
................................................................................................................
................................................................................................................
..............
Czy Ziarno Stanowi Fundament Wiary ?
Czy Ziarno Potrafi udzielić Odpowiedzi ?
W Oceanie Trilionów pytań ta sama odpowiedż kršży niczym pętla od miliardów lat .. Fundament naszej wiary jest w .. Ziarnie !
Ziarno owe Stanowi Jednš z wielu odpowiedzi zbliżonš do Poznania które umysł odrzuca a oczy przyjmujš za co co potem z niego wyrasta ! Ech..
"Jedni jej szukajš Całe życie .... i nie znajdujš "
"Inni odnajdujš w jednej chwili majšc jš przed oczami"
Lustrem jest nasza Dusza w której przyglšdamy się podwiadomoci najbliżej dostępnej leżšcej Nieopodal najwyższej Mšdroci która odsłania w rzeczach codziennych rzeczy Boskie , Niezwykłe .. ci co je potrafiš ujrzeć Zowiš wówczas Cudem !
Pozdrawiam i Życzę Pięknych przemyleń !
Ariel
|
|
|
Aurel....
Piekne to, ale strasznie pokręcone.... Jak kto nie jest poetš, to co mu powiesz?
:)
|
|
|
Autor: wyckret napisał:
11 Sierpnia 3114r.p.n.e.- Najważniejszy dzień w historii wiata.
Mozeszmi powiedzieć co wtedy takiego się stało????
|
|
|
szuineg...
kosmos jest tak przeogromny, wszystko funkcjunuje jak w zegarku... wszystko jest "przemyslane" i "dopracowane" do samego konca... prawie w kazdym kacie ziemi zyje cos... przytosowane to tego rodzaju zycia do perfekcji... kazda istota zyje po cos... smierc np. jednego gatunku powoduje smierc innych... wszystko jest jak jedna ogromna "maszyna" w ktorej najmniejsze nawet "koleczka" odgrywaja swoja wazna role... itd. itp... pasuje do tego twoim zadniem teoria... "rodzimy sie i umieramy i koniec"... PO CO??? Jaki mialo by to wszystko sens????
|
|
|
Hm..... Ja chyba napisałem..... jeli mam cos dodać, to pytaj...... :)
|
|
|
Chodzi o np katolicyzm. Mam podobne zdanie co Ty Remigius ale jako katolik odnajduje duzo sprzecznosci w tym, co nakazuje wiara. Dlatego waham sie i nie wiem czy wierzyc, bo to co opisuje Biblia to dal mnie fikcja
|
|
|
Acha. Katolicyzm.... Nie chce pisac szczegółowo, bo mógłby to odebrac jako agitację.....
Wiara jest łaskš. Nie musisz jej mieć. Moze Twoja droga prowadzi przez intelekt, tak jak u Jezuitów.......Oni kończš edukację w wieku 35 lat. Sa fachowcami. Astronomami, matematykami, fizykami......
Mozesz tez sam szukać. Gnoza.Zupełnie inne teksty niz Biblia.
Historia.... studia Historii nauczyly mnie inaczej patrzeć na Biblię. Dla mnie nie jest to "więta" ksiega, tylko mitologia, czy tez historia Hebrajczyków.
Nie dla mnie tez dogmaty, bo znam procesy, które do tych dogmatów doprowadzily. Dlatego wypisalem sie sie z Kocioła jako instytucji. Mam wszak wolnš wolę.....
Jak za malo Tobie Katolicyzmu, szukaj głębiej, gnoza, to podstawa. Tam przenikajš sie inne wyznania, filozofia, z której wyszla psychologia, a która tez pokazuje JAK zyć....
Jeli rozszerzysz swoje horyzonty, to sam opracujesz swojš własna filozofie zycia. Jeli bedzie zgodna z Twoim sumieniem, to znaczy, ze bedzie dobra , czyli tak czy inaczej bedziesz żyl wg Dekalogu, czyli przykazań, (nie wszystkich), które zawieraja wszystkie systemy wierzeń....Te pozytywne....Więc nie przejmuj się, ze nie wierzysz. Po prostu szukaj, to często daje więcej przyjemnoci niz lepa wiara...... Pozdrawiam..... :)
|
|
|
Biblia jest Księgš dostępnš dla Każdego na Ziemi ! .. ma Zakodowane Odpowiedzi na każde pytanie jakie się jej zadaje . Apropo nie nawišzuje do ksišzki Kod Biblii , bo niszczyłbym temat . Mianowicie chciałem powiedzieć iż jest Rozumiana dla każdego Inaczej , co za tym idzie ?! hym.. więc .. jeden odbiera jš podwiadomie , kopišc ile wlezie np . w Apokalipsie w. Jana .. drugi rozumie tj. mu Kociół wrzuca bezporednio na oczy i uszy - krótka Dygresja ( Byłe zły , to po mierci trafisz do piekła gdzie Diabeł czeka ) ! hehehe żart ! - piekło , to ziemia . Diabeł to Uwišzanie do materii , a więc wierzyłe w piekło , to cholernie ciężko będzie tobie zejć po mierci z tej płaszczyzny "Ziemskiej" , i co wówczas będzie taka dusza czynic ? ! Będzie Nawiedzać różne miejsca .. albo kręcić się w kółko bez wiadomoci że utaciła już wszelkš fizycznoć , bez poczucia upływajšcego czasu .. wyżeszj stoji Nadwiadomoć , no to już Prawdziwy Power !!! Dzięki niej można odkryć Całoć Prawd zlewajšcych się w jedno np. wracajšc do Apokalipsy w. Jana . ujrzeć to co kociół by odrzucił hehehe nie chce mi się w to głebiej wchodzić bo troche mija sie z celem chociaż .. ę o p r s t .. i bez końca tratatattata tararararara . Fundament wiary - to w tej płaszycznie obcowania nawyki zakodowane w dzieciństwie przez Autorytety jakie miało dziecko ( Tata , Mama , Nauczyciel ....) .. a jak na razie Widzimy jak w społeczeństwie pięknie sie odkrywajš u więszkosci zacofanych materialnie Polaków .
Nie oklamujmy się .. Wiara Polaków tych czasów ( więszkoci ) to Pienišdz ! Władza ! i .. Dobra Zabawa na najwyższych obrotach !!! nawet księży .. no comment!
Każdy ma swój Fundament . Jeden jest Biały drugi Czarny - całoć tworzy Tao - a Tao to pełna równowaga dwóch energii żeńskich i męskich objawiajšca sie w każdym człowieku i przyrodzie , jeli równowaga Fundamentu Wiary w tš równowagę zostaje zaburzona robi się "Burdel" na wiecie ! Tj . Mamy teraz!
2005 --------------- Rok Oczyszczania
Droga do Sukcesu i Trymufu oraz wyrowanania zaciagniętych obcišżeń z poprzednich Tysišcleci !!! Jeli kto nie wierzy ! niech nie wierzy ! ale zapamięta ! ... next Odłona please ! patrzcie w niebo i dookoła siebie a znajdziecie jš !
ps .
idę zrobić sobie dobrze .. ogłaszam Globalnš Onanizacje w celu zwiększenia Luszu lub sex Dzi o Godz . 23 : 00 :) Trzeba dać naszej Kochanej planecie Powera bo idš choler..nie ( już Sš ! ) jeszcze gorsze Czasy !
Pa
|
|
|
Zastanawia mnie to, ze taka księga pocišgnęła za sobš setki milionów ludzi. Osobistej interpretacji Bibli nie mam bo jest tam za dużo dziur. Nic nie wiem oJezusie gdy miał np. 20 lat. Dla mnie taki nie pełny opis nie moze być fundamentem. zdania jestem, że nie ważne w co lub kogo wierzysz. Ważne to by być dobtym i żyć w zgodzie z naturš i innymi.
Wracajšc do wypowiedzi Aurella-----pikło mamy na ziemi-zgadzam się z tym jak najbardziej. I własnie szukam czego by chociaż duchowo oderwać się od tej piekielnej rzeczywistoci.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 289 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |