| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Mam pytanie: Co utrzymuje Słońce?? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 81 |
|
dokładnie 2 minutki temu a dokładnie o 00:06 pomyslalem sobie jka to jest ze ,,nasza" gwiazda nie odlatuje czy tez nie zmienia swego miejsca położenia ?? Pewnie to tylko moj brak wiedzy bo pewnie cos ją tam trzyma czy tez inne wytłumaczenie , PROSZE NAPISZCIE MI TO NA MAILA i jeszcze jedno napiszcie kilka linkow do ciekawych stron....
|
|
|
kazda gwiazda obkraza jadro naszej galaktyki na gigantycznych spiralnych ramionach taki "obieg" trwa kilkaset milionow lat wie jednak nie stoi w miejscu:) ale okraza galaktyke wraz z nami i reszta planet
|
|
|
A któż Ci, bartku, powiedział że Słońce NIE zmienia położenia ?? Panta rhei, wszystko płynie, wszystko jest w ruchu... Jeśli chcesz wiedzieć, to niektórzy uczeni twierdzą, że nie tylko obracamy się wokół centrum galaktyki, ale także od niego oddalamy. A także oddalamy się wraz z galaktyką od teoretycznego srodka Wszechświata.
Co za piramidalna bzdura ! Tak, jakby Wszechświat miał jakiś "środek"....
|
|
|
Leto, nie niektórzy tak ywierdzą tylko tak się dzieje. Obracamy się wokół galaktyki i jednocześnie oddalamy od siebie. jest to potwierdzone... Pozdrawiam :)
|
|
|
Wszystko to ma sens, jesli się przyjmie założenie o liniowości czasu, i niezależności czasu od przestrzeni. A już nasz biedny Enstein zauważył, że tak NIE jest.
|
|
|
Według pewnego naukowca, z którego poglądem zapoznałem się , a którego nazwiska nie pamietam - ziemia jest płaska. A to dlatego , że cała materia jest płaska , a tylko czasoprzestrzeń w której ona się znajduje , jest zakrzywiona. Zastanawiałem się też nad teorią , według której ziemia jest wklęsła. Tak , wklęsła. Ziemia ma być kulą w której znajduje się cały wszechświat a na powierzchni wewnętrznej my żyjemy. Wtedy kopiąc w ziemie dokopiemy się do innego wszechświata. Nie jest to głupie rozwiązanie. tak wyliczenia astronomów co do masy wszechświata się ni w cholere nie zgadzają.
|
|
|
...już Hitler nad tym pracował. Podobno część rakiet V-1 i V-2 była odpalana po trajektoriach wyliczonych według teorii wklęsłej Ziemi...
Natomiast co do teorii płaskiej materii, to brzmi to interesująco.... Zwłaszcza, że skoro WSZYSTKO jest formą zakrzywienia czasoprzestrzeni, to tak naprawdę materia może być albo bezwymiarowa albo - co bardziej prawdopodobne - wielowymiarowa. :) Moja "ulubiona" teoria fizyczna zakłada istnienie 10-ciu. Przy takim założeniu i odpowiedniej modyfikacji równań fizycznych znanych ze szkoły otrzymujemy 10-cio wymiarową macierz (10x10) zwaną tensorem Kaluzy - Kleina.
...a oto stosowny wyjątek z Encyklopedii: "...Spośród wielu wersji teorii supersymetrii (różnią się liczbą postulowanych wymiarów) najbardziej standardowa zawiera zakrzywioną czterowymiarową czasoprzestrzeń (grawitacja) i sześć tzw. skompaktyfikowanych wymiarów (w których średnica Wszechświata jest mniejsza od 10-31m) odpowiadających za pozostałe oddziaływania (Kaluzy-Kleina mechanizm)..."
|
|
|
A ja pierwsz słyszę i nic nie mówię zwłaszcza że według teorii mojego dziadka, z którą zgadzał się Einstein, na co mam dowód w postaci korespondencji między nimi, Ziemia jest czymś w rodzaju Matrixa tylko że jest do tego nieskończenia wielka i wypukłowklęsła... < znaczące chrzaknięcie, nawet bardzo znaczące > czemu ja jakoś nie wierzę Wam i właściwie po co mi wiedzieć czy Ziemia jest w kropki, ciapki, płaska, czy ma kształt pośladków skoro i tak nigdy tego nie zobaczę ani nigdy na 100% się nie przekonam. Bardziej owocne od takiego myślenia i gdybania jestt dłubanie w nosie... pozdrawiam:)
|
|
|
Nie masz racji. W chwili obecnej, gdy myślowo nastawiliśmy się na trójwymiarową przestrzeń + czas jako niezależny, cała mechanika od Newtona ma sens. Ale już astrofizyka lub fizyka cząsek bierze w łeb. Albo fenomen światła czy grawitacji ? Nikt tego nie umie wyjaśnić, tradycyjnymi metodami.
Gdybanie na temat natury Wszechświata może nas przyblizyć do uzyskania formuł dających odpowiedzi na te pytania. I moim zdaniem Einstein był blisko, ale... kopnął w kalendarz nieco za wcześnie.
|
|
|
Leto, ale ja nie mówiłem na serio. Mi to do życia i szczęścia nie jest potrzebne. Ja osobiście widzę < na zdjęciach itp > że Ziemia jest okrągła. Tylko wielkie umysły ogą pokazać mi zdjęcie kuli i powiedziec że jest płaska. 2+2= 1/5 x/x*hu+kju-2l/u *2h Czy nie prościej napisać 2+2=4 ?????? Jeśli prościej to po co udowadniać że dwa plus dwa jest niewiadomoile... pozdrawiam:)
|
|
|
Trochę to zagmatwane... Chyba nie bardzo łapię sens Twojej wypowiedzi.
natomiast przypnę się ponownie do "dowodów". Zdjęcia ? A cóż jest na zdjęciu ? Na zdjęciu masz tylko slad światła, jakie zostało (toretycznie) odbite od jakiejś powierzchni. Zaś to, co widzisz na zdjęciu, to kolejne obicie światła utrwalone na Twojej siatkówce - i dalej przesłane do twojego mózgu, który nauczył się (!!!) interpretować te sygnały nerwowe tak, a nie inaczej.
Co w związku z tym ? Iluzja w iluzji ! Masz dwie iluzje odbicia światła, przekłamania w Twojej własnej percepcji, a dalej - schematyczne myslenie Twojego mózgu, który "mówi" Ci, że widzisz to, co właśnie widzisz.
I jeszcze chcesz mi coś udowadniać zdjęciami ????
|
|
|
Aha czyli chcesz mi wmówić, że mózgi wszystkich ludzi na świecie sa tępę, bo jak widzą kule to znaczy że nie widza kuli tyko spłaszczony często wypukły lub wklęsły kształt... nie skomentuję tego. trzeba być na serio wielkim naukowcem żeby stwerdzić że to co jest kołem nazywa się kwadrat... Leto, ale za przeproszeniem stulasz... A mnie chodziło o to żeby nie rozwiązywać działania 2+2 metodzą niewiadomo jaką < w założeniu tylko hipotetyczną > tylko żeby po prostu dodać...
I jednicześnie <wybaczcie> wyśmiewam tego typu teorie... Bo jakbym się prtzeszedł dookoła świata to niby przepraszam bardzo co??? w połowie dogi wpadłbym we wklęsłość ???????? Po prostu gadacie głupoty - totalne i skończone do niczego nie prowadzące...
Jeszcze raz przepraszam jeśli uraziłem czyjeś przekonania, ale na serio tak uważam. Wybaczcie.. Pozdrawiam:)
|
|
|
Oj , mało myslisz. Też cię nie urażając. Takie "głupoty" to bardzo poważne teorie nad którymi zastanawiają się najmędrsi. Dal plebsu pozostają to właśnie głupoty , a my traktujemy o tym rozmowy bardzo poważnie , bo ci , którz rządzą tym światem i wymyślają wynalazki myslą inaczej od motłochu , wciskając mu starą wersję. I tak oszukują. Wiele urządzeń buduje się opierając założenia na takich teoriach , bo okazuje się że lepjej pasują ( matematycznie ) do rzeczywistości niż teoria ziemi-kuli i zwykłego wszechświata.
|
|
|
winter, ale zastanów się chceicie Wy "naukowcy" wmówić ludziom że kwadrat jest kołem. Czy nie wydaje Ci sie to troche dziwne bo mnie ta. Może faktycznie estem wariatem, ale niemniejszymi są Ci, którzy uważają koło za kwadrat. A te "poważne teorie" sa tak na prawdę toszkę że tak powiem małopowazne... Po prostu tragicznie głupie... Ale moze faktycznie ludzie światli wmówili plebsowi że koło jest okragłe a teraz stwierdzają że okrągły jest kwadarat...........
pozostawię wypowiedź bez większego komentarza na który zasługuje :) pozdrawiam:)
|
|
|
Kwadrat Jest kołem a dokładniej pole - wystarczy sięgnąć do rachunku całkowego i różniczkowego
|
|
|
Jasne jest, ale czy przypadkiem kwadrat ma kształt koła??? Bo mnie się wydaje że kwadrat ma cztery kąty ostre, a koło żadnego kąta nie ma... Ale ja jestem tylko prostym człowiekiem z plebsu.. oświećcie mnie... < O > - to jest coś podobego do koła a kwadratu nijak tutaj nie dam rady narysować chyba że twierdzicie że :
O - to jest koło
O - a to jest kwadrat
Jesli tak twierdzicie gratuluję niebywałego geniuszu, inteligencji, rozumu i osiągnięcia Nirvany... Jutro wybuduję Wam ołtarzyk i zacznę się modlić przed Wami o oświecenie mojego tępego umysłu żeby zrozumiał że kwadrat jest kołem a koło kwadratem... na razie jakoś tego zrozumieć nie mogę...
Pozdrawiam i błagam o oświecenie ale nie naukowymi słowami i metodami bo tych zwyczajny człowiek z plebsu nie rozumie tylko po Polsku, językiem potocznym < bez wulgaryzmów oczywiście ;) > tak żebym mojej rodzinie i nauczycielom w szczególności nauczycielce od matematyki, i nauczycielowi od fizyki potrafił wytłumaczyć, ze chociaz Ziemia jest okragła to jednak jest wklęsła i wypukła jednocześnie. Bardzo też proszę o nazwiska światłych fizyków i matematyków którzy osiagnęli tak jak Wy Nirvanę i stwierdzili jak wyżej. Ich też umieszczę na ołtarzyku...
Strasznie ciekawe rzeczy można się na tym forum dowiedzieć :) Serdecznie pozdrawiam :) I oby mnie Nirvana osiągnęła < albo na odwrót - obym ja osiągnął Nirvanę!!! >
|
|
|
Jak to mnie wqrza najbardziej, gdy ludzie nie chcą wyjść poza ciasny obręb własnych uprzedzeń. PRZECIEŻ KSZTAŁT POSTRZEGANEGO OBIEKTU ZALEŻY OD GEOMETRII PRZESTRZENI, W JAKIEJ TEN OBIEKT SIĘ ZNAJDUJE !!!! Dajmy przykład z książki do matematyki: trójkąt. Niech będzie równoboczny. O ile mnie skleroza nie myli, to jego kąty mają po 60 stopni, bo w sumie muszą mieć 180. Muszą ? Mają ? Owszem, ale TYLKO NA PŁASZCZYŹNIE !!!! A co, gdy powierzchnia, na której narysujemy trójkąt, NIE JEST PŁASKA ? Gdy należy np. do sfery ? Wtedy będzie to WIĘCEJ niż 180. Albo dwie linie równoległe - równoległe na płaszczyźnie. W geometrii niepłaskiej, nigdy nie będą równoległe !! Powiesz pewnie, że to już zupełnie inne figury. Skąd !! To te same figury, tylko w innej geometrii.
Wybacz, przyjacielu, ale geometria euklidesowa NIE jest jedyną słuszną ani jedyną poznaną.
Dla przykładu znów cytat: "...Jedną z własności geometrii Łobaczewskiego jest to, że suma kątów trójkąta w geometrii Łobaczewskiego jest mniejsza od kąta półpełnego. Odkrycie przez Łobaczewskiego niesprzecznego systemu geometrycznego różnego od geometrii Euklidesowej otworzyło nowe horyzonty myślowe i zapoczątkowało gwałtowny rozwój geometrii w XIX w..."
|
|
|
No świetnei ale co to am do naszej ziemi - twierdzisz że jest płaska tylko my widzimy ją okragłą??? To jak zaczniemy kopać to się faktycznie do Chin dokopiemy??? Idealna teoria dotycząca idealnie Ziemi... Gadacie głupoty i już...
A co do ołtarzyka to muszę to jeszcze przemyśleć...
Nie znam się na geometrii, ale kula zawsze jest kulą obojętnie gdzie się znajduje. Chyba że Wszechświat jest kartką papieru, a ziemia okręgiem ...
Gratulujhą nieprzeciętnego geniuszu...
|
|
|
Blisko, blisko.... Pewnie zjawiska i jako "zagłębienia w kołdrze dookoła leżącej na niej kamiennej kuli" też sobie nie umiesz wyobrazić...?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 81 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |