| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Kler szykuje stosy | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34 |
|
"Kod Leonardo da Vinci" zyskał ogromną popularność / AFP
Po miesiącach "nadstawiania drugiego policzka", Watykan ostro zaatakował powieść amerykańskiego pisarza Dana Browna "Kod Leonarda da Vinci".
Pisze o tym dzisiejszy amerykański dziennik "International Herald Tribune".
Według gazety, Watykan twierdzi, że chrześcijanie nie powinni kupować, a nawet czytać tej książki.
Arcybiskup Genui i były sekretarz watykańskiej kongregacji Nauki Wiary, kardynał Tarcisio Bertone w serii wywiadów dla różnych mediów mówił - zauważa gazeta - że powieść to archetyp "antykatolickich uprzedzeń", pełna "wulgarnych kłamstw i manipulacji" na temat historii Kościoła, a szczególnie roli Jezusa.
"IHT" dodaje, że wczoraj w nocy Bertone zwołał w swoim genueńskim biurze specjalną konferencję prasową na temat powieści Browna.
"Jestem naprawdę zszokowany, że książka oparta na tak wielu błędach i licznych kłamstwach, mogła osiągnąć taki sukces - mówił cytowany przez dziennik kardynał - Jeżeli wyszłaby podobna książka pełna kłamstw o Buddzie, Mahomecie czy (...) historii holokaustu, ciekawe co by się stało".
Gazeta dodaje, iż rzadko zdarza się, aby hierarcha kościelny krytykował popularną opowieść. Jednak "Kod Leonardo da Vinci", który sprzedał się w 25 milionach egzemplarzy i został przetłumaczony na 44 języki, wywołał wiele bólów głowy w Kościele katolickim.
|
|
|
Książka jest spoko i bardzo dobrze, że ktoś oprócz Danikena i kilku innych ludzi mówi PRAWDE.
|
|
|
"Kod Leonardo da Vinci"-można to dzieś dostać jako eBook ?? :(
|
|
|
Niech to tylko Rydzyk Przeczyta to Wam wybierze młode.
Naśmiewać się tak z postaw Watykanu co do książki .
Pamiętajcie Kler Wie co jest dobre a co złe .
Jak Rydzyk mówi ,że Wam zabierze mamone to zabierze,
Jak Rydzyk mówi ,że Wam da mamone to mówi .
|
|
|
"KOD LEONARDA DA VINCI" PRZEDSTAWIŁ JAKI WATYKAN - KOŚCIÓŁ JEST NAPRAWDĘ: DOBRY CZY ZŁY. MOJA ODPOWIEDZIEDZ JEST PROSTA: GDYBY WATYKAN - KOŚCIÓŁ BYŁ DOBRY NIE STWORZYŁBY INKWYZYCJI, KTÓRA MORDOWAŁA WIERZĄCYCH JAK I NIE WIERZĄCYCH. WG MNIE WATYKAN - KOŚCIÓŁ BOI SIĘ PRAWDY JAKI JEST W RZECZYWISTOŚCI.
|
|
|
A JA DAL ODMINY W RAMACH INKWIZYCJI (OBY JAK NAJSZYBCIEJ ERUCILA) SPALIŁ BYM NIE TYLKO KSIĄZKE ALE I AUTORA, TŁUMACZY, WYDAWCE, KSIEGARNIE GDZIE JEST SPRZEDAWANE I WSZYTKICH ZARAZONYCH DIABELSKĄ MYŚLA BY DIABELSKIE NASIENIE NIE ROZPRZESTRZENIALO SIE DALEJ.
SZATAN = KŁAMSTWO
NISZCZĄC KŁAMSTWO NISZCZYMY SZTANA, NISZCZĄC PRAWDE DZIAŁAMY PRZECIW BOGU
|
|
|
Chyba poszaleliście!!!!!!!!!
Alex, Ty też!!!!!!!!
Palić ksiażki???????
Myślałem, ze na to Forum wchodzą ludzie powyżej pewnego IQ !!!!!!!!!!!!!!!!!
Jezeli ksiązkę Browna, Która jest jednak czytadłem, uznajecie za grożna, to przejrzyjcie stary temat "Ostatnia Wieczerza", gdzie mozna dowiedziec sie naprawde wielu interesujących rzeczy..... I Grożnych, Alexie....
|
|
|
Vatykan się boi i chce walczyć ,atakować , więc jak to się ma do głoszonej dobrej nowiny .
Jestem pewien że gdyby się dzisiaj urodził Chrystus to Oni pierwsi by Go zabili .
Jak można nosić szaty ze złota jak każdego dnia umiera ktoś z głodu .
Jak można święcić samoloty które zabijają ludzi .
To wszystko jest nie tak jak chciał Jezus.
Ale co tu dużo się rospisywać , jego koledzy zdradzili i opuścili ,którzy byli przy Nim.
Vatykan jest i dobry i zły .
Lecz tam gdzie jest mamona jest szatan .
|
|
|
z calym szacunkiem, ale, chyba nie wszyscy zdaja sobie sprawe z tego, ze ta ksiazka zawiera duzo bledow, zbyt duzo bledow zeby mozna ja bylo uznac za wiarygodna. ze zyskala taka popularnosc to sie zupelnie nie dziwie, bo temat jest niezwykle chwytliwy - ludzie od zawsze uwielbiali sensacje, a jesli polaczyc to z niechecia lub wrecz nienawiscia niektorych do kosciola, efekt byl do przewidzenia: niektorzy rzucili sie na ksiazke jak na niepodwazalne zrodlo naukowe i teraz z satysfakcja patrza na wszystkich z gory i mowia: "a nie mowilem? mialem racje.OD POCZATKU wiedzialem, ze ten kosciol to jest taki i taki..." kazdy ma prawo do swoich przekonan, ale przy ograniczonym umysle wychodza z tego straszne rzeczy...
dodam jeszcze, ze mimo iz jestem osoba wierzaca, to smieszy mnie postawa kosciola w tej sprawie, bo uwazam, ze zakazywanie czytania jest idiotyzmem. (kazdy wie jak to jest z zakazanym owocem :)) poza tym kazdy czlowiek ma swoj rozum, i jesli nie potrafi odroznic prawdy od fikcji to juz jego problem.
pozdrawiam
|
|
|
AGA FAKTEM HISTORYCZNYM JEST, ŻE KOŚCIÓŁ NIE JEST TAKI WSPANIAŁY JAK NAM SIĘ WYDAJE. PISAŁAM, ŻE STWORZYŁ JUŻ INKWYZYCJE, PRAWDĄ JEST TEŻ, ŻE WÓWCZAS PAPIERZE MIELI DZIECI, A NAWET TE DZIECI BYŁY PAPIERZAMI. WG MNIE TO JEST ZŁE. DZIŚ TAKŻE KOŚCIÓŁ ODCHODZI W PEWNYCH NORMACH OD WIARY. CO BĘDZIE W PRZYSZŁOŚCI, KTO WIE, BYĆ MOŻE ZNÓW STWORZY TĄ INKWYZYCJE. TEGO NIE WIADOMO NA 100%.
|
|
|
Bardzo Kocham Jezusa i wierzę ,że zawsze można na niego liczyć,
do kościoła chodzę sporadycznie (niekiedy z lenistwa nie idę)
lubię co niektórych księży bo są fajni .
Wszędzie jest dziadostwo , lipa , kanciarstwo i cygaństwo , dlaczego w klerze miało by być inaczej tam też żyją i pracują ludzie z Ziemi nie z Marsa tak mi się przynajmniej zdaje . Lecz przyznam się Wam jak patrze na te czapy złote ubrania tych biskupów papierzy i co tam jeszcze , to się denerwuję że Oni głosząc miłość itp. tak sobie jaja robią z Nas . Kiedyś widziałem wywiad w TV z przeorem Jasnej Góry pokazywał książkę w której są wpisy różnych osób i on pokazał z entuzjazmem że jest tam nawet wpis Himlera dodając że proszę nawet faszyści szanowali to miejsce . To jest Szok ten facet nawet nie zdawał sobie sprawy co mówi i czym się chwali . Jedno jest pewne są tacy i tacy takie jest życie brat brata kłamie mąż żone (i odwrotnie ).
Rydzyki , Giertychy, Łpuszańskie i inne dziwolągi pamiętajcie fanatyzm to faszyzm a faszyzm to śmierć .
Wszystkim fajnym i tym którzy będą fajni Najlepszego - Niech nas prowadzi nasz Mistrz Jezus Chrystus .
|
|
|
Tematem nie jest moralność Kościola, tylko reakcja na czytadlo Browna....
KTO WIE COS NA TEMAT BOGIŃ.....
Czyli Bogów-Kobiet..... Byl taki czas w Historii, niestety, jest bardzo malo materiałow na ten temat..... Jesli ktos cos wie, prosze o info.....
|
|
|
Nieprawda....!
istnial KULT BOGIN-KOBIET......
nie ma tylko precyzyjnych danych.....
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |