Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
PRAWDA
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 122

Hmmmmm. Może tak powiem. Wkońcu powiedziano to co chciało by powiedzieć wielu ludzi, ale się boi. Jasne wiara wiarą, ale na NICH ludzie tak się nierobi. Warto chociaż wiedzieć do czego się modlicie. Czyż nie? Te wszystkie pielgrzymki i OBJAWIENIA. Czy wy wiecie co wam się naprawde pokazuje? Otóż jakieś 99% z was niema pojęcia co zobaczyło. Przykład: Wirujące Słońce i Łzy Maryji . Wszyscy uważacie, że to cuda udowadniające spotkanie z Bogiem i Maryją. Baaa prawda jest taka (możecie się śmiać niedowiarki), że te eghhm Łzy lub Paciorki różańca to Latające Pojazdy znane jako NOL'e - UFO, a co do Wirującego Słońca to nic innego jak sztuczne światło.... Napewno uznacie, że gadam MeGa gupoty i totalnie nic niewiem. Ale ja tak jak pan wyżej wiemy ZA DUŻO. Zważcie na to, że dzieci, które uczestniczyły w objawieniach zupełnie inaczej interpretowały to co widziały. Czasami to co opowiadały zupełnie nieprzypominało wizerunku Matki Boskiej. Taka jest prawda. I nie prosze was wcale do bycia w jakiejś sekcie, czy coś bo sam nienależe do takich zgromadzeń. Jestem chrześcijaninem i chodze do kościoła, lecz zpojrzałem na to wszystko od innej strony. I co? Wtedy można naprawde wiele zrozumieć.

Kościół wszystko zamienia, na swoją korzyść.

No niestety......

Czytaliście kiedyś "Żeglarza" - Szaniawskiego. Nie? Ale ja czytałam i zadam pytanie: Czy zawsze należy mówić prawdę? Czy są sytuacje gdy powiedzenie prawdy może wyrządzić więcej zła niż dobra - i czy wtedy należy zasadę mówienia prawdy łamać? Jak sądzicie? P.S. Oczywiście nie oceniam tego co zostało napisane jako temat postu... I nie sugeruję, że jest to porada bądź nie... ;)

Prawda jest rzecza wzgledna..... pisalem o eksperymencie ze swiadkami.... Polecam "cien wiatru". Po co komu Prawda, ktora unieszczesliwia? Ale domyslam sie o co Tobie chodz..... :) Tym bardziej nie trzeba jej mowic.....

Najlepszym przykladem jest Calun Turynski.....

Ja osobiście nie wierzę w istote zwaną "Maryja".. dla mnei to niedorzeczne i sprzeczne z biblią. Co poza tym? No cóż dla mnei to jakieś zwiedzenie z tą królową niebios. Oglądałem jakiś czas temu film mówiący o objawienich maryjnych. To co "Maryja" wygaduje w swych kazaniach jawnie przeczy z naukami Chrytusa. [%sig%]

Dudi.... Znow opierasz sie na ksiazce, by nie wierzyc....To bez sensu.... Spojrz na Maryje, jak na archetyp Jungowskiej Animy.... Pozdrawiam....

Pisze o Biblii "ksiazka", bo albo ktos traktuje ja jak Prawde Objawiona przez Boga, albo jak zwykla ksiazke.... jak Koran, Wedy, czy mity greckie.....

Według mnie powinno się mówić PRAWDE bez względu, czy jest to dobre, czy nie.

A jeżeli powiedzenie prawdy było by równoznaczne ze stratą przez kogoś życia? Powiedzmy ukrywasz kogoś... i musisz go wydać albo skłamać... To jak...?

Prawda sama w sobie zawsze jest dobra-to ludzie postepuja zle a wiec mowiac komus prawde o zlej tresci sprawiamy mu przykrosc......gdybysmy zawsze postepowali dobrze to istniala by tylko "dobra prawda.".... czasem lepiej nie wiedziec co sie kolo nas dzieje i zyc sobie beztrosko....ale byle by do konca....i umrzec z niewiedza.... kiedy pod koniec swojego zycia dowiadujemy sie ze jestesmy oklamywani....to już jest gorzej.... mimo wszystko wole uslyszec najgorsza prawde niz cokolwiek innego....

Aga...jeżeli na Ziemi panowałaby Prawda, to nie trzeba by było nikogo ukrywać :)

Też prawda Niebieski Orle! :) A co zrobić, jeśli jej JEDNAK nie ma...? Świat nie jest przecież idelany więc jak się zachować? Czy zrezygnować z zasady mówienia prawdy jeśli może ona zdziałać więcej złego niż dobrego? Czy zasada powinna być ponad wszystko?

Co to jest PRAWDA ? Slyszeliscie o eksperymentach ze swiadkami? Klasyka psychologii.... Trzy osoby byly swiadkami pewnego zdarzenia..... Nastepnie mialy za zadanie opisac to zdarzenie.... I co? KAZDA relacja byla inna..... Tak juz jest, ze wszystko co widzimy, filtrujemy przez swoje doswiadczenia, wyobrazenia, emocje.... Warto zwrocic uwage na to ostatnie... Nie ma obiektywnej miary emocji.....Dlatego nie ma prawdy obiektywnej... Policjanci ucza sie opisywac miejsce zdarzenia, bez emocji, aby uzupelnic material fotograficzny..... Katolik zobaczy MB, ateista UFO, a fotograf pomysli...." jaka fajna chmura do sfotografowania...." Wiec, czy jest tzw prawda obiektywna?

Prawda Nas Wyzwoli A co Będzie jak będziemy wolni ?

Ktos juz to niedawno pisal, ale powtorze za ks. prof Tischnerem.... Sa 3 rodzaje prawdy..... Moja prawda..... Twoja prawda...... G.....no prawda...... :)

Dobro wygra, bo wszechświatem rządzi miłość. I prawda, tak czy inaczej, zawsze wypływa na wierzch. To kosmiczne prawo Dharmy. Nasza prawdziwa natura to czysta dusza, a nie śmiertelne ciało, targany emocjami umysł czy żądne władzy ego. Strach i ignorancja sprawiają, że ludzie robią złe rzeczy. Niestety, by to odkryć, muszą zabrnąć w niejeden ślepy zaułek. Pozdrawiam :)

To leto pisał i to jest górolskie przysłowie. bardzo trafne zresztą

Remigiusie, ale mi nie chodziło o różne punkty widzenia... Bo sam wiesz ;), że podczas rozmowy można dojść do wspólnych wniosków i wyjdzie tam jakaś wypadkowa prawdy. Chodzi mi o sytuacje, gdy wie się, że coś jest takie, a nie inne, a jednak się zaprzecza...
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 122
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.